پخش زنده
امروز: -
دلیرمردان خط شکن لشکر ۲۵ کربلا نام آوازگی شان در عبور از اروند بر تاریخ مقاومت مردم مازندران میدرخشد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مازندران، اروند خروشان بود با موجهایی که دریادلان لشکر ۲۵ کربلایی را به خود فرا میخواند...
میان آب و آتش این عزم دلیران خطه مازندران بود که تازیانه بر آب میزد تا خط دشمن را بشکافد، دلیرمردان خط شکن لشکر ۲۵ کربلا که نام آوازگی شان در عبور از اروند بر تاریخ مقاومت مردم مازندران میدرخشد. نام شهید طوسی، شهید بصیر و دیگر رزمندگانی که اروند را به رود خروشان غیرت تبدیل کردند.
لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم، یا فاطمه الزهراء (س)، یا فاطمه الزهراء (س)، یا فاطمه الزهراء (س)» رمز عملیات والفجر بود تا اروند با خروش مردان دلیر و رزمندگان شجاع به تصرف کامل در بیاید.
باورش برای عراق سخت بود که رزمندگان اسلام بتوانند با عبور از فاو خط دشمن را بشکنند و آنطور که باقرزاده نیم چاهی از رزمندگان دوران دفاع مقدس میگوید: دشمن تصور نداشت که ایرانیان بتوانند از اروند عبور کرده و فاو را فتح کنند.
وی عنایت خدا در کنار امداد الهی را رمز پیروزی رزمندگان دلیر ایران و مازندران برشمرد و تصریح کرد: در آن عملکرد شجاعت بی نظیری از رزمندگان را شاهد بودیم.
شهدا از شط العرب شدن اروند جلوگیری کردند
بیک زاده یک نوجوان زائر اولی است و با بیان اینکه شهدا سختیها را تحمل کردند تا اروند رود برای ایران باقی بماند و به شط العرب تبدیل نشود گفت: ما به اردوی راهیان نور آمدیم تا از شهدا درس بگیریم و پای نهضت باقی بمانیم و به انقلاب کمک کنیم تا به بالاترین درجات دست پیدا کند.
به یاد شهدا باشیم
عسگری نوجوان کلاردشتی با بیان اینکه پای کار انقلاب هستیم تصریح کرد: برای دومین بار است که به یادمان شهدا در جنوب میآییم و دلیل آمدنمان هم اینست تا بیشتر به یاد شهدا و مسیر و آرمانهای آنان باشیم.
از کتابها روایت زندگی شهدا را نخوانیم
حمید مصطفوی نیز دیگر جوان مازندرانی است که در حاشیه اروند رود به گفتگو نشسته است. وی با بیان اینکه تصورم از شهدا چیز دیگری بود و از نزدیک فضای حماسه سازی آنها را درک نکرده بودم افزود: ما کجا و شهدا کجا و توصیف این محیط بسیار سخت است و بهتر است از کتابها زندگی شهدا را نخوانیم و از نزدیک کار بزرگ آنان را ببینیم.
شهید زنده باشیم
الهه غلامی به امید یک تحول آمده است، زبانش به گفتن کلمات تند تند باز میشود و با بغضی در گلو با بیان اینکه از خانواده حزب اللهی نیستم، اما تلاش کردم تا در اردوی راهیان نور شرکت کنم افزود: امسال از سوی کار انقلابی امامزاده ابراهیم آمل به راهیان نور آمدم و هر اندازه همسر و بستگانم میگفتند حالا در وقت دیگری به اردوی راهیان نور برو تصمیم گرفتم هر طور شده امسال در جمع دلدادگان جنوب حاضر شوم و امیدوارم بتوانیم شهدای زنده باشیم و ستارهای روی زمین باشیم و بتوانیم راه شهدا را ادامه دهیم.
زهرا ملایی از شهرستان نوشهر آمده بود و گفت: حس خوبی است که ببینیم این مکانها را فتح المبین رفتیم و دیدن بسیار بهتر از خواندن در کتاب هاست و امیدوارم هر کس میتواند به اینجا بیاید ک از نزدیک ایثار شهدا را مشاهده کند.
نوجوان دیگری با بیان اینکه اروند رود حس و حال معنوی و غرور را به ما مازندرانیها داد ابراز امیدواری کرد: امیدواریم هر طور شده به انقلاب کمک کنیم تا به بالاترین درجات دست پیدا کند.
محمد روضه سرا استاد دانشگاه و راوی، فضای اروند کنار را به میعادگاهی عاشقانه میان جوانان با شهدا بدل کرده است. روایتگری اش زمان را به دقایق پر التهاب عملیات شهدای غواص مازندران در کنار رود اروند نزدیک کرده است.
وی با بیان اینکه شهدای غواص در اوج ناامیدی ارتباط با خدا را حفظ کردند افزود: شهدا تیر خورده بودند و دیدیم آرام آرام با وجود زخمی شدن سوره ناس را زیر لب زمزمه میکردند.
روضه سرا تصریح کرد: در عملیات والفجر ۸ و در کنار اروند به گواه بسیاری از افراد و فرماندهان همگی اذعان دارند در اروند معجزه رخ داد چرا که یکباره با تغییر هوا، اروند آرام به اروند خروشان تبدیل شد و حاج قاسم سلیمانی اعلام میکند ما اروند را ساعت به ساعت چک میکردیم و عراقیها فکر نمیکردند ما از اروند عبور کنیم و عملیات انجام دهیم.
این راوی دفاع مقدس گفت: آب اروند در ابتدا جریان آرامی دارد، اما از پایین و در عمق، مسیر رود برعکس است. وی تصریح کرد: نور مهتاب در اروند با نم نم باران روی صورت رزمندهها مینشست و کم کم باران زیاد شد و حاج قاسم سلیمانی میگفت کاملا با تغییر هوا در زمانی که میخواستیم عملیات انجام دهیم تغییر کرد و از انجام عملیات ناامید شدیم و به غواصها گفتم بروید آب را قسم بدهید به فاطمه زهرا سلام الله علیها چرا که آب مهریه حضرت زهراست و حتما آرام خواهد شد.
با این روایت جوانان هم پیمان با خط شکنان لشگر ۲۵ کربلا عهدی جاودانه بستند تا همیشه در خط شهدا باشند.
گرامیداشت یاد شهدا با انجام فعالیتهای فرهنگی
سردار ملکی مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس مازندران به نقش آفرینی دلیران مازندران در فاو و اروند کنار اشاره میکند و با بیان اینکه سال ۶۴ زمان جنگ لشکر ۲۵ کربلا در اهواز مستقر بود و مسئولان جنگ در آن زمان به نتیجه رسیدند که مازندران گیلان و گلستان به هفت تپه بیایند تا در هفت تپه محل آموزش و پشتیبانی لشگر ۲۵ کربلا انجام شود اظهار داشت: هفت تپه سه بار بمباران شد و بیش از ۷۰ شهید مازندران و ۴۰ شهید استان سمنان و شهدایی هم از گلستان و یاسوج در آن مکان داشتیم که هم اکنون یادمان آنها در هفت تپه وجود دارد.
احیا هفت تپه با هدف پشتیبانی جنگ
مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس مازندران با بیان اینکه پیشکسوتان لشکر ۲۵ کربلا دلتنگ شهدا شدند و اعلام کردند باید هفت تپه را احیا کنیم؛ افزود: سپاه گلستان گیلان و مازندران مجوزهای لازم را گرفتند و شهید کابلی و دیگران کار کردند و بچههای لشکر در ابتدا در این بیابانها چادر میزدند و رفته رفته راهیان نور را دعوت میکردند.
وی افزود: ۶ هزار هکتار زمین در منطقه بود و ۱۰ هکتار سند گرفته شد که با ورود سپاه و گروههای مردم نهاد از گلستان و مازندران و گروههایی از جنس مردم، هفت تپه احیا شد.
راه اندازی یادمان اروند در کنار رود تجن ساری
سردار ملکی گفت: ما در ساری ۲۲ سنگر راه اندازی کردیم تا در کنار رود تجن فضایی مانند اروند ایجاد شود تا در ساری مردم و مسافران به مرکز پارک موزه دفاع مقدس مراجعه بکنند تا بتوانیم فرهنگ شهدا را نشر دهیم و در این یادمانها بازیهای رایانهای و همه امکانات لازم برای بازسازی فضای اروند کنار و ... را ایجاد کردیم.
