پخش زنده
امروز: -
۲۲ بهمن همچون محرم به عنصر هویتی و بخشی از هویت جامعه مسلمان ایرانی تبدیل شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و همچنین عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری در خصوص چرایی و چگونگی شکل گیری شنبه تاریخی به پرسش ها پاسخ دادند.
مجری: حماسه حضور ملت ایران در راهپیمایی چهل و چهارمین سال پیروزی انقلاب اسلامی همچنان بحث مطرح کشور در عرصه داخلی و همچنین در رسانههای خارجی است. رهبر انقلاب اسلامی در دیدار با مردم آذربایجان فرمودند لازم میدانم به ملت ایران به خاطر حرکت ارزشمندی که در ۲۲ بهمن امسال نشان دادند. امسال این شنبهای که گذشت ۲۲ بهمن یک، شنبه تاریخی، یک ۲۲ بهمن تاریخی بود. در سراسر کشور مردم به معنای واقعی کلمه حماسه آفریدند. این همه تبلیغات مخالف، این مشکلاتی که مردم با همه وجودشان؛ با جسم و جانشان حس میکنند، تحریکات دشمنان، هوای سرد و در برخی نقاط کشور هوای زیرصفر همه اینها تحت تأثیر گرمای ایمان و بصیرت مردم ایران نادیده گرفته شد. مردم آمدند با این عظمت، این آمدن مردم حقایق زیادی را بیان کرد. امشب میخواهیم راجع به این بعد از حضور مردم در راهپیمایی اخیر صحبت کنیم. ۲۲ بهمن ۱۴۰۱. این که این حقایق چیست و چه پیامهایی دارد و چه ظرفیتهایی را بروز داد و چه فضایی را برای جهانیان از جمهوری اسلامی ایران فراهم کرد؟ چه واقعیتها و چه ظرفیتهایی را از عرصههای مختلف پیش چشم دشمنان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران گشود؟ خانم الهیان چرا ۲۲ بهمن امسال تاریخی شد به لحاظ سیاسی و بعد اجتماعی؟
خانم زهره الهیان؛ عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی: ۲۲ بهمن امسال تاریخی شد چرا؟ چه مؤلفهای باعث تفاوت و تمایز این ۲۲ بهمن با ۲۲ بهمنهای گذشته بود؟ چون هر ساله ملت ایران صحنه میآیند برای بیعت مجدد با انقلاب اسلامی، آرمانهای شهدا، آرمانهای امام راحل و مقام معظم رهبری، ولی امسال از دو جنبه متمایز بود حضور مردم؛ یک جنبه؛ جنبه کمی بود، به لحاظ کمی، آمار و عدد و رقم؛ درصد بالایی حضور مردم را داشتیم . بسیار بیشتر از سالهای گذشته این حضور پررنگ بود؛ و نکته دوم به لحاظ کیفی؛ یعنی مردم به فرمایش مقام معظم رهبری با تحلیل آمدند به صحنه. از مصاحبههای مردم این حضور کیفی مشخص مشخص بود.
