پیشرفت در ساخت ماهواره زلزلهشناسی آیات
رئیس سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران از پیشرفت در اجرای زیرطرحهای ماهواره زلزلهشناسی آیات خبر داد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ، حسن زمانیان امروز در ادامه نشست خبری سی و ششمین جشنواره بینالمللی خوارزمی و بیست و چهارمین جشنواره جوان خوارزمی و اولین جشنواره نوآوری و فناوری خوارزمی با تشریح دستاوردهای سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران درمورد ساخت ماهواره زلزلهشناسی آیات گفت : این سازمان دانش فنی ساخت ماهواره را برای اولین بار بومی کرده است.
وی به ساخت اولین ماهواره کشور با نام ماهواره مخابراتی مصباح توسط محققان این سازمان اشاره کرد و افزود: دانشمندانی که در سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی پرورش یافته به سرمایهای بزرگ برای کشور تبدیل شده اند.
رئیس سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران گفت : هسته ساخت ماهواره از این سازمان شکل گرفت و بعد از ماهواره مصباح تحقیقات ادامه یافت. در حال حاضر در حال توسعه ماهواره آیات هستیم که سه زیرطرح آن تمام شده و ۱۲ زیرطرح دیگر تصویب و در حال پایان است.
زمانیان با یادآوری اینکه سازمان زمین شناسی آمریکا هم در این زمینه کار میکند، گفت : با کمک دولت امیدواریم این طرح را پیش ببریم.
وی تاکید کرد: با توسعه ماهواره آیات از مهاجرت و پراکنده شدن دانشمندان حوزه ساخت ماهواره به دلیل تخصص آنها جلوگیری کردیم.
رئیس سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران با تشریح دیگر دستاوردهای محققان این سازمان گفت: اولین دستگاه دیالیز را سازمان پژوهشها بومی کرد و این سازمان تنها سازنده دستگاه دیالیز کشور است. این دستگاهها بعد از پنج نسل مختلف تکامل یافته و نسل پنجم دستگاه دیالیز فقط ۲۵۰ سی سی از خون بیمار را وارد دستگاه میکند. نسل ششم دستگاه دیالیز که در حال توسعه آن هستیم، دستگاه دیالیز متحرک است که حتی نمونه خارجی ندارد.
زمانیان افزود : راه اندازی پارک علم و فناوری بین المللی هم از طرف وزیر علوم به سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران سپرده شد.بسیاری شرکتهای دانش بنیان در پارکهای علم و فناوری به مرحله بلوغ رسیده اند که میتوانند به پارک بین المللی منتقل شوند. اساسنامه، آیین نامه و وب سایت پارک بین المللی علم و فناوری کامل شده است.
وی گفت : ساختمان پارک بین المللی علم و فناوری ایران به مساحت ۶ هزار متر مربع در ۶ طبقه در حال ساخت است که به زودی افتتاح میشود.
رئیس سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران همچنین در مورد شرکتهای مستقر در این پارک گفت: شرکتهای معتبر داخلی یا شرکتهای متعلق به ایرانیان مقیم خارج در این پارک مستقر میشوند. از جهت تحقیق و توسعه دستاوردهای داخلی و خارجی در این پارک گرد هم میآیند. همچنین مذاکراتی با برخی کشورها برای استقرار شرکتهای آنها در این پارک انجام شده است. قرار است ۲۰۰ هکتار زمین به عنوان فن بازار اضافه شود.
زمانیان تاکید کرد: یکی از راههای دور زدن تحریمها این است که محصولات را در همین شرکتها و فضاهای پارک علم و فناوری بسازیم به جای اینکه محصولات را به سختی بیاوریم.
وی همچنین به تاریخچه فعالیت این سازمان پرداخت و گفت : سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران با مصوبه شورای انقلاب سال ۱۳۵۹ شروع به کار کرده و نقش معاونت علمی و فناوری امروز را داشته است.
