پخش زنده
امروز: -
ورود چت بات مبتنی بر هوش مصنوعی، موتورهای جستجو را با رقابت سختی روبرو کرده است. گوگل و سایر شرکتهای موتور جستجو از زمان انتشار این فناوری، تلاشهای خود را برای مبارزه با آن افزایش داده اند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، با ورود چت بات مبتنی بر هوش مصنوعی شرکت OpenAI با نام ChatGPT، در اواخر نوامبر ۲۰۲۲، موتورهای جستجو اکنون با رقابت سختی روبرو هستند. گوگل و سایر شرکتهای موتور جستجو از زمان انتشار این فناوری، تلاشهای خود را برای مبارزه با آن افزایش داده اند.
مهمترین تفاوت بین ChatGPT و موتورهای جستجو نحوه پاسخگویی آنها به درخواستهای کاربر است.
اگر عبارت «چگونه باید برای مصاحبه آماده شوید» را در هر موتور جستجویی سرچ کنید، فهرستی از صفحات وب مرتبط را به شما نشان میدهد که موضوع را توضیح میدهند. ممکن است مجبور شوید برای یافتن پاسخ سوال خود از یک یا گاهی چندین صفحه وب بازدید کنید.
در مقابل، ChatGPT به طور مستقیم پاسخهای خلاصهای را برای سوالات شما ارائه میدهد. اگر همین سوال را در مورد آماده شدن برای مصاحبه از ChatGPT بپرسید، ربات راهنمایی مستقیم و سرراست میدهد.
مقایسه پاسخ ChatGPT با موتور جستجوی گوگل
به طور خلاصه، ChatGPT میتواند به شما کمک کند تا بدون نیاز به جستجو در صفحات وب متعدد، پاسخی قطعی برای هر سوالی پیدا کنید. بنابراین، ربات تلاش اضافی را حذف میکند، به سؤال شما دقیقتر پاسخ میدهد و در وقت شما صرفه جویی میکند.
با این حال، مهم است که بدانید ChatGPT چگونه کار میکند تا بتوانید به طور موثر از آن استفاده کنید.
ChatGPT به رغم محبوبیت بسیار زیاد، به دلایل مختلف هنوز آماده نیست که به طور قابل توجهی بر صنعت موتورهای جستجو تأثیر بگذارد که در ادامه برخی از آنها ذکر می شود.
۱. ChatGPT بر روی مجموعهای محدود از دادهها آموزش دیده است
ChatGPT بر اساس اطلاعاتی که تا پایان سال ۲۰۲۱ در دسترس بود آموزش دیده است. وقتی از چت بات در مورد هر اتفاقی که در ۲۰۲۲ و بعد از آن رخ داده بپرسید، از نداشتن آن اطلاعات عذرخواهی میکند.
بنابراین، پردازش اطلاعات بلادرنگ اولین مانع مهمی است که ChatGPT برای رقابت مستقیم با موتورهای جستجو باید بر آن غلبه کند.
۲. ChatGPT میتواند پاسخ نادرست ایجاد کند
علیرغم اینکه ChatGPT مبتنی بر هوش مصنوعی است، گاهی پاسخهای نادرستی میدهد. OpenAI، شرکت مادر ChatGPT، اعتراف میکند که ربات گاهی اوقات پاسخهای نادرستی تولید میکند. این شرکت این نقص را به عنوان یکی از محدودیتهای محصول خود در وبلاگ رسمی شرکت ذکر کرده است.
۳. ChatGPT اعتبار کمتری دارد
در موتورهای جستجو، شما میدانید که اطلاعات از کجا آمده است. هر بار که چیزی را جستجو میکنید، منبع صفحه وب را میدانید. با کمی تلاش، میتوانید صحت نویسندگان را نیز بررسی کنید.
در مقابل، ChatGPT استناد یا ارجاع را ارائه نمیدهد و به سادگی بر اساس دادههای خامی که روی آن آموزش دیده پاسخهایی تولید میکند.
اگرچه ChatGPT محدودیتهایی دارد، اما دارای نقاط قوتی است که آن را به یک کاندیدای عالی برای ایجاد اختلال در صنعت موتورهای جستجو تبدیل میکند.
در موتورهای جستجو، باید در وبلاگهایی که هزاران کلمه را تشکیل میدهند، بگردید تا پاسخ سؤالات خود را بیابید. ChatGPT به طور کامل شما را از این کار رها میکند.
