پخش زنده
امروز: -
پژوهشهای آزمایشگاهی نشان میدهد یک شیرین کننده محبوب میتواند باعث تشکیل لخته در خون انسان شود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ پایگاه اینترنتی نیو ساینتیست در مطلبی به قلم کلر ویلسون نوشت: پژوهشهای آزمایشگاهی نشان میدهد یک شیرین کننده محبوب میتواند باعث تشکیل لخته در خون انسان شود، این در حالی است این تحقیقات همچنین این محصول را با افزایش خطرات حمله قلبی و سکته مرتبط میکند. این شیرین کننده مصنوعی رایج به نام اریتریتول با میزان بالاتر حملات قلبی و سکته مرتبط است.
این ادعا پس از آن مطرح شد که پژوهشگران ارتباط بین مشکلات قلبی عروقی و غلظت اریتریتول در خون را مشاهده کردند. این پژوهش با کار آزمایشگاهی بر روی حیوانات و با آزمایشهایی روی نمونههای خون انسان که نشان میدهد این شیرینکننده میتواند احتمال لخته شدن خون را افزایش دهد، پشتیبانی میشود.
توصیههای پزشکی بر این مبنا است که برای حفظ وزن سالم باید سعی کنیم قند کمتری بخوریم و غذاها و نوشیدنیهای حاوی شیرین کنندهها برای ما بهتر از محصولات حاوی قند طبیعی هستند.
اریتریتول به تازگی به یک افزودنی مصنوعی در غذاها تبدیل شده است. این ماده نوعی الکل قند است که حدود ۷۰ درصد به همان وزن شکر شیرین است، اما تقریباً کالری ندارد. همراه با سایر الکلهای قند، اریتریتول در مقادیر کم در بسیاری از میوهها و سبزیجات یافت میشود و همچنین میتواند به طور طبیعی در بدن ما ساخته شود.
اما استنلی هازن در کلینیک کلیولند در اوهایو میگوید:، اما اکنون اریتریتول به بسیاری از غذاهای افراد که سطح قند خون برخی از آنها بسیار بالاتر از حد طبیعی است افزوده میشود. این ماده به طور فزایندهای در نوشیدنیها و غذاهایی که برای کاهش وزن یا رژیمهای کم کربوهیدرات به بازار عرضه میشوند، اضافه شده است. هازن میگوید: "این یکی از شیرین کنندههای مصنوعی است که سریعترین رشد مصرف را داشته است. "
گروه تحقیقاتی هازن با آزمایش نمونههای خون از دو پژوهش قبلی که میزان حملات قلبی یا سکته مغزی افراد را ردیابی میکرد، شروع به بررسی اثرات اریتریتول کردند.
چرا ما نیاز فوری به پاسخ در مورد شیرین کنندههای مصنوعی و سلامت داریم؟
این دو پژوهش افرادی را مورد بررسی قرار دادند که به دلیل عوامل سلامتی مانند اضافه وزن یا دیابت در معرض خطر این حوادث قرار داشتند. یک پژوهش با مشارکت حدود دو هزار و ۱۰۰ نفر در آمریکا و دیگری با شرکت حدود ۸۳۰ نفر در اروپا انجام شد.
هازن و همکارانش دریافتند افرادی در بازه زمانی سه ساله در یک چهارم دارای بالاترین سطح اریتریتول بودند، نسبت به کسانی در یک چهارم کمترین میزان اریتریتول قرار داشتند، بیشتر در معرض خطر حمله قلبی یا سکته بودند. این خطر بین دو گروه دو برابر بیشتر بود، زمانی که این ارقام برای توضیح این واقعیت تنظیم شدند که افرادی که اضافه وزن بیشتری دارند یا از سلامتی بدتری برخوردار بودند، احتمال بیشتری داشت که اریتریتول بیشتری مصرف کرده باشند.
این پژوهشها به عنوان "تحقیق مشاهده ای"، اثبات نکرد که اریتریتول باعث ایجاد خطر بیشتر میشود - چیز دیگری میتواند این ارتباط را توضیح دهد؛ بنابراین این گروه تحقیقاتی سپس اثرات اریتریتول را بر خون مورد بررسی قرار داد، زیرا هم حملات قلبی و هم سکتههای مغزی میتوانند در اثر تشکیل لختههای خون ایجاد شوند.
برخی از شیرین کنندههای مصنوعی میتوانند قند خون شما را افزایش دهند.
زمانی که هشت داوطلب در معرض خطر کم حمله قلبی یا سکته مغزی، غذا و نوشیدنیهای حاوی ۳۰ گرم اریتریتول - مانند نیم لیتر بستنی کم کربوهیدرات - مصرف کردند، سطح شیرین کننده خون آنها از حدود ۴ میکرومول (معیار سنجش غلظت) به حدود ۶ هزار میکرومول رسید و برای چندین ساعت همانطور بالا باقی ماند. هازن میگوید: به محض نوشیدن یک نوشیدنی شیرین شده با قند مصنوعی، سطح آن به میزان طبیعی در خون میرسد.
همچنین مشخص شد که اریتریتول تشکیل لخته را در موشها و هنگامی که به نمونههای خون انسان اضافه میکند، به ترتیب به سطوح ۳۰۰ میکرومول و ۴۵ میکرومول افزایش میدهد. هازن میگوید: "همه چیز نشان میدهد که این فقط یک تماشاگر بی گناه نیست، بلکه مستقیماً باعث افزایش واکنش پذیری پلاکتهای خون میشود. ".
اما دوان ملور، سخنگوی انجمن رژیم غذایی انگلیس، میگوید اکثر مردم مقادیر کافی از شیرین کننده را نمیخورند تا به سطوحی که در این مطالعه برای اثرات لخته شدن آزمایش شده است برسند.
ملور میگوید این یافتهها نباید باعث شود مردم مصرف غذا و نوشیدنی همراه با شیرین کننده را متوقف کنند. او میگوید: "ما باید مصرف شکر را کاهش دهیم. "