به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، داریوش امانی رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل کشور در برنامه صف اول عملکرد سازمان راهداری در سال گذشته را تشریح کرد .
مجری : با توجه به حجم سفرهای نوروزی که اتفاق می افتد یک بخشی از بار این سفرها به دوش سازمان راهداری که امروز راجع به کیفیت انجام این سفرها و ظرفیت هایی که وجود دارد و برنامه های سال آتی و عملکرد یک سال گذشته صحبت خواهیم کرد آقای امانی سلام عرض می کنم خیلی خوش آمدید عید شما مبارک و طاعات شما ما قبول باشد .
امانی: من هم عرض سلام و ادب دارم به جنابعالی و عرض تبریک سال جدید همچنین عرض تبریک خدمت همه بینندگان از اینکه این وقت را اختیار سازمان راهداری قرار دادید تشکر می کنم .
سوال: خیلی متشکرم در سفرهای نوروزی چقدر ظرفیت جدید ایجاد شد اصلا ظرفیت جدیدی ایجاد شد یا با همان کیفیت که سال های گذشته بود سفرها ها شکل گرفت؟
امانی : ببینید ما حداکثر ظرفیت ای که میتوانستیم پای کار بیاوریم به حمدالله این اتفاق افتاد نزدیک به ۸ هزار دستگاه اتوبوس در حال حاضر دارند فعالیت می کنند نزدیک به ۲۴ هزار مینی بوس و نزدیک به ۳۳ هزار سواری تاکسی که در اختیار مردم است که دارند خدمات رسانی میکنند و من همین جا دارد به این عزیزان و هم به دست اندرکاران بخش حمل و نقل جاده ای که رانندگان عزیز هستند چه در بخش مسافر و چه در بخش ترانزیت تبریک و تهنیت عرض کنم و خدا قوت بگویم و تشکر کنم که با همه گرفتاری هایی که داشتن و مسائل و مشکلات اقتصادی که بر بخش حاکم بود همواره در کنار مردم هستند و دارند خدمت رسانی می کند.
سوال : و پیش فروش ها به چه صورت اتفاق افتاد حالا پیش فروش های اینترنتی چه میزان بود حضوری چه میزان بود ؟
امانی : ما امسال تا الان نزدیک به ۶۰ درصد غیر حضوری اتفاق افتاد ۴۰ درصد این آمار سال گذشته ۳۵ درصد غیر حضوری بود و بقیه حضوری بود الحمدالله با اقداماتی که انجام دادیم و و اصطلاح بحث های نرم افزاری که داشته ایم و سایت هایی که مشخص کرده ایم درگاه هایی را که مشخص کرده ایم برای این کار الحمدلله مراجعه خوبی صورت گرفته مردم استقبال کردند .
سوال : افزایش قیمت که نداشتیم؟
امانی: افزایش قیمت رو به روال هر سال ما ۲۵ درصد به خاطر یک سر خالی بیشترین حجم مسافر از پایتخت به شهرستان آن افزایش پیدا میکند در ۲۰ فروردین دوباره قیمت به قیمت قبل برمیگردد .
سوال : پس از ۲۵ درصد افزایش به خاطر اینکه یک سر خالی؟
امانی : بله میگویم افزایشی نداشتی این روال و رویه هر ساله جابجایی مسافر جاده ای بود که این اتفاق افتاده است .
سوال : و ناوگان خود راهداری چه میزان در جاده ها مستقر هستند؟
امانی: ما الان تمام ناوگان ما نزدیک به ۹۶۰۰ دستگاه ناوگان سبک سنگین و نیمه سنگین مان در حوزه راهداری با دوازده هزار نفر پرسنل و نزدیک به هزار و ۱۱۶۰ باب راهدارخانه الحمدالله دارند فعالیت می کنند همکاران ما ۲۴ ساعته مشغول فعالیت هستند و تمام تلاش ما این است که بتوانیم سفر ایمنی را برای مردم رقم بزنیم تا الان اقدامات بسیار خوبی ظرف یک سال گذشته در بحث ایمنی راه ها نصب روشنایی ها نصب گاردریل علائم ایمنی که باید انجام میدادیم اهدافی که تعیین کرده بودیم برای سال ۱۴۰۱ بیش از ۹۰ درصد از اهدافی که تعیین شده بود الحمدلله به سرانجام رسید.
سوال: گزارشی را با هم ببینیم در گزارش هم اشاره شد که برخی رانندگان معتقد هستند که این افزایش ۲۵ درصدی که دارد اتفاق می افتد باز پاسخگوی مشکلات آنها نیست آیا راهکار دیگری برای حمایت از رانندگان وجود دارد آقای دکتر؟
امانی: ببینید با توجه به اینکه سیاست دولت محترم این بود که بحث افزایش قیمتی صورت نگیرد تمام تلاش ما این بود که با رانندگان و صنوف شان صحبت کردیم جلساتی را گذاشتیم خود آقای وزیر جناب آقای دکتر بذرپاش اعلام کرد خدا قوت گفتم به رانندگان و اشاره داشتند که مسائل و مشکلات این عزیزان در جریان هستیم ما گزارش ریز هزینههای عزیزان را داریم احصا کردیم و قرار شد که در ستاد تنظیم بازار بعد از نوروز این ها آنجا ارائه شود و سعی کنیم که بحث قیمتها با توجه به تورم که ایجاد شده در بحث قطعات لاستیک روغن نگه داشت خود خودروها به هر دستمزد ها رفته بالا سعی کنیم که انشاالله بحث افزایش قیمت را داشته باشیم این ۲۵ درصد را عرض کرد مردم افزایش قیمت نبوده صرفاً به خاطر یک سر خالی بودن که هر ساله این اتفاق میافتد عدد و امسال هم این اتفاق افتاد قطعاً روی بحث تعدیل قیمت و افزایش قیمتها قرار شد که در جلسه ستاد تنظیم بازار انشالله بعد از نوروز بررسی شود .
