پخش زنده
امروز: -
تصادفات جاده ای، از تهدیدات اصلی برای گونه در معرض خطر انقراض یوزپلنگ آسیایی است و بقای نسل آن، نیازمند اقدامات لازم برای ایمن سازی محل تردد آن در جاده هاست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، یوزپلنگی که صبح شنبه ششم فروردین ۱۴۰۲ بر اثر تصادف با خودروی عبوری در سمنان تلف شد، «ماجراد» نام داشت که در زمان تصادف باردار و دارای سه جنین بود.
علاوه بر این، تابستان ۱۴۰۱ یک یوزپلنگ ماده و در سالهای ١٣٨٩ تا ١٣٩٧ نیز هفت یوزپلنگ در محور میاندشت - عباس آباد بر اثر تصادفهای جادهای تلف شدند.
در این میان پرسشی که ذهن را درگیر میکند این است که کوتاهی چه دستگاهها و گروههایی سبب تلف شدن یوزپلنگها به این شیوه میشود؟
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان گفت: خودرویی که باعث تلف شدن ماجراد شد، به دلیل نبود دوربین جادهای و دوربین کنترل سرعت شناسایی نشد.
بهرامعلی ظاهری افزود: نصب دوربین کنترل سرعت و ایمنسازی جاده بر عهده وزارت راه و شهرسازی است، اما با وجود اینکه سازمان حفاظت محیط زیست طرحهای دقیق به منظور ایمنسازی قلمرو یوزپلنگ آسیایی در منطقه را برای عملیات اجرایی تقدیم کرد، اما همچنان اقدامی نشده است و از دهه ۹۰ تا کنون محدوده عباسآباد - میاندشت به قتلگاه گونه ارزشمند یوزپلنگ آسیایی مبدل شده است.
وی ادامه داد: کاهش سرعت خودروها به ۸۰ کیلومتر در ساعت در محدوده قلمرو یوزپلنگ آسیایی در جاده ترانزیتی تهران - مشهد در محدوده عباسآباد - میاندشت در استان سمنان اجرایی شده، اما هیچگونه دوربین کنترل سرعت در این محدوده نصب نشده و انتظار میرود دستگاههای مرتبط با اقدامات عملیاتی بیش از پیش همراهی کنند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان با اشاره به افزایش تردد در جاده تهران - مشهد و بالعکس از رانندگان خواست در محدودههای هشدار با کاهش سرعت خودرو از تصادف با حیات وحش پیشگیری کنند.
طبق بررسیها نصب دوربین کنترل سرعت، جزو فعالیتهای پلیس راه و تامین روشنایی جادهها از وظایف اداره راه و شهرسازی است.
نفسهای به شماره افتاده یوزپلنگ آسیایی/ وجود ۲۰ قلاده یوزپلنگ در طبیعت
حادثه تلف شدن یوزپلنگ ماده بالغ و زایا با نام «ماجراد» زمانی تلختر میشود که مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان چندی پیش گفته بود که طبق پایشها، ۶ قلاده یوزپلنگ ماده زایا در طبیعت پارک ملی توران در شرق استان زیست میکنند و این نویدبخش پویایی جمعیت این گونه ارزشمند در خطر انقراض است.
وی تصریح کرد: طبق پایشها و بررسی تصاویر یوزپلنگهای آسیایی در پارک ملی توران با کمک دوربینهای تلهای اکنون ۱۷ قلاده یوزپلنگ در طبیعت پارک ملی توران شناسایی شده است.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان بیان کرد: ۲ یوز نر بالغ نیز براساس تصاویر ثبت شده در پارک ملی توران در شهرستان شاهرود استان سمنان زیست دارند. طبق گزارشها اکنون کمتر از ۲۰ فرد یوزپلنگ در طبیعت ایران زندگی میکنند.
دستور استاندار سمنان در موضوع تلفشدن یوزپلنگ
استاندار سمنان پس از تلف شدن ماجراد، دستور فوری مبنی بر پیگیری چگونگی تلفشدن آن در شهرستان میامی صادر کرد. سیدمحمدرضا هاشمی به معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری سمنان و مدیرکل حفاظت محیط زیست استان ماموریت داد تا با بررسی دقیق و انجام اقدامات کارشناسی، ضمن مشخص کردن دلایل وقوع این حادثه، گزارش مشروح و تخصصی خود را اعلام و اقدامات لازم برای جلوگیری از تکرار این حادثه را بررسی و اجرایی کنند.