پخش زنده
امروز: -
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: کاشت یک میلیارد درخت که شروعش از اسفند ۱۴۰۱ است، به مدت ۴ سال ادامه دارد یعنی سالی حدود ۲۵۰ میلیون نهال را باید کاشت و تولید کنیم.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما رادیو گفتگو در برنامه زمین ۳۶۰ درجه در گفتگو با آقای نقی شعبانیان معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به موضوع مناسبت هفته منابع طبیعی و کاشت یک میلیارد درخت در کشور پرداخته، جزئیات این گفتگو به شرح ذیل است:
سوال: آقای دکتر شعبانیان شما به عنوان معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور کمی راجع به کلیات این طرح توضیح بدهید، از کجا این طرح شروع شد، چرا یک میلیارد درخت و به چه صورتی اجرایی می شود؟
شعبانیان: من اجازه میخواهم یک مقدمهای خدمتتان عرض کنم، ما در دنیا شاهد تخریب جنگلها و کاهش درخت هستیم، خیلی خلاصه خدمتتان عرض کنم سالانه حدود ۱۵ میلیارد درخت را در دنیا از دست میدهیم وضعیت در کشور عزیزمان خیلی بهتر از این نیست که بگوییم ما درختی را از دست نمیدهیم، ما به ویژه به خاطر شرایط اقلیمی خاصی که در کشور مان حاکم است و اینکه بخش زیادی از عرصههای ما بر روی کمربند خشک و نیمه خشک هستند وضعیت ما خیلی خوب نیست. جنگلهای ما از نظر کمی و کیفی وضعیت خوبی ندارند به ویژه از نظر کمیت. ما با حدود ۱۴ و ۳ دهم هکتار جنگلی که در کشور داریم جزء کشورهای کم جنگل به حساب میآئیم به طوری که فقط ۷/۸ دهم درصد از عرصههای کشور عزیزمان پوشیده از جنگل است به دنبال این تخریب جنگل در دنیا شاهد یکسری مشکلات و معضلات زیست محیطی هستیم به عنوان مثال گازهای گلخانهای، ریزگردها، آلودگی آب و خاک، بلایای طبیعی و... امروز در دنیا نتایج تحقیقات نشان میدهد که یکی از بهترین راههای برون رفت از این مشکلات توجه به منابع طبیعی به ویژه جنگل و کاشت درخت است. در دنیا یکسری کنوانسیونهایی شکل گرفته تحت عنوان کنوانسیونهای زیست محیطی مثل کنوانسیون تغییر اقلیم، کنوانسیون تغییر گونهای، تنوع زیستی، یا کنوانسیونهای مقابله با بیابان زائی، مجموعه این کنوانسیونها هدفشان این است که تا جائی که امکان داشته باشد این معضلات و مشکلات زیست محیطی را کاهش بدهند، یکی از راههایی که این کنوانسیونها در پیش گرفتند این است که در جهان درخت بکارند به طوری که تا سال ۲۰۳۰ یک تریلیون درخت را این کنوانسیونها هدف گذاری کردند و خیلی از این کشورها در دنیا، در همین راستا دارند این درختها را میکارند من به عنوان نمونه خدمتتان عرض میکنم که مثلاً کشوری مثل عربستان ۵۰ میلیارد درخت را هدف گذاری کرده تا سال ۲۰۳۰ و یا پاکستان، البته عربستان این ۵۰ میلیارد درخت را ۱۰ میلیارد را در نظر دارد در درون مرزهای خودش بکارد و ۴۰ میلیارد را در خارج از مرزهای خودش، کشوری مثل ترکیه ۴ و نیم میلیارد درخت را کاشته و باز هم حدود ۶ میلیارد درخت را در برنامههای خودش دارد که تا سال ۲۰۳۰ بکارد، پاکستان ۱۰ میلیارد درخت را در پایان پروژه اش است و خیلی از کشورهای دیگر به همین صورت، در همین راستا ما در سازمان منابع آبخیزداری کشور به عنوان متولی مدیریت جنگلها و مراتع و آبخیزداری تصمیم گرفتیم که یک میلیارد درخت را در طی ۴ سال بکاریم، طرحی تهیه شد، محدودیتها بررسی شد کارهایی که در گذشته انجام شد آسیب شناسی شد به هر حال یک طرحی تهیه شد که دارای نقشههای زمانی و مکانی است مشخص است در این طرح که ما کجا قرار است کار کنیم در کدام استانها در چه منطقهای، چه گونهای بکاریم و چگونه نگهداری کنیم. اینها در قالب یک طرحی کاملاً مشخص و پیش بینی شد کاشت یک میلیارد درخت که شروعش از اسفند ۱۴۰۱ است به مدت ۴ سال ادامه دارد یعنی سالی حدود ۲۵۰ میلیون نهال را باید کاشت و تولید کنیم.
سوال: همه تولید داخل است؟
شعبانیان: بله همه تولید داخل است در نهالستانها تولید میکنیم و خوشبختانه زیر ساختهای خوبی داریم. ۱۲۶ تا نهالستان جنگلی داریم که این یک ظرفیت بسیار خوبی است و ما این میزان نهال را که برنامه ریزی کردیم و طرح تهیه کردیم بتوانیم تولید کنیم و من اضافه کنم که این یک میلیارد نهال در ۴ بخش متفاوت کار میکنیم، یک بخش احیای جنگلها است، همانطور که عرض کردم بخش زیادی از جنگلهای ما تخریب شدند و نیاز به احیاء دارند بنابراین یک بخش فعالیت ما در درون جنگل است که باید احیاء کنیم، یک بخش دیگر افزایش سرانه فضای سبز در حاشیه شهرها است. براساس ماده ۲۲ قانون هوای پاک باید تا سال ۱۴۰۶ سرانه فضای سبز شهرها را به ۱۵ متر مربع برسانیم که هم اکنون به طور میانگین کمتر از ۷ متر مربع است، این ارتقاء فضای سبز لازم است. یک بخش دیگر در زراعت چوب است برای پاسخگویی به برخی از نیازهای چوبی کشور و یک بخش دیگر جلوگیری از گسترش بیابانها و شنهای روان و کنترل ریزگردها است.