پخش زنده
امروز: -
رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: تلاش ما این است یک نقشه راه جامعی برای آینده سازوکار بازرسی و نظارتی در قالب طرح ۲۰۲۰ تهیه و مورد بحث قرار دهیم.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر، ناصر سراج در مراسم افتتاحیه سیزدهمین اجلاس مجمع عمومی آمبودزمان آسیایی با اشاره به تاسیس آمبودزمان افزود: مبنای تاسیس نهادی به نام آمبودزمان ریشه در تاریخ و آموزه های اسلامی دارد که امیدوارم با تلاش تمام شرکت کنندگان این اجلاس زمینه ای برای تقویت هرچه بیشتر همکاری های فراملی، تبادل نظریات، برنامه ریزی ها برای تهیه نقشه راه به منظور تقویت سازوکارها و ماهیت نظام های نظارتی در کشورهای عضو باشد.
وی در ادامه به وضعیت تاسیس نهاد حقوقی در جامعه آسیایی اشاره کرد و گفت: بیش از ۱۶ سال از تاسیس مجمع آسیایی آمبودزمان می گذرد حرکتی که باتوجه به اهمیت موضوع بازرسی و نظارت بر عملکرد نهادهای عمومی و حفاظت از حقوق شهروندان به درستی مورد توجه و حمایت نهادهای مسئول در کشورهای آسیایی قرار گرفت و زمینه ساز تشکیل نهادی شد تا به عنوان بستری برای همکاری بیشتر و تبادل اندیشه و تجربیات اعضا باشد.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه ۱۶ آوریل ۱۹۹۶ سنگ بنای تاسیس این نهاد به عنوان یک نهاد حرفه ای غیردولتی، غیرسیاسی و مستقل شکل گرفت تا نقطه عطفی در تحولات منطقه ای باشد، افزود: بیش از ۲۷ نهاد نظارتی از ۱۹ کشور عضو این نهاد هستند که با نگاهی به گستره جغرافیایی آن می توان پی به اهمیت این نهاد برد و زمینه را برای گسترش بیشتر آن فراهم کرد.
سراج گفت: ما افتخار میزبانی سیزدهمین اجلاس را داریم اجلاسی که سعی دارد تا در حد وظایف، مقررات، چارچوب ها، سیاست ها، اهداف و برنامه های گذشته و موجود را به عنوان بستری ارزشمند برای برنامه های آینده مدنظر قرار دهد.
وی افزود: نگاه جامع و فراملی به توانمندی ها، نیازها و کاستی ها برای ایجاد تحولات موثر در مسیر اجرای وظایف نظارتی میان کشورهای مختلف کاملا محسوس است.
سراج با بیان اینکه ما در این اجلاس حول چهار محور اساسی به تبادل نظر خواهیم پرداخت، گفت: نخستین محور داشتن آمبودزمان حرفه ای و کارآمد است.
وی ادامه داد: در واقع نخستین موضوع اجلاس بحث درباره روش ها و راهکارها برای رسیدن به یک نظام نظارتی کارآمد مبتنی بر اصول حرفه ای و بدیهی است رسیدن به این هدف منوط به رعایت سه اصل اساسی در مقوله نظارت و بازرسی است.
سراج با بیان اینکه نخستین مقوله استقلال و بی طرفی است، گفت: اگرچه سازوکارهای نظارتی در کشورها می تواند مختلف باشد اما شاخصه تمامی این نهادها وجود عنصر استقلال و بی طرف در انجام وظایف به عنوان اصل اولیه کار نظارت است.
وی افزود: بنابراین با رعایت اصول بی طرفی و استقلال درنظارت و جایگاه اداری یک نهاد نظارتی مانع از انجام وظایف سازمانی یک نهاد نمی شود.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با بیان شفافیت، قاطعیت و حفظ اعتبار مقوله دیگر نظارت و بازرسی است، گفت: این عنصر سنگ بنای اعتبار و قاطعیت در عملیاتی کردن برنامه های سازمانی یک نهاد است و در واقع شفافیت در نحوه مدیریت امور نظارتی باعث ایجاد اعتبار و رسیدن به هدف که همان حفظ حقوق مردم در روند مدیریت کشور است می شود.
سراج ادامه داد: قطعا زمانی که یک نهاد دارای چنین اعتباری باشد از صلابت و قاطعیت راسخی نیز برخوردار خواهد بود.
وی در دسترس بودن را مقوله سوم نظارت و بازرسی دانست و گفت: یکی دیگر از اصول حرفه ای و کارآمد سیستم نظارتی در دسترس بودن است و به زبان دیگر شهروندان یک کشور باید این احساس را داشته باشند که مرجعی برای شنیدن نکات و شکایات آنها از نحوه مدیریت امور جاری و یا اداری در نظام های حکومتی وجود دارد.
سراج افزود: در این صورت است که سیستم نظارتی و بازرسی می تواند به عنوان مرجعی که وظیفه نظارت و بازرسی را برعهده دارد برای شهروندان مورد اتکا باشد.
وی همچنین افزایش سطح همکاری های منطقه ای و جهانی را از دیگر محورهای مورد بحث این اجلاس دانست و گفت: در دهه های اخیر ما شاهد افزایش روزافزون نهادها، موافقتنامه ها، و مراجع فراملی به منظور مدیریت و تقویت همکاری های سیاسی، اقتصادی، حقوقی و نظارتی هستیم.
