پخش زنده
امروز: -
شکسه شدن حدنصاب دمای سطح اقیانوس ها احتمالاً کرما را افزایش خواهد داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، دادهها نشان میدهد که از زمان آغاز ثبت دمای سطح اقیانوسها توسط ماهوارهها تاکنون، میانگین آن هرگز به سطح فعلی خود نرسیده بود. این رکورد آخرینبار در سال۲۰۱۶ شکسته شده بود، اما حالا با عدد 21.1 درجه سلسیوس بالاترین رقم تاریخ خود را نشان میدهد.
بهگزارش گاردین، دادههای مقدماتی اداره ملی اقیانوسی و جوی آمریکا (NOAA) نشان میدهد که میانگین دمای سطح اقیانوسها در آغاز ماه آوریل به۲۱.۱ درجه سلسیوس رسیده است. در رکورد قبلی این دما روی ۲۱ درجه سلسیوس متوقف شده بود.
پدیده «لا نینا» در سه سال اخیر باعث کاهش دما و اثر گازهای گلخانهای شده بود. اما دانشمندان میگویند دمای سطح اقیانوسها اکنون درحال افزایش است. آنها به وقوع احتمالی الگوی «ال نینو» در محدود استوا در اقیانوس آرام اشاره میکنند که میتواند شرایط آبوهوایی را سختتر کند و رکوردهای دمایی را بیشتر از قبل بشکند.
دکتر «مایک مکفیدن»، محقق ارشد NOAA میگوید: «دوره طولانی سرما باعث شده بود که باوجود افزایش گازهای گلخانهای در اتمسفر، میانگین دمای سطح اقیانوسها پایین باشد. حالا که این دوره تمام شده است، احتمالاً بهوضوح شاهد سیگنالهای تغییرات اقلیمی خواهیم بود.»
دادههای NOAA بیشتر از رصدهای ماهوارهای بهدست میآید، اما با دادههای کشتیها و شناورها هم تأیید میشود. این دادهها شامل اطلاعات مربوط به مناطق قطبی نیست. مطالعهای در سال گذشته میلادی نشان داده بود که گرما درحال انباشت در اقیانوسها و نفوذ به اعماق آبهاست. این اتفاق میتواند تغییرات بیشتر آبوهوایی را بهدنبال داشته باشد. بخش عمده این گرما توسط گازهای گلخانهای بهوجود میآید که از سوزاندن سوختهای فسیلی و آبشدن یخها تولید میشود.
دورههای لا نینا که با کاهش دما در منطقه مرکزی و شرقی اقیانوس آرام در محدوده استوا همراه است، موجب کاهش دمای جهانی میشود. اما در دورههای ال نینو، دمای اقیانوس در این مناطق بالاتر از حد معمول میرود و دمای کل جهان را افزایش میدهد. براساس دادههای NOAA، آخرین رکورد افزایش میانگین دما در سطح اقیانوسها در حد فاصل سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ رخ داده بود که شاهد پدیده ال نینو بودیم.
افزایش دمای اقیانوسها نهتنها میتواند منجر به افزایش طوفانها، افزایش سرعت ذوبشدن یخها و بالاآمدن سطح آب دریاها شود، بلکه زیستبومهای آبی را تهدید میکند و چرخه حیات و تغذیه را مختل میکند.