پخش زنده
امروز: -
از مشکلاتی که ممکن است والدین با آن مواجه شوند، عدم تمرکز یا عدم تمرکز در انجام وظایفی است که برعهده کودک است قبل از هرچیز به کودکان برچسب بیش فعالی نزنید.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، برجستهترین نشانههای اختلال توجه و تمرکز در کودکان، ممکن است بیشفعالی، حواسپرتی و همچنین عدم توجه کافی به کسانی باشد که با او صحبت میکنند.
نکته مهم این است که قبل از مشورت با متخصص برچسب بیشفعالی به کودک خود نزنید و از داروی افزایش تمرکز در کودکان بدون تجویز متخصص استفاده نکنید.
نقص توجه چیست؟
اختلال بیش فعالی نقص توجه یک اختلال پیچیده عصبی است که میتواند بر موفقیت کودک در مدرسه و همچنین روابط آنها تأثیر بگذارد. علائم نقص توجه متفاوت است و تشخیص آن در بعضی اوقات دشوار است.
هر کودکی ممکن است بسیاری از علائمهای نقص توجه را تجربه کند؛ بنابراین، برای تشخیص، پزشک کودک باید شما کودک شما را با استفاده از چندین معیار ارزیابی کند.
نقص توجه در کودکان به طور کلی در زمان نوجوانی تشخیص داده میشود و میانگین سنی تشخیص نسبی اختلال نقص توجه در حد ۷ سال است.
کودکان بزرگتر که دارای علائم هستند ممکن است دچار نقص توجه شوند، اما اغلب پیشتر درزندگی علائم نسبتاً واضحی را نشان داده اند.
در اینجا ۱۴ علامت شایع نقص توجه در کودکان بیان میشود:
۱. رفتار خود محور
یک علامت رایج نقص توجه همان چیزی است که به نظر میرسد عدم توانایی در شناخت نیازها و خواستههای افراد دیگر باشد. این میتواند به دو علامت بعدی منجر شود:
قطع کردن صحبت افراد
مشکل در انتظار رسیدن نوبت
۲. قطع کردن صحبت افراد
رفتار خود محور ممکن است باعث شود کودک مبتلا به نقص توجه در حالی که دیگران مشغول گفتگو یا یک بازی هستند که او جزء آنها نیست صحبت آنها را قطع کند.
۳. مشکل در انتظار رسیدن نوبت
کودکان دارای نقص توجه ممکن است در انتظار نوبت خود در حین فعالیت در کلاس درس یا هنگام بازی با کودکان دیگر دچار مشکل باشند.
۴. آشفتگی عاطفی
کودک مبتلا به نقص توجه ممکن است در کنترل احساسات خود مشکل داشته باشد. آنها ممکن است در مواقع نامناسب طغیان خشم داشته باشند.
کودکان کوچکتر ممکن است دچار اوقات تلخی شوند.
۵. نداشتن آرام و قرار
کودکان مبتلا به نقص توجه معمولاً نمیتوانند آرام بنشینند. در مواقعی که مجبور به نشستن هستند، آنها ممکن است برخیزند و بی قراری کنند و یا بر روی صندلی خود پیچ و تاب بخورند.
۶. مشکل در بی سر و صدا بازی کردن
بی قراری باعث میشود بازی کردن بی سر و صدا یا آرام ماندن در هنگام فعالیتهای اوقات فراغت برای کودکان مبتلا به نقص توجه مشکل باشد.
۷. کارهای ناتمام
کودک مبتلا به نقص توجه ممکن است به چیزهای مختلفی علاقه نشان دهند، اما ممکن است در پایان دادن به آنها مشکل داشته باشد. به عنوان مثال، آنها ممکن است پروژهها، وظایف خانه یا تکالیفشان را شروع کنند، اما قبل از اتمام به سراغ کار بعدی که علاقه آنها را جلب میکند میروند.
۸- عدم تمرکز
کودک مبتلا به نقص توجه ممکن است در توجه کردن دچار مشکل باشد - حتی وقتی شخصی مستقیماً با آنها صحبت میکند.
آنها میگویند شما را میشنوند، اما نمیتوانند آنچه را که شما همان لحظه گفتید دوباره تکرار کنند.
۹- اجتناب از کارهایی که به تلاش ذهنی بالا نیاز دارند
عدم تمرکز ذکر شده باعث میشود کودک از فعالیتهایی که نیاز به تلاش ذهنی پایدار دارد، مانند توجه به کلاس یا انجام تکالیف خانه، خودداری کند.
۱۰. اشتباهات
کودکان دارای نقص توجه ممکن است در پیروی از دستورالعملهایی که نیاز به برنامه ریزی یا اجرای یک برنامه دارند، دچار مشکل شوند. این موضوع میتواند به اشتباهات و بی دقتیهایی منجر شود -، اما این نشانگر تنبلی یا کم هوشی نیست.
۱۱- رویاپردازی
کودکان مبتلا به نقص توجه همیشه پرهیاهو و با صدای بلند نیستند. یکی دیگر از نشانههای نقص توجه آرامتر بودن و کمتر مشغول بودن نسبت به سایر بچهها است.
کودک مبتلا به نقص توجه ممکن است به فضا خیره شود، رویا پردازی کند و آنچه را که در اطراف او اتفاق میافتد نادیده بگیرد.
۱۲. مشکل در نظم
کودک مبتلا به نقص توجه ممکن است در دنبال کردن برنامه کارها و فعالیتها دچار مشکل شود. این میتواند باعث ایجاد مشکلاتی در مدرسه شود چرا که اولویت بندی کارهای خانه، پروژههای مدرسه و سایر تکالیف برای آنها سخت است.
