پخش زنده
امروز: -
مدیر تولید ستاد توسعه زیست فناوری گفت: ۲۵ پروژه ملی در حوزه "مرغ نژاد ایرانی آرین" تعریف شده است و زیرساختهای مزارع مجتمع بابلکنار در حال بازسازی و مرمت قرار دارد. واردات نژاد راس انگلیسی با استدلال "صرفه اقتصادی" انجام گرفته است!
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، دکتر مرتضی گلیزاده؛ مدیر تولید ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری درباره آخرین وضعیت تولید "مرغ نژاد ایرانی آرین" و واردات آن اظهار کرد: بر اساس آمار در سال ۱۳۹۹ تعداد واحد مرغداری کشور ۱۶۸۵۴ واحد بوده است که ظرفیت پرورش جوجه گوشتی در سال بین ۱۲۰۰-۱۴۰۰ میلیون قطعه بوده است، اما متاسفانه بخش اعظم بازار گوشت مرغ ایران در اختیار سویههای خارجی است!
وی ادامه داد: به گونهای که در سال ۱۳۹۷ تعداد ۱.۲۲۵ میلیارد جوجهریزی در مزارع پرورش جوجه گوشتی صورت گرفته که یک میلیارد قطعه از آن مربوط به آمیخته تجاری راس (Ross) (بهعنوان گستردهترین آمیخته تجاری گوشتی در کشور) و آربوراکرز (Arbor Acres)، کاب (Cobb) و هوبارد (Hubbard) بوده است که سهم نژاد ایرانی "آرین" صفر درصد برآورد شده است که ارزش واردات مرغ اجداد و مادر در سال ۱۳۹۷ بین ۹-۸ میلیون دلار بوده است.
گلیزاده درباره ۲۵ پروژه ملی که ستاد زیست فناوری معاونت علمی برای استفاده از ظرفیت دانشبنیانها در حوزه مرغ لاین تعریف کرده است، گفت: ۲۵ پروژه در سه بخش بازسازی مزرعه، ایجاد لاینهای آزمایشی، تدوین شیوههای مدیریت پرورش آرین در مناطق مختلف کشور و فناوریهای نوین تعریف شده است؛ تاکنون مهمترین دستاوردهای این اقدامات، بازسازی مزارع مجتمع مرغ لاین بابلکنار و آغاز طرح لاینهای آزمایشی بوده است.
وی ادامه داد: علاوه بر این در زمینه ایجاد فناوریهای نوین در مزارع، تولید دستگاه دانخوری اتوماتیک مختص اندازهگیری بازده خوراک و طراحی و توسعه اپلیکیشن موبایل مدیریت گله جوجه گوشتی آرین و طراحی و ساخت تله تخمگذاری نیمه اتوماتیک و پیادهسازی دو مزرعه لاین آرین بوده است که تولید دستگاه اکسی متر و التراسونیک نیز در دستور کار قرار دادهایم.
وی در پاسخ به این سوال که علت اجازه واردات نژادهای انگلیسی به کشور و از بین رفتن تولید ملی مرغ آرین در گذشته چه بوده و با چه استدلالی صورت گرفته است، تصریح کرد: از سال ۱۳۷۲ تا سال ۱۳۷۸ جوجههای گوشتی موجود در کشور بهطور انحصاری از نژاد آرین تأمین میشد. در عین حال تعداد بسیار محدودی گله اجداد با منشاء نژاد Ross به کشور وارد میشد که به بهانههای مختلفی مانند صرفه اقتصادی سویههای خارجی در مقایسه با آرین، سهم آرین در بازار صنعت مرغداری ایران در مدت کوتاهی کاهش یافت و استدلال واردات را صرفه اقتصادی اعلان کردند.
مدیر تولید ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان در رابطه با آخرین وضعیت مجتمع بابلکنار و ضرورت احیای آن توضیح داد: لفظ احیا مناسب نیست، ما باید از اصطلاح ارتقای لاین آرین صحبت کنیم، با توجه به مطالعات صورت گرفته و آغاز طرح توسعه لاین آزمایشی، امکان ارتقای لاین آرین و ایجاد یک سویه رقابتپذیر با سویههای خارجی وجود دارد. از سوی دیگر، زیرساختهای مزارع مجتمع بابلکنار در حال بازارسازی و مرمت قرار دارند.
گلیزاده با بیان دلایل عدم رغب تولیدکنندگان به استفاده از نژاد مرغ ایرانی گفت: از آنجایی که ورود هر چیزی به بازار و فرهنگ استفاده از آن، زمانبر است و از سوی دیگر، این سویه یک سویه کوچک است باید براساس معیارهای مقایسه درستی مورد سنجش و مقایسه با سویههای خارجی قرار گیرد. با تولید مرغ سایز و فرهنگسازی و ترویج مصرف آن، بهترین نژاد با صرف اقتصادی بالا برای تولیدکنندگان و مصرفکننده خواهد بود.
مدیر تولید ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری با تشریح رابطه موضوع مرغ ایرانی و امنیت غذایی مردم و اهمیت این موضوع در ستاد زیست فناوری متذکر شد: مردم ایران سالانه بیش از ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار تن مرغ مصرف میکنند بهطوریکه هر ایرانی بهطور متوسط در سال ۲۸ کیلوگرم مرغ مصرف میکند که معادل یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون قطعه جوجه یکروزه به منظور تأمین پروتئین حیوانی تولید میشود؛ بنابراین این آمار و ارقام حاکی از اهمیت بالای این کالای استراتژیک در ایران است لذا با تجربه تحریمهای بینالمللی و سیاستگذاری کشورهای منطقه و وابستگی در این کالای اساسی، احیای مرغ لاین آرین مهمترین هدف باید باشد که کمبود گوشت مرغ در سال ۹۹ تکرار نشود.