سوال: برخی از این تسهیلات در قالب یارانه ایا اقلامی که نیاز دارند تا لاستیک را اشاره فرمودید روغن را اشاره فرمودید چیزهایی که رانندگان نیاز دارند ممکن است که اتفاق بیفتد؟
امانی : با دستگاه های ذیربط از جمله وزارت صمت خیلی مذاکره کردهایم صحبت کرده ایم به دنبال این هستیم که اگر بتوانیم سهمیه لاستیک را برای این عزیزان در نظر بگیریم کما اینکه در مناسبت های مختلف در اربعین این اتفاق افتاد وزارت صمت همراهی کرد لاستیک سهمیه ای را برای سازمان راهداری در نظر گرفت که ما توضیح می کردیم بین عزیزانمان خصوص رانندگان بخش مسافری به دنبال این هستیم که اگر بتوانیم و وزارت صمت این آمادگی را داشته باشد بتوانیم بخشی از هزینه های این عزیزان را از طریق ارزان تحویل دادن آن نیازهایی که دارند از جمله روغن قطعات و لاستیک اقدام کنید.
سوال : غیر از اربعین در ایام دیگری در سال گذشته این اتفاق افتاد ؟
امانی: ببینید وزارت صمت الان دارد لاستیک را از طریق آن سامانه خودش عرضه می کند و رانندگان اگر لاستیک نیاز داشته باشند به سامانه مراجعه می کنند و بر اساس کارکردی که دارند و میزان پیمایشی که دارند به آنها لاستیک تخصیص داده میشود .
سوال : با قیمت یارانه ای؟
امانی: با قیمت مصوب ای که وزارت صمت تعیین می کند
سوال : در هر حال روی آن سوبسید می دهد دولت یا نه ؟
امانی : نه ببینید با ارز ۲۸۵۰۰ است که دارد اتفاق میافتد که شاید با قیمت ارزی که الان در جامعه رایج است بتوانیم بگوییم که بله یک یارانه تعلق میگیرد به رانندگان .
سوال : بازهم برای راننده گران است ؟
امانی : بله باز هم گران است اما خوب به هر حال به دنبال این هستیم با توجه به شرایطی که هست امیدوار هستیم که انشاالله این اتفاق بیفتد.
سوال : یعنی با توجه به این شرایط در آن تعدیل قیمت که اشاره کردید فکر میکنید چقدر افزایش تقریبا اتفاق بیفتد؟
امانی : بررسی که ما کرده ایم تقریباً بین ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش قیمت برای بخش مسافری ما اتفاق بیفتد و در بخش باری هم نزدیک به ۳۰ تا ۳۵ درصد باید اتفاق بیفتد در آن کیلومتری که دارند اما درخواست خود اتحادیه ها و اصناف شان آن روی بحث ۶۰ درصد و ۵۰ درصد است به خوب با توجه به آنالیز کردن قیمت ها و ریزه قیمت ها که عرض کردم در جلسات کارشناسی انجام شده انشاالله امیدواریم که در ستاد تنظیم بازار بتوانیم این اقدام را انجام بدهیم .
سوال : از چه زمانی این افزایش ها اعمال می شود ؟
امانی : احتمالاً بعد از تعطیلات اتفاق میافتد دقیقا زمانش را نمی توانم بگویم واقعاً نمی دانیم که که این اتفاق میافتد اما قرار شده که ما اینها را آماده کنیم که الان گزارش کارشناسی ما آماده شده و قرار شد بعد از تعطیلات نوروز اولین جلسه ستاد تنظیم بازار این موضوعات مطرح شود .
سوال : بسیار خوب پس از این سفر جاده ای برای مردم گران تر خواهد شد؟
امانی: به هر حال با توجه به سرمایه گذاری که بخش خصوصی کرده و تمام موارد را خود بخش خصوصی دارد الان تامین می کند صرفاً با توجه به شرایط بازار و تورم موجود در بازار اثر خواهد گذاشت این موضوع روی قیمت های تمام شده لوازم و امکانات خود خودرو که به هر حال برای راننده از جهت معیشتی و از نظر اقتصادی مشکل است که بتواند دوام بیاورد ما بخشی از ظرفیت ناوگان اتوبوسرانی خودمان را با توجه به شرایط اقتصادی و کرونا که به وجود آمد از دست دادیم و خیلی از اتوبوس رفتند به عنوان سرویس دارند الان آن استفاده می کنند و برای ایاب و ذهاب دارند در کارخانجات رفته اند فعال شده اند ما باید بتوانیم سعی کنیم این موازنه بین قیمت تمام شده و قیمتی که برای راننده است را بتوانیم این موازنه و تعادل را حفظ کنیم و به دنبال این هستیم که انشاالله این اتفاق بیفتد.
سوال : آقای دکتر در بحث ایمنی چطور چه بحث ایمنی جاده ها و چه بحث خود از جاده ها اگر بخواهیم شروع کنیم بحث نقاط حادثه خیز است که درحال حاضر ما چند نقطه حادثهخیز همچنان در جاده ها داریم سال گذشته چه میزانی از با رفع شده و چه میزان باقی مانده و در سال آینده چه اتفاقی قرار است بیفتد ؟
امانی: ببینید الحمدالله سال گذشته خداروشکر با پیگیریهایی که انجام دادیم و شاید در خبرها هم دیدید ۳۵۰ نقطه قبل از یک ماه پیش بود که آقای وزیر در یکی از این نقاط حاضر شدند ۳۵۰ نقطه را به بهره برداری رساندیم و رفع کردیم و افتتاح شد با توجه به شناسایی نقاط پر حادثه و حادثه خیز ماه نزدیک ۸۸۷ نقطه شناسایی شده که با توجه به تاکیدات مقام عالی وزارت قرار است ما از سال آینده هدف گذاری کنیم اینها را اگر با اعتبارات خود ما نباشد اعتبارات خود سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای تا پایان دولت ما اینها را انشاالله برنامه ریزی و برطرف کنیم این نکته را من اشاره کنم.
