پخش زنده
امروز: -
نخستین رویداد «مشکلگشا» با موضوع بررسی چالشهای عدم تحقق تربیت ۱۰ میلیون حافظ قرآن کریم در سراسر کشور، آغاز به کار کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، نخستین رویداد «مشکلگشا» دهم اسفند به همت مرکز رشد سازمان قرآنی جهاددانشگاهی آغاز به کار کرد.
نخستین روز برگزاری این رویداد با حضور کامیار محبوبی، مدیر مرکز رشد واحدهای فناور هنرهای قرآنی، حجتالاسلام سیدمحمد میریحیی، مدرس و حافظ کل قرآن کریم و جمعی از ارائهدهنگان طرحها و ایدههای قرآنی برای این طرح در ستاد توانافزایی و حمایت از فعالیت سازمانهای مردم نهاد شهر تهران برگزار شد.
مدرس و حافظ کل قرآن در نخستین روز از برگزاری رویداد مشکلگشا گفت: حفظ قرآن یکی از راههای انس با قرآن است. راههای انس با قرآن مقدماتی دارد؛ ازجمله اینکه سریعترین و بهترین آن قرآن خواندن است. خداوند میفرماید: «هرچه از قرآن برایتان آسان میشود بخوانید.» یعنی در هر زبان، رشته و علمی؛ برای اینکه بخواهید علیم و قوی شوید، بهترین روش و سریعترین آن خواندن است.
رویداد مشکلگشا؛ حرکتی در جهت کشف روشهای بومیسازی فعالیتهای قرآنی
حجتالاسلام سیدمحمد میریحیی اظهار کرد: خواندن کل قرآن به صورت ترتیل حدود ۱۵ ساعت طول میکشد و هر مقدار که قرآن خوانده شود، انس با آن بیشتر میشود.
مدرس و حافظ کل قرآن دومین قدم بعد از خواندن قرآن را فهم آن دانست و گفت: بعد از فهم قرآن، به ترجمه آن میرسیم. سه نوع ترجمه در قرآن داریم، تحت اللفظی، ترجمه سلیس و روان و مرحله آخر؛ ترجمه تفسیری است که باتوجه به دیدگاه های متخصصان یا براساس روایات نوشته میشود.
حجتالاسلام میریحیی اضافه کرد: امروز تفاسیر زیادی از جمله المیزان، طبری، مجمع البیان، راهنما، نمونه و... در کشور داریم که همه اینها برای ترجمه یک کتاب نوشته شده است؛ این درحالی است که همه کسانی که این تفاسیر را بیان کردهاند با یکدیگر هم مسیر و همه شیعه هستند، اما سوال این است چرا باید نظرات و تفاسیر این مفسران از هم متفاوت باشد؟ این میزان اختلاف به چه دلیل است؟
هیچکس بیشتر از حافظ قرآن با آن مأنوس نیست
وی ادامه داد: بعد از خواندن و فهم قرآن قدم بعدی حفظ قرآن کریم است، هیچکس بیشتر از حافظ قرآن با آن مأنوس نیست. چراکه ما هدفمان ارتباط با آیات قرآن است و لذا وقتی قرآن را حفظ میکنیم مجبوریم که این آیات را بخوانیم؛ از آنجایی که روش اولیه حفظ قرآن تکرار است، همین تکرار موجب انس میشود. در واقع اگر قرآن میخوانیم و به معنای آن توجه و آن را حفظ میکنیم، هدفمان ارتباط و انس با قرآن کریم است.
مدرس و حافظ کل قرآن کریم تصریح کرد: قرآن دستورالعملی است خداوند برای ما فرستاده تا میزان و معیاری برای عمل، حرف و گفتارمان داشته باشیم؛ بر همین اساس حفظ قرآن به ما کمک میکند تا بتوانیم دلایل و مستنداتی را که در جامعه از آن استفاده میشود را به آسانی در دسترس داشته باشیم.
حجتالاسلام میریحیی با اشاره به کارکرد حفظ قرآن، گفت: آنچه گفتیم فقط دلایل توجه به موضوع حفظ قرآن نیست؛ بلکه مهمترین و اصلیترین محوری که امروز نیاز به حفظ قرآن در جامعه را با اهمیت جلوه میدهد، این است که حافظ قرآن میتواند از این مهارت در زندگی فردی و اجتماعی خود بهره ببرد و در سبک زندگی اسلامی و دینی خود و به ویژه در میادین سخت فرهنگی و اعتقادی به آن تمسک یابد و امروز مهمترین کارکرد تربیت حافظان قرآن باید همین معنا باشد.
