پخش زنده
امروز: -
نشست هماندیشی حجتالاسلام خداداده با استادان حوزه بینالملل به مناسبت سیامین سالگرد تأسیس کانونهای مساجد برگزار و در آن بر مسجدمحور کردن امور فرهنگی به ویژه برای مقابله با بحرانهای اجتماعی تأکید شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، نشست هم اندیشی حجت الاسلام کمال الدین خداداده، رئیس ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور با کارشناسان و صاحبنظران حوزه بینالملل به مناسبت فرا رسیدن سی امین سالگرد تاسیس کانونهای مساجد امروز (شنبه، ۲۰ اسفندماه) در ساختمان شهیدبهشتی ستاد کانونهای مساجد برگزار و در آن بر مسجدمحور کردن امور فرهنگی تایید شد.
شیعه کار تشکیلاتی را در مسجد دنبال میکند
بنابر این گزارش، حجت الاسلام «کمالالدین خداداده» در این نشست هم اندیشی با بیان اینکه نگاه و رویکرد تشیع تمدنی و تشکیلاتی است، اظهار کرد: پایگاه این تشکیلات و تجلیگاه عرفان جمعی شیعه، مسجد است.
وی با اشاره به گونه بندی مساجد در فرهنگ شیعی ابراز کرد: این سطح بندی شاهدی محکم بر کار تشکیلاتی در مسجد است، لذا با مساجد بازار، مساجد محله، مساجد جمعه و مساجد اربعه مواجه هستیم که هویت تشکیلاتی ما را نشان میدهند.
حجت الاسلام خداداده با اشاره به پیوند عمیق و وثیق مسجد با فرهنگ مهدوی، گفت: ظهور از مسجدالحرام، اتفاقات مسجدالنبی (ص)، اقامه اولین نماز جماعت در مسجدالاقصی توسط امام زمان (عج)، حکومت ایشان در مسجد کوفه و زندگی در مسجد سهله نشان میدهد ادبیات و زمینه سازی برای ظهور بدون مسجد ممکن نیست.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه نماز جمعه شیعه نیز بعد دیگری از کار تشکیلاتی را بیان میکند، گفت: در فقه اهل سنت اقامه جمعه در هر مسجدی ممکن است، اما فقه شیعی برای انتخاب مسجد جمعه قواعد خود را دارد و مبتنی بر کار تشکیلاتی عمل میکند.
حجت الاسلام خداداده اضافه کرد: وحدت حول مسجدالاقصی و روز جهانی مسجد طلیعهای برای هم افزایی مسلمانان با رویکرد مسجدی است.
وی تاکید کرد: مسجد محل تربیت مومن متعهد و انقلابی است، اگر مساجد برقرار و فعال باشند میتوانند در احیا و تقویت فرهنگ و هنر مسجدی موثر عمل کنند.
وی در پایان با اشاره به فعالیت ۴۷۰۰ گروه سرود و حدود دو هزار گروه نمایش و فیلم در کانونهای مساجد، خاطرنشان کرد: باید از این ظرفیت در اعتلا و ترویج فرهنگ و هنر مسجدی بهره گرفت.
نقش کانونهای مساجد در تربیت نسل نو
این گزارش میافزاید: در ادامه این هم اندیشی «غلامرضا منتظمی» با بیان اینکه باید آسیب شناسی شود که چرا علی رغم فعالیتهای فرهنگی هنری در مساجد ما شاهد تضعیف فرهنگی تربیتی در نسل نوجوان و جوان هستیم، گفت: اغتشاشات اخیر به خوبی ضعف ما در تربیت و روشنگری برای این نسل را ثابت کرد.
دبیر کنفرانس بین المللی افق نو ادامه داد: کانونهای فرهنگی هنری مساجد ظرفیت بررسی و تحلیل عوامل نزول فرهنگی و تربیت نسل نو را دارند.
وی تاکید کرد: مسجد نباید همچون آتش نشانی فقط آماده عملیات هنگام بحران باشد بلکه باید قبل از بحران بواسطه فرهنگ و هنر، به عرصه تربیت و پرورش ورود کند. اگر میخواهیم کاری در این باره انجام دهیم باید مسائل فرهنگی را مسجد محور کنیم.
منتظمی با بیان اینکه سنتهای الهی تغییر نمیکند، یادآور شد: میتوان از ظرفیت کانونهای فرهنگی هنری در حوزه فیلم مقاومت و ارزشی بهره گرفت.
مسجد را خاستگاه جنبش فرهنگی هنری کنیم
بنابر این گزارش، دکتر محمود مهتدی در ادامه این هم اندیشی با بیان اینکه در جامعه شناسی ادیان مباحث خاصی مطرح است، تصریح کرد: باید بررسی شود آیا مناسک دینی را میتوان طبق معیارهای نمایشی تفسیر کرد.
این دیپلمات سابق ادامه داد: ماه مبارک رمضان همچون صحنه نمایشی است که همه میتوانند بازیگر یا تماشاچی آن باشند.
وی تاکید کرد: اگر مسجد که محل اقامه نماز است و روزه دار میتواند در آن اعتکاف کند خاستگاه جنبش فرهنگی هنری و از آن حمایت شود، برکاتی پرشمار خواهد داشت.
مهتدی با بیان اینکه در مسجد همه هنرها وجود دارد، گفت: بالاترین هنرها شهادت است چنان که امام خمینی (ره) فرمودند: شهادت هنر مردان خداست و مسجد مکتب و خاستگاه این هنر است.
وی با بیان اینکه برای فهم قرآن باید به دانشهای نوین علم داشت، افزود: برای آنکه سیاست، اقتصاد و عبادت ما در یک خط باشد این علم و فهم توامان ضرورت دارد.
مهتدی با بیان اینکه نماز با قیام آغاز و به سجده ختم میشود، گفت: تا نماز را فهم نکنیم اهمیت مسجد به عنوان محل سجده درک نخواهد شد.
تربیت هنرمندان متعهد برای چله دوم انقلاب
بنابر این گزارش، حجت الاسلام «روح الله رهبری» در ابتدای این نشست با ارائه گزارش از روند فعالیت ستاد هماهنگی کانونهای مساجد، اظهار کرد: این ستاد وظیفه هدایت و ساماندهی کانونهای مسجدی را بر عهده دارد.
مشاور ارشد و دستیار ویژه رئیس ستاد هماهنگی کانونهای مساجد ادامه داد: همه آنچه کانونها دنبال میکنند فرهنگ و هنر مسجدی است که چهرههای درخشانی همچون نادر طالب زاده و فرج الله سلحشور داشته است.
حجت الاسلام رهبری با اشاره به طرح شعار بازگشت به مسجد در دولت سیزدهم، بیان کرد: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پای کار این نهضت ایستاده تا هنرمندان انقلابی را برای ۴۰ سال دوم انقلاب تربیت کنیم و فاصله میان فرهنگ و هنر با مسجد پر شود.
وی تاکید کرد: حضور در عرصههای بین المللی از افقهای کاری پیش روی ستاد فهما است خوشختانه پایههای این مهم ایجاد شده و در این دوره رئیس ستاد به فعالیتهای بین المللی تاکید و اهتمام دارد.
حجت الاسلام رهبری در پایان خاطرنشان کرد: امید است روزی بتوانیم با این رویکرد بین المللی در مسجد الاقصی نیز کانون فرهنگی هنری تاسیس و فعال کنیم.
روابط عمومی ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور