پخش زنده
امروز: -
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: از سال ۲۰۱۹ موسسه تایمز دانشگاهها را رتبه بندی کرد و ما در سال ۲۰۲۲ رتبه اول را بین ۱۱۰۱ دانشگاه و از ۹۶ کشور در حوزه بهداشت داشتیم.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما شبکه سه سیما در برنامه سلام صبح بخیر به گفتگو با آقای دکتر عبدالرضا پازوکی رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران پرداخته، جزئیات این گفتگو به شرح ذیل است:
سوال: نام وزارت بهداشت، بهداشت و درمان و آموزش پزشکی است، آموزش پزشکی به عهده دانشگاههای علوم پزشکی است و دانشگاه علوم پزشکی ایران یکی از قدیمیترین دانشگاههای علوم پزشکی کشور و یکی از معتبرترین حتی در دنیا است. هم اکنون چه کار میکنید و چه اتفاقاتی دارد میافتد؟
پازوکی: همان طور که اشاره فرمودید دانشگاههای علوم پزشکی علاوه بر آموزش و پژوهش، وظیفه خدمت رسانی به مردم عزیز را هم به عهده دارند. خوب است اشارهای داشته باشم به نسلهای دانشگاهی، در ابتدا دانشگاهها فقط برای آموزش به وجود آمدند، ولی تدریجاً وظیفه تولید علم و مقاله و کمک به رشد دانش بشری را هم به عهده گرفتند و این نسلهای دوم دانشگاهی که پژوهش محور شدند، نسلهای سوم ارتباط با صنعت و این که دانشگاه بتواند تولید محصول داشته باشد و فقط در حد تولید مقالهای که داخل کتابخانه باشد، نباشد، نسلهای سومی را رقم زد که حتی منجر به درآمدزایی و امروزه یکی از بحثهایی که ما داریم و میتواند تولید ثروت کند، بحث آموزش و پژوهش است که ارتباط با صنعت میتواند یک مسیر خوبی باشد که دانشگاههای نسل سه را رقم زده است. مثلاً دانشگاه سائوپائولو برزیل سالانه بیش از دو میلیارد دلار درآمدی است که میتواند برای دانشگاه ایجاد کند، اما در دهه اخیر آمدند به آن رسالت اجتماعی و به مسئولیت اجتماعی دانشگاهها توجه شد و نسل چهارم دانشگاه، بالاخره من این دانشجویی که تربیت میکنم چقدر می تواند مشکل جامعه را حل کند و چه قدر به درد مردم بخورد و این نسلهای چهارم را طی دهه اخیر به آن توجه شده. جالب اینجاست که دانشگاههای علوم پزشکی از دهه شصت یعنی حدود بیش از سی سال است که در همین راستا قدم برداشتند و عملاً یک بخش مهمی از استان یا کل استان را وظیفه خدمت رسانی به عهده شان داده، دانشگاه علوم پزشکی ایران، غرب استان تهران به عهده اش است که خوب ما از ولنجک گرفته تا جنوب غربی تهران یعنی یافت آباد و تا استان البرز بیش از پنج و نیم میلیون جمعیت را تحت پوشش قرار دادیم و علاوه بر این بخشی از حوزه دانشگاه علوم پزشکی تهران که جنوب تهران را به عهده دارد شامل شهرری هم عملاً درمانشان یعنی با بیمارستانهای فیروزآبادی و هفت تیر که در آن حوزه داریم به عهده ما است که خدمت رسانی بسیار خوبی را توانستیم داشته باشیم.
سوال: دانشجوها سر و کله میشکنند برای آمدن به دانشگاه علوم پزشکی ایران.