مجری: آقای ساعی یک نکتهای که خانم الهیان به آن اشاره کردند و حتماً تحلیل و ادامه صحبت هایشان را دریافت خواهیم کرد این است که مردم به لحاظ کمّی با قابهایی که نمایش داده شده بود به خیابانها آمدند در سراسر کشور و نکته دوم؛ با تحلیل آمدند. اگر بخواهیم فضای سیاسی حاکم بر ۲۲ بهمن امسال را بررسی کنیم و فضای تبلیغاتی که انجام شد فکر میکنید چرا حضرت آقا اشاره کردند که ۲۲ بهمن امسال یک؛ شنبه تاریخی و یک ۲۲ بهمن تاریخی شد؟
آقای محمدحسین ساعی؛ عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی: اول این نکته را عرض کنم که خود ماهیت و کیفیت هر راهپیمایی ۲۲ بهمنی؛ یک امر عجیب و شاید گفت بی همتا در سطح جهان است. یعنی شاید مشابه راهپیمایی ۲۲ بهمن به عنوان اتفاق و رویدادی که در سالگرد یک انقلاب بزرگ میافتد به این کیفیتی که در ادامه عرض خواهم کرد در هیچ کجای دنیا اتفاق نمیافتد؛ لذا اصل خود هر راهپیمایی ۲۲ بهمنی یک شگفت انگیزی دارد. امسال میشود گفت شاید یک پله بالاتر رفت. جامعه شناسی و بررسی خود این اتفاقی که در راهپیمایی اتفاق میافتد. ما خود راهپیمایی را صرفاً یک نماد یا یک یادآوری از انقلاب سال ۵۷ نمیدانیم بلکه هر راهپیمایی ۲۲ بهمنی، خودش یک انقلاب است. به صحنه آوردن مردم است، تحویل دادن نسلی انقلاب است، حالا من چند مطلب با اتکا به صحبتهایی که حضرت آقا در این سخنرانی اخیرشان داشتند نوشتم که شما میبینید اصلاً جمع نسلها در این راهپیمایی بود، یعنی بر خلاف تبلیغاتی که راجع به شکاف نسلها صحبت میشد، البته ما به اختلاف نسلها و تفاوتهایی که میتواند وجود داشته باشد بین نسلها معتقد هستیم، اما شما اگر یک قدمی در داخل راهپیمایی میزدی به کرات از دهه ۲۰ تا دهه ۹۰ افرادی که با یک کیفیت بالایی در راهپیمایی حضور داشتند میدیدی. حضرت آقا اشاره کردند که راهپیمایی بسیار پرشوری بود حالا این پرشور بودن خیلی راحت از طریق دوربینها و گزارشهای خبری منتقل نمیشود شما باید در داخل این فضا قرار بگیری تا متوجه شوی چقدر این شوری که بود شاید نسبت به راهپیماییهایی که سال ۹۵، ۹۶، ۹۷ و ۹۸ که راهپیمایی قبل از کرونا بود، بیشتر بود. راهپیمایی نسبتاً شادی بود. حضرت آقا در این سخنرانی از تعبیر شاد برای راهپیمایی استفاده کردند. بسیار هیجان و انگیزه داشت. جوانها با لبخند در این راهپیمایی حضور داشتند، انگار یک فتح و پیروزی را جشن میگرفتند، احساس پیروزی میکردند. یک راهپیمایی متحدانهای بود. درخواستی که حضرت آقا در ۱۹ دی از مردم داشتند این بود که راهپیمایی ۲۲ بهمن را به مظهر اتحاد و وحدت ملی مبدل کنید، اجازه ندهید دشمنان اصل راهپیمایی ۲۲ بهمن را به یک امر اختلافی تبدیل کنند و بحمدلله این اتفاق افتاد. یک راهپیمایی بود که اگر شما در آن قرار میگرفتید و با آدمها صحبت میکردید میدیدید همه بر اساس یک عقلانیت و تحلیل حداقل شخصی با هر سطحی حضور پیدا کردند و این طور نبود که کسی آن جا بر اساس جوی حاضر شده باشد یا یک فضای صرفاً احساسی، همه دارای تحلیل بودند.
مجری: از ۸ ساله، ۱۸ ساله، ۲۸ ساله، ۳۸ ساله تا یک آقایی که ۷۰ و خردهای سال و شاید بالاتر بود در راهپیمایی، همه یک صحبتی داشتند، یک چرایی حضوری داشتند.
آقای ساعی: میپرسیدید راحت با تحلیل جواب میدادند. شعارهای مضمون داری وجود داشت یعنی شاید شعارهای امسال، شاید یک کاری که رسانه باید انجام میداد شعارها را جمع بندی و تحلیل میکرد. راهپیمایی غیرطبقاتی بود، عموماً راهپیماییهایی که در گسترههای وسیعی همین الآن در کشورهای اروپایی اتفاق میافتد راهپیمایی طبقاتی و صنفی است، ولی یک راهپیمایی بسیار وسیع غیرطبقاتی و غیرصنفی بود. یک نکته دیگر این بود که بر خلاف تحلیل رسانهها بود، یعنی چیزی که رسانهها پیش از این، حداقل رسانههای جریان اصلی جهان میگفتند انگار یک تصویری را ایجاد کرده بودند که انقلاب تمام شده و این آن را شکست.