سوال : این۸۰۰ و خورده ای که فرمودید جدا از آن ۳۰۰ تا ؟
امانی: بله این ها برای نقاط قبلی بوده که برطرف شده اول من این نکته را هم اشاره کنم که م این نقاط را ما سعی کردهایم که آشکار سازی کنیم و اقدامات اولیه را انجام دادهایم علائم هشداری گذاشته ایم در این نقاط اگر جایی نیاز داشته که باید اقدامات زودبازده انجام می دادیم این کارها صورت گرفته بعضی از این نقاط کارهای زودبازده میشود برنامه ریزی کرد اگر مثلاً دو ماه سه ماه ایا ۵ ماه اینها را برطرف کرد بعضی از نقاط نه نیاز دارد به کارهای اساسی تر است تقاطع غیر هم سطح مثل ایجاد زیرگذر نصب نیوجرسی گاردریل روشنایی اینها زمانبر است عرض کردم اگر با اعتبارات خودمان باشد تا پایان دولت اگر اعتبارات ویژه ای در اختیار سازمان راهداری قرار بگیرد سعی میکنیم انشاالله ظرف یک سال تا یک سال و نیم کلیه نقاط را برطرف کنیم .
سوال : درخواست کرده اید برای اعتبارات ویژه ؟
امانی : بله دنبال داریم میکنیم بررسی که ما کردیم این ۸۸۷ نقطه نزدیک به ۱۰ هزار میلیارد تومان من با قیمت امروز با شرایط امروز نیاز به اعتبار است که در اختیار وزارتخانه بگذارند خوب مکاتباتش شده امیدوار هستیم که انشاالله با پیگیری هایی که داریم می کنیم سال آینده بتوانیم بخشی از این اعتبارات را از دولت بگیریم و بخشی راهم از خود اعتبارات سازمان راهداری .
سوال : اگر این اعتبارات بیاید چقدر زمان میبرد؟
امانی : عرض کردم اگر اعتبارات
سوال: فرمودید اگر اعتبارات خودتان باشد تا پایان دولت اگر اعتبارات بیاید چقدر ؟
امانی : اگر اعتبارات بیاید ظرف یک سال تا یک سال و نیم ماه ما سعی میکنیم که انشاالله این ها را برطرف کنیم .
سوال : وضعیت ناوگان به لحاظ ایمنی سن ناوگان الان چه شرایطی را دارد ؟
امانی: ببینید الان ناوگان اتوبوسی ما تقریباً چهارده و نیم سال است که سن ناوگان سواری کرایه ای ۱۱ سال و ناوگان مینی بوسی ۲۴ سال که می طلبد که ما برای بحث نوسازی ناوگان هم اقدام کنیم گام هایی را برداشتیم برای این موضوع پیگیری های زیادی را داریم انجام می دهیم که بتوانیم از طریق وامهای کمبهره و بنگاه های زودبازده بتوانیم این اقدامات را انجام بدهیم هدفگذاری کردهایم روی بحث نوسازی ناوگان انشاالله و وضعیت اعتبارات سال آینده مشخص میشود که چه تعداد ناوگان را ما می توانیم انجام بدهیم هدف گذاری خصوصاً در بخش مسافری جزء اولویت های اول و اهداف اولیه ما است برای سال ۱۴۰۲ .
سوال : یعنی این ۱۱ را روی چه عددی می خواهید بیاورید؟
امانی : ببینید ما اگر سن ناوگان سواری را بیاوریم زیر ۱۲ سال اتوبوس تقریباً بین ۱۰ تا ۱۲ سال عمر خوبی است مینی بوس هم حتماً باید بیاوریم زیر۱۵سال اینها جزء برنامههای ما آن است که داریم دنبال میکنیم با کارخانجات سازنده داریم اقدام کنیم یک بخشی را هم در قانون بودجه دیده اند که اگر ابلاغ شود و و مشکلی پیش نیاید یک تعدادی از ناوگان را بتوانیم از خارج از کشور وارد کنیم.
سوال: چرا انقدر کند انجام می شود آقای دکتر چالش آن کجاست؟
امانی : ببینید با توجه به اینکه به هرحال قیمت یک دستگاه اتوبوس امروز اگر بخواهد توسط داخل کشور اتوبوس به روز مثل اتوبوس اسکانیا ای که قبلا یکی از شرکتهای سازنده داخلی می ساخت امروز ۲۵ نفره را بتواند عرضه کند بالای ۲۴ میلیارد تومان است بالاخره وام کم باید بدهیم برای راننده یا برای مالک و یا شرکت حمل و نقل مسافر باید وامی باشد که قابل پرداخت باشد با آن زمانی که توسط بانک حداکثر ۵ سال و بعضاً خیلی به ندرت سال تعیین می شود برای برگشت وام چقدر ما بتوانیم با هم بدهیم و چقدر میتواند با شرایط اقتصادی که حاکم است در بخش حمل و نقل بتواند به او بدهد به هر حال ما باید سعی کنیم که یک جذابیت ایجاد کنیم
برای بخش خصوصی تا استقبال کند دنبال این موضوع هستیم یک بخشی رابحث این بود که برخی از کارخانجات اکثر کارخانجات با توجه بحث های اقتصادی که بود خط تولید نداشتند الحمدلله از سال گذشته خط تولید بعضی از کارخانجات داخلی راه اندازی شد چه در بحث اتوبوس و چه در بحث مینی بوس و ون و ما مذاکراتی را با این عزیزان شروع کردهایم و انشاالله و امیدوار هستیم که از ابتدای سال یک بخشی حالا عددش را نمیتوانم عرض کنم با توجه به اینکه باید میزان سرمایهگذاری و وامی که بانکها می دهند را مشخص کنیم که چه تعداد اتوبوس چه تعداد مینی بوس می شود چه تعداد سواری ما جزء برنامه های ضروری ما برای سال ۱۴۰۲ است.
