پخش زنده
امروز: -
در دوم فروردین سال ۶۱ عملیاتی در تاریخ دوران دفاع مقدس آغاز شد که به آزادسازی ۲۵۰۰ کیلومتر مربع از خاک جمهوری اسلامی و پیروزهای رزمندگان در عملیاتهای بعدی منجر شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان ، عملیات فتح المبین در دوم فروردین سال ۶۱ عملیاتی در تاریخ دوران دفاع مقدس آغاز شد که به آزادسازی ۲۵۰۰ کیلومتر مربع از خاک جمهوری اسلامی (شامل دهها بخش و روستا، سایت ۴ و ۵ رادار، جاده مهم دزفول - دهلران و …) منجر شد و در پی آن نیروهای خودی به مرز در منطقه غرب شوش و دزفول نزدیک شدند و شهرهای دزفول، اندیمشک و شوش و مراکز مهمی همچون پایگاه هوایی دزفول از تیررس توپخانه دشمن خارج شدند.
نام این عملیات «فتحالمبین» است
انهدام بیش از چهار لشکر، ۳۶۱ دستگاه تانک و نفربر، ۱۸ فروند هواپیما، ۳۰۰ دستگاه خودرو، ۵۰ قبضه توپ و ۳۰ دستگاه مهندسی ارتش عراق، به غنیمت درآمدن ۳۲۰ دستگاه تانک و نفربر، ۵۰۰ دستگاه خودرو، ۱۶۵ قبضه توپ، ۵۰ دستگاه مهندسی و مقادیر زیادی سلاح و تجهیزات انفرادی و همچنین به اسارت درآمدن بیش ۱۵ هزار تن از نیروهای دشمن و کشته و مجروح شدن حدود ۴ هزار تن از نیروهای دشمن از دیگر نتایج این عملیات بود.
منطقه عمومی فتحالمبین شامل بخشهایی از خوزستان، ایلام و همچنین استان میسان (به مرکزیت العماره) کشور عراق بود. این عملیات در ساعت ۰۰:۳۰ بامداد دوم فروردین سال ۱۳۶۱ با رمز «یازهرا (س)» آغاز شد و قرارگاه مرکزی کربلا با فرماندهی مشترک نیروی زمینی ارتش و سپاه پاسداران، هدایت کلی عملیات را بر عهده داشت که چهار قرارگاه فرعی تحت امر آن بود:
الف - قرارگاه قدس (نیروهای ارتش: تیپ ۸۴ پیاده خرم آباد با سه گردان، تیپ ۲ زرهی لشکر ۹۲ زرهی اهواز با سه گردان، نیروهای سپاه: تیپ۴۱ ثارالله (ع) با شش گردان، تیپ۱۴ امام حسین (ع) با نه گردان، عناصری از سپاه ایلام)،
ب - قرارگاه نصر (نیروهای ارتش: تیپهای ۱، ۲ و ۳ لشکر ۲۱ پیاده حمزه با ده گردان، تیپ ۵۸ ذوالفقار با چهار گردان؛ نیروهای سپاه: تیپ ۲۷ محمد رسولالله (ص) با نه گردان، تیپ ۷، ولی عصر (عج) با نه گردان)،
ج - قرارگاه فجر (نیروهای ارتش: لشکر ۷۷ پیاده خراسان با سه تیپ؛ نیروهای سپاه: تیپ ۳۳ المهدی (عج) با شش گردان، تیپ ۴۶ فجر با پنج گردان، تیپ ۱۷ علیابنابیطالب (ع) با شش گردان، تیپ امام سجاد (ع) با یازده گردان)،
د- قرارگاه فتح (نیروهای ارتش: تیپ ۱ لشکر ۹۲ زرهی، تیپ ۵۵ هوابرد، تیپ ۳۷ زرهی شیراز؛ نیروهای سپاه: تیپ ۲۵ کربلا و تیپ ۸ نجف با هشت گردان).
در مجموع حدود ۱۰۰ گردان از سپاه و ۳۵ گردان از ارتش در عملیات شرکت کردند. همچنین، واحدهایی از توپخانه، هوانیروز و نیروی هوایی ارتش، مهندسی جهاد سازندگی و مهندسی سپاه و ارتش، پشتیبانی عملیات را بر عهده داشتند.
عملیات فتح المبین با توجه به تکثر و تنوع نیروهای شرکتکننده در نوع خود، بسیار کم تلفات و با هماهنگی بینظیری در مدت ۸ روز به انجام رسید و رزمندگان ایرانی موفق شدند ضربات مهلکی را بر پیکر ارتش بعثی عراق وارد کرده و او را وادار به عقبنشینی کنند.
در پی این شکست، دشمن متجاوز مجبور شد بخشهای مهم و عمدهای از مناطق و سرزمینهای اشغالی را ترک کرده و تا نزدیکی مرزهای بینالمللی عقبنشینی کند.
استعداد بالای نیروهای شرکتکننده در این عملیات، طرح عملیاتی نیروهای ایران، رعایت اصل غافلگیری از سوی نیروهای ایران، تصرف مواضع توپخانه و از کار افتادن سیستم پشتیبانی آتش ارتش عراق، مداومت عملیات و وارد آوردن ضربات پیدرپی به دشمن، عملیات شبانه و محاصره کردن یگانهای عراقی و اشراف کامل اطلاعاتی در مورد زمین و دشمن از مهمترین دلایل و عوامل پیروزی رزمندگان در این عملیات بود.
منابع:
مرکز تحقیقات و اسناد دفاع مقدس
سازمان اسناد و مراکز دفاع مقدس