چت بات تا حد امکان به سوالات شما به طور خلاصه پاسخ میدهد و امکان میدهد سوالات بعدی را بپرسید تا در مورد درخواست خود بیشتر بدانید.
در مرحله دوم، ChatGPT یافتن پاسخ سوالات شما را جذابتر میکند. رابط کاربری آن شبیه به اپلیکیشنهای پیامرسانی است و با لحن مکالمهای به سوالات شما پاسخ میدهد. چت بات به شما این احساس را میدهد که دارید با یک دوست صحبت میکنید.
علاوه بر این، ChatGPT یک رکورد از تعاملات شما با آن نگه میدارد. بنابراین، با توجه به اطلاعاتی که از قبل در مورد مشکل یا درخواست شما میداند، به سؤالات شما پاسخ میدهد.
از سوی دیگر، موتورهای جستجو بر اساس پرس و جوهای شما نتایجی را به شما ارائه میدهند، بنابراین باید در انتخاب کلمه کلیدی خود دقت کنید تا بهترین نتایج را به دست آورید.
علیرغم پتانسیل ChatGPT برای گرفتن بخش قابل توجهی از ترافیک موتورهای جستجو، هنوز راه زیادی برای غلبه بر محدودیتهای خود دارد. حتی اگر با پردازش دادههای بلادرنگ شروع به پاسخ دادن کند، منابع اطلاعاتی را فراهم کند و همیشه پاسخهای صحیح بدهد، این فناوری نمیتواند نیاز به موتورهای جستجو را نفی کند.
یکی از دلایل اصلی آن میتواند این باشد که مردم برای چندین دهه از موتورهای جستجو استفاده میکنند؛ رفتاری که توسعه آن زمان زیادی را صرف کرده است. بنابراین، ممکن است زمان لازم باشد تا افراد این تغییر را هضم کنند و به طور کامل به چت بات مهاجرت کنند.
دوم اینکه ChatGPT یک مدل زبان بزرگ است. در حال حاضر، نمیتواند تصاویر را ارائه دهد. بنابراین، حتی اگر ChatGPT در برآوردن برخی اهداف جستجو برتر باشد، شاید همچنان در برخی دیگر کوتاهی کند. قبل از اینکه مردم مانند نتایج موتورهای جستجو به ChatGPT اعتماد کنند، زمان میبرد و دیدن اینکه چگونه این فناوری تکامل مییابد بسیار جذاب خواهد بود.
از آنجایی که مایکروسافت چت بات مبتنی بر هوش مصنوعی را در بینگ ادغام کرد و گوگل در حال افزودن ویژگیهای چت بات به موتور جستجوی خود است، این ادغام ممکن است تاثیر ChatGPT بر ترافیک موتورهای جستجو را کاهش دهد.
گرچه ChatGPT یک سیستم چت بات قدرتمند مبتنی بر هوش مصنوعی است، اما محدودیتهایی دارد مثلا فقط میتواند بر اساس دادههایی که روی آن آموزش دیده است پاسخ دهد.
این ربات یک موتور جستجو نیست، بنابراین توانایی جستجوی اطلاعات در اینترنت را ندارد؛ بلکه از اطلاعاتی که از دادههای آموزشی آموخته برای تولید پاسخ استفاده میکند. همین امرراه را برای خطا داشتن باز میکند؛ بنابراین تمام خروجیها باید از نظر دقت و به موقع بودن بررسی شوند. ممکن است چت بات قادر به ارائه اطلاعات عمیق یا درک نکات ظریف در مکالمه نباشد.
مانند همه ابزارهای هوش مصنوعی، همه رهبران کسب و کار باید از خطرات سوگیری احتمالی آگاه باشند. اگر دادههایی که روی آن آموزش داده شده دارای سوگیری باشند پاسخها نیز جهت گیری خواهد داشت. همه شرکتها باید مراقب نظارت بر خروجی چت بات باشند تا مطمئن شوند که عاری از جانبداری و محتوای توهین آمیز است.
در ۲۰۱۶، غولهای فناوری مانند فیسبوک، گوگل و مایکروسافت دستیارهای دیجیتال را به عنوان تکامل بعدی تعامل انسان و کامپیوتر معرفی کردند. آنها از پتانسیل چت باتها برای مواردی، چون سفارش تاکسی اوبر و خرید بلیط هواپیما خرسند بودند. پس از آن تا ۶ سال پیشرفت کند بود. اکثر چت باتها که مردم با آنها ارتباط برقرار میکنند هنوز نسبتاً ابتدایی هستند.