پخش زنده
امروز: -
فعالیت اتاق بازرگانی بعنوان پارلمان بخش خصوصی و نماینده فعالان اقتصادی در کشور، میتواند بسیار مؤثر باشد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، رئیس هیأت نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی ایران در ارتباط تلفنی با بخش خبری ۲۱ شبکه یک سیما به پرسش ها درباره دهمین دوره انتخابات اتاق بازرگانی ایران که روز شنبه ۲۰ اسفند برگزار میشود، پاسخ داد.
سؤال: اتاق بازرگانی در پیشرفت اقتصادی و توسعه تجارت کشور چه نقش و جایگاهی دارد؟
میرمحمد صادقی؛ رئیس هیأت نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی: اتاق بازرگانی نماینده اصلی بخش خصوصی از میان فعالان اقتصادی در کشور است، به نوعی بعضی تعبیر میکنند به پارلمان بخش خصوصی و طبعاً فعالیت این بخش خصوصی میتواند بسیار مؤثر باشد در این که وضعیت اقتصادی کشور اعتلاء پیدا کند به ویژه در شرایطی که ما متأسفانه مواجه با تحریمهایی هستیم که علیه کشور و نهادهای دولتی وجود دارد، طبعاً تقویت هر چه بیشتر بخش خصوصی و فعالانی که عضو اتاقهای بازرگانی هستند میتواند بسیار کمک کند در این که این تحریمها تأثیر کمتری بر اقتصاد کشور داشته باشد.
سؤال: چند نفر در انتخابات اتاق بازرگانی نام نویسی کردند؟ تعداد افراد تأیید صلاحیت شده چند نفر است؟
میرمحمد صادقی: در انتخابات سه مرجع هستند؛ یکی هیأتهای نظارت در سطح استانها هستند که بایستی بررسی کنند، یکی مرحله بعد، انجمن نظارت مرکزی و مرحله بعدش؛ شورای عالی نظارت است که متشکل از چهار مسئول دولتی و سه نفر از هیأت رئیسه اتاق ایران که در هر کدام از این مراحل بحث صلاحیتها مطرح میشود. در طول مدتی که ثبت نام ادامه داشت، بیش از دو هزار و ۱۲۰ نفر با یکی دو تا کم و زیاد، ثبت نام کردند که بعد از طی این سه مرحله یعنی در شورای عالی نظارت، هیأتهای عالی نظارت و انجمن نظارت؛ مجموعاً در حال حاضر هزار و ۲۳۰ نفر در سراسر کشور در اتاقهای مختلف تأیید صلاحیت شدند.
سؤال: برای چه کسانی حق رأی در نظر گرفته شده؟
میرمحمد صادقی: در سال جاری اگر این دوره جاری بر خلاق دورههای قبل برای هم کسانی که رأی میخواهند بدهند و هم کسانی که جزو نامزدها هستند، شرایطی در نظر گرفته شده که در دورههای قبل نبود، دورههای قبل احتمالاً همین داشتن کارت عضویت که یک حداقل مدت اعتباری داشته کفایت میکرده، در این دوره شرایط جدید این است که هم برای انتخاب شوندگان علاوه بر کارت عضویتی که حداقل دو سال باید معتبر باشد برای نامزدها، باید یکی از این سه شرط را میداشتند؛ یا این که در طول یک سال نشان میدادند حداقل ۱۵ میلیارد تومان فروش کردند یا این که در طول یک سال حداقل ماهی ۲۰ نفر را بیمه کردند یا این که به عنوان صنعتگر و تولید کننده نمونه کشوری یا استانی از سوی مقامات مسئول شناخته شدند؛ یکی از این سه شرط باید وجود میداشت. برای رأی دهندگان هم علاوه بر عضویت دو ساله در اتاق لازم است حداقل یک سال بیمه داده باشند برای کارکنان شان، دیگر در این جا مدتی وجود ندارد یا این که همان گواهی باشد که فروشی در طول یک سال به این شکل، یعنی اظهارنامه مالیاتی برای یک سال حداقل دادند؛ یک مقدار شرایط سهل تری است برای کسانی که میخواهند رأی دهند به کسانی که میخواهند انتخاب شوند.