مجری:، چون به رسانهها اشاره کردید و همچنین فضای مجازی، همین جا را نگه داریم، از قبل از راهپیمایی یوم الله ۲۲ بهمن خانم الهیان ما تبلیغات را بر این که مردم نیایند داشتیم، روز انتخابات و آن پوشش خبری رسانههای غربی و فارسی زبان که یک قاب بسته غیرساده را از آن عبور کردند و نمایش دادند و بعضاً به پوششهای خبری دیگری پرداختند تا بعد از آن که حتی این شنبه تاریخی در فضای مجازی هم بسیار بحث داغی شد. گزارشی را به اتفاق ببینیم. (پخش گزارش) آقای صادق کوشکی؛ استاد دانشگاه و کارشناس مسائل سیاسی به جمع ما هم اینک اضافه شدند. با مروری بر مؤلفههای سیاسی، آن فضای تبلیغاتی و مباحثی که مطرح شد، فکر میکنید چرا ۲۲ بهمن؛ یک ۲۲ بهمن تاریخی و یک، شنبه تاریخی شد؟
آقای صادق کوشکی؛ کارشناس مسائل سیاسی: واقعیت این است که حتی در همین گزارشی که الآن پخش شد و در خیلی از تحلیلها و مطالبی که خودیها در خصوص ۲۲ بهمن قبل از این راهپیمایی مینوشتند و میگفتند یک نگرانی وجود داشت. این نگرانیها مثلاً در گزارشی که پخش شد دوستی که متن گزارش را میخواندند گفتند که مشکلات اقتصادی؛ واقعیت این است که همه این موارد حتی در بین دوستانی که خودی حساب میشوند یعنی خود ما، این است که ماجرای ۲۲ بهمن و ماجرایی مثل روز قدس را نشناختیم، خیال میکنیم مشکل اقتصادی کم یا زیاد شود راهپیمایی پر یا خالی خواهد شد. ۲۲ بهمن به بخشی از هویت جامعه مسلمان ایرانی تبدیل شده، مثال: محرم به بخشی از هویت ما تبدیل شده، مشکل اقتصادی باشد، کم باشد، زیاد باشد مردم محرمشان کم و زیاد میشود؟ یا مثلاً عید نوروز بخشی از هویت ماست، ۲۲ بهمن به بخشی از هویت اعتقادی، اجتماعی و فرهنگی ما تبدیل شده، گاهی وقتها خودیها با ندانستن این هویت را تقلیل میدهند، فکر میکنند یک تظاهرات است، نخیر، یک راهپیمایی نیست، مثل این که یک نفر بیاید مراسم مثلاً نوروز را با همه محتوای غنی خود آن تقلیل بدهد به این که یک سفره میاندازند، چند خوراکی میچینند و مینشینند دورش، ولی نوروز این نیست، البته این اتفاق مثلاً هفت سین در نوروز رخ میدهد، اما نوروز و مراسم آن بخشی از هویت با همه قدمت و عمقش، محتوای آن بسیار عمیقتر و غنیتر از نمادهایش است. راهپیمایی؛ نماد آن عنصر هویتی است و الا راهپیماییهای متفاوتی هم ممکن است در طول سال داشته باشیم. راهپیمایی ۲۲ بهمن جزو عنصر هویتی شده و مردم با درک بالای خودشان این را متوجه شدند و کسی که این مردم را نشناخته خیال میکند اگر مثلاً آذر ماه آشوب و اغتشاش باشد یا آبان و پاییز امسال مردم کم میآیند، کما این که همین نگرانیها مثلاً برای انتخابات سال بعد از همین ماهها دیدیم خیلیها دارند ابراز نگرانی میکنند انتخابات چه میشود؟ وقتی یک پدیدهای به هویت یک ملت تبدیل میشود و آن ملت ادارک میکند به این هویتش، اتفاقاً اشتیاق دارد بیاید در ۲۲ بهمن تا این هویتش تازه شود، یعنی مردم ایران در روز ۲۲ بهمن حس میکنند یک خانواده اند. این خانواده بودن را کجا میتوانند لمس کنند و ببینند؟ در راهپیمایی ۲۲ بهمن.
