پخش زنده
امروز: -
یافتههای جدید پژوهشگران نشان میدهد، قرار گرفتن در معرض آلودگی ازن ممکن است به فرومونهای موجود در هوا که توسط مگسهای میوه تولید میشود، آسیب رسانده و در توانایی آنها برای جذب جفت یا تشخیص مگسهای جنس مخالف اختلال ایجاد کند.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، فعالیتهای انسانی در بسیاری از مواقع برای محیط زیست آسیب رسان است و پژوهشهای جدید نشان دهنده ایجاد اختلال در زندگی مگسهای میوه به دلیل آلودگی ازن است. این یافتهها تهدید بالقوه دیگری از فعالیت انسانی بر روی جمعیت حشرات را نشان میدهد.
به طور کلی کاهش تعداد حشرات یکی از نگرانیهای مهم حفاظتی در بسیاری از کشورها است، زیرا گونههای زیادی از این حشرات در معرض خطر انقراض قرار دارند.
بسیاری از حشرات با استفاده از فرمونها یا همان سیگنالهای شیمیایی منتشر شده در هوا، با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند که این موضوع برای یافتن جفت در آنها بسیار مهم است. به عنوان مثال، شاپرکها و پروانههای ماده برای جذب نرها در فواصل طولانی از فرمونها استفاده میکنند. با این حال، مشخص نیست که چگونه گاز ازن موجود در سطح زمین ممکن است با این سیگنالهای شیمیایی واکنش نشان داده و به آنها آسیب برساند.
ازن، آلایندهای است که در نتیجه فعالیتهای صنعتی تولید میشود. طی این مطالعات مارکوس کنادن با همکاری پژوهشگری به نام نان جی جیانگ و گروهی از همکارانشان گزارش دادند که قرار گرفتن مگسهای میوه نر در معرض سطوح بالای ازن باعث تخریب فرمونهای تولید شده توسط آنها میشود.
طی بررسیهای انجام شده همچنین مشخص شد که مگسهای ماده کمتر به این گروه از نرها علاقه نشان میدهند و بسیار کن دتر به رفتار جنسی آنها پاسخ میدهند.
پژوهشگران همچنین افزایش اختلال جنسیتی و تعامل بین مگسهای نر را پس از قرار گرفتن آنها در معرض گاز ازن مشاهده کرده و نشان دادند که این موضوع احتمالاً به دلیل عدم توانایی گونه نر این حشره در تشخیص سایر گونههای نر و ماده بدون این سیگنالهای شیمیایی است.
نویسندگان خاطرنشان میکنند که سطوح ازن در شهرهای ما اغلب به اندازه سطوح مورد استفاده در این مطالعه یا بالاتر است.
تاثیر آلودگی هوا بر روی جمعیت حشرات وحشی نیاز به تحقیقات بیشتری دارد. شرح کامل این مطالعات در آخرین شماره مجله تخصصی Nature Communications منتشر شده و در اختیار پژوهشگران قرار دارد.