رشد ۲۰ درصدی مصرف بنزین در سال ۱۴۰۱ / هنوز واردکننده بنزین نشده ایم
مدیرعامل شرکت ملی پالایش پخش فرآوردههای نفتی گفت: تولید بنزین از ۱۰۵ میلیون لیتر به ۱۱۵ میلیون لیتر افزایش یافته، اما اگر روند مصرف مدیریت نشود، قطعا روزانه ۱۰۵ میلون لیتر هم مصرف میشود که اگر این روند مدیریت نشود، دچار ناترازی میشویم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آقای جلیل سالاری با حضور در برنامه میز اقتصاد شبکه خبر با بیان این که طرح ویژه نوروزی برای نظارت بر عرضه سوخت در بیش از 4 هزار جایگاه سوخت کشور، از ۲۰ اسفند آغاز شده، گفت: حدود هزار نفر از کارشناسان ما در ۲۳۲ناحیه ای که داریم، مشغول به کار هستند، به صورت روزانه مجاری را پایش می کنند وشرکت های حمل و نقل فرآورده های نفتی نیز به صورت ۲۴ ساعته فعال هستند.
وی با بیان این که امیدواریم در ایام نوروز نیز مانند سنوات گذشته و ایام اربعین و سفرهای تابستانی، تامین سوخت بدون مشکلی را داشته باشیم، اضافه کرد: در برخی از این ایام، علی رغم این که رکوردهای ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیون لیتر در مصرف بنزین را داشتیم، شرایط مدیریت شد. طرح ویژه نوروزی را نیز تا۲۰ فروردین ادامه می دهیم.
آقای سالاری با بیان این که در ۸۴ انبار فرآورده های نفتی سراسر کشور، به میزان کافی سوخت ذخیره شده و سوخت رسانی با ۱۴ هزار کیلومتر خط لوله انجام می شود، گفت: با مدیریت تولید در پالایشگاه ها، هم اکنون تولید بنزین از روزانه حدود ۱۰۵ میلیون لیتر در آغاز به کار دولت به حدود ۱۱۵ میلیون لیتر در روز افزایش یافته است.
موکول شدن آغاز عملیات اجرایی پتروپالایشگاه شهید سلیمانی به فروردین
این مقام مسئول درباره آخرین وضیت افزایش ظرفیت پالایشی کشور نیز اظهار کرد: در خصوص پترو پالایشگاه شهید سلیمانی، در قانون بودجه پیشبینیکردیم که بتوانیم با مشارکت بخش خصوصی، این پروژه ۳۰۰ هزار بشکه ای را انجام دهیم. مطالعات مهندسی انجام، مجوزها اخذ و زمین مورد نیاز همبه وسعت تقریبی۱۱۵۰ هزار هکتار استحصال شد.
وی با باین این که طبق برنامه باید عملیات آغاز این طرح تا پایان امسال انجام می شد، گفت: به دلیل همزمانی این پروژه با پروژه های دیگر مانند آبادان و اصفهان، آغاز عملیات اجرایی پتروپالایشگاه شهید سلیمانی به ابتدای سال آینده موکول شد.با توجه به اینکه مجری طرح مشخص شده، امیدواریم که بتوانیم در ابتدای سال آینده، در فروردین ماه، این کار را انجام دهیم.
تولید بنزین و گازوئیل پالایشگاه آبادان افزایش می یابد
معاون وزیر نفت درباره بهره برداری از بخش نخست مرحله دوم طرح تثبیت و توسعه ظرفیت پالایشگاه آبادان نیز گفت: آبادان یک پالایشگاه با حدود ۱۱۰ سال قدمت است که در دوران جنگ آسیب دیده بود. قبلا در پالایشگاه آبادان، نزدیک ۴۶ درصد نفت خام تبدیل به نفت کوره می شد؛ بنابراین از نظر اقتصادی دچار چالش بود که اکنون با اجرای این طرح، می تواند خوراک گازی و مایع سه پتروشیمی و مواد اولیه روغن سازی را تامین کند.
