در آستانه ورود سامانه جدید بارشی؛
کشاورزان کهگیلویه و بویراحمد مراقب سرمازدگی محصولات باشند
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد به کشاورزان استان برای ورود موج سرما هشدار داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد، سید علی معتمدیپور در حاشیه بازدید از چند مزرعه غلات با اشاره به پدیده سرمازدگی گفت: با توجه به پیشبینیهای هواشناسی کشاورزی از صبح روز جمعه ۱۱ فروردین ماه ۱۴۰۲ تا پایان روز سیزدهم با کاهش محسوس دما مواجه می شویم که اگر کشاورزان در این فرصت باقیمانده، به توصیههای کارشناسی توجه نکنند با خسارات شدیدی مواجه می شوند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان افزود: در این فرصت اندک امکان اجرای راهحلهای درازمدت وجود ندارد اما اقداماتی وجود دارد که اگر در مزارع به کار گرفته شوند، خسارت ناشی از سرمازدگی به حداقل میرسد.
وی آثار اولیه تنش سرمازدگی را کاهش عمومی رشد، نبود جذب عناصر غذایی، انتقال نکردن مواد فتوسنتزی تغییر رنگ، کلروز، تخریب بافت های سلولی و عدم جوانهزنی بذر برشمرد.
معتمدیپور ادامه داد:️ استفاده از محلولهای ضد سرمازدگی برای مقابله با باکتریهای مولد هسته یخ در گیاه و مصرف کودهای اسید آمینه و پتاسه و ترکیبات بُر و روی به صورت غیر مستقیم در بالای تاج درختان، برای مقاوم سازی درختان به سرما یکی از راهکارهای موثر در مبارزه با سرمازدگی و قبل از یخزدگی گیاه است.
وی ️ایجاد پوشش بر روی نهالهای جوان و درختان آسیب پذیر (پلاستیک سیاه، گونی، پلی اتیلن و نایلون) و انجام آبیاری خارج از نوبت به منظور تداوم افزایش رطوبت در مزارع و باغات و تعدیل دمای محیط را نیز در این شرایط ضروری دانست.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد افزود: خودداری از انجام هرس درختان، روشن کردن آتش و ایجاد مه دود در باغات (در ساعات نزدیک صبح و بامداد) و عدم مبارزه شیمیایی در مناطقی که دما به زیر صفر میرسد، توصیههای دیگری هستند که میتوانند منجر به کاهش آسیب به مزارع شوند.
وی با اشاره به ضرورت محلولپاشی غلات آبی با اسید امینه پتاسیمدار و آبیاری به همراه سولو پتاس قبل از وقوع خسارت سرمازدگی بیان کرد: اقداماتی نیز برای جبران آسیبهای ناشی از بروز سرمازدگی و یخزدگی وجود دارد.
معتمدیپور برخی از این اقدامات را تغذیه غلات آبی با اسید هیومیک و سولو پتاس همراه با آبیاری بعد از وقوع تنش برای ترمیم گیاه، تغذیه کلزای آبی با سولفات آمونیوم یا اوره همراه آبیاری بعد از وقوع تنش در جهت ترمیم برگ های خسارت دیده، محلول پاشی غلات دیم با سولفات روی و اوره بعد از وقوع تنش و قبل از بارندگی موثر برشمرد.
وی ادامه داد: آبیاری سطحی و بارانی، استقرار بخاری و برپایی آتش در باغات، ایجاد دود، ایجاد باد و مه از دیگر توصیهها هستند.
دکتر معتمدیپور در خصوص گلخانهها نیز گفت: تامین سوخت، سرویس و راهاندازی وسایل حرارتی و کنترل دما و رطوبت و تهویه در گلخانه، مرغداری و دامداریها با توجه به کاهش محسوس دما توصیه میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: محافظت از تاسیسات و سیستمهای آبیاری تحت فشار و دیگر تاسیسات با توجه به پایین بودن دمای سطح زمین و همچنین بیمه کردن محصولات کشاورزی دیگر اقدامات لازم برای کاهش و جبران خسارات در پی حوادث قهری و طبیعی است.