سؤال: صندوقهای اخذ آراء اتاق بازرگانی چه تعداد است؟
میرمحمد صادقی: تعداد صندوقها که ۳۰۰ و خردهای است یعنی ما حدود ۱۷۰ صندوق احراز هویت داریم که هر کس میخواهد رأی دهد، در آن صندوقها باید احراز هویت شود و مجموعاً بیش از ۳۳۰ صندوق اخذ رأی است که در برخی استانها مثل تهران طبعاً تعداد صندوقها متعدد است، البته همه در محل واحدی معمولاً وجود دارد. در استانها معمولاًَ این محل برگزاری در همان محل اتاق مربوطه در مرکز استان است، جز یکی دو استان که تصمیم دیگری اتخاذ شده.
سؤال: ظاهراً در بعضی استان ها؛ در شهرستانها هم صندوق در نظر گرفته شده، دلیلش چیست؟
میرمحمد صادقی: بله در دو استان این اتفاق افتاده؛ یکی در آذربایجان غربی که علاوه بر ارومیه در ماکو هم در آن جا صندوق در نظر گرفته شده، در استان مرکزی هم علاوه بر اراک، در ساوه و دلیجان هم صندوق در نظر گرفته شده.
سؤال: دلیل خاصی دارد؟
میرمحمد صادقی: بله، دلیلش این است که مثلاً فرض بفرمایید در استان مرکزی باید به همان تعداد یا حتی بیشتر، تعدادی که در اراک هستند؛ از دارندگان کارتهای عضویت یا بازرگانی، به همان تعداد در ... درخواست داشتند فرض کنید در هرمزگان درخواست بود که در یک جاهایی مثل جزیره کیش و جزیره قشم هم علاوه بر بندرعباس، صندوق گذاشته شود، منتهی این درخواست ها، چون یک مقدار، چون دیر رسید، از لحاظ فنی امکان این کار نبود، چون میدانید انتخابات به شکل نیمه الکترونیک است و طبیعتاً باید صندوقهایی باید در نظر گرفته شود، این هم نیاز به آمادگی قبلی دارد.
سؤال: نیمه الکترونیکی یعنی به چه صورت است؟ نسخه فیزیکی وجود دارد در اخذ آراء؟
میرمحمد صادقی: نسخه فیزیکی به این شکل که خود داوطلب بنویسد وجود ندارد، داوطلبین میروند پای دستگاههای رأی گیری که پیش بینی شده، کد داوطلبی نامزد را میزنند و اسم داوطلب روی صفحه این کامپیوتر میآید و آن وقت دکمه رأی گیری را میزنند و به او رأی میدهند. بعداً یک نسخهای در خود دستگاه نگهداری میشود، ولی همه موارد غیر از این به شکل الکترونیک است، بنابراین امیدوار هستیم فردا با پایان مدت انتخابات، ظرف چند ساعت بتوانیم حداقل در بعضی جاها غیر از تهران نتیجه نهایی اعلام شود.
سؤال: آیا امکان حضور نمایندگان نامزدها یا ائتلافها در محل صندوقهای رأی وجود دارد؟
میرمحمد صادقی: یکی دو چیز از ما درخواست شده؛ همین جا روشن کنم و جوابش را بدهم؛ یکی همین مسألهای که میفرمایید، نخیر در قوانین و مقررات مربوطه از جمله آیین نامه نحوه تشکیل هیأت نمایندگان، بحث حضور نمایندگان نامزدها، ازجمله نمایندگان ائتلافها پیش بینی نشده، بنابراین پاسخ این سؤال منفی است. بعضی مواقع مطرح شده راجع به محل برگزاری، بعضاً برخی نهادهای اجرایی نظرشان این بوده یا فشارهایی میآورند که محل برگزاری عوض شود. محل برگزاری طبق نظر هیأتهای نظارت در استانها تعیین میشود و هیچ مقام دیگری حق دخالت در این که محل برگزاری کجا باشد را ندارد.