پازوکی: آمارهایی که بخواهم خدمت شما عرض کنم، نه فقط دانشجویان داخلی بلکه در حال حاضر حدود ۱۱ هزار دانشجو داریم که بیش از هزار نفر از آنها دانشجوی خارجی است و هم اکنون ما تعداد زیادی دانشجوی خارجی داریم که تمایل دارند بیایند و برای دانشجویان خارجی حتی شرط معدل گذاشتیم و معدلهای بالای ۱۸ را میپذیریم و خوب است اشارهای کنم به رتبه بندیهای بین المللی دانشگاهها در سطح دنیا، معتبرترین سیستم رتبه بندی دانشگاهها در سطح دنیا رتبه بندی تایمز است که هر ساله میآید ۱۵۰۰ دانشگاه برتر دنیا را معرفی میکند یعنی خیلی از دانشگاهها اقدام میکنند برای این که بیایند در این رتبه بندی، اما حتی حداقلهایی را که میخواهند نمیتوانند کسب کنند که در رتبه بندی شرکت کنند، در رتبه بندی سال ۲۰۲۲ آخرین رتبه بندی که اعلام شده، رتبه بندی دانشگاه علوم پزشکی ایران بین رتبه ۵۰۰ تا ۶۰۰ دنیا است. بعد یک سری رتبه بندیهای زیرمجموعه دارد که مثلاً دانشگاههای علوم پزشکی را جدا رتبه بندی میکند، مهندسیها جدا، ما رتبه مان بین علوم پزشکیهای دنیا ۳۰۰ تا ۴۰۰ است، میدانید دانشگاهها معمولاً دانشگاههای جامعی هستند که مثلاً رشتههای مهندسی، علوم انسانی و رشتههای مختلف را دارند برای همین در علوم پزشکی رتبه مان باز هم بهتر است و با توجه به همان بحث رتبه بندی براساس تاثیرگذاری اش در جامعه را از سال ۲۰۱۹ موسسه تایمز دانشگاهها را رتبه بندی کرد و ما در سال ۲۰۲۲ رتبه اول را بین ۱۱۰۱ دانشگاه و از ۹۶ کشور در حوزه بهداشت داشتیم. این افتخاری بود برای کشور. من اشارههایی کنم به این که چطور ما این رتبه را کسب کردیم، شاخصهای متعددی را لحاظ میکنند مثلا مرگ ومیر مادر باردار، یا نوزاد، نوزاد یک ماه اول تولد میشود یا شیرخوار که یک سال اول است یا اطفال یا میزان آموزشی که ما به مادران باردار میدهیم، بحثهای مختلف، استفاده از سایر سازمانها در ارائه خدمات بهداشتی مثل واکسیناسیون که ما همکاری همه ارگانها بسیج، شهرداری ها، هلال احمر، همه سازمانها را در کنار حوزه دانشگاهی مان داشتیم، همه اینها باعث شد و یک بحث بسیار مهم دیگر عدم تبعیض در ارائه خدمات بهداشتی است مثلا شما میبینید بعد از مشکلی که در افغانستان پیش آمد و بحثی که بود.
سوال: شما برایتان ملیت، هویت و جنسیت هیچ فرقی ندارد.
پازوکی: بله، مثلاً انگلستان با آن همه بحثهایی که دارد و جایگاهش به لحاظ اقتصادی در سطح دنیا، گفته من در سال، ۲۰ هزار افغانی میپذیرم و جالب این جا است که من فقط در حوزه غرب استان تهران بالغ بر ۸۰۰ هزار اتباع بیگانه دارم که عمده شان هم افغانی هستند و ما ارائه خدمات بهداشتی مان مثل واکسیناسیون، همان کاری را که برای تبعههای کشور خودمان انجام میدهیم یا مثلاً آموزشی که برای مادر باردار میدهیم، مادر باردار افغانی هم مینشیند و این موارد بود که باعث شد بتوانیم رتبه اول در حوزه بهداشت را در سطح دنیا داشته باشیم.
سوال: شاید مردم که هم اکنون برنامه را تماشا میکنند کسانی که منطقه شان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی است و چه سایرین، بالاخره دانشگاههای علوم پزشکی با اتکا به انترنها اداره میشود، آموزش محیطی آنها در محیط بیمارستانهای علوم پزشکی است و سر و کار مردم هم اغلب با این طبقه و افراد است و اساتید دانشگاه علوم پزشکی، بخش گستردهای از استان تهران زیرمجموعه شما است و تعداد دانشجویی که دارید ممکن است که کفاف این حجم را ندهد، به این جهت شما دارای مشکل و مضیقه هستید یا نه، تعداد دانشجویان و تعداد بیمارستان هایتان کفاف میدهد که بتوانند خدمات خوبی ارائه دهند و هم دانشجویان خسته نشوند، چون بعضاً با دانشجوهای علوم پزشکی که صحبت میکنیم گلایه دارند که شیفتهای پشت هم یعنی دوره رزیدنتی برایشان کابوس است.
پازوکی: ما در بعضی بیمارستانها واقعاً با این مشکل مواجه هستیم مثلاً بیمارستان شهید اکبرآبادی ما که مرکز زنان، زایمان و ارائه خدمات برای خانمها است، بیشترین زایمان نه فقط شهر تهران که کل استان تهران و کل کشور در این بیمارستان انجام می شود و برای همین شیفتهایی که هست بسیار پرکار است. در عین این که بعضی بیمارستان هایمان حجم مراجعینش ممکن است کمتر باشد یا مثلاً بیمارستان قلب رجایی، بیمارستان حضرت رسول، فیروزگر، بیمارستانهای بسیار پر مراجعهای هستند که ما وظیفه ارائه خدمت به مردم را در آنها به عهده داریم و با برنامه ریزیهایی که شده فشار به رزیدنتها را سعی کردیم به حداقل برسانیم، ولی به هرحال همه ما میدانیم که در همین سختیها است که بیشترین یادگیری صورت می گیرد و به هرحال باید بپذیریم یک پزشک بتواند در شرایط پر استرس هم تصمیمات صحیح بگیرد و بتواند ارائه خدمت مناسبی را برای مردمی که با بیماری به او مراجعه میکنند داشته باشد برای همین به حداقل رساندیم، ولی کماکان در برخی بیمارستانهای ما این مشکل واقعا به طور جدی وجود دارد.
