پخش زنده
امروز: -
مردم خراسان جنوبی، دوازدهم تا چهاردهم شعبان یاد گذشتگان خود را در آئین کهن برات گرامی می دارند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز خراسان جنوبی، معاون اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری وصنایع دستی استان در گفتگو با خبرنگار صدا وسیمای استان گفت: مردم خراسان جنوبی هر سال در روزهای دوازدهم تا چهاردهم شعبان با برگزاری مراسم مذهبی ویژهای با عنوان برات یاد و خاطر عزیزان از دست رفته را گرامی میدارند و به یاد مردگان خیرات میکنند.
برآبادی افزود: دامنه این رسم آنچنان گسترده است که به ماه شعبان در این منطقه ماه برات نیز میگویند.
وی با اشاره به اینکه این مراسم به مدت سه روز و با عناوین مختلف برگزار میشود گفت: برات غریبان، برات اسرا، برات مسافران، برات زندهها و برات مردهها از عناوینی است که برای این سه روز در نقاط مختلف استان استفاده میشود.
کارشناس فرهنگ عامه اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افزود: برات مردهها در ۱۴ شعبان با شور و حال خاصی برگزار میشود.
برآبادی گفت: پخت انواع نانهای سنتی مانند روغن جوشی، چلبکی، کماچ، ساچ و حلوا و پخش آن در بین مردم به ویژه کودکان از مراسم ایام برات در شهرهای گوناگون خراسان جنوبی است.
وی افزود: در روز ۱۴ شعبان نیز که به برات مردهها شهرت دارد مردم با حضور بر سر قبور خویشاوندان، خواندن فاتحه و پخش انواع شیرینی، شکلات، میوه و نانهای سنتی یاد و خاطر عزیزان را گرامی میدارند.
معاون اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری وصنایع دستی خراسان جنوبی گفت: قرائت قرآن و فاتحه نیز هدیهای است که از سوی مردم نثار روح درگذشتگان میشود.
این مراسم با شماره ۸۰۹ در فهرست میراث معنوی کشور (ناملموس) به ثبت رسیده است.
چراغ برات آیین دیرینهای است که از سوی مردم خراسان سابق که شامل سه استان خراسان رضوی، خراسان شمالی و خراسان جنوبی فعلی میشود مرسوم بوده و اکنون در کشور تنها در خراسان جنوبی مرسوم است.