پخش زنده
امروز: -
همۀ انسانها در حرفه یا کاری استعداد دارند، اما معمولاً در شناخت آنها موفق نیستند. اغلب اوقات استعدادها برای ما پنهان و ناشناخته باقی میمانند.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، آخرین باری که در حین کار گذر زمان را فراموش کردید را به یاد دارید؟ این اتفاق به چه دلیلی رخ داده است؟ پای استعداد پنهان شما در میان است؟
استعداد پنهان چیست؟
استعداد موهبتی طبیعی در هر فرد است. تواناییها و ظرفیتهای طبیعی که همۀ ما انسانها داریم، استعدادهای ما هستند و دایره آنها ممکن است از خلاقیتهای شغلی تا تواناییهای ورزشی ما گسترده باشد.
این استعدادها در برابر چشم ما هستند، اما در شناخت آنها موفق نیستیم و آنها را فراموش میکنیم.
حال سوال اصلی اینجاست که استعدادهای پنهان خود را چگونه بشناسیم و چگونه آنها را پرورش دهیم؟
اگر استعداد پنهان خود را بشناسیم به منبعی غنی دست پیدا خواهیم کرد و در تمام جوانب زندگی از آن بهره خواهیم برد. خواه در تلاش برای پیدا کردن شغل مناسبی باشیم، خواه بخواهیم مهارت جدیدی را در خود رشد دهیم، اولین فاکتوری که ما را یاری خواهند کرد استعدادهای ما هستند.
راههای تشخیص استعداد
برای آنکه بتوانید استعداد خود را شناسایی کنید از ده نفر از اطرافیانتان بپرسید که در چه کارهایی استعداد دارند؟
همانطور که انتظار میرود جوابهای متفاوتی خواهید گرفت.
تعداد بسیاری از افراد نمیدانند چه استعدادهایی دارند. پس شما چطور میتوانید به پاسخ سوال خود برسید؟
اغلب افراد به حدی درگیر زندگی روزمره هستند که فرصت ندارند درباره این موضوع فکر کنند؛ بنابراین این استعدادها، پنهان و بلااستفاده باقی میماند.
علیرغم اینکه سالها زمان میبرد تا استعدادهای خود را کشف کنیم، این کار آسانتر از چیزی است که حتی فکرش را میکنید.
در ادامه پنج راه بسیار آسانی که به کشف استعداد پنهان هر شخص میانجامد را با یکدیگر بررسی میکنیم.
به حرف دیگران گوش کنید
افرادی که در اطراف شما هستند، اغلب بهتر از خودتان به استعداد پنهان شما واقف هستند. اگر شما تلاش میکنید تا این موضوع را با تفکر و دقت فراوان کشف کنید، آنها آن استعداد پنهان را سالهاست در رفتار شما شناختهاند. اگر تا امروز به حرف اطرافیان خود گوش نکردهاید، اکنون وقت آن رسیده کمی به حرفهایشان فکر کنید.
اگر هیچ ایدهای از این موضوع ندارید، بهتر است کمی به صحبتهای اطرافیان خود گوش کنید. آنها شما را به چه صفاتی میشناسند؟
در انجام چه کارهایی از شما کمک میخواهند؟ مطمئن باشید که پاسخهایشان شما را شگفتزده خواهد کرد.
کارهایی که انجامشان برای شما ساده و پیش پا افتاده است
آیا انجام یک سری از امور بیش از حد برایتان آسان و پیش پا افتادهاند، اما عدهای دیگر همین کارها را با سختی و مشقت انجام میدهند؟
اگر فکر میکنید بعضی از کارها بیش از حد ساده و پیش پا افتاده هستند، اما اطرافیان به شما میگویند که این طور نیست و آنها همین کارها را با سختی و اختصاص زمان بسیاری به انجام میرسانند، واقعیت این است که این شما در انجام آن امور توانایی دارید.
