پخش زنده
امروز: -
پس از اتمام دور نهایی دیدارها و مذاکرات دوجانبه، «رافائل گروسی» و «محمد اسلامی»، در نشست خبری که با حضور حدود یکصد خبرنگار از رسانههای داخلی و بینالمللی در سازمان انرژی اتمی ایران برگزار شده بود؛ شرکت کردند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ به سوالی در مورد اینکه طبق قطعنامه ۵۳۳ آژانس بینالمللی انرژی اتمی که در سال ۱۹۹۹ به تصویب رسیده است، هرگونه تهدید و حمله به تاسیسات هستهای هر کشور تخلف از اساسنامه آژانس، منشور سازمان ملل و قوانین بینالمللی محسوب میشود و شورای امنیت در این زمینه باید ورود کند. اینکه چرا تهدیدهای مکرر رژیم صهیونستی و آمریکا علیه تاسیسات هستهای ایران را محکوم نکردهاید، گفت: در اینجا ۲ مساله متفاوت وجود دارد که باید به آن اشاره کرد؛ ارجاع و اشاره حمله به نیروگاههای اتمی مسالهای است که رایج شده که دلیل آن شاید به خاطر حمله به اوکراین باشد که هم اکنون در جریان بوده و ممکن است باعث یادآوری یکسری خاطرات برای ما شود.
وی ادامه داد: در کنفرانسهای عمومی آژانس، حمله به تاسیسات هستهای کاملا محکوم شده است بنابراین هرگونه اقدام نظامی علیه نیروگاههای اتمی کاملا محکوم است و غیرقانونی خواهد بود و خارج از چارچوبهای آژانس است که طبق آن عمل میکنیم و امیدوارم همه از نیروگاههای اتمی بهویژه در اوکراین و سایر کشورها محافظت کنیم.
مدیرکل آژانس در ادامه در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا از سفر به ایران و دیدار با مقامات ایرانی راضی هستید، بیان کرد: اگر از بحث سفر بگذریم، همیشه از دیدار با همکارم جناب آقای مهندس اسلامی خوشحال میشوم و این برای من رضایتبخش است و از آن استقبال میکنم. البته اکنون بحث ما کاری بوده و بحث رضایت مطرح نیست، زیرا این روند یک ضرورت محسوب میشود، زیرا ما میخواهیم یک دیالوگ و گفتوگوی جدی و سیستماتیک داشته باشیم.
وی توضیح داد: از سفر قبلی من به ایران مدتی گذشته و وقفه طولانی ایجاد شده بود؛ مسایلی وجود داشت که باید درباره آنها با هم صحبت میکردیم و خوشحالم که این اتفاق افتاد و به ایران آمدم تا در مورد این مسایل با همکارانم گفتگو کنم.
وی خاطرنشان کرد: کار هنوز تمام نشده و هم اکنون همکارانم اینجا و در حال صحبت برای حل مسایل هستند. قرار است با مقامات دیگر جمهوری اسلامی ایران نیز گفتگو داشته باشم و در پایان روز میتوانم قضاوت خوبی از روند این سفر داشته باشم. با این حال جوّ و اتمسفر حاکم، جوّ کاری مبتنی بر صداقت و همکاری است که برای من مهم است و باید بگویم که همکاری و کار با ایران ادامه دارد.
به چارچوب پادمان پایبندیم
معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز در پاسخ به این پرسش که بعد از این دیدار اگر قرار باشد یک قطعنامه از سوی شورای حکام علیه ایران صادر شود، عکس العمل ایران چه خواهد بود؛ گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره برای پیشبرد اهداف توسعهای واضح و روشن خود؛ مصمم است و منافع ملی کشور را با هیچ چیز جابهجا نمیکند.
اسلامی تاکید کرد: اگر قرار باشد قطعنامهای صادر شود، مراجع ذیربط حتما تصمیمگیری خواهند کرد و ما نیز بر اساس آن تصمیمات عمل خواهیم کرد.
وی ادامه داد: در این مقطع زمانی، نکته مهم برای بنده و آقای گروسی این است که برای اطمینانبخشی به آژانس؛ آنچه را که در چارچوب پادمان وجود دارد را دقیقا اجرا کنیم. همواره به این موارد پایبند بودهایم و خواهیم بود و اجازه نمیدهیم عناصر و یا عوامل و حتی نوعی از اقدامات این نوع ارتباط و انطباق با ضوابط را زیر سوال ببرد؛ به طور مستمر کار خواهیم کرد و این روند تداوم خواهد داشت.
اسلامی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه به طور مشخص امروز توافقی با آژانس درباره مسایل باقی مانده خواهیم داشت و بیانیه مشترک بین دو طرف داریم؟ گفت: ما یک الگویی را با آقای گروسی سال گذشته در وین توافق کرده بودیم و همان را دنبال میکنیم و بخشهایی از آن در مذاکرات و تعامل معاونان دو طرف بیان شده است و بخشی از ترتیبات را امروز صحبت کردیم و همچنان صحبت ما ادامه دارد و در قالب یک الگوی رفتاری و تعاملی اینها را به سمت حل و فصل پیش میبریم.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در پاسخ به این سوال که برای رسیدن به نتیجه بر سر این موضوعات زمانبندی تعیین شده است؟ گفت: همکاران ما همچنان در حال مذاکره و صحبت در باره این مساله هستند.
غنیسازی بالای ۶۰ درصد نداریم
وی درباره اختلاف نظر ایران و آژانس بر سر ذره ۸۴ درصدی بیان کرد: اگر به گزارش اخیر آقای گروسی مراجعه کنید در همان گزارش هم برای شناسایی ذره ۸۴ درصد گفته شده بود که ملاک میزان تولید است و مخازنی که تولیدات در آن ذخیره میشود غنیسازی بالای ۶۰ درصد نداشته است؛ از این رو این ابهام قابل تعمیم نیست و به طور مشخصی حل و فصل شده است.
تفاوت روند بازرسی از کشورها به دلیل نوع توافقها
رافائل گروسی در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره اینکه آژانس برای رسیدن به اهداف خود که رسیدن به این نقطه که خلاص کردن دنیا از شر سلاحهای هسته ایاست، آیا برنامهای همانند بازرسیهایی که در ایران دارد را از اسرائیل هم انجام میدهد، گفت: این سوالی است که من جدیدا و مرتبا آنرا بهویژه هنگامیکه به ایران یا کشورهای خاورمیانه میروم، میشنوم؛ این سوال مهمی است، اما مساله این است که آژانس بازرسیهایی که از کشورها و تاسیسات هستهای آنها دارد بر پایه توافقهای قانونی و حقوقی است که با این کشورها دارد.
جمهوری اسلامی ایران هم همین طور است که ایران عضوی از پیمان NPT است و کشورهایی که عضو آن هستند، توافقهای پادمانی با آژانس دارند؛ بنابراین از جامعه ایران میخواهم که این موضوع را درک کنند که بر اساس توافقهای پیمان NPT بازرسیها را انجام میدهیم.
وی تاکید کرد که بنده را مقصر ندانید و به عنوان مدیرکل آژانس این طور نیست که با یک کشور با انصاف بیشتر برخورد و با کشوری بی انصاف باشم. من مشخص نمیکنم که بازرسیها از کجا باید انجام شود بلکه براساس توافقها و قراردادهایی که با کشورها داریم، این کار را انجام میدهیم. کشورهایی هستند که عضو پیمان NPT نیستند و اسرائیل هم جزو آنهاست، اما با آنها توافقهای متفاوت داریم. این مساله فقط محدود به اسرائیل نیست و بلکه کشورهایی وجود دارند که شامل این مساله میشوند.
گروسی گفت:من نیستم که تشخیص میدهم و یا مشخص میکنم که با کدام کشورها باید شدیدتر برخورد کرد و با برخی برخورد نداشت. البته باید بگویم که از نظر من همه کشورهای جهان باید عضو NPT باشند.
درز اطلاعات و اسناد تجربه خوشایندی نیست
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در پاسخ به سوال دیگری در مورد اینکه چرا گزارشها، اسناد و مدارک محرمانهای که در مورد جمهوری اسلامی ایران به آژانس ارسال میشود، بسیار زودتر از آژانس شاهد نشر آنها در رسانههای غربی هستیم که این موضوع سبب ایجاد فشار رسانهای بی مورد تا قبل از حل و فصل موارد برای ایران میشود؛ آیا آژانس نمیتواند جلوی این روند را بگیرد و آیا افرادی هستند که میخواهند برای خدشهدار کردن آژانس این کار را انجام دهند، گفت: قبل از هرچیز باید اعلام کنم که هرموقع یک خبری در مورد درز گزارشهای محرمانه به من میرسد؛ به شخصه عصبانی و ناامید میشوم و اصلا این مساله یک تجربه خوشایند نیست. با این حال به من حق بدهید که به عنوان مدیرکل نمیتوانم همه اعضا را چک کنم، زیرا این گزارشها در اختیار همه اعضاست و آنها این کار را انجام میدهند، اما موافقم با شما که مسالهای خوشایند و خوب نیست.
