پخش زنده
امروز: -
سخنگوی کمیسیون کشاورزی گفت: به جای این که فاصله قیمت تولید تا مصرف را کاهش دهیم، جلوی صادرات را میگیریم در صورتی که اگر این فاصله را کم کنیم تورم هم کم میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، ذبیح اله اعظمی در برنامه مجله کشاورزی رادیو اقتصاد راهکارهایی برای تحقق شعار سال ۱۴۰۲ ارائه کرد.
سوال: شعار سال مهار تورم، رشد تولید و دو مقوله بسیار مهم که میتواند کمک کند به سطح اقتصاد کلان ما به خصوص در بخش کشاورزی، امروز خیلیها نگران افزایش قیمتهایی هستند که در بخش تولید محصولات اساسی ما رقم خورده و دغدغه دیگر بحث تولیدی است که امیدواریم به اندازه و متناسب شکل بگیرد برای کالاهای اساسی ما، راهکارها را از زبان شما بشنویم چه اقداماتی میتواند کمک کند از نگاه شما و کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی برای تحقق این شعاری که برای سال ۱۴۰۲ رقم خورد در بخش کشاورزی؟
اعظمی: الان وزیر و معاونینشان در کمیسیون کشاورزی هستند گزارشی دادند مبنی بر این که ما در سال ۱۴۰۱ یک و یک دهم رشد اقتصادی در بخش کشاورزی داشتیم در صورتی که در سال ۱۴۰۰ تقریبا دو و شش دهم بوده بنابراین با توجه به گزارشی که دادند رو به رشد بوده، ولی برگردیم به شعار سال قبل که حمایت از شرکتهای دانش بنیان بود و هم کارآفرینی و اشتغال زایی، ما در خدمت شرکتهای دانش بنیان بخش کشاورزی تقریبا رشد قابل توجهی داشتیم و یک نکتهای هم باید دولتمردان و مدیرکلهای ما همه دوستان
سوال: در کمیت و تعدادش رشد داشتیم، ولی در ضریب نفوذ همان آمار کم فکر میکنم ۵ درصد را شاهد هستیم.
اعظمی: بله دقیقا رشد بهتری داشتیم نسبت به سال قبل که کسی به بخش کشاورزی توجه نمیکردو وقتی سال میگذرد مبنا بر این نیست که ما شرکتهای دانش بنیان، چون مربوط به سال ۱۴۰۱ بوده باید کنار بگذاریم نه یا تولید در پیش دارید شعار سال که مقام معظم رهبری عنوان کردند همیشه اهمیت داشته است، اما در بخش تولید خیلی برای ما مهم است که به موضوع بهره وری و بهبود عملکرد توجه کنیم جلسهای ما دیروز صبح به صورت فوق العاده برای گندم داشتیم و این موضوعاتی که آمار دقیق میزان هکتارمان در کشت آبی و کشت دیم و میزان تولید و همه اینها را که جمع بندی کردیم.
واقعیت این که ما عدد و رقم دقیقی در کشور نداریم کاملا مشخص است، ولی با همه احوال انتظار ما بر این است که تولید ما امسال قابل توجه باشد و مقدار کمی خرید داشته باشیم بعد از این گزارش امروز در هفته آینده قطعا این بحث موضوعی که در شعار است هم کاهش تورم که بیشترین اثر را در مواد خوراکی و کالاهای اساسی داشته و رشد تولید، اینها را در دستور کار قرار میدهیم.
از آن طرف هم همکاری مجدانه وزارت جهاد کشاورزی که به صورت عملیاتی کند سیاستهایی که مجلس در این مسیر قرار داده که تا الان هم به خصوص خرید تضمینی گندم یکی از بهترین مصوبات مجلس یازدهم بوده و حمایت از شرکتهای دانش بنیان و کسب و کارها هم که نگاه کنیم خیلی از مشکلات را حل کردیم.
انشاالله در سال جاری بتوانیم وضعیت رشد بهبود رشد و عملکرد را در بخش کشاورزی داشته باشیم.
سوال: راهکارهای عملیاتی را هم میفرمائید؟ آن چه که میتواند کمک کند مثل همین بحث خرید تضمینی گندم که اشاره کردید اتفاق خیلی خوبی بود و ما شاهد این بودیم که تولید گندممان افزایش پیدا کرد البته دلایل دیگری هم تاثیرگذار بود، ولی مهمترین عامل همین امر بود، ادامه این سیاست را در سال ۱۴۰۲ هم شاهد خواهیم بود درست است؟ در کنارش چه سیاستهای دیگری مدنظر است؟
اعظمی: وقتی ما صحبت از الگوی کاشت میکردیم یک عامل همین بود وقتی خرید تضمینی گندم بود افزایش به طور معمول سطح زیر کشت گندم افزایش پیدا کرد سایر محصولات دیگر مثل سیب زمینی و پیاز که همیشه روی دست کشاورز بود کاهش یافت این خودش هم الگوی کاشت اجرایی شد هم رونق بخش کشاورزی، واقعیت آن عددی که ما دیروز مشخص کردیم.
