پخش زنده
امروز: -
تاکید وزارت جهاد کشاورزی بر اجرای الگوی کشت در حالی است که ۸۵ درصد کشاورزی سراسر کشور خُرده مالکی است و ساماندهی کشاورزان برای اجرای این طرح بسیار مهم است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، یکی از مشکلات بخش کشاورزی نبود اطلاعات کافی از بخش تولید است که موجب میگردد در برخی سالها به عنوان مثال در مورد یک محصول خاص با مازاد تولید مواجه باشیم و به این ترتیب محصول روی دست کشاورز بماند و خسارتهای مالی برای بهره برداران بخش به جا بگذارد و از سوی دیگر در برخی سالها با کمبود یک یا چند محصول در بازار مواجه میشویم.
به گفته کارشناسان نه تنها در بحث تولید برنامه منسجمی وجود ندارد بلکه در حوزه صادرات نیز این مشکل وجود دارد و اینگونه نیست که به عنوان مثال مشخص باشد تولید یک محصول خاص چقدر باید باشد و چه مقدار آن برای بازارهای داخلی و چه مقدار آن برای بازارهای صادراتی باید باشد.
به عبارت دیگر بخش کشاورزی کشور از نداشتن الگوی کشت رنج میبرد و به نظر میرسد تا این مشکل حل نشود بازار محصولات کشاورزی هم سامان نمیگیرد، با این وجود وزارت جهاد کشاورزی امسال با جدیت به دنبال اجرای الگوی کشت است و معتقد است قابلیت اجرایی دارد، اما فعالان این بخش معتقدند به دلایلی چون گستردگی تولید، نداشتن برنامه منسجم و عدم تامین اقتصاد کشاورزان، زیر ساخت های مورد نیاز اجرای الگوی کشت هنوز آماده چنین امری نیست.
محمد بازرگان عضو اتاق اصناف کشاورزی کشور در مورد اینکه اجرای چنین طرحی در این شرایط چقدر شدنی است میگوید: طرحهایی مثل الگوی کشت، کشت فراسرزمینی، کشاورزی قراردادی، طرح آمایش و ... طرحهایی بوده که سالیان سال در مورد آن بحث شده، اما سوال اینجا است که چرا تا امروز اجرایی نشده ؟.
مهمترین دلیل این است که ۸۵ درصد کشاورزی ما در کشور خرده مالکی است و به عنوان مثال ۵۰۰ هکتار اراضی یک روستا متعلق به ۵۰۰ نفر است! چطور میتوان ۵۰۰ نفر را ساماندهی کنید و بگویید چه محصولی کشت کند؟ این امکان پذیر نیست مگر از طریق نظامهای بهره برداری و نظامهایی که متعلق به تعاونیها و اتحادیهها و صنف است.