در واقع یکی از استعدادهای پنهان شما انجام آن کارها است. پس برای یافتن استعداد پنهان خود بیشتر از قبل به این دست کارها دقت کنید.
کارهایی که از انجامشان لذت میبرید
ممکن است استعداد پنهان شما به نحوی دیگر خودنمایی کنند. از انجام چه کارهایی خسته نمیشوید؟ از انجام چه کارهایی لذت میبرید؟ چه کارهایی را در اوقات فراغت خود انجام میدهید؟ فرض کنید که تمام امور بر وفق مراد است و امروز را باید برای خود وقت بگذارید.
چه کارهایی میکنید؟ به سراغ ساز خود میروید؟ به باغبانی روی میاورید؟ یا قلم بر دست میگیرید و شروع به نوشتن میکنید؟
به هر کاری که روی آوردید، در واقع در انجام آن کار استعداد داشته و توانمند هستید.پس اگر به دنبال کشف استعداد پنهان خود هستید، فهرستی از این کارها ایجاد کنید.
علاقه و توانمندی که فراموش شده اند
آیا موضوعی وجود دارد که از گذشته دور به آن علاقه داشتهاید و به دلایل مختلف از آن غافل شدهاید؟ اما هنوز هم بر این باورید که میتوانید در آن صاحب نظر و توانا باشید؟
اگر چنین علاقهای دارید، حتماً به دنبال آن بروید. ممکن است یکی از استعدادهای پنهان شما در آن موضوع یا حواشی آن نهفته باشد.
ما تغییر را دوست نداریم و معمولا در برابر آن مقاومت میکنیم. اگر به دنبال معنا باشید، بر روی نقاط قوت خود تمرکز میکنید یا تواناییهای خود را بهبود میبخشید، اما در این میان باید از منطقه خود نیز خارج شوید تا بتوانید تجربه بیشتری کسب کنید و استعدادهای پنهان خود را کشف کنید.
چه بخواهید خود را در مهارتی تقویت کنید و چه بخواهید روی استعداد جدیدی تمرکز کنید و سراغ شغلی جدید بروید، در هر حالت باید ریسک کنید، انرژی بیشتری داشته باشید و بر ترس خود غلبه کنید.
تست شخصیت شناسی بدهید
یکی از بزرگترین مزایای تستهای شخصیت شناسی این است که شما را با ویژگیها و همچنین خصوصیات درونی آشنا میکند که ممکن است تا به حال به آنها توجه نمیکردید.
از اطرافیان خود راجع به استعدادها و تواناییهای خود بپرسید
از اطرافیان خود بخواهید درباره استعدادهای شما صادقانه صحبت کنند. از آنها بخواهید عادات بد و نقاط ضعف شما را کنار بگذارند و یک یا دو مهارتی که احساس میکنند بر آنها مسلط هستید را به شما یادآوری کنند. استراتژی شما در پرسیدن این سوال باید به صورت نفر به نفر باشد و نه گروهی.
در ادامه، پاسخ همۀ افراد را یادداشت کرده و کنار هم قرار دهید. سپس آنها را تحلیل کنید. تحلیل این پاسخها کمک میکند برخی از استعدادهای پنهان خود را بشناسید.
وقتی این استعداد پنهان آشکار و هویدا شد، از زندگی خود بیش از پیش لذت خواهید برد. با استفاده از آنها میتوانید در کسب و کار خود پیشرفت کرده و به یک ستاره تبدیل شوید؛ یا کیفیت محصول و خدمت خود را بالاتر ببرید یا ارتباطات و شبکههای ارتباطیتان را بهبود ببخشید.
نکته مهم دیگر این است که، وقتی روی استعدادهای خود سرمایهگذاری میکنید، دیگر از کار و شغل خود خسته نمیشوید، زیرا کار شما به زندگیتان تبدیل میشود و از آن حرفه لذت خواهید برد. هر چیزی که زندگی و کسب و کار شما را لذتبخشتر کند، حتماً چیز خوبی است.