گسترش حفظ عمومی قرآن کریم باید باتوجه به «نیاز»، «توان» و «ذائقه مخاطبان» برنامهریزی شود
وی افزود: کلام الهی فقط برای جلوگیری از تحریف و نابودی به خاطر سپرده نمیشود تا با پیشرفت صنعت چاپ، حفظ قرآن بیهوده جلوه کند؛ بلکه انگیزههای گوناگونی برای حفظ قرآن کریم وجود داشته و دارد. با عنایت به موضوع گسترش حفظ عمومی قرآن کریم باید باتوجه به «نیاز»، «توان» و «ذائقه مخاطبان» برنامهریزی شود؛ و الا با توجه به دشواریهای حفظ و تثبیت آن برای عموم مردم، گسترش این مهارت، عقیم و بینتیجه خواهد بود.
همچنین مدیر مرکز رشد واحدهای فناور هنرهای قرآنی نیز در این رویداد با معرفی کوتاهی از فعالیتهای این مرکز و رویداد گفت: در دو دهه گذشته، نوآوری و دانایی به محور توسعه کشورهای پیشرفته تبدیل شده است. در این فضا اقتصاد فیزیکی جای خود را به «اقتصاد دانایی محور» داده که در آن مهمترین عامل تولید، نه نیروی کار و سرمایه، بلکه «دانایی» و «فناوری» است.
کامیار محبوبیان افزود: مراکز رشد به منظور کمک به ایجاد کسب و کارهای فناور و متکی بر ایدههای نو، محیطی مناسب فراهم می کنند تا در این محیط با بهرهبرداری مشترک از منابع، کاهش هزینهها و دسترسی به مشاورههای لازم، احتمال موفقیت مؤسسات نوپا افزایش پیدا کند.
وی اضافه کرد: ضرورت موضوع کارآفرینی فرهنگی یا استفاده از ظرفیتهای کارآفرینی در خدمت فرهنگ با تکیه بر اقتصاد دانش محور، ایجاد اشتغال و بهرهوری از ظرفیت های موجود در فن آوریهای نوین است.
مدیر مرکز رشد واحدهای فناور هنرهای قرآنی ادامه داد: این اقدامات باعث طراحی و سازماندهی کسب و کارهای فناورانه فرهنگی خواهد شد.
حلقه مفقوده تجاریسازی دستاوردهای دینی
محبوبیان تصریح کرد: ما در این مرکز با ارائه خدمات حمایتی پیوسته و قابل دسترس و ارائه مشاورههای لازم، زمینه ایجاد و رشد کسب و کارهای قرآنی و فرهنگی را مهیا میکنیم. این مرکز تلاش دارد تا حلقه مفقوده تجاریسازی دستاوردهای پژوهشی سازمانهای علمی و فرهنگی در زمینه فناوریهای فرهنگی، دینی و هنر اسلامی ـ ایرانی باشد.
وی اظهار کرد: چندی است شاهد ظهور موجی قرآنی در پهنه جامعه اسلامیمان هستیم که امیدبخش است، اگر این موج استمرار پیدا کند بیتردید برکاتی بینهایت به همراه خواهد آورد. آنچه دورنمای حرکت قرآنی کشور را امیدوار کنندهتر کرده است، توجه خاص مقام معظم رهبری به این امر مقدس است، به ویژه که ایشان اخیراً به طور مکرر تأکیدات فراوانی بر مسئله حفظ قرآن کریم و اهمیت و ضرورت آن داشتهاند.
مدیر مرکز رشد واحدهای فناور هنرهای قرآنی گفت: طرح «مشکل گشا» از احصای مسائل آغاز میشود و تا ایدهپردازی، تشکیل تیم، هدایت علاقهمندان و تشکیل کسب و کار که منتج به حل مسئله شود ادامه پیدا میکند.
محبوبیان افزود: در کسب و کارهای مرکز رشد، لزوماً تولید پول در ادبیات اسلامی مطرح نیست، بلکه تولید ارزش مطرح میشود بنابراین مرکز رشد در بخش خُرد به دنبال عینیت و بازدهی سریع است.
سپس؛ هر یک از شرکتکننگان در این رویداد با معرفی خود و طرحها و ایدههایشان، راهکارهای پیشنهادی در حوزه تبلیغ و ترویج حفظ قرآن و تربیت ۱۰ میلیون حافظ قرآن کریم را ارائه کردند.
در بخش دیگری از این رویداد حاضران با ایجاد گعدههایی به رفع مشکلات مطرح شده و رسیدن به دیدگاهی واحد در مورد طرحهای خود به گفتگو نشستند.
گفتنی است؛ سلسله رویدادهای مشکلگشا در پی آن است تا هر بار روی یکی از معضلات ملموس و فراگیر مسائل فرهنگ دینی ایران به صورت حمایت و پرورش ایدههای برگزیده اجرایی شود و شرکتها، دانشگاهها، مسئولان و علاقهمندان را درگیر حل آن مسئله کند.