البته پیشنهاد بود این را شورای قیمت گذاری براساس همان مصوبه مجلس میتواند قیمت را کم و زیاد کند، اما ما آنالیز قیمت کردیم و قیمت پیشنهادی ما این است و بعد با توجه به قیمت جهانی گندم با توجه به وضعیت فعلی که روسیه تهدید کرده که من گندم را نگه میدارم اصلا نمیفروشم و غیره، اما با همه احوال چند مورد است ما این همه تولید داریم میکنیم.
چالش اصلی ما آب است ما یک تصمیمات خلق الساعه میگیریم یک دفعه یک شب با دخالت وزارت جهاد کشاورزی یا گاهی دخالت خود معاون اول این است که جلوی صادرات یک محصول را میگیریم مثل سیب زمینی یا پیاز، این یک موضوع از طرف دیگر تعرفه گمرکی را افزایش میدهیم از آن طرف میگوییم صادر شود از طرف دیگر بازارهای بین المللی را از دست میدهیم.
با توجه به سال قبل اتفاقی که پیش آمد محصول وارداتی را برگرداندند میتوانم ادعا کنم بعنوان نماینده مجلس و یک متخصص کشاورزی میتوانیم بگوییم محصولا ما الان بسیار سالم است و کشورهای هدف هم این را اذعان میکنند، ولی وقتی ما بلافاصله تعرفه میبندیم و یا گمرکات اضافه برای ما مشکل درست میکند اینها همان موردی است که میتوانیم بگوییم.
سوال: اینها برنامه ریزیهایی است که انجام میدهیم با هدف تنظیم بازار داخل و این نشان میدهد که ما برنامه مدون و برنامه مناسبی برای بازار داخل نداریم این تصمیمات لحظهای است که ضربه به تولید کننده ما میزند، صادر کننده ما و محصولاتی که تولید میشود عملا.
اعظمی: بله فرمایش شما صحیح است ما به جای این که بیاییم کاهش فاصله قیمت تولید تا مصرف را مدیریت کنیم میآییم جلوی صادرات را میگیریم شما دیدید پیاز دقیقا رسید به ۵۰ هزار تومان سر مزرعه ۲۰ تا ۲۰ و خوردهای بود، چون حوزه انتخابیه من یکی از مهمترین مناطق تولید پیاز و محصولات کشاورزی در زمستان است و سر زمین قیمت ۵ تا هفت تومان است در تهران ۲۲ تا ۲۵ تومان است.
شما ببینید این ۲۰ هزار تومان تفاوت این پیاز چرا باید اتفاق بیفتد؟ اگر ما میگوییم رشد تولید یک بخش هم همین است این فاصله را کم کنیم آن جا تورم هم کم میشود محصول ارزانتر هم تولید کننده راضی خواهد بود هم مصرف کننده.
سوال: در مورد سایر محصولات گوشت، مرغ و برنجی که ما امروز داریم راجع به آن صحبت میکنیم اینها همه در سبد خانوار جزو کالاهای اساسی محسوب میشود با قیمتهایی که در سال ۱۴۰۱ رقم خورد شاهد کاهش تقاضا برای بسیاری از این کالاها بودیم و امیدواریم که در سال ۱۴۰۲ به نوعی بتوانیم تامین کنیم و برگردانیم سبد خانوار را به حداقل مصرف سالهای قبلتر.
اعظمی: وقتی ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف شد که خوب هم بود، اما گاها دولت به تعهد خودش عمل نکرد این فاصله را جبران کند این ما به التفاوت را برای تامین نهاده دامی و ... برای دامدار و تولیدکننده بیاید انجام دهد این یارانه رفت در حساب مردم قرار گرفت و مردم هم دیگر تعهد نداشتند که حتما گوشت بخرند رفتند بدهی دیگرشان را دادند به همین دلیل ما دراین قسمت به شدت صدمه دیدیم و بعد هم برنامههایی که است یعنی ما این فاصلههایی که انجام میشود.
یعنی میزان نیاز کشور خودمان، بعد فاصله قیمتها با کشورهای همسایه این همیشه برای ما دردسر درست کرده مثلا یک کیسه آردی که ۳۸ هزار تومان میدهیم برای مصرف کننده داخلی در روستاها توزیع میشود سر مرز ترکیه و افغانستان ۹۰۰ هزار تومان الی یک میلیون تومان دارد معامله میشود اینها دردسرهایی است که ما باید جلوی اینها را بگیریم از آن طرف هم برای تولیدمان برنامه داشته باشیم.
واقعیت این است که بحث آمار دقیق در همه بخشها از جمله بخش کشاورزی واقعا یکی از مشکلات اصلی ما است که همین که شما میبینید ما مثلا یک تصمیم گرفته میشود دام زنده صادراتش آزاد میشود بعد مثلا یک ماه بعد گوشت گران میشود و ... به خاطر این که نمیدانیم چقدر دام مازاد داریم و چقدر باید صادر کنیم اینها همه مسائلی است که انشاالله در بحثهای بعدی این موضوع رشد تولیدی که ما داریم اینها هم مدنظر قرار بگیرد.