تفاوت هوش و استعداد چیست؟
هوش و استعداد هر دو به عنوان صفتهای خوب فرد شناخته میشوند مردم اغلب اصطلاحات «تو باهوشی» و «تو با استعدادی» را به کار میبرند، اما نمیدانند تفاوت بین این دو چیست؟
هوش و استعداد رابطه خاصی با یکدیگر دارند.
هوش از نظر روانشناسی:
تعاریف گوناگون هوش را که روانشناسان بیان کردند میتوان در سه گروه تعاریف عملی تحلیلی و کاربردی تقسیم کرد: روانشناسان تربیتی معتقدند هوش موردی است که سبب موفقیت تحصیلی میشود به همین دلیل آن را یک نوع استعداد تحصیلی تعبیر میکنند.
هوش تواناییای است که به ما یاری میدهد که محیط اطراف خود را انتخاب کنیم، تغییر یا شکل دهیم. هوش توانایی ایجاد ارتباط، کنترل ارتباط و درک افراد است. هوش توانایی شناسایی خود، آگاهی بر خود و کنترل خود است.
از دید این افراد، هوش توانایی استفاده از پدیدههای رمزی و یا قدرت و رفتار مؤثر و یا سازگاری با موقعیتهای جدید و تازه و یا تشخیص حالات و کیفیات عوامل محیطی میباشد.
بهترین تعریف تحلیلی هوش را وکسلر بیان کرده است: هوش عبارت است از تفکر عاقلانه، عمل منطقی و رفتارموثر در محیط.
تعاریف کاربردی هوش بیانگر این است که هوش پدیدهای است که از طریق آزمونهای هوشی سنجیده میشود.
بعضی هوش را به چهار گروه تقسیم کردهاند و آن چهار گروه عبارتند از:
• هوش جسمانی
• هوش علمی-منطقی
• هوش هیجانی
• هوش معنوی
• هوش کلامی
توجه کنید که استعدادها بر دو نوعاند:
استعدادهای خاص و استعدادهای عمومی. استعدادهای خاص در موقعیتهای خاص، باارزش شمرده میشوند. به عنوان مثال، استعداد موسیقی برای کسی که میخواهد در یکی از رشتههای موسیقی مهارت پیدا کند، نقش مهمی دارد.
استعدادهای عمومی ممکن است در وضعیتهای مختلف، باارزش محسوب شوند. استعداد کلامی از جمله استعدادهای عمومی است که در اکثر موقعیتها نقش اساسی دارد. با وجود این، استعداد کلامی در حرفههایی مانند روزنامه نگاری، بیش از حرفهی مکانیک اتومبیل در موقعیت شغلی مهم است.
اصلیترین آزمونهای استعداد عمومی را میتوان آزمون تشخیص استعداد (DAT)، آزمونهای استعدادهای اولیه ترستون، آزمونهای دتروا و آزمونهای کالیفرنیا بیان کرد.
تعریف استعداد در روانشناسی
همیشه برای هر سوالی، بهترین جواب، پیش متخصصین است. پس ببینیم نظر روانشناسها درموضوع توانایی چیست؟
ملانی کلاین در کتاب راهنمای سنجشهای روانی از ملانی کلاین (kline) میگوید که:
استعداد، مجموعهای از توانمندیها است که در فرهنگهای خاص، با اهمیت محسوب میشود.
از نظر روانشناسها استعداد به دو دسته تقسیم بندی میشود:
• استعدادهای خاص
• استعدادهای عمومی
استعدادهای خاص در موقعیتهای خاص ارزش دارند. برای نمونه استعداد موسیقی برای کسی که میخواهد در موسیقی مهارت پیدا کند، اهمیت ویژهای دارد؛ و بالعکس، استعدادهای عمومی در موقعیتهای متفاوت با ارزش هستند.
