پخش زنده
امروز: -
وزیر بهداشت صربستان گفت استفاده ناتو از مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده در جنگ هوایی علیه یوگسلاوی (سابق) یک آزمایش وحشتناک و غیر انسانی علیه کل منطقه بود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به گزارش آر تی، دانیکا گروییچیچ، وزیر بهداشت صربستان گفت استفاده ناتو از مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده در جنگ هوایی علیه یوگسلاوی (سابق) یک آزمایش وحشتناک و غیر انسانی علیه کل منطقه بود.
گروییچیچ افزود: آلودگی ناشی از این مهمات به افزایش سرطان، بیماری خودایمنی و ناباروری منجر شده است.
ناتو در طول عملیاتهای هوایی اش در سال ۱۹۹۹ علیه یوگسلاوی (سابق) از ۱۰ تن اورانیوم ضعیف شده استفاده کرد. این بلوک یک سال بعد استفاده از اورانیوم را تایید کرد.
اگرچه در این گزارش آمده است اورانیوم ضعیف شده "عملاً هیچ خطری" در هنگام بلع یا جذب از طریق زخم ایجاد نمیکند، شواهد از صربستان خلاف این را نشان میدهد.
گروییچیچ روز شنبه به شبکه تلویزیونی «آر تی اس» صربستان گفت "تابش در لحظهای وجود دارد که انفجار رخ میدهد، [و]پس از آن، نانوذرات کار را انجام میدهند. این ذرات وارد ریهها، دستگاه گوارش و کلیهها میشوند و هر لحظه میتوان انتظار داشت که یک ذره آلفا، که ۵۰ برابر سرطانزاتر از هر ذره دیگری است، از یک اتم اورانیوم ضعیف شده در بدن خارج شود و یک سلول طبیعی را به سلولی بدخیم تبدیل کند. "
گروییچیچ افزود پزشکان صرب هفت سال پس از بمبارانهای ناتو افزایش موارد سرطان خون و لنفوم را متوجه شدند و از آن زمان، افزایش بیماریهای سرطانی، بارداریهای پاتولوژیک، بیماریهای خودایمنی، اختلالات روانی در کودکان و ناباروری در مردان را ثبت کردهاند.
او گفت "این آزمایشی زشت و غیر انسانی نه تنها در صربستان و مونته نگرو، بلکه در کل منطقه بود. امیدوارم جامعه علمی بینالمللی بفهمد که باید این مسئله به روش علمی بررسی شود و سلاحهای حاوی اورانیوم ضعیف شده ممنوع شود. "
گروییچیچ مدتهاست تحقیقات بین المللی را درباره استفاده ناتو از اورانیوم ضعیف شده خواستار شده است.
این جراح سابق مغز و اعصاب در سال ۲۰۱۶، با اشاره به اینکه از هر ۱۰۰ هزار صرب، ۵ هزار و ۵۰۰ نفر از نوعی سرطان رنج میبرند که این میزان تقریباً سه برابر میانگین جهانی است، به رسانههای محلی گفت "ضروری است که شهروندان صربستان بدانند چقدر و چه نوع آسیب دیده اند. "
انگلیس در اوایل ماه جاری اعلام کرد قصد دارد گلولههای اورانیوم ضعیف شده را برای استفاده در تانکهای «چلنجر ۲» به اوکراین عرضه کند. وزارت دفاع روسیه هشدار داد این گلولهها به سربازان و غیر نظامیان "آسیب جبرانناپذیری وارد میکند" و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، روز شنبه در واکنش به این موضوع اعلام کرد روسیه تابستان امسال بخشی از سلاحهای هستهای تاکتیکی خود را به بلاروس منتقل خواهد کرد.