پخش زنده
امروز: -
روز جهانی قدس از ابعاد مختلف تفاوتهای ماهوی با روزهای نمادین قبلی دارد و لذا دارای کارکردهای متمایز بوده است.
روز جهانی قدس میراث بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و روزی متفاوت تر از روزهای نمادین دیگر
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ روز جهانی قدس مناسبتی جهانی است که از یک سال پس از انقلاب اسلامی ایران (سال ۱۳۵۸)، در آخرین جمعه ماه رمضان و در حمایت از ملت فلسطین برگزار میشود.
حضرت امام خمینی (ره)، در روز ۱۳ رمضان ۱۳۹۹ه ق (۱۶ مرداد ۱۳۵۸ه ش) در پیامی خطاب به مسلمین ایران و جهان، آخرین جمعه ماه رمضان را برای حمایت از مردم فلسطین روز قدس نامید و از مسلمانان جهان و دولتهای اسلامی خواست برای کوتاه کردن دست دولت غاصب اسرائیل به هم بپیوندند.
امام خمینی (ره)، روز قدس را نه تنها روز فلسطین، بلکه روز اسلام و روز حکومت اسلامی دانسته و آن را مقدمهای برای بسیج عمومی مسلمانان در تمام دنیا معرفی کرده است.
روز جهانی قدس میراث ابتکاری امام خمینی (ره) درایجاد وحدت جهان اسلام میباشد. در این روز مسئله فلسطین از یک مقوله عربی پا فراتر نهاد و به یک مقوله انسانی و اسلامی تبدیل شد.
همچنین روز جهانی قدس گامی مهم در جهت ارایه الگوی نافذ برای ملتهای مسلمان در حفاظت از کیان و سرزمینهای خود میباشد.
پیش ازآنکه آخرین جمعه ماه مبارک رمضان از سوی حضرت امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران به عنوان روز جهانی قدس نامگذاری شود روزهای نمادین دیگری همچون روز زمین از سوی فلسطینیها و یا روز همبستگی با مردم فلسطین از سوی سازمان ملل به ثبت رسیده بود.
اما روز جهانی قدس از ابعاد مختلف دارای تفاوتهای ماهوی با روزهای نمادین قبلی بوده و لذا میتوان کارکردهای متنوعی را نیز برای ان در نظرگرفت.
روز زمین بیشتر با هدف حفظ همبستگی فلسطینیها و تشویق وتحریک انها به مقاومت در برابر راهبرد اشغال خزنده اسرائیلیها در الحاق گام به گام اراضی کرانه باختری و شرق بیت المقدس به اراضی اشغالی ۱۹۴۸ موسوم به اسرائیل تعیین و هدف گذاری شده و مخاطب اصلی ان فلسطینیهای ساکن کرانه باختری و شرق بیت المقدس است که در برابر راهبرد اشغال در اشغال رژیم صهیونیستی قرار دارند و رژیم صهیونیستی از این طریق میخواهد هیچ زمینی برای تشکیل دولت محدود فلسطینی باقی نماند.
سازمان ملل نیز ۲۹ نوامبر را به این دلیل روز جهانی همبستگی با مردم فلسطین نام نهاد تا بر نقش تاریخی خود در اشغال فلسطین از طریق تصویب قطعنامه ۱۸۱ مجمع عمومی در تقسیم فلسطین سرپوش بگذارد و یا بتواند بخشی از گناه خود را در اشغال فلسطین جبران کند.
کارکردهای متمایز روز جهانی قدس
روز جهانی قدس با چند هدف و کارکرد کاملا متفاوت نام گذاری شد.
نخست اینکه فلسطین و بخصوص قدس و مسجد الاقصی به عنوان اولین قبله مسلمانان به محمل و کانونی برای تقویت وحدت و همبستگی مسلمانان تبدیل شود. این بدین مفهوم است که که اغلب مصیبتهای مسلمانان که زمینه را برای اشغال فلسطین نیز فراهم کرد از نبود وحدت و همبستگی میان انها ناشی میشود.
دوم اینکه اگر در روزهای نمادین قبلی بیشترین مسئولیت متوجه فلسطینیهای داخل کرانه باختری و یا در خارج متوجه دولتها و سازمانهای بین المللی بود که اعضای تشکیل دهنده انها عموما دولتها بودند، اما در روزجهانی قدس احاد مسلمانان در سراسر جهان مورد خطاب قرار گرفته و لذا نقش و مسئولیت تاریخی انها مورد تاکید قرار میگیرد.
این موضوع از این جهت حائز اهمیت است که اولا مسلمانان به لحاظ تعداد بیشترین وزن را تشکیل میدهند و نزدیک به دو میلیارد نفر از جمعیت جهان را تشکیل میدهند و دوم اینکه برخلاف دولتهای کشورهای اسلامی و عربی به طور مستقیم تحت فشار دولتهای غربی و مافیای صهیونیستی قرار نمیگیرند و میتواند از ابزارهای که در اختیار دارند همچون برگزاری تظاهرات و یا تحریم خرید کالاهای حامیان اسرائیل انها را برای تامین حقوق فلسطینیها تحت فشار قرار دهند.
سوم اینکه روزجهانی قدس که در ماه رمضان و ماه میهمانی خدا برگزار میشود بار دینی و اعتقادی دارد و به سادگی قابل اغماض نیست. بیت المقدس به عنوان مهمترین شهر فلسطین با توجه به وجود مسجدالاقصی، نخستین قبله مسلمانان در این شهر تاریخی اهمیت زیادی از نظر اسلام دارد.
از آغاز هجرت پیامبر اسلام به مدینه تا سال دوم هجری، قبله پیامبر (ص) در هنگام نماز و نیایش، بیت المقدس بود و پیش از هجرت نیز در۱۳ سالی که پیامبر اکرم (ص) در مکه مکرمه اقامت داشت، رو به بیت المقدس میایستاد و نماز میگزارد، از این رو، این شهر، قبله نخستین، بلدالامین و حرم امن شناخته میشود.
مجموع این مسائل روز جهانی قدس را نه به عنوان یک روز نمادین که در یک روز خلاصه میشود بلکه به یک مکتب و گفتمان فکری و عملی تبدیل کرده است که به پشتوانه حمایت و تقویت احساس مسئولیت مسلمانان نوید آزادی فلسطین و سپردن ان به صاحبان واقعی اش را میدهد. در این گفتمان فلسطینیها تنها نیستند بلکه از حمایت احاد مسلمانان برخوردارند و انها نیز برای عمل به تعهدات و مسئولیت دینی و انسانی خود نیاز به کسب مجور از دولتهای متبوع خود ندارند.
بر این اساس هرچه روزجهانی قدس جایگاه واقعی خود را در بین مسلمانان پیدا میکند به همان میزان امیدواریها برای احقاق حقوق فلسطینیها و بازپس گیری سرزمینها انها نیز بیشتر میشود. در وضعیت کنونی برگزاری باشکوه روز جهانی قدس و حضور گسترده مسلمانان در ان ضمن اینکه دلگرمی تازهای به مردم فلسطین و گروههای مقاومت جدید درنبرد سرنوشت ساز جاری بر سر مسجد الاقصی میبخشد در عین حال شوک بزرگ دیگری بر پیکره متزلزل رژیم صهیونیستی و دولت ائتلافی شکننده نتانیاهو وارد میکند.
نگارنده: احمد کاظم زاده