وی افزود: ۵۷ یادمان از شلمچه تا اشنویه را ایجاد کردیم و با وجود مشکلات اقتصادی مردم در این یادمانها رفت و آمد دارند.
اعزام کاروان راهیان نور با تاکیدات مقام معظم رهبری
مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس مازندران با تاکید بر اینکه چند سالی است پس از پایان جنگ با ورود مقام معظم رهبری و سپاه و ارتش و بنیاد حفظ ارزشها موضوع اعزام کاروانهای راهیان نور به منطقه و نیز بازدید کاروان راهیان نور مازندران به اروند کنار و هفت تپه و شلمچه و ... برنامه ریزی شد تصریح کرد: در این بازدیدها فرهنگ ایثار و شهادت گسترش مییابد و هر سال آمار راهیان نور از سالهای قبل بیشتر است.
اخلاص شهدا سبب جذب زائران شده است
سردار ملکی خاطرنشان کرد: شلمچه پایتخت شهدای ایران زمین است و اخلاص شهدا در منطقه میانی، غرب و جنوب سبب جذب زائران به این مناطق شده است و گرچه جسم شهدا به خاک تبدیل شد، اما روحشان از منطقه به نور تبدیل شده و عروج به آسمان کرده است.
این پیشکسوت حوزه دفاع خاطرنشان کرد: مردان و زنان ما از این راهیان نور استقبال کردند و زیرساختهای خوبی با یادمانهای مختلف شکل گرفت.
او با تاکید بر اینکه در گذشته مسئولان کاروان راهیان نور در مریوان، سقز، بانه و ... مدرسه ایجاد میکردند، اما الان یادمانها در مناطق مختلف درست شد و مباحث فرهنگی خوبی گسترش یافته است یادآوری کرد: در جنگ نرمی که دشمن به آن میپردازد بهترین فناوریها را بکارگیری کرده است که میتوانیم در مقابله با جنگ نرم دشمن با فرهنگ آزادگان، با فرهنگ ایثار و شهادت با دشمن مقابله انجام بدهیم.
جذب زائر اولیها اولویت فعالان فرهنگی
ملکی اظهار کرد: باید جوانان و نوجوان زائر اولی را جذب کنیم و نقش راویان دفاع مقدس در این زمینه باید قوی باشد و بتوانند موضوعات مختلف فرهنگی را منتقل کنند.
وی با تاکید بر اینکه در دستگاههای مختلف انجمن راویان در حفظ ارزشهای اسلامی شکل گرفت، اما توجه به بحثهای هنری موضوع مهمی است با بیان اینکه دشمن در القائات فرهنگی و هنری در جریان اغتشاشات کاملا حرفهای عمل کردند گفت: باید راهیان نور کاملا فرهنگیتر شود و از جوانان فعال فضای مجازی و حوزه یارانه بیشتر استفاده نماییم.
سردار ملکی با یادآوری فعالیت برخی خادمان راهیان نور تصریح کرد: پاسداران جوان، و عربهای خوزستان با لباس پاسداری کار میکنند و این جوانان خوش سیرت با قلبهای پاک فعالیت میکنند که ارزشمند بوده و همین اقدامات خالصانه در جوانان تاثیر میگذارد تا فرهنگ کار جهادی را منتقل کنیم.
وی به تکریم فعالان حوزه جنگ در دیگر کشورها نیز اشاره کرد و با بیان اینکه سایر کشورهایی که جنگی داشتند در کشور روسیه حتی امریکای خبیث و دیگر کشورها موزه جنگ دارند و برای کشتهها یادمان سرباز گمنام ایجاد کردند افزود: در استرالیا ۴ هزار یادمان برای کشتههای خود در جنگ جهانی ایجاد کرده اند؛ و فلسفه یک دقیقه سکوت و ... برای احترام به فعالان حوزه جنگ در آن کشورها شکل گرفته در حالیکه هدف رزمتدگان ما منطبق بر اسلام و قرآن بوده و شهدای ما برای خدا و حفاظت از فرهنگ عاشورا و ایران اسلامی جان خود را تقدیم کردند و، اما در انعکاس کارهای جهادی ما خیلی ضعیف عمل کردیم.
