پخش زنده
امروز: -
رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران گفت: بازار میوه شب عید امسال برخلاف سال گذشته بازار نسبتا آرامی بود یعنی تنشهایی که در عید سال ۱۴۰۱ داشتیم را امسال نداشتیم حتی به دنبال بازارهای صادراتی میگشتیم که بتوانیم مازاد را صادر کنیم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما برنامه مجله کشاورزی رادیو اقتصاد باحضور ارسلان قاسمی بازار میوه شب عید و نحوه توزیع آن را ارزیابی کرد.
سوال: آقای دکتر قاسمی اول برویم سراغ بازار میوه شب عید به هر حال تمام شد ارزیابی را از زبان شما بشنویم فکر میکنید که عملکرد به چه صورتی بود به خصوص نقش بخش خصوصی در تامین و توزیع میوه در قیمت گذاری آنچه که انتظار میرفت برای عید امسال اتفاق بیفتد راجع به آن صحبت میکنیم که آیا واقعاً بخش خصوصی نقش آفرینی داشت یا اینکه باز هم بگوییم در تامین و توزیع دولت آمده و نقش آفرینی کرده نهادهای شبه دولتی را هم میتوانیم دخیل کنیم بفرمایید؟
قاسمی: میوه شب عید امسال برخلاف سال گذشته بازار بازار نسبتا آرامی بود یعنی تنشهایی که در عید سال ۱۴۰۱ داشتیم را امسال نداشتیم چند تا دلیل هم داشتی که این که امسال با همت تولیدکنندگان و کشاورزان از نظر تولید مرکبات ما وضع مان خوب بود دنبال بازارهای صادراتی میگشتیم که بتوانیم مازاد را صادر کنیم.
همین طور در رابطه با بحث سیب سیب درختی هم خوشبختانه تولید اندازه کافی بود و این باعث شده بود که یک آرامشی را ما در بازار داشته باشیم حالا بحث قیمت را فعلاً به آن نپردازیم فعلاً در حوزه تامین عرایض را خدمت شما دارم پس در نتیجه ما در رابطه با همه شنوندگان محترم هم قطعاً با آن برخورد داشته اند هر جایی که مراجعه میکردند از نظر میوه مشکلی نبود.
پرتغال بود سیب بود کیوی بود موز بود و میوهها و بسته به استانها میوههای مختلف و میوههای فصلی خود استانها هم در استانها وجود داشت پیش بینی ما این است که امسال هم وضعیت تولید وضعیت تولید مناسبی باشد و یا اگر مثل سال ۱۴۰۲ نباشد در کمتر هم نخواهد بود با روندی که ما داریم پیش میرویم حالا در این که در ادامه سال چه اتفاقاتی بیفتد به خصوص از نظر آب و هوایی این یک مباحث دیگری است، ولی پیش بینی این است که ما امسال را هم از نظر تامین و تولید کشاورزان ما پای کار با ایستاده اند و تولید می کنند.
سوال: و امیدواریم که شرایط بهتر هم بشود.
قاسمی: شرایط بهتر میشود عرض کردم اگر از سال گذشته کمتر تولید نشود ما تولید معادل نداشته باشیم قطعاً کمتر هم نخواهد بود.
سوال: اما در رابطه با بحث قیمت باز هم در مورد تولید صحبت کردید بلافاصله برویم سراغ توزیع بحث توزیع هم خیلی مهم است این که باید توسط بخش خصوصی انجام میشد تولید که باید بگوییم که عملاً توسط بخش خصوصی انجام شد مرحله بعدش میشود توزیع و قیمت هم میتوانیم ارتباط بدهیم که راجع به آن صحبت کنیم توزیع را چگونه دیدید؟
قاسمی: در بحث توزیع ببینید در ۲ یا ۳ یعنی در واقع اگر بخواهیم تقسیم بندی کنیم ما سه گروه مشخص برای توزیع داشتیم سازمان میادین میوه و تره بار در شهرداری تهران و سایر شهرداریها و کلانشهرهایی که سازمان میادین و تره بار داشتند سازمان تعاون روستایی و نمایشگاههای عرضه مستقیم کالاهای کشاورزی و محصولات صنایع غذایی و اساسی که در تهران و سی استان مابقی هم توسط اتاق تعاون ایران برگزار شد که در یک برهه زمانی ده روزه در سطح کشور توزیع هم کالاهای اساسی و هم میوه را به عهده داشت.
سوال: اصناف را هم اضافه کنیم دیگر؟
قاسمی: اتاق اصناف به صورت نمایشگاهی نبودند، ولی اصناف شبکه مویرگی توسط در واقع مغازه دارها و سوپرمارکتها آن شبکه هم بود و آن شب که کار خودش را انجام میدهد مشخصاً بحث در رابطه زمانی ایام پایانی سال است خوب با فرمایش جنابعالی در این چهار گروه کالاها از نظر شبکهای توزیع من در طی این مدت که رصد میکردم استان و شهرستان ایران نشنیدم و خبری نبود که بگویند میوه نیست.
در حالیکه اگر خاطرتان باشد سال گذشته خیلی چالش روی این بحث داشتیم از نظر توزیع ما هم باز مشکلی را امسال یعنی شب عید امسال از نظر توزیع هم تقریباً مشکلی وجود نداشت این هم به دلیل آن قسمت صحبتهای کمبود که تامین مناسب بود تامین که مناسب باشد توزیع هم قطعاً مناسب میبود.
