به گزارش
خبرگزاری صداوسیما؛ آقای مبصری دبیر انجمن شرکتهای زنجیرهای تولید گوشت مرغ کشور در برنامه مجله کشاورزی رادیو اقتصاد درباره وضعیت تامین گوشت مرغ گفتگو کرد .
سوال: آقای مهندس الان وضعیت تامین، تولید و مصرف گوشت مرغ در کشور ما به چه صورت است؟مبصری: الحمدلله به واسطه وجود تولید کنندگان قوی و با صلابت، صنعت طیور ظرفیتهای بسیار خوبی را در تولید دارد و مشمول تامین میزان مورد نیاز گوشت مرغ مردم کشور است مستحضرید که ما سالانه حدود ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تن گوشت مرغ تولید میکنیم و از این باب تقریبا سرانه ۲۸ الی ۳۰ کیلوگرم برای مردم عزیز داشته تأمین میشده است. این روند به روال خودش باقی است اگر چه مقدار سلامتی گوشت مرغ که انستیتو تغذیه ایران توصیه کرده چیزی حدود ۲ کیلوگرم در ماه یعنی ۲۴ کیلو سالانه است و ما داریم بالای این مقدار را تامین میکنیم برای مردم عزیز البته این با نوساناتی هم به طور معمول مواجه است و گاهی کم و زیاد میشود، ولی از باب اطمینان در تداوم تامین ما الحمدالله مشکلی نداریم.
سوال: دیروز و پریروز خبرنگاران ما در میدان پرس و جویی داشتند از مردم راجع به تامین مرغ گرمشان در بعضی استانها این مرغ به وفور یافت میشده و وزیر جهاد کشاورزی هم گفته است که در روزهای آینده هم این مشکل اگر در بعضی جاها هست حل میشود، الان وضعیت چطور است؟مبصری: الحمدلله امروز که وضعیت تامین مناسب بوده است، عاملی که باعث شده اقبال به گوشت مرغ اضافه شود علاوه بر مسائل سلامتی که معمولاً مورد نظر مردم است، مسئلهای است که در رابطه با گوشت قرمز وجود دارد وقتی گوشت قرمز گران میشود به طور طبیعی یک جایگزین برایش مفروض است به اسم گوشت مرغ و تقاضای بیشتری به طرف گوشت مرغ میآید، این است که از باب تامین فعلا مشکل خاصی نداریم، اما چون تقاضای بیشتری آمده به سمت گوشت مرغ، طبیعی است که یک مقدار بالانس عرضه و تقاضا جابجا شود، ولی در روزهای آینده انشاالله این به طور کامل با ثبات ادامه پیدا خواهد کرد و پیشبینی ما این است که اواخر این ماه و چند روزی از اردیبهشت در ماه مبارک را که از آن عبور کنیم، حتی مرغ مازاد در صادرات هم خواهیم داشت.
سوال: ما سال گذشته خبری داشتیم که بحث زنجیره تامین و تولید سپرده شد به بخش خصوصی در گوشت مرغ کشور ما، شما مشکلی در این زمینه در دو سه ماه اخیر نداشتید؟
مبصری: چرا مشکلات همانطور که مستحضرید مشکلات بسیار جدی وجود داشته اولا که واگذاری اصولا اتفاق نیفتاد یعنی تفاهمی که باید به بخش خصوصی و دولت انجام میشد متاسفانه تا به امروز انجام نشده است.
سوال: علت چه بوده است؟
مبصر: علت اصلی از نظر من مبحث قیمت است مقدمهای عرض کنم به هر صورت امسال مزین به نام مهار تورم و البته رشد تولید شده و فکر میکنم این را ما باید به جای شعار اسمش را چشم انداز بگذاریم معمولاً نزد دوستان ما در بخش حاکمیتی بحث تورم با مبحث گرانی قاطی میشود یعنی این دو افزایش قیمت و تورم که یکی تظاهر یک معضل اقتصادی است با خود معضل جابجا میشود، متاسفانه مقاومت در برابر افزایش قیمت مصوب که اصلا اصل قیمت مصوب هم مورد اعتراض ما بوده است سبب شده که معضلاتی به وجود بیاید و در کنار این بحث اصلی که بحث قیمتگذاری دستوری و زیان هنگفت صنعت مرغ است که من دیدم حتی در مرغ تخمگذار هم به همین اشاره شده در کنارش معضلاتی که ما با تامین سوخت و برق مشکل پیدا کردیم و بعد کنجاله سویا دچار مشکل به مدت مدیدی شدیم.
سوال: وقتی بازار در اختیار خودتان قرار بگیرد هم صادرات و هم تولیدات و هم مصرف داخلی مگر این مشکلات حل نمیشود؟
مبصری: چرا اگر این اتفاق بیفتد و بحث قیمتگذاری دستوری برداشته شود، موضوع اصلی این است که بحث قیمت گذاری دستوری از این صنعت برداشت شود و اگر این مسئله حل شود قطعاً بحث تأمین، به خودش ردای بهتری خواهد پوشید و شما خیلی بهتر این را خواهید دید الان مسئله ما این است که صنعت زیان میکند و متاسفانه دوستان ما در بخش حاکمیتی زیاد به این دقت نمیکنند.
سوال: الان قیمت مصوب درب مرغداری چقدر است؟
مبصری: الان درب مرغداری برای مرغ زنده قیمت مصوب مشخصی نداریم، اما برای مصرف کننده لاشه گوشت مرغ کیلویی ۶۳ هزار تومان است. سوال: با همین هم متضرر میشوید؟ مبصری: بله برآوردهای ما نشان میدهد که این عدد حداقل حدود ۷۰ هزار تومان است. این عدد، عدد تمام شده گوشت مرغ درب کشتارگاه است حداقل ۷۰ هزار تومان است و آن را به وزارتخانه اعلام کردیم و متاسفانه تاکنون اقدام مثبتی نشده است.
سوال: راهکار دیگری برای تامین از منابع دیگر این مبلغ ارائه نشده است؟
مبصری: در خصوص این صحبت است که ممکن است تحت عنوان یارانهای برگردد به تولید کننده، ولی موضوع اصلی این است که بعد از برداشته شدن ارز ۴۲۰۰ تومانی که از نظر ما کار بسیار درستی هم بود و باید برداشته میشد باید اقداماتی هم جهت و هم زمان با آن انجام شد که متاسفانه آنها انجام نشد. اگر اینها انجام شده بود این فشار را به صنعت نمیدیم طبیعی است که یکی از آنها این بود که باید دست از قیمتگذاری دستوری برداشته میشود در جایی که یارانه حذف شده بود، اما در کمال تعجب میبینیم که دوباره ارز ۲۸،۵۰۰ تومانی دوباره جایش را پر کرد، فقط اختلافی که ایجاد شده این است که ارز ماخذ ۷ برابر که تامین کننده خوراک که خودش ۷۰ درصد هزینه تولید ما را تشکیل میدهد برگشت سرجای خودش برابر این تمهیدی که باید برای تولید کننده دیده میشد نشد. امیدواریم که زودتر فکری اندیشیده شود، ولی همانطور که گفتم تولیدکنندگان ما با صلابت ایستاده اند و قطعاً گوشت مرغ مردم را تامین میکنند و از باب تامین مشکلی نداریم امیدواریم که فقط قیمت گذاری دستوری برداشته شود.
پایان