سوال: میشود با جذب بیشتر دانشجو این را رفع کرد یا نه؟ بحاطر اینکه ملاکهای سختگیرانه ای که دارید برای ورود و شرط معدل، فکر میکنم که قسمتی برمیگردد به این که شما نمیخواهید کیفیت کار را پایین بیاورید درست است؟
پازوکی: بله مهمترین مسئلهای که است رشتههای علوم پزشکی، چون با جان بیمار و مردم سروکار دارد قطعاً باید استانداردهای خودش لحاظ شود و به هرحال امسال حدود ۶۰ درصد ظرفیت دانشجویان پزشکی را برای ما افزایش دادند که خوب یک مقدار این دغدغه را به طور جدی داریم و امیدواریم که مسئولین توجه ویژهای کنند که فقط دانشجو اضافه کردن نیست، من باید فضای آموزشی و استاد تا کلاس یعنی همه اینها بحثهایی است که ما باید برایش برنامه ریزی مناسب داشته باشیم. امسال یک مقدار کمبودهایی را در حال حاضر با آن مواجه شدیم که با برنامه ریزیهایی که داریم میکنیم انشاالله بتوانیم دانشجویانی که فارغ التحصیل میشوند مثل همیشه باعث افتخار کشور عزیزمان باشند و شما میدانید یعنی عزیزانی که از کشور ما در حوزههای مختلف علوم فارغ التحصیل میشوند خصوصاً علوم پزشکی، کسانی هستند که در خارج کشور جزو برترینها و افرادی هستند که بسیار مورد توجه قرار میگیرند وقتی که در مراکز خارجی حضور پیدا میکنند. بد نیست بگویم در حوزههای مختلف چه در سطح منطقه و چه در سطح دنیا توانستیم جایگاههای بسیار خوبی را کسب کنیم. کشوری که ما شاهد بودیم پزشکان پاکستانی و هندی که حتی دکترا نداشتند، لیسانس پزشکی داشتند، هم اکنون ما به جایی رسیدیم مثلا من ۵ سال پیش کنگره اسپانیا که بودم در ارتباط با رشته خودمان که جراحی چاقیهای متابولیک و جراحیهای درون بین است، پرزیدنت فدراسیون بین المللی جراحی چاقی به من گفت به شما تبریک میگویم، هم اکنون حدود ۸۰ کشور عضو این فدراسیون هستند و شما هم اکنون هشتمین کشور در تولید علم در این رشته شدید. امسال یعنی سال پیش که ۲۰۲۲ که چندماهی است از آن گذشتیم کنگره در شهر میامی آمریکا برگزار شد و در آن جا بارها اسم ایران را آوردند و هم اکنون ما سومین کشور بعد از آمریکا و چین در تولید علم در این حوزه قرار داریم و باید سعی کنیم که این کیفیت را همچنان برای مردم عزیزمان بالا نگهداریم.
سوال: انشاالله این کیفیت بالا بماند و مردم خاطره خوشی که از دانشگاه علوم پزشکی ایران دارند، میدانم که مردم دقت میکنند که بیمارستانی که میخواهند بروند بیمارستان دانشگاهی باشد و در بیمارستان دانشگاهی باز میپرسند که زیرمجموعه کدام دانشگاه است و این حساسیت را من دیدم و این حساسیت مردم هم حتما پاسخ همین حساسیتی که حضرتعالی و همکارانتان دارید و آموزش خوبی که به دانشجوهای پزشکی داده میشود و عمل متقابلی است که آنها انجام میدهند و انشاالله که رضایت مردم را در پی داشته باشد.
پازوکی: جا دارد تشکر کنم از همه شما عزیزان که اطلاع رسانی مناسبی را دارید و یک نکته آخر هم عرض کنم که تقریبا تمامی دانشگاههای علوم پزشکی ما از رتبه بسیار خوبی در سطح دنیا برخوردار هستند و فدراسیون بین المللی، هم اکنون آموزش پزشکی کشور ایران را چندسال است که از لحاظ استانداردهای آموزش پزشکی مورد تائید کامل قرار داده که برای کشورمان افتخاری است.