به گزارش واحد مرکزی خبر، دکترغلامرضا پورمند متخصص جراحی کلیه و مجاری ادرار و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: موفق شدیم در روشی ابداعی، با تزریق سلول های بنیادی خود بیمار که از بافت چربی شکم جدا شده، در ناحیه لگن، مشکل ضعف ماهیچه های کف لگن و بی اختیاری ادرار را در ده بیمار زن درمان کنیم.
رییس بیمارستان سینا که از بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران است، افزود: بی اختیاری ادرار یکی از بیماری های آزاردهنده مستمر بانوان است که انواع و علل مختلفی دارد.
وی گفت: طبق آخرین آمارها، شایع ترین علت بی اختیاری ادرار نوع استرسی است که در آن ، مبتلایان به هنگام خندیدن ، عطسه ، سرفه یا برداشتن اشیای سنگین ، دچار بی اختیاری ادرار می شوند ؛ در این نوع ، کاهش قدرت بسته شدن مجرا همچنین ناتوانی ماهیچه های نگهدارنده ، از عواملی است که با بالارفتن فشار درون شکمی باعث خـروج غیرارادی ادرار می شود.
دکتر پورمند در ادامه گفت: درمان های رایج بی اختیاری ادرار در حال حاضر یا از تزریق موادی انجام می شود که موجب افزایش حجم در جدار مجرا می شود یا از طریق نوارهایی که در قسمت تحتانی مجرای ادرار کار گذاشته می شود، انجام می گیرد.
وی گفت: این نوارها جسمی خارجی و ممکن است ایجاد واکنش های بافتی، عفونت و بعضا جابجایی کند و این گونه اعمال جراحی با موفقیت نسبی همراه است و پس از مدتی به طور متوسط دو سال مجددا بی اختیاری عود می کند.
دکتر پورمند اضافه کرد: با مطالعات بسیار وسیعی که در دهه های اخیر صورت گرفته و از سلول های بنیادی پس از تکثیر در ترمیم بافت ها امکان پذیر شده است، تفکر استفاده از سلول های بنیادی در درمان بی اختیاری استرسی ادرار قوت گرفت.
وی گفت: مطالعات سال های اخیر بی خطر بودن استفاده از سلول های بنیادی جداشده از بافت چربی بدن را ثابت کرد و ما نیز در طرحی با عنوان استفاده از این سلول ها و با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و کمیته های علمی و اخلاقی دانشگاه علوم پزشکی تهران، مرداد1391، این طرح را با همیاری بخش تکثیر سلول های بنیادی بیمارستان امام خمینی (ره) اجرا کردیم.
رییس بیمارستان سینا گفت: حدود یک سال از تزریق سلول های بنیادی در ده بیمار می گذرد و خوشبختانه هشت بیمار به طور کامل و دو بیمار دیگر به طور نسبی درمان شده اند.
وی افزود: از مزایای این درمان، استفاده از سلول های بنیادی خود بیماران و در نتیجه فقدان واکنش بافتی است ضمن این که درمان سرپایی و مخارج آن هم کم است و هزینه ها بیشتر مربوط به موادیست که برای تکثیر سلول های بنیادی استفاده می شود.
دکتر پورمند ابراز امیدواری کرد، سال های آینده با نشان دادن نتایج، بیمه ها بخشی از هزینه را تقبل کنند و بیماران با استفاده از این درمان سلامتی خود را بازیابند.
این روش درمان حدود نه میلیون تومان هزینه دارد که بخش اعظم آن مربوط به کشت سلول های بنیادی و قرار است با همکاری محققان بیمارستان امام خمینی (ره) در اتخاذ روش های سریعتر در تکثیر این سلول ها، هزینه درمان کاهش پیدا کند.
ده بیماری که در این طرح وارد شده اند، با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به رایگان درمان شده اند.
دکتر مجید صفوی متخصص جراحی کلیه و مجاری ادرار و از مجریان این طرح نیز در مصاحبه با خبرنگار واحد مرکزی خبر گفت : مرحله بررسی علمی این روش از دو سال پیش در ایران آغاز شد و پس از یک سال و اخذ مجوزها و کسب حمایت مالی از معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور ، ارزیابی بالینی این روش را نیز آغاز کردیم .
وی در باره علت انتخاب سلولهای بنیادی از چربی شکم این بیماران گفت : سلولهای بنیادی در قسمتهای مختلف بدن وجود دارند و در برخی کشورها نیز از سلولهای بنیادی مغز استخوان برای درمان بی اختیاری ادرار استفاده شده که موفق نیز نبوده اند اما ما به جهت شباهت سلولهای بافت همبند با سلولهای بنیادی در بافت چربی ، تصمیم گرفتیم که این سلولها را جداسازی و تزریق کنیم .
دکتر صفوی گفت : ما بافت چربی را از قسمت پایین شکم این بیماران جدا می کنیم و برای محققان مرکز تحقیقات سلولی در بیمارستان امام خمینی می فرستیم و آنها پس از جداسازی و تکثیر سلولهای بنیادی مزانشیمال از بافت ارسالی ، سلولها را برای تزریق به بیمارستان سینا برمی گردانند .
وی با بیان اینکه این روش فقط به خانمهایی که ضعف در ناحیه ماهیچه ها دارند و هنوز دچار افتادگی مثانه نشده اند ، کمک می کند ، اضافه کرد : تزریق این سلولها در کف لگن بیمار از طریق ترانس واژینال و ترانس اورترال انجام می پذیرد .
این جراح اورولوژی با بیان اینکه هر دو مرحله برداشت بافت چربی و تزریق سلولهای بنیادی نیازی به بیهوشی ندارد و از طریق بی حسی موضعی انجام می شود ، گفت : اجرای مرحله تزریق این روش بسیار ارزان تمام می شود ولی تهیه سلولهای بنیادی و مراحل تکثیر آنها حدود نه میلیون تومان هزینه دارد که تاکنون با حمایت های معاونت علمی و معاونت درمان وزارت بهداشت ، ده بیمار را رایگان وارد طرح کردیم و در صورت فراگیر شدن این روش و همکاری مرکز تحقیقات سلولی بیمارستان امام خمینی ، هزینه آن را به سه میلیون تومان می رسانیم .
بی اختیاری ادرار استرسی که به علت ضعف ماهیچه های لگن و مجاری ادرار در خانمها اتفاق می افتد ، عارضه شایعی است که زندگی خانم را معمولا در میانسالی و سالمندی به علت خروج بی اراده ادرار از بدن ، مختل می کند .
در روش تزریق سلولهای بنیادی ، این سلولها بدون جراحی وارد بدن می شوند و باعث برگشت استحکام عضلات اطراف مجاری ادرار در خانم می شوند.