تلاش برای ساخت کامپیوتر زیستی به کمک سلولهای انسان
تیمی از زیست شناسان در تلاش هستند تا از سلولهای زنده انسان نوعی فناوری بسازند که فعالیت عصبی واقعی را نشان داده و به محرکها به همان روشی که سلولهای واقعی ممکن است پاسخ دهند، عمل کرده و دارای سرعت و قدرت تحلیل بالایی دارند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، گروهی از محققان اعلام کردند که در حالی که جامعه علمی درگیر شگفتیهای هوش مصنوعی در مراقبتهای بهداشتی است، طراحی یک کامپیوتر زیستی با انرژی سلولهای مغز انسان میتواند در آینده به واقعیت تبدیل شود. تیمی از دانشمندان طرحی را پیشنهاد کرده اند که هوش ارگانوئیدی نامیده شده که از سلولهای زنده استفاده میکند و میتواند در زمان آینده بهتر از هوش مصنوعی عمل کند.
طی سالهای گذشته همواره دانشمندان زیست شناس در تلاش بوده اند از سلولهای زنده فناوری بسازند که فعالیت عصبی واقعی را نشان داده و به محرکها مانند سلولهای واقعی پاسخ میدهد. طبق گزارش ها، ارگانوئیدها بافتهای زنده سه بعدی هستند که دانشمندان سالها در حال رشد و آزمایش آن هستند. برای نزدیک به دو دهه، دانشمندان از ارگانوئیدهای کوچک و بافتهای رشد یافته آزمایشگاهی شبیه اندامهای کاملاً رشد یافته برای آزمایش روی کلیه ها، ریهها و سایر اندامها بدون توسل به آزمایش انساین یا حیوانی استفاده کرده اند.
به گفته دکتر توماس، استاد علوم بهداشت محیطی در دانشکده بهداشت عمومی جانز هاپکینز بلومبرگ، امروزه سقف محاسبات و هوش مصنوعی که انقلاب فناوری را پیش برد، به سقف رسیده است. در این میان محاسبات زیستی میتواند به گذر از محدودیتهای تکنولوژیکی فعلی مان کمک کند.
پژوهشگری به نام هارتانگ در سال ۲۰۱۲ با استفاده از سلولهای نمونه پوست انسان که در حالتی شبیه سلولهای بنیادی جنینی برنامه ریزی شده بودند، شروع به رشد و جمع آوری سلولهای مغزی به ارگانوئیدهای عملکردی کرد. هر ارگانوئید حاوی حدود ۵۰ هزار سلول است که به اندازه سیستم عصبی یک مگس میوه پیشرفته است. این محقق اکنون چشم اندازی از ساخت یک کامپیوتر زیستی با استفاده از این ارگانوئیدها دارد.
وی در این رابطه گفت که عملکرد مغز انسان در مقایسه با مدرنترین کامپیوترها بی نظیر است و هیچ کامپیوتری نمیتواند شبیه به مغز انسان عمل کند. هارتانگ آیندهای را پیش بینی میکند که در آن زیست کامپیوترها از سرعت محاسبات برتر، قدرت پردازش، کارایی دادهها و قابلیتهای ذخیره سازی پشتیبانی میکنند.
گفتنی است، شرح کامل این مطالعات در مجله تخصصی Frontiers، منتشر شده است.