پخش زنده
امروز: -
معاون محیط زیست خراسان رضوی گفت: بانک ژن حیات وحش استان به عنوان بانک ژن شمال شرق کشور جزو برترینها در زمینه ایجاد بانک بافت و ژنوم حیات وحش هزار و ۵۰۰ نمونه بیولوژیک دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی،محمد عرفانی افزود: حفظ ذخایر زیستی و ژنتیکی در جهت حفاظت از تنوع زیستی اهمیت فراوانی در کشور و استان دارد.
وی اضافه کرد:اکو سیستم خشکی و آبی کشور و خراسان رضوی، شرایط آب و هوایی مختلف، تنوع زیستی بسیار غنی در گونههای گیاهی، جانوری و میکروارگانیسم دارد.
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: این ظرفیت و توانایی بالقوه ایجاد شده تا شناسایی، ثبت، حفاظت، ذخیرهسازی و ارائه خدمات مرتبط با این ثروت ملی برای بهره برداری علمی و پژوهشی فراهم شود.
عرفانی افزود: ارگانیسمهای زنده و سلولها و بخشهای قابل تکثیر آنها جزء ذخایر ژنتیکی محسوب میشوند و مراکز ذخایر ژنتیک مراکزی هستند که تهیه، جمع آوری، شناسایی و تعیین هویت، طبقه بندی و نگهداری این نمونههای جمع آوری شده را بر عهده دارند.
وی اضافه کرد: این ذخایر در ارتباط مستقیم با امنیت غذایی، امنیت سلامت، امنیت اقتصادی و در نهایت امنیت ملی هستند.
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: این بانک با جمع آوری نمونههای بیولوژیک گونههای مختلف و همچنین آماده سازی و نگهداری بلندمدت آن گام بسیار موثری برای حفظ حیات وحش کشور به شکل پایدار برداشته و در حال حاضر با ثبت ژنتیکی گونه های در معرض تهدید و همچنین استفاده از تکنیکهای زیست فناوری برای حفظ بقا و مدیریت گونهها جزء برترینها در کل کشور و مجموعه ای فعال و رو به توسعه است.
عرفانی افزود: این بانک دارای ۲ بخش مجزا شامل ذخیرهسازی و بخش آزمایشهات و تشخیص گونه است که در بخش ذخیره سازی انواع پر، خون، عضله، ژنوم و سایر بافتها نگهداری میشود.
وی ادامه داد: بانک ژن خراسان رضوی علاوه بر این که دستیابی به منابع اطلاعات مولکولی را برای پژوهشگران تمامی گرایشهای علوم زیستی تسهیل و تسریع میکند آنهارا از صید و جمع آوری این موجودات برای مطالعه بی نیاز ساخته است که خود این مساله نقشی مهم در حفظ گونههای حیات وحش دارد.
۲۰ درصد گستره ۱۱۷ هزار و ۷۶۹ کیلومتر مربعی خراسان رضوی زیر پوشش حراستی اداره کل حفاظت محیط زیست این استان است.
مساحت زیستگاههای طبیعی و وحوش در خراسان رضوی ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار است.
خراسان رضوی دارای ۴۱ منطقه چهارگانه و شکارممنوع شامل ۲۸ اثر ملی طبیعی، پارک ملی، پناهگاه حیات وحش، مناطق حفاظت شده و ۱۳ منطقه شکارممنوع است.
حدود ۸۰ گونه پستاندار، ۲۸۵ گونه پرنده، ۲ گونه دوزیست، ۶۸ گونه خزنده و ۲۴ گونه ماهی در طبیعت خراسان رضوی زیست میکنند.
گونههای شاخص حیات وحش این استان شامل بز وحشی، قوچ، گوسفند وحشی، آهو، پلنگ، یوزپلنگ، گرگ، کفتار و انواع پرندگان از قبیل پرندگان شکاری، هوبره و کبک است.