تلاش در حذف نام شهدا
مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس مازندران خاطرنشان کرد: الان شاهدیم اسامی شهدا را هم از دبیرستانها میگیرند و از سر در کوچهها نام شهدا را حذف میکنند در حالیکه فرانسه یک ارتش اشغالگر بود، اما تندیسهای قهرمانان جنگ در این کشور نصب شده است.
سردار ملکی به احترامات نظامی برای تقدیم گل در یادمانها را در بسیاری از کشورها را یک اقدام فرهنگی برشمرد و تاکید کرد:همه مردم باید درگیر شهدا باشند و نباید متکی بر نهادهایی مانند حفظ آثار شد.
چاپ ۱۰۰ عنوان کتاب امسال در حفظ آثار مازندران
او ادامه داد: در بنیاد حفظ آثار مازندران ۹۳ عنوان کتاب تاکنون چاپ شد و اکنون نیز ۱۰۰ عنوان کتاب در حوزه علما و شهدا در حال چاپ هستیم چرا که علما مسیر را برابر شهدا گشودند.
معرفی عملیات والفجر ۸ به مردم مازندران
این پیشکسوت دفاع مقدس گفت: عملیات والفجر ۸ را باید به مردم مازندران معرفی میکنیم، و در کنار رودخانه تجن تلاش شد تا این فضا را به اروند تبدیل کنیم، اما اگر چه طراحی فضا خوب است، اما به انجام کارهای محتوایی هنری بیشتری نیاز داریم تا در جنگ شناختی کار فرهنگی اثرگذارتر انجام شود.
افزایش فعالیت فرهنگی برابر هجمه رسانهای دشمن
سردار ملکی با هشدار در خصوص کمرنگ شدن حضور جوانان در صفوف نمازهای جماعت افزود: باید فعالیتهای رسانهای انجام دهیم و اگر هنر داشته باشیم وصیت نامه شهدا را که برگرفته از حدیث و قرآن است معلمان منتقل در مدارس کنند تا موج فعالیتهای فرهنگی دامنه دار شود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: متاسفانه ضد انقلاب در فتنه اخیر سو استفاده کرده و ۳۹۰ ماهواره و کانالهای متعدد در رابطه با اغتشاشات به تولید محتوا پرداختند، اما اگر انسجام داشته باشیم و قدرت تصمیم گیری خوب میداشتیم بسیاری از اتفاقات رخ نمیداد.
این پیشکسوت حوزه دفاع یادآور شد: ۶۰۰ بار حمله شیمیایی در کشور داشتیم و باید زمینه دیدار دانش آموزان با جانبازان شیمیایی را فراهم کنیم.
مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس مازندران افزود: یاد همه شهدا در یاد همه ما خواهد ماند و راویان دفاع مقدس در سرزمین خوزستان بخشی از تاریخ مقاومت و آزادی ایران را بازگو میکنند.
او همچنین در ادامه در یادمان خرمشهر حاضر شد و با تاکید بر اینکه در عملیات بیت المقدس در سقز در ایام جنگ حاضر بودیم و در سوم خرداد ۶۱ در آزادسازی خرمشهر مردم کردستان شادی وافری داشتند اظهار کرد: خرمشهر از بزرگترین بنادر خاورمیانه بوده عرب زبان هستند، اما با نگاهی در تاریخ میبینیم خرمشهر ۴ بار به اشغال دشمنانی از جمله عثمانی انگلیس و روسیه درآمده است.