سوال: با این حساب این کار سختی خواهد بود ؟
امانی: بله
سوال: یعنی اون هدف گذاری که شما فرمودید که مثلاً روی ۱۱ سال بیاید ناوگان اتوبوسی خیلی کار مشکلی است با این اعداد و رقم هایی که شما فرمودید ؟
امانی: با توجه به اینکه استقبال مردم با ناوگان سواری الان استقبال زیادی را دارند نشان میدهند مخصوصاً برای مسیرهای کوتاه و همچنین استفاده از ون و همچنین مینی بوس های مجهز بیشتر تلاش ما این است که این بخش را تقویت کنیم و سعی کنیم ناوگان اتوبوسرانی را بیشتر در مسیر های بلند مثل مثلاً تهران زاهدان تهران بندرعباس تهران مشهد اینها را بتوانیم یک بخشی آنجا اقدام کنیم که بیشتر مردم رغبتش آن روی بحث ناوگان کوچکتر باشد.
سوال : ظرفیت کارخانجات خودروسازی در هر یک از بخش های اتوبوس و مینی بوس چقدر است ؟
امانی: سواری الحمدالله مشکل نداریم خداروشکر وضعیتمان بد نیست روی بحث مینی بوس و اتوبوس چند تا از سازندگان خودرو هستند که الحمدالله روبه افزایش هم بوده این اتفاق یعنی خط های تولیدی که ایجاد کردند ما فکر میکنیم انشاالله بتوانیم خصوصاً بحث مینی بوس را مشکلی نداشته باشیم در داخل اما اتوبوس را یک بخشی را از داخل و یک بخشی را خارج از کشور تامین کنیم. سوال : الان برای واردات همچنان موانعی وجود دارد درست است ؟
امانی : ممنوع است الان در صورتی که عرض کردم در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ بندی را آورده اند که اگر این مصوب شود احتمالا از آن آن جا بتوانیم اقدام کنیم برای بخش خصوصی. سوال: همان داستان اعطای تسهیلات و گرانی قیمت همچنان پابرجا است؟ امانی: به هر حال ببینید آن با توجه به اینکه پیش بینی که مجلس کرده با عوارض ۰ درصد است این بحث واردات زیر ۵ سال است که قیمت تمام شده است قطعا ارزان تر است.
سوال: یعنی از داخلی هم ارزان تر میشود درسته ؟
امانی : شاید بگوییم به نوعی احتمالاً این اتفاق بیفتد حالا تلاش ما این است که خودروهای با مجهز و ایمنی و استاندارد هایی که مد نظر ما اتفاق بیفتد در این بخش میتواند این خیلی کمک کند به نوسازی ناوگان ما سوال خودروهای کارکرده چطور آن خیلی در ناوگان شمال به لحاظ ایمنی خیلی امانی ببینید حتما آن ما الان هم در بحث کامیون یک بخشی از واردات دارد انجام میشود بر اساس بند ۳ ماده ۳۰ قانون احکام دائمی که آنجا حتماً باید کسی که میخواهد کامیون را وارد بکند گواهی استاندارد بگیرد گواهی محیط زیست بگیرد خدمات پس از فروش داخل کشور باشد بحث اسقاط خودرو مطرح است از الزاماتش اینها مواردی که برای کامیون است حتماً برای اتوبوس ها آیین نامه ای که در دولت تنظیم میشود برای اینگونه واردات حتما این مواردی که عرض کردم رعایت می شود حتی سخت تر از کامیون با توجه به اینکه به جابجایی مسافر است است .
سوال : الان این استانداردهایی که فرمودید چقدر در ناوگان فعلی وجود دارد شما فکر می کنید الان چقدر استاندارد هستند؟
امانی: ببینید ناوگان ما اولاً ناوگان عمومی باید دارای شناسنامه است است یعنی در بخش جاده ای ما کارت هوشمند دارند ناوگان ما خود رانندگان کارت هوشمند دارند مشخصات آنها دقیقا است ؟
سوال: کارت هوشمند یعنی چه ؟
امانی : کارت هوشمند یعنی اینکه مشخصات ناوگان به صورت کامل سال ساخت وضعیت امکانات ناوگان و مشخصاتی که مربوط به ناوگان است.
سوال : هوشمندی اش کجاست است ؟
امانی : هوشمندی یعنی به محض اینکه کارت هوشمند راما اطلاعاتش در سیستم های ما مشخص است به روز شده است و دقیقا دیتا های ناوگان را داریم و اینکه این ناوگان الان با این پلاک کجا دارد فعالیت می کند چه مسیرهایی دارد می رود صورت وضعیتی که گرفته کی بوده همچنین مالک ناوگان بنده ناوگان که دقیقا این ها مشخص است و بعد ناوگان ای که معاینه فنی بگیرد مشکلی نداشته باشد از جهت فعالیت می تواند فعالیت کند ضمن اینکه علاوه بر این مواردی که اشاره کردم مدیر فنی که الزاماً باید ناوگان را بازدید بکند و پای آن صورت وضعیت یا بارنامه راننده را مهر بکند که این ماشین از لحاظ ایمنی مشکلی نداشته باشد که در این ایام علاوه بر اینکه دستورالعمل های خاصی را برای مراکز معاینه فنی صادر کردهایم به صورت نامحسوس همکاران خود مان پلیس به صورت موردی مواردی را بررسی می کردند ناوگان را همچنین در خود ورودی خروجی پایانه ها همکاران ما حضور پیدا میکنند عوامل پلیس همکاری می کنند از نزدیک اگر موردی باشد که ماشین مثلاً نقص فنی داشته باشد لاستیکش مسئله داشته باشد شیشه جلو به داشته باشد یا مواردی باشد که حتماً اتوبوس را برمی گردانند و جلوگیری میکنند حرکت این اتوبوس.
سوال: یعنی الان ناوگان اتوبوسی ما یا کلا ناوگانی که در جاده ها دارد تردد می کنند کاملاً بر اساس آخرین استانداردها است؟
امانی: بله دقیقا بر اساس استانداردها بر بحث معاینه فنی الزاماً یکی از مواردی است که ناوگانی که در بخش حمل و نقل جاده ای میخواهد حمل و نقل کند حتماً باید معاینه فنی بگیرد.
سوال: آقای دکتر یکی از استاندارد ها مگر عمر خود وسیله نیست استاندارد این است که ۵ سال به بالا نباشد درسته در دنیا ؟
امانی : ببینید قبلاً بحث سال ساخت ناوگان بود این سال ساخت در قانون هوای پاک دیده شده بود که سن ناوگان باید به اصطلاح ناوگانی چه کامیون چه سالی باشد در بخش اتوبوس چه سالی باشد خوب بد این شکایت شد روی این بند از قانون آییننامه مربوطه و سن ناوگان آن توسط دیوان ابطال شد الان بر اساس آخرین بند قانونی داشتن معاینه فنی .
سوال : اصلا کاری به قوانین ندارم به لحاظ استانداردی که در دنیا وجود دارد ما الان در دنیا استاندارد یک اتوبوس که دارد مسافر بین شهری جابجا میکند کند چند سال حداکثر باید سن داشته باشد ؟
امانی : عرض کردم اتوبوس باید ۱۰ تا ۱۲ سال باشد.
سوال : در دنیا هم همین است؟
امانی : بستگی به کشورها دارد بستگی به وضعیت اقتصادی کشور ها و وضعیت پیشرفت
سوال: استاندارد جهانی که دیگر چیز مشخص است؟
امانی : ببینید استانداردهای جهانی در هر کشوری مخصوصا در بحث ایمنی تاوگان سوال حالا اگر ۱۰ تا ۱۲ سال هم باشد که ما الان میانگین مان بالای ۱۴ است امانی بله بالای ۱۴ است.
سوال : وقتی میگوییم عمر حمل و نقل عمومی بالای ۱۴ است پس این از استاندارد عمرش خارج است وقتی از استاندارد خارج می شود اینکه می گوییم بر اساس استانداردها دارد تردد می کند این چه معنی دارد ؟
امانی : ببینید عرض کردم الان چیزی که شما بحث قوانین را پرسید ید و من هم توضیح دادم آخرین قانونی که ما الان داریم بر اساس این است که باید الزاما آن ناوگانی که میخواهد فعالیت بکند معاینه فنی را حتماً اخذ کند وقتی میرود معاینه فنی همه موارد ماشین آنجا بررسی میشود ترمزها لاستیک عاجش خدمت شما عرض کنم وضعیت خود ظاهری ماشین اینها اتفاقاتی است که در بحث معاینه فنی میافتد میزان آلایندگی اینها مواردی است که بررسی می شود ما الان بله اگر وضعیت اقتصادی اگر وضعیت سازندگان خودرو های ما اثر گذار ایشان اگر این را شما مثال قرار بدهید الان ناوگان سواری ما هم اینطور است میزان این که می گویند هوا چرا اینطور یک بخش این است که ما باید سالانه الان عددش را ندارم باید سالانه این تعداد خارج کنیم این تعداد جایگزین کنیم خوب این نشده و من هم الزما می گویم باید این اتفاق بیفتد اینها نیاز به اعتبار ویژه دارد نیاز به تسهیلات ویژه دارد که ما بتوانیم این اتفاقات را رقم بزنیم ما الان دنبال همین هستیم ما چقدر ماشین مان سن بهش اضافه میشود از جهت ایمنی با مشکل مواجه می شویم .
سوال: حتی اگر معاینه فنی داشته باشد ؟
امانی : بله حتی اگر معاینه فنی داشته باشد الزامات این است که ما بتوانیم سن ناوگان را
سوال : عرض من هم همین است صرف داشتن معاینه فنی نمی شود گفت که استانداردهای کافی را دارد سنش بالا رفته آقای دکتر در در برنامه های توسعه ششم که آخرش بوده تکالیف که برای سازمان شما در نظر گرفته بوده اند مشخصا رئوسش چه تکالیفی بوده و چه میزان است رعایت و اجرا شده تا الان؟
امانی: ببینید برنامه ششم که اتفاق افتاد ما الان یک عدد به شما بگویم ما نزدیک به ۲۳۰ هزار کیلومتر راه داریم در کشور یک شاخص دارد این نگهداری راه و نگه داشت راه قیمت تمام شده یک کیلومتر قیمت روز یک کیلومتر راه بین ۴ درصد تا ۶ درصد شما باید برای نرخ استهلاک و نگه داشت این جاده در نظر بگیرید با توجه به کارشناسی که انجام شده در بخش ما و سرمایه گذاری که به صورت گرفته و قیمت روز راه ما یک اعتبار را نیاز داریم که بتوانیم همین میزان راه به صورت مطلوب نگهداری بکنیم و نگذاریم که استهلاک ایجاد شود در راه های ما خب این اعتبار الان اعتباری که ما داریم با اعتباری که نیاز داریم خیلی فاصله دارد و ما ما دنبال احکامی بودیم که سعی بکنیم که بحث اعتباری و درآمدی سازمان را افزایش بدهیم و بتوانیم اندازه همان خدمت رسانی کنیم خوب بحث نقاط پر حادثه بود که جنابعالی اشاره کردید یکی از استانداردهای ما این بود که نقاط پر حادثه را برطرف کنیم البته این این طور نیست که من اینجا اعلام کنم که نقاط پر حادثه برطرف میشود کلاً با توجه به شرایط روز جاده امکان دارد که در تصمیمات محلی یک راه دسترسی به جاده ایجاد کنند بر اساس ضرورت ای که در آن استان و در آن شهرستان اتفاق افتاده این باعث ناایمن شدن جاده میشود و یا یک راه دسترسی به اتوبان ایجاد شود که این اتوبان را با مشکل مواجه کند یا به اصطلاح از جهت خرابی اتفاقی بیفتد در جاده و آسفالت ما خراب شود و چاله ایجاد شود و این باعث می شود ایمنی کاهش پیدا کند خوب ما باید این اقدامات را انجام می دادیم در برنامه ششم تمام ظرفیت هایی که در سازمان راهداری بود و اعتباراتی که در اختیار گذاشتن تلاشمان این بود که سعی کنیم تکالیف خودمان را انجام بدهیم که خیلی از تکالیف ما را انجام دادیم مثل نصب نیوجرسی در بزرگراه ها و اتوبان ها که الحمدلله من می توانم خدمت شما عرض کنم از تهران تا قزوین قزوین تا زنجان و انجام تا تبریز الحمدالله این اتفاق افتاد که فکر می کنم اصلاً الان زنجان تبریز ما ۳ کیلومتر تا ۴ کیلومتر دیگرش که باقی مانده که تمام شود اتوبان قم تهران که اگر خاطرتان هست تصادفی که چند سال قبل اتفاق افتاد دوتا اتوبوس و یا یک اتوبوس از این طرف منحرف شد و رفت در لاین مخالف و با یک اتوبوس دیگر تصادف کرد و متاسفانه هم وطنان ما در در آن اتوبوس ها سوختند دلیلش این بود که باید حفاظ میانی آنجا تعویض می شد و حمدالله این اتفاق افتاد اما در بعضی از موارد مثل همین نوسازی ناوگان که عرض کردم شد اما در بحث زیرساختهای مثل مجتمع های خدمات رفاهی الحمدالله اقدامات بسیار خوبی صورت گرفت امروز ما ۹۸۱ مجتمع خدمات رفاهی در کشور داریم که میانگین الان ۸۹ تا ۸۸ کیلومتر شما حرکت بکنید به یکی از این مراکز مجتمع های خدمات رفاهی میتوانید سرویس بگیرید با تعداد ۵۷۰ تا ۵۸۰ در حال ساخت است اگر انشاالله اینها هم ظرف دو سال آینده به بهرهبرداری برسد این میزان می رسد به هر ۵۵ کیلومتر مسیری که شما میروید اتفاق میافتد یا در بحث نمازخانه های بین راهی ما تکلیف نداشتیم اما بر اساس تفاهم نامه های که با ستاد اقامه نماز بسته شده توسط وزارت راه ۱۱۰ تا قرار بود از این نمازخانه ها ساخته شود که تا الان که خدمت شما هستیم ۳۵ تا از آنها ساخته شده به بهره برداری رسیده و برای سال آینده هم پیش بینی کرده ایم انشاالله که تا این نمازخانهها جایی ساخته می شود که سرمایه گذار رغبتی ندارد در جاده های کمتر توسعه یافته و و یا کمترین تردد را دارد ما داریم ایجاد میکنیم که اینها اقدامات بسیار خوبی است که الان صورت گرفته
سوال : بسیار خوب خیلی متشکرم یک گزارش دیگر با هم ببینیم و برگردیم یکی از مطالبات مهمی که مردم مطرح می کنند آقای دکتر کاهش زمان تاخیر اتوبوس ها امسال متوسط تاخیر ها چقدر بوده و آیا نسبت به سال گذشته تغییری داشته است ؟
امانی: ببینید ما از ابتدای سال یکی از برنامههای جدی ما روی همان بحث تاخیرها بود هم نیاز بود که ما فرهنگ سازی اینجا انجام بدهیم که با شرکتهای حمل و نقل مسافر اصناف شان جلساتی را برگزار کردیم و دنبال کردیم هم نیاز بود که بعد از این فرهنگ سازی بعد از ابلاغ دستورالعمل ها برخورد کنیم با شرکت های متخلف و رانندگان متخلف که این اقدام به صورت جدی در سازمان دنبال شد و خدا رو شکر خیلی از تاخیر هایی که صورت می گرفت و بی مورد بود الحمدلله برطرف شد البته نمیگویم کامل برطرف شده اما روند ما بسیار روند خوبی بوده ما الان بحث سامانه جامع گویای ۱۴۱ را داریم که به راحتی هم وطنان ما مسافرین عزیز میتوانند شکایت خودشان را ثبت کنند کد رهگیری داده میشود.
بررسی می شود برخورد می شود و نتیجه به عزیز یا مسافری که شکایت کرده پاسخگویی انجام می شود این اقدامات خیلی کمک کرد که ما با این پدیده برخورد بکنیم اما برخی از تاخیر ها می بینید خارج از پایانههای مسافربری صورت میگیرد در مسیر راه و یا در بیرون از پایانه ها که اینها را هم ما خواهش کردیم از مردم عزیز که حتماً به ما اطلاع رسانی بکنند ماشین هایی که داخل پایانه ها است همکاران ما حضور دارند و نظارت می کنند بررسی می کنند اما مواردی که در خارج از پایانه ها صورت می گیرد در طول مسیر این ها را به ما گزارش بکنند حتماً رسیدگی می کنیم.
سوال: آقای دکتر راجع به وضعیت پایانه مرزی آستارا و مشکلاتی که رانندگان آنجا داشتند ممکن است بفرمایید الان وضعیت چطور است مدت زمان معطلی به چقدر رسیده است؟
امانی: ببینید الان بحث پایانه آستارا یک دفعه ما مواجه شدیم با یک حجم زیادی از صادرات به کشور روسیه که در نوع خودش بی نظیر بوده یعنی ما نسبت به سال قبل مدت مشابه سال قبل بیش از ۲۰ درصد این روش را داشته این در مرز آستارا یک بخشی با توجه به ظرفیت کشور مقابل بود که باید پذیرش می کرد و ما این طرف هر چقدر پذیرش می کردیم طرف مقابل باید این اقدام را انجام می داد که کمتر این اتفاق می افتاد با توجه به دیپلماسی هم که صورت گرفت توسط سفیر ما و معاونت اقتصادی وزارت امور خارجه اقدامات خوبی شد نوبت دهی که انجام شده در پایانه خیلی از موارد غیر ضرور که معطلی ایجاد می کرد کاهش داد دنبال این هستیم که انشاالله این بحث نوبت دهی که اتفاق افتاد در آستارا در کلیه پایانه های مرزی ما صورت بپذیرد که ما بتوانیم قبل از اینکه راننده یا صاحب باری بخواهد اقدام بکند از آخرین وضعیت پایانه ها اطلاع داشته باشد و بداند که چه موقع باید مثلاً در پایانه آستارا مراجعه کند مخصوصاً ما با کشور هایی که مرز های مختلفی را داریم اگر بر فرض ما وضعیت آستارا دیدیم الان شرایط خوب نیست یا جوابگو نیست نه امکانات ما الان آنجا جوابگو نیست از مرز دیگری که با کشور مقابل داریم استفاده شود این اقدامات جز دستور کار است که ان شاءالله بتوانیم این بهرهوری را افزایش بدهیم .
سوال : و اینکه دولت خیلی اهتمام و تاکید دارد بر توسعه سامانه های الکترونیکی الان چه میزان این اتفاق در سازمان شما افتاده چه خدماتی سامانه های الکترونیک شما ارائه می شود؟
امانی : آقای خسروی من این را به جرأت خدمت شما عرض کنم که سازمان ما یکی از سازمانهای پیشرو در بحث استفاده از سامانه های هوشمند و ایجاد زیرساخت های هوشمند هست الحمدالله آیا یک سازمان دیتا محور است که دقیقاً تمام اقدامات که در سازمان دارد انجام می شود ما دوتا ماموریت اصلی داریم یکی سه راهداری است یکی بحث حمل و نقل که در هر دو مأموریت اصلی الان داریم کاملاً بر اساس سامانه های هوشمند اقدام میکنیم جالب است بدانید سالی یکبار راههای شریانی کشور را برداشت می کنیم به صورت مکانیزه و و بعد از اینکه برداشت تا تمام شد تمام دیتا ها در جلسات کارشناسی تحلیل می شود و این می شود برنامه نگه داره راه های شریانی ما برای سال های آینده اساس آن اهداف را تعیین می کنیم در بخش حمل و نقل هم همینطور که الان ما می دانید دوربین های نظارت تصویری که در در جاده ها هست دوربین های ثبت تخلف هست تردد شمار هایی که هست باسکول هایی که در حال حرکت که در جاده ها هست همه موارد حمل و نقل الحمدالله بر اساس همین سامانه های هوشمند الان دارد اتفاق میافتد
سوال : ولی صدور بارنامه های الکترونیک ظاهراً فرایندش هنوز کامل نشده برخی جاها دستی هنوز صادر می کنند؟
امانی: نه ببینید با توجه به اینکه قبل من اشاره کرده ام یک تعداد بارنامه بلاخره این ها اوراق بهادار است که چاپ شده بود ما اعلام کردیم که خرداد سال گذشته که بحث الکترونیکی کردن بارنامه را اعلام کردیم و قرارمان هم این بود که جاهایی که این بارنامه ها هنوز دارند استفاده کنند اما الان بیش از ۹۰ درصد بارنامه الکترونیکی دارد صادر می شود این روند الحمدلله رو به افزایش است و این ۱۰ درصدفکر می کنم تا همین یکی دو ماه آینده دیگر جمع شود.
سوال : و موضوع مهم بحث مسیرهای مواصلاتی اصلی و روستایی است چقدر در آن حوزه توسعه داشته اید ؟
امانی : ببینید ما امسال با توجه به اینکه به هر حال بحث اعتبارات محرومیتزدایی بحث تخصیص قیر نزدیک به ۲ هزار و ۸۰۰ کیلومتر راه روستایی احداث کرده ایم نزدیک به ۵۰۰۰ کیلومتر راه روستایی را بحث روکش آسفالت داشتیم نزدیک شش هزار کیلومتر از راههای روستایی را بحث خط کشی بحث علائم ایمنی بحث نیوجرسی اینها مواردی بود که انجام دادیم با توجه به اینکه ما جزء اهداف برنامه ما این بوده که روستاهای بالای ۲۰ خانوار دارای یک راه دسترسی باشند آن نزدیک به ۲۷ هزار کیلومتر نیاز داریم که جاده احداث کنیم و این نزدیک به تقریباً ۲۰۰ هزار میلیارد تومان اعتبار دارد که ما بتوانیم این اقدام را انجام بدهیم اقدامات بسیار خوبی در بحث بودجه ۱۴۰۲ پیش بینی شده از محل تهاتر نفت از محل خود درآمدهای سازمان امیدوار هستیم که بتوانیم انشاالله این اقدامات را انجام بدهیم.
سوال : و اینکه چون دولت هم باز خیلی تاکید دارد روی موضوع افزایش ظرفیت ترانزیت کشور و اتصال مسیر های بین المللی به بنادر به راه آهن در این زمینه چه میزان الان کار انجام شده ؟
امانی : ببینید یکی از کشورهایی هستیم که الحمدالله با ۱۵ کشور همسایه هستیم و یکی از گلوگاه های اقتصادی کشور پایانه های مرزی است که ما داریم ما ۲۶ پایانه مرزی عملیاتی داریم که الان با همه کشورهای همسایه این پایانه ها ایجاد شده الحمدالله همه پایانه های ما فعال هستند حتی بعضی از پایانه ها که به خاطر شرایط کرونا توسط کشور مقابل بسته بود الحمدلله با رایزنی هایی که صورت گرفت و دیپلماسی اقتصادی که صورت گرفت همه پایانه ها دارند فعالیت می کنند و ما سال گذشته نسبت به سال قبل نزدیک به ۳۵ درصد افزایش داشتیم امسال هم آخرین آمار ما نزدیک به ۱۵ درصد نسبت به سال قبل است که با توجه به اینکه انشاالله بتوانیم در فروردین ماه آمار را بدهیم و اسفند را کامل داشته باشیم احساس می کنم که امسال هم ما انشاالله به ۲۰ درصد رشد رسیدیم تمام تلاش ما این است که از ظرفیت های با توجه به صحبت های مقام معظم رهبری که اولویت ای که ما باید با کشورهای همسایه باشد الحمدلله این اتفاق خوب انجام شد می دانید همین کریدور یا کارگزار شمال جنوب که الان بین کشور روسیه آذربایجان ایران هندوستان است قرار است با توجه به پیش بینی که کارشناسان اقتصادی می کنند بالای ۲۰ میلیون تن ما ظرفیت ترانزیتی داریم از این کاری دور که تمام تلاش ها این است که این اتفاق بیفتد.
سوال : مهمترین اقدامی که سال گذشته انجام داده اید به زعم خودتان چه اقدامی بوده در سازمان راهداری ؟
امانی: ببینید ما با همه گرفتاری هایی که آقای خسروی داشتیم و شرایط اقتصادی کشور و کمبود بودجه الحمدالله ۱۳ هزار میلیارد تومان پروژه آماده افتتاح داشتیم برای بهمن ماه که بخشی انجام شد توسط مقام عالی وزارت و بخشی همچنان آماده افتتاح است که بتوانیم انجام بدهیم.
سوال: یعنی الان تمام شده فقط منتظر افتتاح است ؟
امانی: بله این ها به بهره برداری رسیده به صورت نمادین پروژه های ما پروژه هایی نیست که ما بتوانیم نگه داریم تا یک زمان خاص مثلاً بحث روکش آسفالت بوده خط کشی بوده روشنایی بوده این ها همان موقع که انجام می شود شیرینی و حلاوت اش به مردم تقدیم میشود اما به صورت نمادین و به عنوان کار خوب اینها مواردی مانده که استان به استان مقام عالی وزارت یا شخص رئیس جمهور محترم معاون اول وقتی حضور پیدا می کنند اینها به صورت نمادین افتتاح می شود این به نظر من بزرگترین کاری که در شرایط اقتصادی سخت می توانستیم به صورت جهادی انجام بدهیم انجام دادیم بزرگترین کار ما همین بحث ترانزیت بود افزایش ترانزیت فعال نگه داشتن کریدورهای کشور شرق غرب شمال جنوب که الحمدالله رایزنیهای بسیار زیادی سال گذشته با کشورهای همسایه اتفاق افتاد دوجانبه چندجانبه و ما امروز اثراتش را در بحث ترانزیت داریم میبینیم .
سوال : و مهمترین برنامه ای که برای سال ۱۴۰۲ برایش برنامه ریزی کرده اید و هدفگذاری کرده اید؟
امانی : بر اساس تاکیدات مقام عالی وزارت آقای دکتر بذرپاش بحث رفع نقاط حادثه خیز جزء اولویتهای سال آینده ماه است بحث نوسازی ناوگان خودما ناوگان راهداری که یکی از فرسوده ترین ناوگان را ما داریم الحمدلله با اقداماتی که انجام شده و پیش بینی هایی که شده سال آینده یکی از کارهای بزرگ ما بحث نوسازی ناوگان آن است که امیدواریم که انشاالله بتوانیم این کار را انجام بدهیم بحث ایجاد زیرساخت ها عرض کردم بحث نمازخانه های بین راهی است که داریم دنبال میکنیم انجام شود همین ۵۶۰ تا ۵۷۰ مجتمع ای که در حال ساخت است را دنبال هستیم که هر چه زودتر به بهره برداری برسد و توسعه روابط خارجی ما با کشورهای همسایه
سوال : بسیار خوب اگر نکته ای بود که ما باید راجع به آن صحبت میکردیم و من نپرسیدم یک دقیقه فرصت دارید ؟
امانی : من آقای خسروی جا دارد واقعا از همکاران خودم که الان به صورت شبانه روزی در جاده ها دارند خدمت رسانی صادقانه به مردم میکنند و شما خوبه در جریان باشید که ما سالی ۲۰ تا ۳۰ نفر از همکاران ما را جاده ها در حین ماموریت های اداری از دست میدهیم که این جز صادقانه و عاشقانه کار کردن و سازمان ما یک سازمانی است که تقریبا میتوانم بگویم که ۲۴ ساعت است یعنی ما الان بحث نوروز را داریم به محض اینکه نوروز تمام شد بحث اقدامات عمرانی شروع میشود بعد سفرهای تابستانی را داریم حمل کالاهای اساسی را داریم و همه موقع همکاران من در تلاش هستند مخصوصاً رانندگان عزیز ما که در گرمترین و سردترین فصول سال در حین خدمت رسانی دور از خانواده ها آن کسی که دارد کالای اساسی را حمل می کند و آن کسی که دارد مسافر را میبرد واقعاً جای تقدیر و تشکررا دارد .
پایان