۱۳. فراموشی
کودکان مبتلا به نقص توجه ممکن است در فعالیتهای روزانه فراموش کار باشند. آنها ممکن است وظایف خانه یا تکالیف خود را فراموش کنند. آنها همچنین ممکن است برخی وسایل مانند اسباب بازی هایشان را گم کنند.
۱۴. علائم در چندین شرایط
کودک مبتلا به نقص توجه علائم بیماری را در بیش از یک فضا و شرایط نشان میدهد. به عنوان مثال، آنها ممکن است عدم تمرکز را هم در مدرسه و هم در خانه نشان دهند.
علائم در حین بزرگتر شدن این کودکان
هرچه کودکان مبتلا به نقص توجه بزرگتر میشوند، اغلب اوقات به اندازه سایر کودکان هم سنشان بر روی خود کنترل ندارند. این میتواند باعث شود کودکان و نوجوانان مبتلا به نقص توجه در مقایسه با همسالان خود نابالغ به نظر برسند.
مشکل کودک نقص توجه در تکالیف مدرسه
برخی از کارهای روزانه که نوجوانان مبتلا به نقص توجه ممکن است در آنها با مشکل مواجه شوند عبارتند از:
تمرکز روی کارهای مدرسه و تکالیف
خواندن نشانههای اجتماعی
سازش با همسالان
حفظ بهداشت شخصی
کمک به کارهای خانه
مدیریت زمان
رانندگی ایمن
بررسیهای لازم
همه کودکان برخی از این رفتارها را در یک مقطع به نمایش میگذارند.
رویا پردازی، نا آرامی و قطع کردن مداوم صحبتهای افراد، همه رفتارهای رایج در کودکان هستند.
اگر کودک شما موارد زیر را داشته باشد باید در مورد اقدامات بعدی فکر کنید:
کودک شما به به طور مرتب علائم نقص توجه را نشان میدهد
این رفتار بر موفقیت آنها در مدرسه تأثیر میگذارد و منجر به تعامل منفی با همسالان میشود.
چه عواملی باعث بروز نقص توجه میشود؟
محققان نتوانسته اند علت واحدی را دلیل ابتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه تشخیص دهند. به نظر میرسد ترکیبی از ژنها، عوامل محیطی و احتمالاً رژیم غذایی بر احتمال ابتلا به نقص توجه تأثیر میگذارد.
تمرینهای مناسب برای درمان نقص توجه
راههای افزایش تمرکز و یادگیری
کار خود را شروع کنید. هر چه شروع یک کار را بیشتر به تعویق بیندازید، تمرکز روی آن دشوارتر میشود. این بدان معنا نیست که فرزند شما باید همه کارها را یکجا انجام دهد.
در یک زمان خاص، یک یا نهایتا دو تکلیف برای کودکتان مشخص کنید. سعی کنید کودک خود را با مسیرهای بیش از حد به طور همزمان به زحمت نیاندازید.
یک تایمر تنظیم کنید. دانستن محدودیتی برای مدت زمانی که آنها باید متمرکز بمانند، میتواند برای بالا بردن تمرکز در کودکان مؤثر باشد.
به پیشرفتهای کوچک فرزندتان توجه کنید. به فرزندتان بگویید که میتواند مهارتهای تمرکز بهتری داشته باشدوقتی بچهها میدانند در چه مهارتهایی خوب عمل میکنند، اعتماد به نفس آنها بیشتر میشود.
نقش خواب در تمرکز کودک
برای درمان بیماری عدم تمرکز در کودکان اولین کاری که میتوانید انجام دهید این است که مطمئن شوید فرزندتان به اندازه کافی میخوابد.
بیشتر بخوانید:راههای تقویت حافظه کودکان
بیشتر کودکان دبستانی هنوز به ۱۰ تا ۱۱ ساعت خواب نیاز دارند. بهتر است بین ساعت ۷ بعد از ظهر تا ۹ شب به رختخواب بروند و بین ۶ تا ۸ صبح بیدار شوند.
پس از سن ۱۲ سالگی، ۸ تا ۹ ساعت خواب کافی بهنظر میرسد، اما اغلب نوجوانان به خواب بیشتری نیاز دارند!
در مرحله بعد، یک رژیم غذایی خوب و مغذی برای کودک خود فراهم کنید. با فرزندتان در مورد اینکه چقدر وقت صرف رایانه یا تبلت میکند صحبت کنید. برای کودکان مدرسهای، تماشای صفحه نمایش بیش از دو ساعت در روز توصیه نمیشود.
اگر فرزند شما بزرگتر باشد و از کامپیوتر زیاد برای انجام تکالیف استفاده کند، سخت است. اگر چنین است، آن را به دقت کنترل کنید و مطمئن شوید که فرزندتان بازیهای ویدیویی انجام نمیدهد یا از رسانههای اجتماعی بیش از حد استفاده نمیکند.
عوارض درمان نکردن بیش فعالی
در صورت درمان نشدن این اختلال، نوجوانان و افراد بزرگسال در ایجاد ارتباط و دوستی با مشکل مواجه خواهند شد. بهعلاوه عملکرد آنها در مدرسه نیز ضعیف خواهد بود و بیشتر از دیگران در معرض اخراج شدن از دانشگاه قرار دارند. بیشتر نوجوانان مبتلا به بیشفعالیِ تشخیص داده نشده از اختلالات اشتها رنج میبرند و ممکن است درگیر فعالیتهای خطرناک مانند استفاده از مواد مخدر یا استفاده از اندازه الکل شوند.
توضیحات دکتر گنجی متخصص عصب روانشناسی درباره علامت های بیش فعالی
منابع: raseshrehab، کودک سان