مجری: نکتهای که الآن اشاره کردید برگرفته از آن هویت است و برایند نیروهای دیگری است که در این مرحله بروز میکند. خانم الهیان از نکتهای که حضرت آقا در صحبت هایشان در دیدار مردم آذربایجان هم به آن اشاره کردند این بود که مردم در این راهپیمایی همراه با تحلیل آمده بودند، نکتهای که مورد تأکید شما و آقای ساعی هم بود. این که میآیند و همراه با تحلیل میآیند چقدر اهمیت دارد؟
خانم الهیان: این نشان میدهد که راهپیمایی ۲۲ بهمن صرفاً یک عادت برای ملت ایران نیست که هر سال در یک تاریخ خاصی دور هم جمع شوند، به خیابانها بیایند، هر چند که این پدیده خودش همان طور که آقای ساعی اشاره کردند پدیده منحصر به فردی است، این تبدیل به یک عادت نشده بلکه مردم با هوشمندی و هدفمندی به ویژه امسال این اتفاق خیلی پررنگتر بود، یعنی آمده بودند مردم که یک نه بزرگ به نظام استکبار بگویند. مردم ایران سه ماه اغتشاش، ایجاد ناامنی، مشکلات جدی برای کشور را متوجه شدند که نظام استکبار با همه هزینههایی که کرد و به تعبیر مقام معظم رهبری میلیاردها دلار خرج کرد یک طرح جامعی را پیاده کرد، آن هم با بالاترین میزان خشونت و ایجاد ناامنی، خوابهایی که در سر دیدند برای تجزیه ایران و مردم ایران به واسطه اطلاع ازاوضاع و وقایع، خط خود را جدا کردند از این جبهه استکبار و ۲۲ بهمن آمدند که یک نه بزرگ به استکبار بگویند. این که به تعبیر، به نظرم یک رفراندم ملی بود این حضور به ویژه امسال به واسطه این که بعد از یک جنگ جهانی علیه ملت ایران که کشورهای متعددی؛ سرویسهای جاسوسی و اطلاعاتی شان به صحنه آمده بودند که طرح براندازی را با آن تأمین مالی میلیاردها دلار، نهادینه کنند و ملت ایران دست دشمن را خواندند و آمدند که اعلام وفاداری با نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و آرمانهای شهدا کنند. این در نوع خود یک تودهنی بزرگ بود برای آنها که دائم مطرح میکردند در رسانههای بیگانه که مردم اعتمادی دیگر ندارند و بریدند از نظام و به نوعی با یک سری نظرسازیها تلاش میکردند القا کنند که کار نظام تمام شده. در فضای مجازی و رسانههای بیگانه آنها که صرفاً اطلاعاتشان را از این فضا میگرفتند تلقی شان این بود که این براندازی اتفاق افتاده، در صورتی که این حضور نشانه یک تجدید بیعت با میثاقی که ملت ایران با آرمانهای شهدا دارند بود و این در نوع خود میشود گفت نسبت به بقیه ۲۲ بهمنها یک امتیاز و ویژگی خاص بود.
