پخش زنده
امروز: -
مهدی رهنما: هرچقدر منابع انرژی را به انرژیهای پاک مانند انرژی ناشی از تابش خورشید یا انرژی باد تغییر دهیم، هوای پاکیزه تری خواهیم داشت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، به مناسبت روز جهانی هواشناسی، رادیو گفتگو با مهدی رهنما رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جوّ کشور گفتگو کرد.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی درخصوص آلودگی هوای تهران گفت: در شهری مثل تهران، هر چه از تعداد وسایل نقلیه شخصی بکاهیم و برای یکپارچه کردن سیستمهای گرمایشی و سرمایشی بکوشیم، میتوانیم هوای پاک تری داشته باشیم.
رهنما درباره استفاده از خودروهای برقی توضیح داد: در این زمینه اختلاف نظر وجود دارد؛ برخی کارشناسان میگویند استفاده از خودروهای برقی ممکن است به آلودگی هوا بیفزاید؛ چراکه برق را باید از نیروگاه ها تأمین کرد؛ همان نیروگاههایی که ما مجبوریم به علت کمبود گاز، مازوت در آنها بسوزانیم که همین عامل مضاعفی برای آلودگی هوا است.
وی تأکید کرد: ما باید منابع انرژی را به سمت انرژیهای پاک یعنی انرژی خورشیدی یا انرژی باد تغییر دهیم تا هوای پاک تری داشته باشیم.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی، به مطالعات و پژوهش هایی که برای استفاده از انرژی باد انجام شده اشاره کرد و گفت: ما به عنوان مرجع مطالعات هواشناسی و علوم جوّ کشور، طی چند سال گذشته اطلس انرژی باد را برای کل کشور آماده کرده و در اختیار وزارت نیرو قرار داده ایم.
رهنما افزود: این اطلس به مختصات یک کیلومتر در یک کیلومتر تهیه شده و اکنون ما می دانیم در کجا، چه مقدار، با چه توربینی و با چه مشخصات فنی، انرژی باد قابل استحصال است.
وی ادامه داد: محاسبات این مطالعه براساس یک دوره بازگشت سی ساله انجام شده و به صورت یک نرم افزار درآمده که به خصوص برای جانمایی مزارع باد میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی درباره اقدامات بین المللی سازمان هواشناسی و همچنین فعالیت های مشترک این سازمان با دیگر دستگاه ها توضیح داد: با مشارکت سازمان های محیط زیست، زمین شناسی، منابع طبیعی، پژوهشگاه سازمان هواشناسی و چند دانشگاه، کنسرسیومی تشکیل و طی سه سال، کانونهای گرد و غبار کشور منشاءیابی شد.
رهنما اضافه کرد: همین کنسرسیوم در فاز دوم، ۲۵ کشور اطراف را بررسی و کانونهای گرد و غبار آنها را شناسایی کرد و در نهایت برنامه عملی نگاشته شد که در اردیبهشت گذشته، رئیس سازمان محیط زیست به سفرا و وزرای محیط زیست ۱۵ کشور همسایه ایران برای مبارزه با گرد و غبار ارائه نمود.
وی خاطرنشان کرد: ما به عنوان بازوی اجرایی و فکری در کنار سازمان محیط زیست، وزارت نیرو و حتی سازمان بنادر هستیم و برای دکلهای حفاری نفتی در دریاها، پیش بینی نقطهای انجام میدهیم یا برای سازمان شیلات میتوانیم پیش بینی کنیم که تمرکز آبزیان در کجا است و صیادان برای صید بهتر کجا بروند.
رهنما بیان داشت: پژوهشگاه سازمان هواشناسی برای محصول پسته به دو استان کرمان و یزد، پیش بینیهای پنج روزه ارائه می دهد تا پسته کاران بدانند سمپاشی کنند یا نه، قلمه بزنند، آبیاری کنند یا نکنند؛ به عبارتی در تمام مراحل داشت، کاشت و برداشت محصول پسته، برای پسته کاران پیش بینی ارائه می شود.
وی ادامه داد: برای سه استان شمالی کشور نیز، در مورد محصول برنج پیش بینیهای هواشناسی کشاورزی ارائه می کنیم.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی همچنین یادآور شد: اگر در سامانههای پیش بینی و هشدار، دادههای هواشناسی برای تصمیم سازی و تصمیم گیریهای درست و به موقع، به دقت مورد استفاده قرار گیرد، به راحتی میتوان پدیدههایی مثل سیل را پیش بینی کرد و اقدامات پیشگیرانه انجام داد.