پخش زنده
امروز: -
مدیرکل دفتر مدیریت امور صید و صیادی سازمان شیلات کشور با بیان اینکه ماهیهای استخوانی یکی از سه گروه اصلی ذخایر آبزی در دریای خزر هستند، تاکید کرد: دریای خزر ملاحظات بوم شناختی و زیستشناسی خاصی دارد که لازم است مورد توجه و حمایت بیشتری قرار گیرد تا بتوانیم ذخایر آبزیان را برای همیشه حفظ کنیم.
به گزارش خبرگزاري صداوسيما؛ آقای دکتر رضا عباسپور نادری مدیرکل دفتر مدیریت امور صید و صیادی سازمان شیلات کشور با رادیو اقتصاد در برنامه مجله کشاورزی در خصوص چرایی افزایش ۸۲ درصدی صید ماهیان استخوانی در آبهای دریای خزر گفتگو کرده است.
سوال: از بحث افزایش ۸۲ درصدی صید ماهیان استخوانی در آبهای دریای خزر بفرمایید که ببینیم چه اتفاقی افتاده است که رشد پیدا کرده است.
نادری: اجازه میخواهم ابتدا یک خدا قوت و خسته نباشید خدمت صیادتان پرتلاش و سختکوش کشور عزیزمان و به ویژه صیادان خطه شمال کشور داشته باشم. مستحضر هستید ماهیهای استخوانی یکی از سه گروه اصلی ذخایر آبزی در دریای خزر هستند قاعدتاً هم از جنبه اقتصادی و هم معیشتی میتواند مورد توجه برای صیادان این بخش باشد و هم اینکه از جنبه مسئولیت قضایی به ویژه برای مردم به ویژه مردم ساحل نشین استانهای شمالی خیلی حائز اهمیت است. اما خب دریای خزر به هر حال به عنوان یک دریاچه نیمه بسته ملاحظات بوم شناختی و زیستشناسی خاصی را دارد که لازم است مورد توجه و حمایت بیشتری قرار بگیرد تا بتوانیم انشاالله این ذخایر را برای همیشه حفظ کنیم و ماندگاری و پایداری بهرهبرداری را در ماهیهای استخوانی و سایر ذخایر آبزیان دریای خزر داشته باشیم. ما امسال خوشبختانه با تلاشی که صیادان سخت کوش ما داشتند و اقدامات بسیار خوبی را که برای بازسازی ذخایر و حفظ محلهای طبیعی تکثیر و تولید مثل آبزیان در دریای خزر داشتیم موفق شدیم که افزایش میزان صید قابل ملاحظهای را در قیاس با دورههای مشابه سال قبل داشته باشیم. آخرین آمار و اطلاعات ما نشان میدهد که از ابتدای فصل صید که تقریبا از نیمه مهرماه سال گذشته آغاز شده و تا ۱۵ فروردین ماه به طور رسمی فصل خاتمه پیدا کرده حدود ۷۳ درصد افزایش میزان صید را نسبت به سال گذشته داریم و این افزایش بخش اصلی آن مربوط به استان مازندران حدود ۸۰ درصد و استان گیلان ۶۹ درصد و استان گلستان هم ۳۴ درصد افزایش را نشان میدهد که البته بخش اصلی این افزایش شامل کفال ماهیان است و ماهی سفید هم باز افزایش قابل توجهی را در ترکیب صید و ترکیب گونهای ماهیهای استخوانی شمال کشور به خود اختصاص میدهد.
سوال: آمار و ارقام رشد را نشان میدهد و خیلی خوب است، ولی با توجه به این حرفها باز هم خود صیادان دغدغه دارند به خصوص تعاونیهای صیادی پره در حال از هم پاشیدن است و بعضی هایشان دارد تعطیل میشود و یک بحث بیمه صیادان است شما ابتدا اشاره فرمودید که فوقالعاده انسانهای زحمت کش و خانوادهها همیشه چشم به راه آنها هستند آنها میروند برای صید و تمام تن و بدن شان میلرزد تا عزیزانشان برگردند بحث بیمه آنها چه شد؟ آیا خود سازمان شیلات باید این را پیگیری کند یا خود اشخاص باید پیگیری کنند؟
نادری: قطعاً اقدامات حمایتی و پشتیبانی جامعه صیادی از وظایف و مسئولیتهای ما در سازمان شیلات است و به این موضوع با اهتمام کامل توجه داریم و اقدامات خوبی انجام گرفته، خوشبختانه امسال ما موفق شدیم بعد از چند سال پیگیری در دولت حاضر این اتفاق افتاد که معافیت افزایش حق بیمه برای صیادان انجام شود و اعتبار خوبی برای این موضوع پیش بینی شده که امیدواریم در سال جاری اجرایی شود. موضوع سخت و زیان آور بودن شغل صیادی با توجه به شرایط بسیار سخت و ناگوار که در فعالیتهای صیادی وجود دارد جزو سیاستها و پیگیریهای ما است که امیدواریم بخشهای ذیربط مثل وزارت کار، رفاه و امور اجتماعی و سازمان تامین اجتماعی با این موضوع همراهی داشته باشند و با موافقت مجلس شورای اسلامی انشالله این اتفاق را در سال جاری شاهد باشیم که بخشی از سختیها و مصائب و مشکلاتی را که صیادان در این شغل صیادی دارند انشاالله مرتفع شود و شرایط بهتری برای فعالیت آنها ایجاد شود.
سوال: ما رشد تولید را امسال جزء یکی از شعارهای سال ما است و از آن طرف مهار تورم هم است به هر حال بحث امنیت غذایی هم است، ما هم صید و صیادی را باید داشته باشیم و هم آبزی پروری، در این زمینه برای اینکه ما به ذخایر آبیمان وفادار بمانیم و از بین نبریم هوشمندسازی فکر میکنم بهتر بشود این اتفاق بیفتد و اتفاقهای ناگواری که سالهای گذشته هم افتاد در بحث صید و صیادی و آن برداشت بیرویه اتفاق نیفتد هم ما رشد تولید را داشته باشیم و هم حفظ ذخایر، آیا قانونی مدون شده است و آیا برنامههایی در دست دارید یا خیر؟
نادری: افزایش تولید جزو یکی از محورهای اساسی سازمان شیلات است که در برنامهریزیهای انجام شده همینطور اهداف کمی پیش بینی شده در برنامه هفتم توسعه مورد توجه قرار گرفته، ولی مستحضر هستید به هر حال سیاستگذاری جوری است در دنیا هم این سمت و سو در سیاستگذاریها مورد نظر است که اساسا افزایش تولید با نگاه فعالیتهای توسعه آبزی پروری اتفاق میافتد و ما اقدامات و برنامههای مناسب در استراتژی این موضوع پیشبینی کردیم، اما در بحث صید و صیادی ما اساسا بهره برداری پایدار و حفظ منافع جامعه صیادی در درازمدت را مدنظر داریم البته بخشی از افزایش بهره برداری ما در دریاها متوجه ذخایر آبهای دور ما و آبهای آزاد در اقیانوس هند و همین طور ذخایر آبهای عمیق دریای عمان است که ملاحظات خاص خودش را دارد و به آن میپردازیم، اما در دریای خزر قطعا ما نگاه پایداری در ذخیره و حفظ اکوسیستم و پایداری شغل صیادی قطعاً جزء اهداف اصلی ما است و به آن خواهیم پرداخت.