سراج افزود: بنابراین بادرنظرداشتن این واقعیت یکی از اهداف این اجلاس تقویت همکاری و تشریک مساعی اعضا برای بهترکردن بازدهی نظام های نظارتی است.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور در ادامه تقویت نقش و جایگاه سیستم نظارتی و بازرسی در جامعه را از دیگر محورهای مورد بحث این همایش دانست و گفت: در این اجلاس بر این هدف تاکید داریم تا بتوانیم ضمن توجه به روش های تقویت نقش و جایگاه روش های نظارتی در جامعه راهکارهایی را برای تقویت این جایگاه در میان شهروندان مورد بررسی قرار دهیم.
تحقق ۵۷ % از برنامه ها در ۶ ماهه نخست امسال
رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: ۵۷ درصد از برنامه نظارت و بازرسی سازمان در شش ماهه نخست امسال اجرایی و گزارش آن به مراجع ذیربط ارسال شده است.
ناصر سراج در سیزدهمین اجلاس آمبودزمان آسیایی به برنامه های بازرسی و نظارت این سازمان اشاره کرد و افزود: سازمان بازرسی کل کشور با هدف بررسی وضعیت موجود نظام اداری و اصلاح آن ، انجام بازرسی های برنامه ای از دستگاههای اجرایی را در دستور کار خود قرار داده است.("آمبودزمان" به معنای رسیدگی غیر قضایی به شکایات مردم است).
رئیس سازمان بازرسی کل کشور اضافه کرد: از آنجا که این سازمان در انجام تکالیف قانونی خود نمی تواند منتظر شکایات اشخاص باشد، به انجام بازرسی از دستگاههای اجرایی اقدام کرده است به طوری که امسال از ۳۵۲۸ برنامه مصوب نظارت و بازرسی ، ۵۷ % آن در شش ماهه نخست اجرایی و گزارش آن نیز به مراجع ذی ربط ارسال شده است.
سراج همچنین به بازرسی های سرزده اشاره کرد و گفت: سازمان بازرسی کل کشور در راستای نظارت بر رعایت حقوق شهروندی دستگاه ها به بازرسی های سرزده بدون شکایت نیز می پردازد که این بازرسی ها به شکل سرزده انجام می شود .
وی افزود : در سال گذشته علاوه بر سایر موارد نظارتی ، ۱۴ مورد بازرسی از زندان ها ، ۲۱ مورد بازرسی از نیروی انتظامی ، ۱۲۲ مورد بازرسی از شهرداریها و ۴۶ مورد بازرسی از مراکز مربوط به وزارت بهداشت و درمان بوده است.
سراج در ادامه درباره رسیدگی به شکایات اشخاص نیز گفت: سازمان بازرسی به منظور تسریع در امور جواب دهی به شکایات با طراحی سیستم های رایانه ای ، شکایات را در کمترین زمان ممکن پس از وصول به شکل آنلاین به دستگاه های مربوط ارسال می کند.
وی افزود: دستگاه ها موظفند پس از دریافت شکایات موارد را بررسی و حداکثر تا یک ماه پاسخ مناسب را به آن ارائه کنند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور ادامه داد: در سال گذشته ۳۶ هزار و ۶۹۶ شکایت رسیده به سازمان به اجرا گذاشته شد.
سراج در ادامه به استفاده از فناوریهای نوین در فرآیند رسیدگی به شکایات اشاره کرد و گفت: استفاده از فناوری های نوین نه تنها گامی در راه تحقق رسیدگی به موقع شکایات است بلکه موجب افزایش اعتماد عمومی به دستگاههای نظارت کننده و نظارت شونده شده است ضمن آنکه بانک اطلاعات مناسبی از وضعیت دستگاه های اجرایی بوجود آمده است.
وی افزود: سازمان بازرسی همچنین در راستای وظایف قانونی خود مصوبات دولت و موسسات عمومی را مورد بررسی قرار می دهد و چنانچه این مصوبات و دستورالعمل ها مغایر قانون و حقوق شهروندی تشخیص داده شود از دیوان عدالت اداری ابطال آن را تقاضا می کند.
وی ادامه داد: این روند امسال به صدور ۱۵ فقره رای دیوان منجر شده که از آن میان ۸ رای به ابطال مصوبه انجامیده است.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور به بازرسی افتخاری اشاره کرد و گفت: سازمان بازرسی به منظور ایجاد زمینه مشارکت مردمی در امر نظارت همگانی از سال ۱۳۸۷ به ایجاد دفتر نظارت همگانی از جمله بازرسان افتخاری و سازمان های مردم نهاد اقدام کرده و استفاده از ظرفیت اشخاص خصوصی از جمله کسبه ، بازرگانان، اساتید و پزشکان را در دستور کار خود قرار داده است.
وی افزود: این فعالیتهای سازمان بازرسی که" نظارت با چشمان مردم" نام گرفته است تاکنون۱۱هزار و ۵۹۲ نفر در سطح کشور داوطلب فعالیت به عنوان بازرس افتخاری شده اند که از این تعداد هفت هزار و ۳۲۸ نفر با سازمان همکاری دارند و صلاحیت دیگر افراد نیز در دست بررسی است.
سراج گفت: مجموعه فعالیت های سازمان بازرسی در پیشگیری از سوء جریان ها ، وقوع تخلفات و جرایم در سال گذشته منجر به وصول۵۶۰ میلیارد تومان مطالبات معوقه دولتی، ۷۷ میلیارد تومان جلوگیری از تضییع بیت المال، ۹۳۳ میلیارد تومان لغو و تجدید مناقصات و مزایده ها و ۶۵۶ میلیارد تومان نیز رفع تصرف، جلوگیری از تخریب و تغییر کاربری اراضی شده است.