گروسی تاکید کرد: این مساله نشان میدهد که چقدر لازم است با یکدیگر دیالوگ و مکالمه مستقیم داشته باشیم تا اجازه قوت گرفتن شایعات و گمانهزنیها داده نشود و این مهم نشان میدهد که حتما باید در ارتباط مستقیم باهم باشیم.
اثرگذاری و نفوذ برخی کشورها بر پرونده هستهای ایران
وی در مورد اینکه فشارهایی از سوی اسرائیل و سایر کشورها، پرونده هستهای ایران را از سیر درست حقوقی و فنی دور کرده است؛ با توجه به اینکه ایران همکاریهای نزدیک با آژانس داشته؛ آیا میتوانیم امیدوار باشیم که این فشارها در جلسه بعدی شورای حکام و بر پرونده هستهای ایران تاثیر نگذارد، گفت: این سوال مهمی است، اما برای پاسخ دادن آن باید یک گوی بلورین داشته باشم و آینده را پیشبینی کنم. این مسال حساس و حیاتی هستند و طبیعی است که کشورهای مختلف با انگیزههای متفاوت سعی کنند تا از نفوذ خود برای اثرگذاری استفاده کنند.
وی تصریح کرد: باید به پاسخ قبلی خود بازگردم که مهم و ضروری است تا ایران و آژانس با یکدیگر ارتباط نزدیکتر و مستقیمتری داشته باشند؛ هرچه این ارتباط از سوی ایران بیشتر باشد، کشورهای دیگر اجازه تاثیرگذاری و فشار نخواهند داشت. باید این مساله نشاندهنده مهم بودن کار مشترک ما در زمینه چارچوب توافق جامع پادمانها که بین ما وجود دارد، باشد و در حال تعیین شیوه آن هستیم که به بهترین شکل انجام شود.
تعهدات برجامی شامل طرف مقابل هم میشود
اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران درباره این سوال نیز پاسخ داد: سه کشور اروپایی و بهطور ویژه کسانی که با آنها همکاری دارند، بر روی تعهدات برجامی تمرکز دارند. تعهدات برجامی بهطور مشخص دارای صفحه مقابل است که همان تعهدات طرف مقابل را شامل میشود؛ هنگامیکه آنها به تعهدات خود عمل نمیکنند این اجازه را ندارند که به ما و آژانس فشار بیاورند تا به تعهدات خود عمل کنیم. به همین دلیل برای گامهای اطمینانبخش با آقای گروسی این تفاهم را کردیم که در چارچوب پادمان روابط خود را تنظیم کنیم.
وی ادامه داد: این مساله موجب میشود آژانس از عملکرد ما اطمینان خاطر داشته باشد و موجب بیان مغایرت یا عدم انطباق نشود. این نکته حایز اهمیتی است که مورد توافق ما قرار گرفته است.
از کسی دستور نمیگیریم
گروسی در پاسخ به سوالی در مورد اینکه چه تضمینیهایی میتوان داد که از آژانس استفاده به عنوان ابزار سیاسی نشود، گفت: باید به شما بگویم که از آژانس هیچگاه به عنوان یک ابزار سیاسی استفاده نشده و نخواهد شد. این قول را به شما میدهم و این تضمین وجود دارد که تحت دستورالعمل هیچ کشوری کار نکردهایم و عملکرد ما کاملا شفاف است. در شورای حکام عملکرد ما تحت نظر است. از کسی دستور نمیگیریم و این صحبتها از نظر من مضحک هستند.
مذاکرات احیای برجام در دستور کار قرار دارد و ادامه مییابد
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ایران اظهار کرد: برای ما عمل کردن اهمیت دارد و به حرفهای دیگران زیاد توجه نداریم. همان طور که آقای اسلامی گفتند برای ما مهم است که با یکدیگر و تحت پادمانها کار کنیم.
گروسی در پایان این نشست خبری تاکید کرد: مذاکرات احیای برجام در دستور کار قرار دارد و ادامه مییابد و البته این کاری که انجام میدهیم و توافقی که به آن میرسیم؛ به احیای برجام کمک خواهد کرد.