سردار ملکی با بیان اینکه سلیمانیه عراق در ازای آزادی خرمشهر به عثمانی داده شد و انگلیسیها با گرفتن هرات حاضر شدند خرمشهر را ترک کنند و روسها نیز حملاتی داشتند تا افکار مردم ایران را به سمت کمونیستها منحرف کنند افزود: در ۴ آبان سال ۵۷ نیز شاهد این بودیم ارتش عراق سپاه سوم خود را در خوزستان فعال کرد و صدام برای رسیدن به شمال خوزستان و اروند تلاش خود را آغاز کرد تا بتواند منطقه را برای خودش بگیرد و تنب بزرگ و کوچک را بگیرد و به ژاندارم منطقه تبدیل بشود بنابراین حملاتی به منطقه داشت و میبینیم از ۴ محور به ایران صورت گرفت و در تصرف خرمشهر و آبادان برای رسیدن به اهواز برنامه ریزی داشت.
وی خاطرنشان کرد: خرمشهر تنها با عشایر منطقه و تعداد محدودی سرباز پاسدار مقاومت در شهر را آغاز کرد.
مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس مازندران گفت: بهنام محمدی ۱۳ ساله تفنگ بر دوش گرفت اهل مسجد سلیمان است که در خرمشهر زندگی میکردند و آموزش ندیده بود، اما در کنار تکاور آموزش دیده دفاع از شهر خرمشهر داشت.
ملکی افزود: خرمشهر میدان به میدان ۳۴ روز مقاومت کرد و این در حالی بود که بنی صدر خمپاره به سپاه واگذار نمیکرد و با مقاومت رزمندگان صدام متوجه شد نمیتواند از سد مقاومت مردم بگذرد و تاتهران بیاید بنابراین فریاد صلح سر داد و برخی کشورها را راضی کرده بود که جنگ را تمام کنیم.
سردار ملکی همچنین با تشریح تبعات اشغال خرمشهر گفت: در حماسه آزادی خرمشهر اسن فتح الفتوح از ۵۷۵ روز که خرمشهر در اسارت بعثیهای کافر بود با عملیات بیت المقدس در سال ۶۱ و ۲۰ اردیبهشت آغاز شد و تا خرداد به طول انجامید که در نهایت خرمشهر آزاد شد.
پیشکسوت جنگ مازندران ادامه داد: ۶ هزار نفر در جریان آزادسازی خرمشهر شهید شدند و ارتش و سپاه با کمک هم این عملیات را آغاز کردند و بچههای مازندران و گلستان در ۳ تیپ در جریان این آزادسازی بودند و تیپ کربلا و تیپ بین المقدس در عملیات شرکت کردند که در نهایت ۲۵۰ شهید را مازندران در این زمینه تقدیم کرده است.
مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس در ادامه با نقل این مطلب که خرمشهر وقتی سقوط کرد صدام پیام داد اکنون حزب بعث که شعار داشتند امت عرب و رسالت تاریخی جاوید دارد شهر را تصرف کرده و شهر اکنون لباس عزا را از تن بیرون میکند و لباس عربی و پیروزی به تن میکند.
سردار ملکی افزود: در آزادسازی خرمشهر برخی اعلام میکنند چرا جنگ را ادامه دادید؟ این در حالی است که باید پاسخ داد در آن زمان سومار و ... در اختیار عراق بود و در سال ۶۷ عراق دوباره جاده خرمشهر_آبادان را تصرف کردند، اما با ورود جدی خاک هویزه را آزاد کردیم.
وی ادامه داد: زمانی که ارتش عراق خرمشهر را تصرف کردند دستور دادند ۷۰۰ هزار تن کالا را بفروشند و صرف جنگ کنند و مردم را غارت کردند و بخشی از مردم جنگ زده در حدود ۵۰ هزار نفر در حدود ۷ سال به مازندران آمدند و برخی در مازندران ازدواج کردند.
او تاکید کرد: رزمندگان در شهرهای جنگ زده مقاومت کردند و محمد جهان آرا به عنوان فرمانده سپاه خرمشهر و اهواز بود و در سانحه هوایی هواپیمایی ارتش سقوط کردند و شعر ماندگار ممد نبودی در این خصوص و در زمان فتح خرمشهر خوانده شد.
شهدا در زمزمه مستانه شان رو به سمت خدا ایمان را با اتصال آسمان هفتم گره زدند و اروند رود مدال افتخار مازندران در جریان حماسه سازی دلاوران خط شکن است.
گزارش از سمیه فقیه خبرنگار فرهنگی خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران