پخش زنده
امروز: -
رییس مرکز بهداشت خوزستان: بیماریهای قابل انتقال از آب و مواد غذایی در استان بومی است و در فصل بهار و پاییز انتظار شیوع بیشتری دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان ، دکتر پژمان بختیاری نیا بیان کرد: بیماریهای منتقله از آب و غذا از خوردن و آشامیدن غذا یا نوشیدنی آلوده ناشی میشوند و عوامل این آلودگی باکتری ها، توکسین ها، ویروسها و انگلها هستند.
وی در خصوص علائم بالینی این بیماریها توضیح داد: علائم در بیشتر بیماریهای منتقله از آب و غذا شامل اسهال، تهوع، استفراغ و گرفتگی شکمی است که این نشانهها بعد از ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از عفونت ظاهر شده و برای یک تا دو روز ادامه مییابد.
بختیاری نیا ادامه داد: بیشتر این بیماریها به دلیل از دست دادن آب و املاح بدن بیمار باعث ایجاد عوارض کم آبی در انسان میشوند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در خصوص راههای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای منتقله از آب و غذا گفت: استفاده از آب آشامیدنی سالم و بهداشتی، رعایت بهداشت مواد غذایی (استفاده مجدد از مواد غذایی سرد شده، بدون توجه به لزوم گرم کردن غذا باعث بروز طغیانهای بیماری شده است)، سالم سازی سبزیجات و میوه جات (پاکسازی، انگل زدایی، ضدعفونی و شستشو) و شست و شوی صحیح دستها با آب و صابون از جمله این راهکارهاست.
وی اضافه کرد: همیشه از آب لوله کشی تصفیه شده استفاده کنید و در صورت اطمینان نداشتن از سلامت آب در دسترس ابتدا آنرا به مدت نیم ساعت جوشانده و پس از سرد کردن مصرف و یا کلر زنی کنید، از یخهای قالبی و کارخانهای غیر بهداشتی استفاده نشود، زیرا در آب مصرفی، مراحل تولید و عرضه آن احتمال آلودگی به میکروب وبا و یا سایر میکروبها وجود دارد.
بختیاری نیا بیان کرد: هنگام سفر، آب و غذای سالم و مطمئن همراه داشته باشید و یا از نوشیدنیها و غذاهای با بسته بندی مطمئن و بهداشتی استفاده کنید و در رودخانهها یا آبهای مشکوک به هیچ عنوان شنا نکنید.
سرپرست مرکز بهداشت خوزستان اظهارکرد: از آشامیدن آبهای مشکوک در پارکها، باغها و فضای سبز و از مصرف آب آشامیدنی که در منبعهای آب و سقاخانههای کنار خیابان که دارای لیوان مشترک هستند و آبی که در اتوبوسهای بین شهری که با استفاده ظروف عمومی و از یخهای قالبی برای سرد کردن آن، عرضه میشود اجتناب شود.
وی تصریح کرد: برای نوشیدن آب از لیوان شخصی استفاده کرده و در هنگام غذا خوردن ظروف و قاشق و چنگال شخصی را مورد استفاده قرار دهید، در موقع خرید و حمل مواد غذایی، اقلامی مثل نان را که قابل شستشو و پختن مجدد نیستند را در کنار میوه، سبزیجات نشسته و گوشت خام قرار ندهید.
بختیاری نیا ادامه داد: در مراسم عمومی همانند جشن ها، عروسیها و ... حتی المقدور از مصرف سبزیجات، سالاد، میوه و بستنی خودداری کنید غیر از آنکه از شسته و ضد عفونی شدن و پاستوریزه بودن آنان اطمینان حاصل کرده باشید، از قرار دادن سبزی و میوهجات نشسته و ضد عفونی نشده در یخچال خودداری کنید.
رییس مرکز بهداشت خوزستان تاکید کرد: علاوه بر رعایت بهداشت فردی، از شنا کردن در استخرها، رودخانه ها، نهرها و یا جویهای آلوده پرهیز کرده و همچنین اسیدی نگه داشتن فضای معده (مصرف لیمو ترش تازه و دوغ پاستوریزه به همراه غذا) تا حد زیادی میکروب وبا را از بین میبرد.
وی توصیه کرد: در صورت ابتلا به اسهال به خصوص کودکان زیر پنج سال و افراد کهنسال یا دارای بیماریهای مزمن قلبی عروقی، حتما باید به پزشک مراجعه کرده و از خود درمانی پرهیز شود، جبران آب و املاح از دست رفته در بیماران بسیار اهمیت دارد، استفاده از پودر ORS و تجویز مایعات خانگی مانند آب سیب رقیق شده طبیعی بدون اضافه کردن شکر و آب موز توصیه خواهد شد.
بیمار مبتلا به اسهال اگر پس از مراجعه به پزشک و درمان، بهبود نیافته و دچار علائمی از جمله افزایش دفعات مدفوع آبکی، ناتوانی در خوردن و آشامیدن، تشنگی بسیار زیاد، استفراغهای مکرر، تب و وجود خون در مدفوع و کاهش سطح هوشیاری شود باید دوباره به پزشک مرتبط مراجعه داشته باشد.