پخش زنده
امروز: -
مطالعات جدید پژوهشگران سرنخهایی درباره روند پیر شدن مغز در طول عمر انسان ارائه میکند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به گزارش وبگاه واشنگتن پست، مطالعات جدید پژوهشگران سرنخهایی درباره روند پیر شدن مغز در طول عمر انسان ارائه میکند.
مغز ما طوری ساخته شده است که در طول زندگیمان تغییر کند، تا از پسِ چالشهای مربوط به هر مرحله از زندگی برآید. آیا مغز در کودکی به اوج کارآیی خود میرسد؟ آیا بعد از ۳۰ سالگی همه چیز سراشیبی است؟ آیا یک مغز ۶۵ ساله میتواند به اندازه مغز یک نوجوان، کارآیی داشته باشد؟
در حالی که نمودارهای رشد که معیارهایی مانند قد و وزن را ردیابی میکنند، تصویر نسبتاً واضحی از دامنه رشد فیزیکی انسان ارائه میدهند، اما کمتر بررسی در مورد نقاط عطف کلیدی پیری طبیعی مغز انجام شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره، یک گروه بین المللی از پژوهشگران، دادههای اسکن مغز را از مطالعات متعددی که نشان دهنده ۱۰۱۴۵۷ مغز انسان در تمام مراحل زندگی بودند، جمع آوری کردند. جوانترین اسکن در این مطالعه متعلق به یک جنین ۱۶ هفتهای و سالخوردهترین آنها متعلق به یک فرد صد ساله بود.
در سراسر این مجموعه بزرگ داده ها، برخی نقاط عطف قابل توجه ظاهر شد: ضخامت قشر مغز، لایه بیرونی چروکیده مغز، در حدود سن دو سالگی به اوج خود میرسد. این منطقه در فرایندهایی مانند ادراک، زبان و آگاهی درگیر است. حجم ماده خاکستری که تعداد کلی سلولهای مغز را نشان میدهد، در دوران کودکی حدود ۷ سالگی به اوج خود میرسد. ماده سفید که از اتصالات بین نورونها تشکیل شده است که به مناطقی از مغز اجازه میدهد تا به سرعت با هم ارتباط برقرار کنند، در حدود ۳۰ سالگی به بالاترین حجم خود رسیده و در سنین بعدی شروع به کاهش میکند. حجم بطن ها، حفرههای پر از مایع در مغز، در سنین بالاتر به سرعت افزایش مییابد؛ اندازه بطن بزرگتر با برخی از بیماریهای عصبی فرساینده مغزی مرتبط است.
پژوهشگران دریافته اند حفظ آرامش، تفکر مثبت و دوری از افکار منفی، مطالعه، ورزش، تغذیه مناسب و آب، پرهیز از سیگار و الکل، داشتن دوستان خوب و روابط اجتماعی و دوری از انزوا و تنهایی و ... به کاهش روند پیری و جوانی مغز با وجود سن بالا کمک میکند.