متاسفانه یک فرهنگ بدی در کشور داریم که در ایام مناسبتی در حالی که در همه جای دنیا برعکس در ایام مناسبتی سعی میکنند که کام مردم را شیرین کنند و قیمتها را تعدیل هم کنند در سازمان میادین میوه و تره بار شهرداریهای کلان شهرها خوب توزیع صورت گرفت در نمایشگاهها توزیع صورت گرفت سازمان تعاون روستایی هم در سازمان میادین حضور داشت و هم در نمایشگاه ها.
سوال: در سالیان گذشته این اتفاق میافتاد خودشان خرید میکردند خودشان عرضه؟
قاسمی: سازمان تعاون روستایی از طریق عواملش که همان اتحادیههای تعاونی روستایی بودند خرید انجام داده بود در بحث خرما هم به خاطر ماه مبارک رمضان این اتفاق در تعاون روستایی تا آنجا که اطلاع دارم، ولی عدد را دقیق نمیدانم، ولی خرماهم برای ماه مبارک رمضان و افزایش نیاز مصرف این را هم ما داشتیم.
سوال: برویم سراغ قیمت را هم یک نگاهی به آن بیندازیم، چون موضوع مهمی است برای این که حتماً راجع به آن صحبت شود ارزیابی شما از قیمتها و اینکه در ادامه بحث تقاضا وقتی که ما میگوییم در تامین مشکلی نیست به خاطر کمبود تقاضای بود که امسال شکل گرفت برخی میگویند نه کمبود تقاضا نبود تقاضا نسبت به عید سال گذشته بوده یعنی سال ۱۴۰۱ بالاتر هم بوده، ولی برخی هم معتقد هستند نه به خاطر توان خرید مردم و ماه مبارک رمضان دید و بازدیدهای یک مقدار کاهش پیدا کرده خرید هم کاهش پیدا کرده و لذا میتوانیم بگوییم که تقاضا کاهش پیدا کرده است حالا دوست داریم از هر دو نگاه در ارزیابی شما را بشنویم و اینکه قیمتها را چگونه ارزیابی کردید ارتباط بین قیمت و کیفیت محصولاتی که عرضه و در این چهار مرحله در کشورمان؟
قاسمی: با توجه به آمار تولید و آمار صادرات و آمار موجود در سردخانهها نمیشود گفت که تقاضا نسبت به سال گذشته کاهش معناداری را دارد کاهش داشتیم این کاهش هم فقط به دلیل ایام ماه مبارک رمضان بود که دید و بازدیدها کمتر شده بود و اصولاً در ایام ماه مبارک رمضان حالا فارغ از اینکه ایام عید باشد یا ایام دیگر باشد مصرف میوه کمتر است نسبت به بقیه ایام سال.
مصرف میوه کمتر است و خوب عرض به خدمت شما که این عامل شده بود که تقاضا کاهش محسوسی نداشت چه بگویم حالا خوب، چون تقاضا کاهش زیادی را داشته پس در نتیجه کالا به وفور یافت میشد نه تولید خوب بوده توزیع همه جا انجام شده کاهش تقاضا محسوس نبوده هر چند که در سطح کمی در ماه مبارک رمضان داشتیم.
از این باب مشکل این بود منتها بحث قیمت ببینید ما در رابطه با مبحث قیمت بسیار حرف و نقل و بحث داریم که این را در مراجع ذیصلاح هم مطرح کردهایم که این را باید به یک شکلی حل و فصل کنند در سازمان میادین یعنی در واقع در میدان مرکزی که در واقع با عمده قیمت گذاری از آنجا شکل میگیرد یعنی بیس قیمتی از میدان مرکزی عملاً میاد بیرون یک روال معیوبی وجود دارد.
این روال معیوب هم یک کمیتهای است که اتاق اصناف سازمان میادین سازمان جهاد کشاورزی و چند دستگاه دیگر به اصطلاح خودشان میآیند کشف قیمت میکنند که این کشف قیمت عامل فساد است به اعتقاد منوقتی که قیمت خرید میوه از باغدار ما مشخصه هزینههای سربار مثل هزینهی حمل و نقل بسته بندی و سردخانه و اینها هم مشخصه و سود عمده فروشی و خرده فروشی هم قانون داره باید یک عددی را جمع و تفریق کنند که به ان قیمت برسند که معمولا آن قیمت این قیمت است که ما با ان فرمول میریم جلو.
شاید بعضا بعضی وقت تا ۷۰ یا ۸۰ درصد با قیمتی که در میدان میادین داره عرضه می شود اختلاف داره و این روال را ما باید اصلاح کنیم در بحث قیمت گذاری. سوال:که خیلی وقت است داریم این کار را میکنیم که به نظر نمیاد این اتفاق جدیای در این زمینه رقم بخورد. قاسمی:دیگه بالاخره انقدر باید بنده و جناب عالی و دوستان همراه بگوییم تا گوش شنوایی در دولت پیدا بشود و این قضیه را حل کند، چون هم حمایت از تولید کننده و هم حمایت از توزیع کننده و هم حذف واسطههای غیر ضروری.
سوال:من به شخصه معتقد هستم که قیمت میوه امسال هم بالا بود حتی با اینکه ما میگوییم در سازمان میادین میوه و تره بار قیمتها مناسب است من حتی معتقد هستم که اونجا هم قیمتها بالاتر بود و دلیل اصلیش هم همین سیستم معیوب نظام قیمت گذاری میدانم و بحث قیمت گذاری که ما نه تنها در بحث میوه بسیاری از محصولات کشاورزی مان با آن رو به رو است.