مجری: آقای ساعی همین صحبتهای خانم الهیان را ادامه دهیم، پای صحبتها و گزارشهایی که پخش میشد مردم در خیابانهای مختلف که مینشستیم و مصاحبه میکردیم یا صحبت هایشان را میشنیدیم میگفتند ما آمدیم، میدانیم مشکل داریم، میدانیم فشار هست، ولی میآییم، پای کار انقلاب هم هستیم. حضرت آقا هم در دیدار اخیرشان اشارهای کردند بر کلید واژه استقامت، چه میشود که نکتهای که خانم الهیان اشاره کردند وجود ضعف و مشکلاتی که بعضاً وجود دارد و آن فشار دشمنان و معاندان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و مسلمانان در سراسر جهان، چه میشود که برایندِ این؛ میشود این حضور در خیابانهای ایران؟
آقای ساعی: هر رشدی یک فشاری را دارد، همان طور که بدن انسان هم رشد میکند به سن بلوغ میرسد، یک آثار و فشارهایی دارد یا انسانی ورزش میکند تا بدنش را تقویت کند یک فشاری را تحمل میکند، هر رشد و پیشرفتی یک فشارهایی را به جامعه تحمیل میکند. در حوزه این، حتی نظریه توسعه غربی هم اگر مطالعه کرده باشیم آن جا ادبیات خاص خود را دارد که توسعه چه بحرانهایی بر جامعه ایجاد میکند؟ که البته ممکن است ما نقدهایی به آن ادبیات داشته باشیم، ولی بیانگر این حقیقت است که هیچ رشد و حرکت متعالی؛ بدون تحمل یک سری سختیها ممکن نیست. این را مردم کاملاً درک میکنند یعنی آن دلیل اصلی که مردم را به استقامت وا میدارد توجه به این حرکت است که علیرغم همه مشکلات ما در یک دالان رو به رشد حرکت میکنیم و جامعه ما آن مسیری را حرکت میکند که به لحاظ تمدنی دارد رشد میکند. خیلی از اتفاقاتی که شاید روزگاری تصورش هم نمیکردیم به مرور دارد شکل میگیرد و دیده میشود؛ در حوزههای مختلف صنعتی، نظامی، اجتماعی که اینها قابل بحث است. این را مردم میبینند، این عاملی میشود که بر این مسیر استقامت داشته باشند. در عین حال این عقلانی بودن و این رویکرد روشن مردم به نحوه حضورشان، این حرکت را سازنده میکند. شما تمام حرکت ها، جنبشها و خیزشهای معادل و رقیب ما را در همین چند وقت اخیر ببینید، کاملاً مخرب و تخریب گرایانه، توهین کننده، بدون یک تفکر سازنده یعنی ابعاد منفی، سلبی و تخریبی شان بسیار زیاد بود. این چیزی که ما در این راهپیمایی میبینیم که جمع عقلانیت و شور است، آن چیزی است که وقتی با عنصر استقامت ترکیب میشود، یک سوخت جدی برای رشد جامعه ما ایجاد میکند.
مجری: آقای شاکری نژاد؛ استاد دانشگاه هم به جمع ما اضافه شدند. تعبیر جمع عقلانیت و شور را آقای ساعی به کار بردند. این را بگذاریم در کنار حضور قشرهای مختلف و نسلهای متفاوت در راهپیمایی ۲۲ بهمن امسال، ظرفیتی که ایجاد شد در یک ۲۲ بهمن تاریخی در یک شنبه تاریخی برای پیشرفتهایی که ما در عرصههای مختلف میتوانیم انجام دهیم، چگونه قابل تحلیل است؟
آقای محسن شاکری نژاد؛ استاد دانشگاه: اجازه میخواهم چند آمار در رابطه با حضور مردم در این شنبه تاریخی عرض کنم؛ شاید جالب باشد، در مرکز تحقیقات صدا و سیما به عنوان یکی از معتبرترین مراکز نظرسنجی و افکارسنجی در کشور، پیش از برگزاری راهپیمایی و دو مرحله بعد از برگزاری راهپیمایی نظرسنجی کردیم از مردم تهران و تمام مراکز استان، قبل از برگزاری راهپیمایی ۳۲ درصد پاسخگویان به ما گفته بودند در راهپیمایی شرکت خواهند کرد. شاید برای خود ما در یک مرکز افکارسنجی با توجه به فشارهای مختلفی که وجود داشت و تبلیغات مسمومی که در این ایام وجود داشت یک مقدار دور از انتظار بود، اما بعد از برگزاری راهپیمایی در نظرسنجیای که انجام دادیم ۳۳ و چهار دهم درصد از پاسخگویان به ما گفتند که در راهپیمایی شرکت کردند. چون نظرسنجی مان بین افراد ۱۵ سال به بالا است در سطح کشور اگر با یک فلورانس پنج درصد کم و زیاد در نظر بگیریم، اگر افراد بالای ۱۵ سال کشور را ۶۵ میلیون حدوداً در نظر بگیریم، ما تقریباً عددی بین ۲۰ تا ۲۲ میلیون نفر در این راهپیمایی شرکت کردند.
