پخش زنده
امروز: -
مدیر کریدور توسعه صادرات و تبادل فناوری های معاونت علمی ، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری گفت :روند صادراتی شدن شرکت ها در حوزه ،نانو فناوری و دانش بنیان بسیار سخت و فرسایشی است .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ،خانم دکتر کهنسال مدیر کریدور توسعه صادرات و تبادل فناوری های معاونت علمی ، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در گفتگو با برنامه روزنه شبکه رادیو گفتگو به موضوع سهم صادرات محصولات نانو پرداخت . متن این گفتگو به شرح ذیل است :
سوال : خبری داشتیم به نقل از پایگاه خبری فناوری نانو که گزارشی بود مبنی بر سهم صادرات محصولات نانو به تفکیک صنعت و کشور مقصد ، کار جالبی را انجام داده بودند هم به تفکیک صنایع ، ساخت و ساز ، الکترونیک، نساجی و دارو و همچنین کشورها خیلی جالب براساس قاره ها که ما چه درصدی ، کجاها و کدام یک از حوزه ها را داریم فعالیت می کنیم و چقدر می تواند جذاب باشد هم برای مدیران ارشد کشور و هم برای برنامه ریزی های بهتر و هم برای هر کسی که در این زمینه فعال است و بداند که کدام کشور می تواند مقصد صادراتیش باشد . خانم دکتر این خبر چقدر خبر خوبی بود و چقدر این تفکیک و این آمار می تواند جذاب و امیدبخش باشد. بفرمائید چه اتفاقاتی را رقم زدید و چگونه این محصولات انتقال پیدا کرد و چقدر مجموعه ستاد معاونت فناوری ریاست جمهوری در بخش توسعه صادرات کمک کرد.
خانم کهنسال : روند صادراتی شدن شرکت ها مخصوصا در حوزه های تک، نانوفناوری و دانش بنیان بسیار سخت و فرسایشی است و اگر شرکت ها مخصوصا در این حوزه ، کلا صادرات کار سختی است حالا اگر بیاید در حوزه دانش بنیان قرار بگیرد این فرهنگ و تفکری که دنیا نسبت به ایران دارد که ایران یک کشور خام فروش است و کشوری است که نفت دارد و در حوزه های غیردانش بنیان فعالیت می کند خیلی برای صادرات های تک ، دانش بنیان کار سخت تری است ما در نمایشگاه های بین المللی که حضور پیدا می کنیم و شرکت های دانش بنیان را آن جا می بریم و محصولاتشان را به نمایش می گذارند برای خیلی از این کشورها و بازدیدکننده ها خیلی عجیب است که آیا واقعا این فناوری برای ایران است ؟ آیا واقعا این محصولات های تک را ایران می فروشد ؟ این است که در این مرحله واقعا یک شرکت های تک ، یک شرکت دانش بنیان و یک شرکتی در حوزه نانو فناوری کار می کند به تنهایی نمی تواند آن نگرش را تغییر دهد ، آن اعتماد را ایجاد کند و محصولش را به دنیا به کشورهای مقصد عرضه کند ، این جا است که دولت ها ورود می کنند ستاد توسعه فناوری نانو ورود می کند و معاونت علمی فناوری ورود می کند و یک سری خدمات توانمندسازی به شرکت ها ارائه می کنند این شرکت ها را بررسی می کنند ارزیابی می کنند و در سطحی که قرار می گیرند منتورینگشان می کنند و این ها را یک مقداری با توجه به سطحشان یک سری خدمات حمایتی به آن اعطا می کنند که بتوانند توانمند شوند و ورود کنند به بازارهای جهانی و محصولشان را بفروشند .
سوال : برای همین توانمندسازی چه موضوعاتی را شما مدنظر دارید ؟ مثلا برایشان دوره های آموزشی می گذارید یا در نمایشگاه های بین المللی شرکت می کنند ؟
خانم کهنسال : بله خصوصا در بحث صادرات رویکردمان قبلا بیشتر توسعه ای بود و این که ما بتوانیم در داخل بفروشیم ، بتوانیم محصولات را به آن سطح فناوری که با دنیا قابل رقابت باشد برسانیم ولی الان واقعا محصولات ما به جایگاهی رسیده که ما بتوانیم این ها را در دنیا عرضه کنیم ، در این مراحل ما یک سری ارزیابی انجام می دهیم و با توجه به سطحی که آن شرکت قرار می گیرد یکی از ارزیابی های خوبی که انجام شده در یکی از طرح های معاونت علمی، باشگاه شرکت های صادراتی دانش بنیان است که حدودا هفت هزار شرکت دانش بنیان را غربالگری کردند ، ارزیابی کردند براساس شاخصه های مشخص و در نهایت مثلا شش شرکت 5 ستاره داریم ، 52 شرکت 4 ستاره داریم این ها از نظر فرآیندهای صادراتی است با توجه به آن سطحی که قرار می گیرند یک سری خدمات مشخص به آن ها تعلق می گیرد مثلا شرکتی می تواند بخش مشاوره را رایگان استفاده کند در بخش های مختلف که خودش را بتواند ارتقا دهد ، آموزش را می توانند استفاده کنند ، می توانند برای محصولشان استانداردهای بین المللی بگیرند با توجه به آن محصولی که دارند و بازار صادراتی که دارند و ما یک درصد خوبی کمکشان می کنیم می توانند نمونه محصول به کشورهای خارجی بفرستند و در سطوح بالاتر ما می توانیم به آنها کمک کنیم که در نمایشگاه های بین المللی حضور پیدا کنند و محصولشان را عرضه کنند . شرکت در نمایشگاه های بین المللی عددهای سنگینی به شرکت ها تحمیل می کند و ما خیلی خوب می توانیم در این حوزه به شرکت های دانش بنیان و شرکت هایی که در حوزه نانو فناوری کار می کنند کمک کنیم که بتوانند محصولشان را به طور مشخص به دنیا و به خریدار نشان دهند و حتی در آن کشور مقصد ما کمکشان می کنیم بی تو بی انجام دهند در آن مرحله هم حتی رهایشان نمی کنیم و سعی می کنیم کارهایشان را پیگیری کنیم که به نتیجه برسند و به قرارداد برسند و در تمام این روند از مشاوره تا آموزش و تا ارائه به بازارهای جهانی ما کنار شرکت ها خواهیم بود و به آن ها کمک می کنیم .
سوال : امسال نگاه ویژه رهبری به بحث دانش بنیان ها اتفاقات بزرگی را رقم زد برای این شرکت ها و این فعالان ، ممکن است سال آینده شعار سال چیز دیگری باشد و به تبع توجهات به سمت و سوی دیگر ، آیا کار بسته می شود یا نه شما ادامه می دهید ؟ قطعا برنامه هایتان ادامه پیدا می کند ؟
خانم کهنسال : قطعا ادامه پیدا می کند ، شما در حوزه نانو فناوری چک کردید که دقیقا مشخص است که چه محصولی در چه کشوری با چه درصدی فروش رفته است ، این دیتاها در حوزه های بقیه دانش بنیان هم پایش می شوند با توجه به دیتاهایی که ما استخراج می کنیم مسیر را مشخص می کنیم این خدماتی که به شرکت ها می دهیم را آپدیت می کنیم ، فرایندها را اصلاح می کنیم و مطمئن باشید که به هیچ عنوان کار متوقف نمی شود ، زیرساختی که لازم بوده با توجه به نگرشی که امسال ایجاد شده آن زیرساخت ایجاد شده و توسعه پیدا کرده و همچنان این مسیر حتما ادامه خواهد داشت تا به هدف غایی برسیم .