پخش زنده
امروز: -
نایب رئیس کمیسیون جهش و رونق تولید مجلس گفت: به شرکت های توسعه زیر ساخت اجازه داده شده که بخشی از منابعشان را برای کمک به بخش خصوصی هزینه کنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما جعفر قادری در برنامه بهارستان رادیواقتصاد مزیت های سازمانهای توسعه دولت را تشریح کرد.
سوال: با توجه به اختصاص اعتبار برای سرمایه گذاری سازمانهای توسعه دولت بفرمائید که اساساً این سازمانها چه ظرفیتهایی برای کمک به تحقق رشد و تولید در کشور دارند و در این فرآیند افزایش رشد و تولید کشور چه سهمی را برایشان قائل هستید و میتوانند نقش آفرینی کنند؟
قادری: سازمانهای توسعه در وزارت خانههایی مثل وزارت صمت، وزارت نیرو و وزارت نفت واقع شدند و قرار دارند و در طول سال گذشته بخش عمدهای از زیرساختهایی که در کشور ایجاد شده توسط شرکتهای توسعهای انجام شده هیدرو ما شرکت ملی پتروشیمی یا توانیر و مجموعه شرکتهای دیگری که در دستگاههای دیگری هستند.
شرکت توسعه زیر ساخت در حقیقت اجازه داده شد که یک بخشی از منابعشان را برای کمک به بخش خصوصی استفاده کنند البته سرمایه گذاریهایی که خودشان در مناطق انجام میدهند با توجه به مزیتهایی برای ورود دولت به گروه ۱ وجود دارد و محدودیتهایی که برای گروه ۲ وجود دارد عملاً این امکان را برایشان فراهم نمیکند که در گروه ۱ سرمایه گذاری کنند مگر در مناطق محروم.
آن هم بعد از فراخوانهایی که انجام میشود اگر اطمینان پیدا کردند که سرمایه گذار خصوصی وجود ندارد و این سرمایه گذاریها به این مفهوم است که در اولین فرصتی که پروانه بهره برداری گرفتند این سهام خودشان را واگذار کنند اینجا یک امکان و فرصتی برایشان فراهم شده که بخشی از منابعشان را بیایند برای حمایت از بخشهای غیر دولتی استفاده کنند مواردی را داریم که در زمینه معدنی ممکن است یک شرکت دانش بنیان یک کاری را انجام داده باشد.
یک دانش فنی را به دست آورده باشد مورد حمایت باید قرار بگیرد در زمینه صنایع نوین ممکن است چنین فرصتی فراهم شود و نیاز به حمایت باشد و یا در بخش برق توانیر ورود پیدا کند یا در موضوعات دیگری که مرتبط با بخشهای زیربنایی دیگر میشود اینجا در حقیقت این مکان و این فرصتی که فراهم شده از محل منابع خودشان اگر که بتوانند این حمایتها را داشته باشند.
وگرنه این هزار میلیارد تومان عددی نیست برای یک پروژه که خودش چند هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری است صرفاً برای مواردی است که نیازمند حمایت و همراهی نهادهای توسعهای است و اینجا این امکان و فرصت را ایجاد میکند که این نهادها بتوانند در انتقال دانش فنی کمک بکنند.
برای مثال شما توجه کنید ما در بخش نفت الان در تولید ال ان جی دانش فنی اش مشکل داریم یا شرکت پترو پالایشگاهی پائین دستی پتروشیمی ملی پتروشیمی لازم نیست که خودش سرمایه گذاری کند اگر کسی دانش فنی را منتقل کرد برای خرید دانش فنی کمک بکند و یا اینکه اگر پژوهشگاه نفت و پژوهشگاه نیرو کارهایی در این زمینه انجام دادند حمایت کنند که این دانش فنی بومی شود اینها مسائل و موضوعاتی است که در این حوزه میگنجد و میتواند کمک کند که بخشی از مشکلات کشور رفع شود.
سوال: آقای دکتر اگر جمع بندی صحبت هایتان را بخواهیم داشته باشیم این اتفاق بیشتر برای حمایت از بخش خصوصی دارد شکل میگیرد این یک همتی که موضوع بحث ما است کانال دیگری هم برای توسعه تولید کشور خوب به هر حال ذیل کمیسیون جهش رونق و تولید که حضرتعالی هم نائب رئیس آن هستید شکل میگیرد برای حمایت از بخش خصوصی دیده شده در بودجه ۱۴۰۲ و یا نه به همین فقط اکتفا شده؟
قادری: همان طور که اشاره کردید عدد، عددی نیست هر فرد هر طرح و پروژهای که خودش اجرا میکند یا با مشارکت بخش خصوصی اجرا میکند یا فرض کنید که شرکت پالایش و پخش در بحث پالایشگاهها اجازه دادیم که پتروپالایشگاهها و پالایشگاهها تا ۲۰ درصد بتوانند مشارکت کنند.
یک پالایشگاهی مثل پالایشگاه بهمن گنو در جاسک که حدود ۶ میلیارد دلار هزینه اش است یک پالایشگاه مثلاً پالایشگاه شهید سلیمانی در بندرعباس ممکن است چیزی حدود یک میلیارد دلار سرمایه گذاریش باشد، پالایشکاه مهر خلیج فارس که ما اجازه دادیم که مجموعه وزارت نفت مشارکت کند این خودش الان بالای یک میلیارد دلار سرمایه گذاریش است.
بنابراین این اعداد چیزی نیست و یا در طرحهایی که برای مثال شرکت ملی پتروشیمی ممکن است خودش بیاد مشارکت کند در مناطق محروم و یا شرکت شهرکهای صنعتی به عنوان شرکتهای توسعهای زیر ساختهایی که فراهم میکند اینها پروژههایی است که اعداد و ارقام درشتی را دارد اینها بیشتر بستر ساز هستند و سعی میکنند خودشان درگیر نشوند مگر در حوزههایی که در گروه ۳ است و جنبههای حاکمیتی دارد اونجا طبیعی است که دولت خودش ورود کند.