پخش زنده
امروز: -
ایستگاه فضایی بین المللی که نقش مهمی در پیشرفتهای فضایی در سالهای گذشته ایفا کرده به پایان عمر خود نزدیک شده و بر اساس برنامه ریزیها قرار است تا پایان دهه فعلی میلادی، از مدار زمین خارج شود و در اقیانوس آرام سقوط کند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، ایستگاه بین المللی فضایی را به طور مشترک امریکا، روسیه، اتحادیه اروپا، کانادا و ژاپن اداره میکنند و طی ۲۰ سال گذشته ماموریتهای مختلفی را انجام داده است.
در این میان سوالی که ذهن بسیاری از فعالان این حوزه را به خود مشغول کرده، این است که وقتی ناسا ایستگاه فضایی را از رده خارج کرد، چه چیزی جایگزین ایستگاه فضایی بینالمللی خواهد شد؟ به نظر میرسد پاسخ این سوال در حال حاضر به ورود شرکتهای دیگر به حوزه فناوریهای فضایی متکی است.
شواهد فعلی نشان میدهد، ناسا قصد ندارد ایستگاه فضایی دیگری را به مدار زمین بفرستد، در حالی که ایستگاه فضایی بین المللی تلاشی مرتبط از سوی بسیاری از کشورها برای تحقیقات بیشتر و اکتشافات فضایی بود، ناسا امیدوار است در آینده از ایستگاههای فضایی تجاری به عنوان جایگزین ایستگاه بین المللی فعلی استفاده کند.
این مجموعه عظیم از برنامهها به دست ویل سالیوان در مجله اسمیتسونیان به خوبی ترسیم شده است، که برخی از روشهای همکاری ناسا با شرکتهایی مانند Axiom Space را برای ادامه تلاشهای تحقیقاتی پس از سقوط ایستگاه فضایی بین المللی شرح میدهد. این شرکت خصوصی همان شرکتی است که لباسهای فضایی جدید ناسا را طراحی کرده است تا در ماموریت ماه مورد استفاده قرار گیرند. البته بخشی از مشکل بزرگ شرکتهایی که ایستگاههای فضایی میسازند این است که باید از آنها به عنوان نوعی پایگاه برای خدمات دهی به مشتریان استفاده کنند.
از سوی دیگر اگر ناسا بخواهد از ایستگاههای فضایی تجاری بهعنوان جایگزین ایستگاه فضایی بین المللی استفاده کند، باید راههایی بیابد تا مطمئن شود شرکتهایی که میخواهند ایستگاهها را در مدار قرار دهند، انگیزه و دلایل کافی برای این کار داشته باشند. این موضوع کمی پیچیده است، زیرا این حوزه نیازمند بررسی این موضوع است که چند ایستگاه فضایی میتوانند به طور همزمان به دور زمین بچرخند؟ در حال حاضر ما شاهد ساخته شدن ایستگاه فضایی تیانگونگ چین هستیم و کشورهای دیگر نیز ایستگاه فضایی خود را میخواهند. البته ناسا هنوز اهداف بزرگ دیگری را از جمله ساخت دروازه روی سطح ماه، که پس از پرتاب موفقیتآمیز ماموریتهای Artemis II و Artemis III در اواخر این دهه انجام خواهد شد، در دست اجرا دارد.
در نهایت، اگر همه موارد طبق برنامه پیش برود، ناسا برای جایگزینی ایستگاه فضایی بینالمللی با عملیات در ایستگاههای دیگر مشکلی نخواهد داشت. البته، همه موارد فوق به این بستگی دارد که روسیه تا پایان سال ۲۰۳۰ از ایستگاه فضایی خارج نشود، زیرا هرگونه حذف زودهنگام روسیه از ایستگاه فضایی بین المللی میتواند منجر به خروج زودتر این سازه از مدار شود، زیرا روسیه مسئول چندین بخش حیاتی این ایستگاه است و وظایف عملیاتی خاصی را بر عهده دارد.