به عنوان مثال استعداد کلامی در تدریس بیشتر از کشاورزی اهمیت دارد.
هوش به تواناییهای شناختی افراد اشاره دارد که شامل حافظه، فهم مطالب، توانایی حل مسئله، استدلال و اندیشه انتزاعی است.
هوش، کاملا مشابه IQ نیست، اگرچه افراد از این اصطلاح برای تعیین سطح هوش، استفاده میکنند.
IQ آزمایشهایی است که برای اندازه گیری هوش فردی، توانایی عمومی طراحی شده اند. اما استعداد در اصل، توانایی فرد در یادگیری است که شخص با دخیل کردن مهارتها و تخصصهای شخصی خود در آن، تفاوتهایی آشکار با دیگر افراد بروز میدهد.
تفاوت هوش و استعداد:
تفاوت هوش و استعداد در واقع بدین گونه است که هوش امری ایست انتسابی و مانند یک موهبت الهی با کودک به دنیا میآید و از راه آموزش از روش غیرمستقیم تقویت میشود، اما توانایی امری ایست اکتسابی و ساختنی.
اهمیت دقت و تمرکز در افزایش هوش
در مراکز یادگیری بیشترین تاکید بر افزایش دقت و تمرکز است، زیرا ابتدا دانش آموز باید دقت داشته باشد تا بتواند به مراحل بعدی یادگیری برسد.
دقت به معنی توجه غیرارادی از طریق حواس پنجگانه است. افرادی که دقت بالایی دارند معمولاً حافظه بهتری هم دارند.
دقت یک مهارت است و میتوان مانند هر مهارت دیگری آن را تقویت کرد.
نقش دقت و تمرکز در زندگی
حتماً برای شما هم پیش آمده که بخواهید کاری را انجام بدهید، ولی تمرکز کافی را برای انجام آن کار نداشته و نتوانستهاید آن کار را به درستی انجام دهید، اصولاً زمانی یک شخص میتواند کاری را به درستی انجام دهد که بتواند بر روی آن کار تمرکز کند و توانایی آن را داشته باشد که تمام جزئیات مربوط به آن کار را ببیند.
انجام یک کار بدون توجه به تمام زوایای پیدا و پنهان آن کار بدون شک نتیجه مطلوب را برای شما به ارمغان نخواهد آورد، لذا توانایی تمرکز بر روی یک کار در آن واحد یکی از ویژگیهای مثبت هر شخص محسوب میشود.
تمرکز چیست؟
تمرکز یعنی اینکه ذهن خود را به جای فکر کردن و درگیر شدن درباره چند موضوع، بر روی یک موضوع خاص متمرکز کنیم.
تمرکز یعنی حفظ و نگهداری، لذا بدون داشتن دقت و تمرکز حواس، یادگیری صورت نمیگیرد.
تمرکز نسبی است یعنی تقریباً همه افراد تا حدودی از آن بهرهمند هستند و کسی نمیتواند ادعا کند کاملاً بیدقت است و یا همیشه تمرکز حواس دارد.
بیشتر بخوانید:ویژگیهای شخصیتی زنان کارآفرین چیست؟
فراموش نکنیم که تمرکز کارایی حافظه را افزایش میدهد. تمرکز باعث میشود بر افکار مزاحم مسلط شویم. تمرکز حواس باعث تقویت اراده میشود، تمرکز و اراده رابطهای مستقیم با یکدیگر دارند. افراد دقیق اراده خوبی هم دارند.
دقت به معنی توانایی حفظ توجه از طریق حواس پنجگانه است. بیشترین حجم ورودی اطلاعات از طریق حس بینایی (۷۵%) رخ میدهد، لذا تقویت حس بینایی، امری بسیار مهم است.
توضیحات دکتر طرخان درباره استعدادیابی و هوش بعلاوه آموزش بازی افزایش دقت
منابع: ایران تلنت، نابغه ساز