رئیس سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران گفت : بسیاری از صنایع و کارخانجات کشور دانش فنی خود را در این سازمان توسعه داده اند.. این سازمان بدنبال پژوهش صرف نیست، بلکه پزوهشی میخواهد که منجر به تولید شود، به همین دلیل ۱۵۰ شرکت و واحد فناور داریم.
زمانیان به انتشار ۷۸ هزار مقاله در نشریات بین المللی در سال ۲۰۲۲ و رتبه ۱۶ از نظر تولید علمی ایران اشاره کرد و گفت: مقاله به تنهایی کافی نیست و باید از علم استفاده کنیم.
وی همچنین به احصای مشکلات در سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی کشور اشاره کرد و یادآور شد: در این سازمان برای رفع نیازهای علمی و کلان کشور و تمرکز بر حوزههای علمی خاص تا سال ۲۰۵۰میلادی، آینده پژوهی انجام شد و به این نتیجه رسیدیم که کشور باید در راستای رفع نیازهای بشر با شکل بومی شده آن تا سال ۲۰۵۰ میلادی محورهای پژوهشی را احصا و آنها را حل کند.
رئیس سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی توضیح داد: تغییرات اقلیم یکی از مسائل اصلی است و امنیت غذایی، انرژی، هوش مصنوعی، کوانتوم و ارتقای سلامت از جمله محورهایی است که برای حل آنها تلاش میکنیم.
زمانیان گفت: محورهای مختلف تحقیقاتی احصا و ۲۳ طرح کلان ملی کارشناسی و طرح برخی از آنها شروع شده است و برخی دیگر به دنبال تامین اعتبار هستیم.
وی از مجوز برای تاسیس دو پژوهشکده جدید خبر داد و گفت: پژوهشکده شیمی دارویی و پژوهشکده مرکز اکتشاف و استحصال عناصر راهبردی به پژوهشکدههای سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی اضافه میشوند.
رئیس سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران در مورد پژوهشکده شیمی دارویی گفت : این پژوهشکده برای سنتز دارویی و ساخت داروهای خاص تاسیس میشود. ایران در زمینه ساخت دارو بسیار پیشرفته است، اما محلی برای گردآوری دانشمندان این حوزه نداشتیم که با این پژوهشکده هم از خام فروشی جلوگیری میشود و هم دانشمندان این حوزه گردهم میآیند.
زمانیان افزود : انجمن شیمی هم گروه شیمی دارویی را تاسیس کرده تا به کمک این پژوهشکده و ساخت دارو داخل کشور بیاید.
وی در مورد پژوهشکده مرکز اکتشاف و استحصال عناصر راهبردی نیز گفت: باید بتوانیم عناصر راهبردی را در کشور فرآوری کنیم و این پژوهشکده برای تسهیل این روند تاسیس میشود.
رئیس سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران از برنامههای آتی این سازمان را راه اندازی آزمایشگاه ایزوتوپی برای اندازه گیری ایزوتوپ خبر داد و گفت : در حال حاضر برای اندازه گیری ایزوتوپ ها، نمونهها را به خارج ارسال میکنیم.
زمانیان همچنین درمورد فعالیتهای سازمان با انجمن کشوهای حاشیه اقیانوس هند (IORA) گفت: سازمان نماینده انجمن کشورهای حاشیه اقیانوس هند و بازوی علم وفناوری این انجمن است.
وی به همایش تاثیر تغییرات اقلیم اقیانوس هند بر کشورهای حاشیه این اقیانوس اشاره کرد و افزود: این همایش که هفته قبل با همکاری انجمن کشورهای حاشیه اقیانوس هند و سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران برگزار شد، با سخنرانی ۱۳۰ کارشناس داخلی و خارجی همراه بود.
رئیس سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران تاکید کرد: ظرفیت این انجمن به عنوان نهادی علمی، کمتر از یونسکو برای همکاریهای علمی و فناوری بین ایران و کشورهای مختلف نیست و میتوان همکاریهای گستردهای را در زمینههای مرتبط با کشورهای عضو و حتی کشورهای ناظر این انجمن انجام داد.