پخش زنده
امروز: -
استاندار کردستان فاز اول حوضه آبخیزداری شیخجعفر- آجیچای به مساحت ۳۲ هزار هکتار را افتتاح کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان در مراسم بهرهبرداری از این طرح اظهار داشت: همت جمعی در استان برای تقویت حوزه آبخیزداری شکل گرفته تا کنترل ویرانگری سیلاب، هدایت روانابها و تغذیه منابع زیرزمینی تقویت شود.
بهزاد شریفیپور با بیان اینکه، زیرحوضه شیخجعفر- آجیچای از سرشاخههای کوه بدر به مساحت ۱۱ هزار هکتار است گفت: این حوضه شامل هشت روستاست که با تزریق اعتباراتی از محل صندوق توسعه ملی، هشت سازه آن با انعقاد قرارداد ۱۳ میلیارد تومان در فاز نخست بهرهبرداری شد.
وی مساحت این حوضه را۳۲ هزار هکتار اعلتام کرد و گفت: از محل اعتبارات سفر رییس جمهور به کردستان، ۲۴ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان برای اجرای کلی این طرح تصویب شد.
تلاش دولت و مجلس برای تصویب و اجرای قانون جامع آبخیزداری
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی هم در این مراسم با بیان اینکه گفنمان مدیریتی آب در کشور، بیشتر سازهای بوده تا سازگار با محیط زیست، اظهار کرد: در ۲۰ سال گذشته در کشور آنگونه که باید در حوزه آبخیزداری، کاری انجام نگرفته و بیشتر به دنبال سدسازی بودیم.
پرویز اوسطی افزود: این در حالی است که باید بیشترین تمرکز بر روی حوزههای آبخیز داری بود.
نماینده مردم قروه و دهگلان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: به دلیل شرایط آب و هوایی، در کشور ما متوسط تبخیر سالانه بیش از ۲ هزار میلی متر است.
اوسطی با بیان اینکه از ۹ دشت موجود در کردستان سه دشت ممنوعه است، گفت: هر سه این دشتها در شهرستانهای قروه و دهگلان و با کسری ۷۰۰ میلیون متر مکعبی مخزن مواجه است.
این نماینده مجلس تاکید کرد: از جمله راهکارهای نجات این دشتها اجرای طرحهای آبخیزداری است که بر اساس مطالعات انجام گرفته سالانه ۵۰۰ هزار متر مکعب هرزآب در این منطقه داریم که از منطقه خارج میشود.
وی ادامه داد: با بهره برداری از طرح آبخیزداری زیرحوضه شیخ جعفر - آجیچای حدود ۷۴ طرح سازهای و سد تاخیری احداث میشود که نقش بسزایی در تقویت منابع زیرزمینی خواهد داشت.
اوسطی با بیان اینکه در سفر رئیس جمهور به استان ۲۵۰ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای طرحهای آبخیزداری مصوب شد گفت: تاکنون، افزون بر۳۰ میلیارد تومان از این اعتبار تخصیص یافته و از اعتبارات خشکسالی نیز هفته گذشته پنجمیلیارد تومان اعتبار نقدی برای این حوضه آبخیز داری جذب شد.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: دولت و مجلس در تلاش هستند تا لایحهای که در دولت در دست آماده سازی است، تکمیل و به عنوان قانون جامع آبخیزداری کشور تصویب شود.
اوسطی ادامه داد: با مصوب شدن این قانون، متناسب با آن، اعتباراتی را تا در فرصت زمانی ۱۰ ساله تزریق میکنیم تا سالانه ۱۰ میلیون هکتار آبخیزداری را در سطح کشور به اجرا درآوریم.
شروع نهضت آبخیزداری در کردستان
استاندار کردستان هم در آیین بهرهبرداری لز این طرح اظهار کرد: این طرح بسیار بزرگ و ماندگار است که با فاز اول آن نهضت بزرگ آبخیزداری در استان آغاز شد.
اسماعیل زارعیکوشا افزود: به دنبال این هستیم با اولویت قائل شدن به این طرحها به استفاده بهینه از منابع آبی موجود در استان کمک کنیم.
وی ادامه داد: تکمیل این طرح به پیشگیری از اتفاقات و بحرانهای ناشی از سیلابهای احتمالی که متوجه کشتزارهاست جلوگیری میکند.
استاندار کردستان یادآوری کرد: در اعتبارات سفر رئیس جمهور به استان، سعی شده تا حوزه آبخیز داری و آبخوانداری در اولویت قرار گیرد.
زارعیکوشا خواستار تسریع در اجرای این طرح و به سرانجام رسیدن آن در کمترین زمان ممکن شد.
طرحهای آبخیزداری با هدف جلوگیری از فرسایش خاک و شدت و ویرانگری سیل و تغذیه مصنوعی اجرا میشود.
کردستان پنج حوضه آبخیز اصلی و ۴۱۱ زیرحوضه آبخیز دارد و متوسط افت سطح آب آبخوانهای شرق استان ۷۳۴ میلیون مترمکعب است.