پخش زنده
امروز: -
حمله مسلحانه چهارشنبه شب به یکی از افسران پلیس در ایرلند شمالی، نگرانیها را درباره از سرگیری تنشها در این منطقه ملتهب افزایش داده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از لندن، حمله مسلحانه چهارشنبه شب به یکی از افسران پلیس در ایرلند شمالی، نگرانیها را درباره از سرگیری تنشها در این منطقه ملتهب افزایش داده است.
پلیس منطقه ایرلندشمالی که به همراه اسکاتلند، ولز و انگلیس بریتانیا یا انگلستان را تشکیل میدهند در مصاحبه با رسانههای انگلیسی میگوید در پی تیراندازی افراد مسلح به جان کالدول (John Caldwell)، افسر باسابقه پلیس در این منطقه، ۳ نفر را بازداشت کرده است.
براساس گزارشهای منتشرشده در انگلیس این افسر پلیس دیشب هدف حمله نیروهای مسلح ارتش نوین جمهوری خواه ایرلندشمالی، قرار گرفت و اکنون حالش وخیم است.
به نوشته رسانهها در انگلیس افرادی که ماسک بر صورت داشتند، دیشب ۴ بار به جان کالدول که بازرس پلیس ایرلند شمالی است، تیراندازی کردند. از همان نخستین لحظات تیراندازی به جان کالدول، پلیس، منطقه تیراندازی را برای یافتن مهاجمان محاصره کرد.
ایرلند از قرن دوازدهم سرزمینی مورد مناقشه بوده است. از زمان حمله آنگلو- نرمانها در سال ۱۱۶۹ میلادی، ایرلند مدتها زیر سلطه همسایه قدرتمند خود بریتانیا قرار داشت. در اواخر قرن شانزدهم، بریتانیا طرحی را برای استعمار کامل ایرلند از طریق مهار مقاومت بومیهای این کشور اجرا کرد. بر اساس این طرح، هزاران پروتستانِ وفادار به پادشاهی بریتانیا به خصوص در شمالیترین استان این کشور یعنی اولستر ساکن شدند. جیمز والر، محقق موسسه صلح جهانی جورج میچل نوشت: جامعه به دو بخش متضاد با هم تقسیم شد که هر کدام فرهنگ، زبان، گرایشهای سیاسی، اعتقادات مذهبی و تاریخ اقتصادی خاص خود را داشتند. " درگیری بین دو جامعه رقیب در قرون بعدی ادامه داشت. تا این که در اوایل دهه ۱۹۰۰، منجر به شکلگیری یک جنبش ملی گرایانه و طرفدار استقلال در جنوب شد.
شورش سال ۱۹۱۶ موجب رادیکالتر شدن مواضع مخالفان بریتانیا شد چنان که پس از سرکوب این جنبش، احزاب جریان اصلی تقریباً ناپدید شدند و حزب شین فین زمام امور را به دست گرفت و اعلام کرد که ما نمیخواهیم یک استان خودگردان باشیم بلکه باید جمهوری مستقل از بریتانیا باشیم. بدین ترتیب جرقه جنگ بین ارتش جمهوریخواه ایرلند، شاخه نظامی شین فین و بریتانیا از اوایل سال ۱۹۱۹ زده شد. از آن پس تا سال ۱۹۲۱، جنگ استقلال ایرلند جنوبی، میان ارتش جمهوریخواه ایرلند و بریتانیا ادامه یافت تا این که در سال ۱۹۲۲، ایرلند جنوبی به استقلال واقعی رسید.
این مسائل در شمال و جنوب برای دههها ادامه یافت تا این که در دهه ۱۹۶۰ جنبش حقوق مدنی کاتولیکها خواستار پایان دادن به تبعیضها شدند، اما این جنبش در اواخر دهه ۱۹۶۰ با سرکوب شدید روبرو شد. کاتولیکها و پروتستانها هر دو گروههای مسلح خود را تشکیل دادند و بمبگذاریها و تیراندازیهای خشونت بار را تشدید کردند. با این که ارتش بریتانیا در سال ۱۹۶۹ و با هدف برقراری صلح در ایرلند مستقر شد، در سه دهه درگیری گروههای مسلح پروتستانها و کاتولیکهای شمال و جنوب بیش از سه هزار و ششصد غیر نظامی جان خود را از دست دادند تا این که خونریزیها عمدتا در سال ۱۹۹۸ و با انعقاد پیمانی به نام "جمعه نیک" یا پیمان بلفاست میان شبهنظامیان مسلح متوقف و قدرت میان پروتستانها و کاتولیکها در ایرلند شمالی که وفادار به نظام سلطنت و انگلیس است تقسیم شد. این توافقنامه همچنین امکان برگزاری رفراندوم آتی درباره اتحاد مجدد ایرلند شمالی و جنوبی را فراهم کرد، ولی در آن تاکید شد که تا زمانی که اکثریت بخش شمالی خواهان باقی ماندن تحت حاکمیت بریتانیا باشند، این خواست آنان قانونی و قابل اجرا خواهد بود.
اوضاع تا سه سال پیش نسبتا آرام بود تا این که با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، موسوم به برگزیت، شعله اعتراضهای خیابانی در ایرلند شمالی که بیشترمردمشان به ماندن در اتحادیه اروپا رای داده بودند بار دیگربرافروخته شد. براساس قوانین وضع شده در پی خروج بریتانیا از اتحادیه گمرکی اروپا، موانعی در برابر جریان آزاد کالا و خدمات در ایرلند شمالی ایجاد شد. بخش عمده و جنوبی جزیره ایرلند که به استقلال رسیده و جمهوری ایرلند به پایتختی دوبلین در ان استقرار دارد همچنان عضو اتحادیه اروپاست، ولی بخش شمالی به دلیل قرار گرفتن تحت حاکمیت بریتانیا از این اتحادیه خارج شده است. بنابراین، ورود کالا به این کشور و خروج آن منوط به انجام تشریفات گمرکی در مرز ایرلند جنوبی است. همین امر، کمبود کوتاه مدت کالا را ایجاد کرد و موجب بروز اعتراضهای خیابانی شده است.
افزون بر برگزیت، مورد دیگری که در سالهای اخیر در ایرلند شمالی تغییر کرده، ترکیب جمعیتی است. در زمان تقسیم، معترضان دارای دو سوم اکثریت در مقایسه با کاتولیکهای دارای یک سوم جمعیت بودند، ولی اکنون پروتستانها و کاتولیکها در ایرلند شمالی جمعیت تقریبا یکسانی دارند پس قطعا گرایش به سمت اتحاد ایرلند افزایش یافته است و تقسیم تاریخی ایرلند همچنان چالشی بزرگ برای نظام حاکم در انگلیس است به ویژه اینکه حزب شین فن که جمهوری خواه و در پی پیوستن ایرلند شمالی به جمهوری ایرلند است توانست پس از یکصد سال نسبت به سایر احزاب رقیب به ویژه حزب متحد لندن رای بیشتری کسب کند، اما برای تشکیل دولت محلی نیازمند ائتلاف با سایر احزاب است که تا کنون حزب متحد لندن با ان موافقت نکرده است به تازگی ریشی سوناک تلاش کرد در گفتگو با رهبران احزاب در این منطقه بن بست سیاسی در این منطقه را برطرف کند، اما موفق نشده است و میگوید به زمان و گفتگوهای بیشتری برای دست یابی به توافق نیاز است.
ایرلند شمالی همچنین تنها راه زمینی انگلیس با اتحادیه اروپاست و یکی از گرههای اصلی اجرای کامل برگزیت در این منطقه ایجاد شده است.