پخش زنده
امروز: -
دانشمندان میگویند بهتازگی سیارهای را رصد کردند که نزدیک یک ستاره کوتوله سرخ حضور دارد، اما وجود آن قابل توضیحدادن نیست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، در فاصله حدود ۲۸۵ سال نوری از منظومه شمسی یک ستاره کوچک به نام TOI-۵۲۰۵ قرار گرفته که در واقع یک کوتوله سرخ است. حالا دانشمندان در نزدیکی این ستاره، سیارهای را پیدا کردند که طبق تئوریهای شکلگیری سیارات اصلاً نباید آنجا وجود داشته باشد.
بسیاری از ستارههای کوتوله سرخ در اطراف خود سیاراتی دارند که به دور آنها گردش میکنند. با این حال، ارتباط این سیاره که TOI-۵۲۰۵b نام دارد ، با ستارهاش از دو جهت عجیب است.
در وهله اول، انتظار نداریم که کوتولههای سرخ در منظومه خود میزبان سیارههای گازی غولپیکر باشند، ولی TOI-۵۲۰۵b دقیقاً چنین شرایطی دارد.
در وهله دوم و از مورد قبلی مهمتر، بهطور کلی تصور میشد که ستارههایی مثل TOI-۵۲۰۵ صرفاً میزبان سیارههایی باشند که از خودشان خیلی کوچکترند. «شوبام کانودیا»، اخترشناس مؤسسه علمی کارنگی که یکی از پژوهشگران اصلی این مطالعه بوده است، میگوید: «اندازه ستاره میزبان TOI-۵۲۰۵ فقط حدود چهار برابر سیاره مشتری است، منتها این ستاره بهنحوی توانسته سیارهای بهاندازه مشتری را بهوجود بیاورد.»
کانودیا با ابراز شگفتی درباره این اکتشاف میگوید: «بر اساس درک فعلی ما از شکلگیری سیارات، TOI-۵۲۰۵b نباید وجود داشته باشد. این یک سیاره ممنوعه است.» پژوهشگر مؤسسه کارنگی برای درک مقیاس این اندازهها تشبیه جالبی را ارائه میکند.
گردش سیارهای مثل مشتری به دور ستارهای مثل خورشید مانند گردش یک دانه نخود به دور یک گریپفروت است. اما گردش TOI-۵۲۰۵b به دور TOI-۵۲۰۵ مانند گردش یک دانه نخود به دور یک لیموی کوچک است. به عبارت دیگر، صدها مشتری میتوانند در دل خورشید ما جای بگیرند، اما TOI-۵۲۰۵ فقط گنجایش چهار TOI-۵۲۰۵b را دارد.
دانشمندان هنوز نمیدانند که چه اتفاقی باعث بهوجودآمدن چنین سیاره بزرگی در مقیاس این ستاره شده است. کانودیا میگوید: «میدانیم که TOI-۵۲۰۵b وجود دارد، بنابراین شکافی در دانش ما پیرامون قرصها، ساختارهای درونی سیارات یا فرایند شکلگیری سیارات (یا احتمالاً تمام موارد ذکرشده) وجود دارد.»
در مدل فعلی شکلگیری سیارات، برای ایجاد سیارهای مثل مشتری به جرمی در حدود ۱۰ زمین در قالب قرص سیارهای نیاز است تا هسته شکل بگیرد. سپس باید مقدار زیادی گاز از این هسته خارج شود و سیاره را شکل دهد. اما دانشمندان انتظار ندارند که TOI-۵۲۰۵b بلوکهای سازنده سیارههای گازی غولآسا را برای شکلگیری بدنهای شبیه به مشتری در اختیار داشته باشد.
محققان حالا در تلاشند تا با مشاهدات بیشتر پاسخی برای این معما پیدا کنند و پیشبینی میشود که حل این معما بتواند درک ما از شکلگیری سیارات را دستخوش تحولاتی کند.
نتایج پژوهش حاضر در مجله Astronomical Journal منتشر شده است.