وی ادامه داد: برای اجرای این مرحله از طرح،نزدیک یک و دو دهم میلیارد دلار، تقریباً معادل ۳۵ همت،سرمایه گذاری شده و تولید بنزین را از ۹ میلیون لیتر به ۱۴ میلیون لیتر افزایش میدهیم. همچنین تولید نفتِ گاز (گازوئیل) از ۱۶ میلیون لیتر به ۲۲ میلیون لیتر افزایش پیدا و میزان نفت کوره از ۲۴ میلیون لیتر به ۱۷ میلیون لیتر کاهش پیدا می کند.
آقای سالاری با تاکید بر این که پالایشگاه آبادان ۲۵ درصد نفت خام کشور را تصفیه می کند، گفت: از مزیت های این طرح، این است که می تواند هم نفت خام سبک و هم نفت خام سنگین را تصفیه کند.در ۴۵ هکتاری که این پروژه انجام شده، نزدیک به هفت هزار اشتغال مستقیم و نزدیک به ۱۵ هزار اشتغال غیر مستقیم داشتیم. با اجرای این طرح، نفت کوره تولیدی پالایشگاه که ۴۶ درصد بوده، به ۲۸ درصد کاهش داده می شود.
وی همچنین گفت: با اجرای کامل طرح، نزدیک به ۴ میلیون لیتر به تولید بنزین پایه و۶ میلیون لیتر هم به گازوئیل اضافه می شود. بخش دوم طرح هم به این شکل است که یک مرحله در خرداد و مراحل دیگرش تا اواخر شهریور به بهره برداری می رسد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی در بخش دیگر سخنان خود درباره طرح های در دست اجرا برای افزایش ظرفیت پالایشی نیز گفت:ما در کشور دونگاه داریم؛ یکی طرح تثبیت ظرفیت فعلی پالایش نفت خام و کیفی سازی محصولات تولیدی و دیگری، ساخت پالایشگاه جدید. برای تثبیت ظرفیت و کیفی سازی که منجر به تولید حداکثری فرآورده های سبک مثل بنزین و گازوئیل و تکمیل زنجیره پایین دستی مثل صنایع پتروشیمیمی شود،در ۱۰ پالایشگاه کشور طرح های جامعی مطرح شده است.
وی افزود: مثلا ۱۸ واحد فرایندی فقط در پالایشگاه بندرعباس داریم و 8 واحد فرآیندی درپالایشگاه اصفهان داریم. در این مدت، تولید بنزین از روزانه 105 میلیون لیتر به روزانه 115 میلیون لیتر و تولید گازوئیل هم به روزانه 112 میلیون لیتر رسیده است. حتی در ایام زمستان که شرایط سختی بود،نزدیک به ۱۹ میلیارد لیتر سوخت به شبکه نیروگاهی دادیم که نسبت به سال گذشته، دو میلیون و نیم میلیارد لیتر بیشتر است.
افزایش۲۰ درصدی مصرف بنزین نسبت به سال گذشته
آقای سالاری درباره میزان مصرف روزانه بنزین و گازوئیل هم گفت: به طور میانگین، رشد ۲۰ درصدی نسبت به سال گذشته در مصرف بنزین داشته ایم. اکنون تقریبا مصرف و تولید برابر است؛ از ابتدای سال به صورت میانگین روزانه ۱۰۵ میلیون لیتر بنزین مصرف شده و افزایش تولید ما صرف ذخیره سازی می شود تا در شرایط بحرانی، بتوانیم از موجودی ذخایر استفاده کنیم.
معاون وزیر نفت تاکید کرد: در سال ۱۴۰۱ واردات بنزین نداشتیم؛ بلکه فرآیند سوآپ را انجام دادیم. با توجه به روند اضافه شدن سالانه بیش از یک میلیون خودرو به چرخه حمل و نقل، سالانه یک میلیارد لیتر نیاز بیشتری به تامین سوخت خواهیم داشت که اگر این روند مصرفی با اسقاط خودروهای فرسودهمدیریت نشود، قطعاً دچار ناترازی و نیاز به واردات خواهیم شد.