پخش زنده
امروز: -
این روزها سفر مهم شی جین پینگ به مسکو به یکی از پر سر و صداترین اخبار رسانههای بین المللی تبدیل شده است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ این روزها سفر مهم شی جین پینگ به مسکو به یکی از پر سر و صداترین اخبار رسانههای بین المللی تبدیل شده است. از یک طرف، نگرانیهای امریکا از محتوای مذاکرات روسای جمهور روسیه و چین و از یک طرف استقبال کم نظیر مسکو و رسانههای روسی از رئیس جمهور چین تا این لحظه از جزئیات مذاکرات روسای چین و روسیه اخباری منتشر نشده است، اما آنچه که از بخش مطبوعاتی کرملین اعلام شده است نشان دهنده این است که محور مذاکرات توسعه بیشتر روابط استراتژیک دو کشوراست.
سفر شی جین پینگ به مسکو اولین سفر رسمی او پس از انتخاب مجدد وی به عنوان ریاست جمهوری خلق چین است و این نشانه اهمیت روابط دو طرف است.
الکساندر دوگین تحلیلگر روس:" دیدار شی جین پینگ و ولادیمیر پوتین نشان میدهد که قدرت بزرگی همچون چین به هیچ وجه با تلاشی که غرب برای منزوی ساختن روسیه در عرصه بین المللی میکند همخوانی ندارد و روابط بین روسیه و چین در اوج تاریخی خود قرار دارد. در عین حال معتقد هستم که، نباید انتظار اقدامات بسیار شدید چین در حمایت از روسیه را داشته باشیم. چون این سیاست کاملاً خلاف سیاست چینی خواهد بود. "
چین با این سفر یک سیگنال قوی به آمریکا و کشورهای غربی ارسال میکند که علی رغم تحریمهای شدید غرب علیه روسیه، رابطه پکن با مسکو دارای اهمیت بسیار زیادی است و تهدیدها و تحریمها مانعی برای روابط نزدیکی این دو کشور نمیتواند قرار بگیرد.
از طرفی اگر چین بتواند برای اجرای بیانیه ۱۲ بندی اش مبنی بر توقف جنگ روسیه و اوکراین گامی بردارد، بیانگر پیروزی بزرگ برای دیپلماسی چینی خواهد بود.
الکساندر لومانوف رئیس مرکز مطالعات آسیا و اقیانوسیه IMEMO: "چین در سیاست خارجی خود به تعامل با همه طرفها در جنگ اوکراین امیدوار است و چنانچه طرفهای درگیر در جنگ واقعاً آماده حرکت به سمت گفتوگوی صلحآمیز باشند، چین آماده است نقش خود را ایفا کند.
چین همچنین برنامه سازندهای برای حل و فصل بحران دارد. اما با توجه به زبان قاطع مقامات آمریکایی در مورد غیرقابل قبول بودن رویکرد چین برای حل بحران اوکراین، چین ابزار فشار واقعی برای وادار کردن ایالات متحده و متحدانش به کنار گذاشتن ایده "جنگ تا آخرین اوکراینی" را ندارد"
در ماههای اخیر چین تمایل زیادی برای واسطه گری توقف در جنگ اوکراین نشان داده است و البته استقبال روسیه از واسطه گری چین و آمادگی ضمنی رئیس جمهور اوکراین مبنی بر پذیرش صلح چین نشان از نقش پررنگ چین در آینده بحران اوکراین است. این اتفاقی است که البته بیش از همه ایالات متحده آمریکا را نگران میکند. چرا که اولا توقف جنگ در اوکراین به سود سیاست خارجی و اقتصاد دولت آمریکا نیست و ثانیا پیشرفت مذاکرات بین روسیه و اوکراین باعث میشود تا نقش چین به عنوان یک قدرت جهانی بیش از پیش پررنگتر شود.
پس از غافلگیری جهان در طرح موفقیت آمیز صلح چینی میان ایران و عربستان، دولت آمریکا نقش موثرترین کشور ثالث در خاورمیانه را از دست داد و عملا جای خود را به چین واگذار کرد. اگر در بحران اوکراین هم چین بتواند نقش مهم و اثر گذاری را ایفا کند، سرعت افول آمریکا در نظم جهانی و جایگزینی چین به عنوان قدرت فراگیر میتواند شتاب بیشتری بگیرد.