پخش زنده
امروز: -
قرآن نفیس هزار ساله «مصاحفی قزوینی» در حرم مطهر رضوی رونمایی شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، قرآن نفیس «مصاحفی قزوینی، کتابت قرن چهارم هجری قمری» گنجینه رضوی در صد و شصت و دومین برنامه سهشنبههای علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در کتابخانه مرکزی حرم مطهر حضرت رضا (ع) رونمایی شد.
در این مراسم که با حضور حجتالاسلام و المسلمین سیدجلال حسینی رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و جمعی از مدیران و کارشناسان برگزار شد پژوهشگر و باستانشناس دوره اسلامی در خصوص قرآن مصاحفی قزوینی گفت: این قرآن، از کهنترین و نفیسترین مصاحف خطی مرکز نسخ خطی آستان قدس رضوی به شمار میآید که به خط کوفی ایرانی متعلق به عصر آلبویه و ری بزرگ مزین است.
قدیر افروند افزود:این اثر به همت عباس بن محمد بن عباس مصاحفی قزوینی در سال ۳۸۹ هجری قمری در ری نوشته و در سال ۳۹۱ قمری تذهیب شده است.
وی گفت: این قرآن، در اصل؛ جزوه قرآنی از یک قرآن جامع یا چند پاره است که بر روی کاغذ کتابت شده و دارای ۳۵ برگ ۱۶ سطری است و هر سطر نیز بین ۶ تا ۸ کلمه دارد که به قلم سیاه نوشته شده و اعراب آن نیز به شنگرف است.
پژوهشگر و باستانشناس دوره اسلامی با اشاره بر اینکه این قرآن ارزشمند آیه ۱۴ سوره صف تا انتهای قرآن را شامل میشود، افزود: فواصل آیات به گلهای زرین ۱۲ برگ و نشان خُمس به شکل پاییزه بین سطور درج شده است.
افروند بیان اینکه مطالعات قرآنهای خطی در ایران سابقهای حدود ۸۰ سال دارد، به بررسی تحولات در خط کوفی توسط هنرمندان کشور و ایجاد خط کوفی ایرانی در گستره جغرافیایی خراسان بزرگ پرداخت.
مدیر مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی نیز در این مراسم گفت: مرکز نسخ خطی آستان قدس رضوی از مراکز مهم خطی در ایران و جهان اسلام و دارای منابع بسیار باارزشی در زمینه قرآنها و جزوات خطی است که بر طبق پژوهشهای انجام شده، این قرآنها که قدمت تاریخی آنها به اواخر قرن یکم هجری قمری تا دوره قاجار برمیگردد، از ارزش و اهمیت خاصی برخوردار است.
ابوالفضل حسنآبادی افزود: این مرکز با هدف معرفی این قرآنها و تسهیل و دسترسیپذیری محتوای آنها برای محققان در حوزه نسخه پژوهی قرآنی، اجرای برنامههای ویژهای را در دستور کار قرار داد تا در برنامهای میان مدت، مرکز نسخ خطی آستان قدس رضوی را به بزرگترین مرکز نسخه پژوهی قرآنی در جهان اسلام مبدل کند.