پخش زنده
امروز: -
همایش ملی نقش آل بویه در فرهنگ و تاریخ ایران و جهان اسلام با حضور استاندار گیلان در تالار حکمت دانشگاه گیلان برگزار شد.
به گزارش خبرنگار صدا وسیما به نقل از روابط عمومی وزارت علوم ، همایش ملی نقش آل بویه در فرهنگ و تاریخ ایران و جهان اسلام با حضور استاندار گیلان، رئیس دانشگاه گیلان، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان، نماینده مردم شهرستانهای لاهیجان و سیاهکل در مجلس شورای اسلامی، مسئولان شهرستانی و جمعی از پژوهشگران و محققان در تالار حکمت دانشگاه گیلان برگزار شد.
دکتر اسدالله عباسی استاندار گیلان در این همایش با بیان اینکه در انجام تحقیقات و بررسی حرکتها و نیز اقدامات و شناساندن آل بویه غفلتهایی صورت گرفته، بر ضرورت تشکیل کارگروهی پژوهشی در این باره در رشت مرکز استان و نیز دبیرخانه آل بویه تاکید کرد.
وی گفت: با تشکیل کارگروه پژوهشی در ارتباط با آلبویه، حوزویان و دانشگاهیان با نشستهایی در کنار هم، این حکومت شیعی را بر اساس واقعیت بشناسانند.
عباسی با بیان اینکه در برخی نوشتهها در ارتباط با آلبویه تناقض وجود دارد ضمن اینکه در این راستا برخی همدیگر را تکذیب و تایید میکنند، افزود: بر این اساس ضروری است در مواردی که تایید شده و به اجماع رسیده اقدامات موثری برای شناسایی و معرفی آنها انجام شود.
نماینده عالی دولت در استان گیلان از دانشجویان، اساتید، محققان و پژوهشگران خواست تا با مطالعات و تحقیقات لازم در ارتباط با آلبویه مقاله و پایاننامه و تحقیق بنویسند و آل بویه را به معنی واقعی، معرفی کنند.
عباسی با بیان اینکه خدمات آلبویه را نباید تنها در یک دوره محفوظ کنیم و جغرافیای سیاسی خودمان را درگیر نماییم، اظهار کرد: باید اصل آلبویه، رسالت و حرکت و حکومت آنان را در تاریخ بررسی کرده و بنگریم.
وی با بیان اینکه در دوران آلبویه در قرنهای سوم و به ویژه چهارم، درخشانترین دوره برای بلوغ و نبوغ اندیشمندان، فقها و دانشمندان برگرفته از اسلام و اسلامیت بوده، اظهار کرد: فعالیت برای دانشمندان در علوم مختلف و فقها در بخش واقعیتها و اعتقادات دینی در آن دوره، همچون نگینی در تاریخ اسلام میدرخشد.
نماینده عالی دولت در گیلان با تشریح ماهیت اقدامات و حرکت آلبویه و با تاکید بر مطالعه تاریخ عنوان کرد: حرکت آنها تجاوز و فتح مکانی نبوده بلکه حرکت آنان فرهنگی بود و میخواستند مبانی فکری و اعتقادی شان و آن مناطق را شکوفا کنند، نکته مهمی که صاحبنظران و اندیشمندان باید در این بخشها کار کنند.
استاندار گیلان با اشاره به حمایت خود از کارگروه آلبویه خاطر نشان کرد: در کنار دبیرخانه کنگره میرزاکوچک در کتابخانه مرکزی رشت و دانشگاه گیلان جایگاهی تعریف میشود تا فعالیت در این بخش انجام شود.
دکتر فرید نجفی رئیس دانشگاه گیلان نیز در این همایش گفت: سلسله آل بویه از نخستین حکومتهایی بود که شیعه را در کشور و ایران توسعه داد.
وی با بیان اینکه با توجه به اینکه کشور ما اسلامی و شیعی است، اما تاکنون به سلسله آل بویه توجه نشده است، افزود: این خاندان ۱۲۶ سال در جهان اسلام حکومت کردند و خدمات شایانی در همین راستا ارائه دادند.
نجفی با تاکید بر اینکه خاندان آل بویه نخستین حکومتی بود که دانشگاه ایجاد کرد، ادامه داد: کتاب و کتابخانه در دوران همین سلسله شکل گرفت و گسترش پیدا کرد.
رئیس دانشگاه گیلان با اشاره به اینکه این خاندان در ترویج اسلام شیعی نقش پر رنگی ایفا کردند، اضافه کرد: آل بویه در حوزههای علمی و فرهنگی از جایگاه ممتازی برخوردار بودند.
وی با تاکید بر اینکه در قرن چهارم هجری این حکومت با تکیه بر پتانسیلهای داخلی و بدون چشم داشت به خارج از مرزها کشور را در جهان اسلام توسعه بخشید، تصریح کرد: این حکومت الگویی برای روزگار ما است.
نجفی با بیان اینکه گروه پژوهشی آل بویه در پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان راهاندازی میشود، اضافه کرد: از همین تریبون از همه علاقمندان و پژوهشگران در این حوزه جهت تقویت گروه دعوت میکنم.
رضا ثقتی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گیلان هم در این نشست گفت: آلبویه پایه گذار نخستین حکومت شیعی هستند و خاستگاه آنان، گیلان است.
وی اعلام فراخوان مقالات برگزاری این همایش از ماهها قبل را یادآور شد و افزود: مقالاتی از سراسر کشور به دبیرخانه این همایش ارسال شد که هریک از این مقالهها، دریچه جدیدی برای بازشناسی این سلسله تاریخی به شمار میآیند.
دکتر رضا علیزاده دبیر اجرایی این همایش نیز به ارائه توضیحاتی در ارتباط با فرایند برگزاری همایش مذکور پرداخت.
گفتنی است همایش نقش آل بویه در فرهنگ و تاریخ ایران و جهان اسلام با محوریت: آل بویه و جغرافیای گیلان، دیلمان و طبرستان، آل بویه و حکومتهای ایرانی، آل بویه و تشیع، تأثیر آل بویه بر جهان اسلام، آل بویه و فرهنگ ایرانی، مفاخر آل بویه، تاریخ نگاری آل بویه، معماری عصر آل بویه، علم کلام و فقه در عصر آل بویه، علوم در عصر آل بویه با همکاری مشترک اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان و دانشگاه گیلان برگزار شد.