مجری: با توجه به این که اشاره میکنید جامعه آماری شما ۱۵ سال به بالا بود؟
آقای شاکری نژاد: بله، خیلی افراد کمتر از ۱۵ سال در راهپیمایی حضور داشتند، ۷۰ درصد پاسخگویان به ما گفتند که میزان مشارکت مردم امسال بیشتر از سالیان قبل بود. ۵۴ و ۹ دهم یعنی تقریباً ۵۵ درصد گفتند حضور روستائیان امسال بیشتر از سال گذشته بوده؛ اقشاری که شاید ما کمتر در طول این سالها به آنها توجه میکردیم، کسانی که پای کار این انقلاب هستند در این تصاویری که شما نشان دادید قشر مستضعفی که شاید بیشترین فشار اقتصادی که دشمنان بر ما تحمیل میکنند آنها را آزار میدهد لکن اینها پای کار نظام و انقلاب ایستادند و دشمنان و رسانههای بیگانه که در این ایام حتی از بازتاب دادن آتش زدن یک سطل آشغال دریغ نکردند، ولی این حضور حماسی و میلیونی را بازتاب ندادند. ما از مردم پرسیدیم در این نظرسنجیها که علت این حضور چیست؟ بیشترین میزان پاسخی که ما گرفتیم؛ وفاداری مردم به انقلاب با وجود تمام مشکلات داخلی و خارجی بود.
مجری: همین نکاتی که اشاره کردید میشود برایند ظرفیتهایی که میشود برای پیشرفت کشور در حوزههای مختلف استفاده کرد. همچنان آقای کوشکی پشت خط ارتباطی ما هستند، به هویت اشاره کردید، اعتقاد و باوری که منجر به این هویت و برای شرکت در راهپیمایی یوم الله ۲۲ بهمن میشود، مرور چه مؤلفههایی میشود حضوری که ما در این شنبهای که گذشت از مردم شاهد بودیم؟ خانم الهیان در پاییزی که گذشت بسیار اتاق فکر دشمن برنامه ریزی کرد برای این که صف بانوان، زنان و دختران را دهه هشتادیها را از انقلاب اسلامی و پتانسیلهای جمهوری اسلامی جدا کند، برنامه ریزیهای مختلف، شعارهای متفاوت، ما در راهپیمایی و شنبهای که گذشت، یک؛ شنبه و ۲۲ بهمن تاریخی بود حضور مؤثر زنان، دختران، دهه هشتادیها و دهه نودیها را دیدیم؛ این چگونه قابل تحلیل است؟
خانم الهیان: قبل از این که من پاسخ را بدهم میخواهم پیرو فرمایش شما این نکته را اشاره کنم که این اتاق فکر نبود، یک اتاق جنگ بود، یک اتاق عملیات شبانه روزیای که به خط میکند همه گروههای تروریستی را علیه ایران، تأمین مالی میکند به وفور و به نحو مکفی و شاید حدود ۴۵ سرویس جاسوسی کشورهای مختلف دخیل شدند همین که عرض میکنم یک جنگ جهانی اتفاق افتاد علیه ملت ایران، ۴۵ سرویس جاسوسی فعال شدند که اعتباری که این سرویسهای جاسوسی و بودجهای که داشتند به اندازه بودجه سالانه کل کشور ماست. در مورد بحث زنان اشاره کردید، اینها تلاش داشتند زنان و دختران ما را در مقابل حاکمیت قرار دهند و علیه کشورشان بشورانند و این شعار زن - زندگی- آزادی که منشأش از حزب دموکرات و کومله که بسیاری از زنان بی گناه را در ابتدای انقلاب همینها به شهادت رساندند و الآن شعار زن- زندگی- آزادی میدهند، اما در راهپیمایی ۲۲ بهمن ما شاهد نقش آفرینی زنان بودیم، بسیار پررنگ بود نقش آفرینی دختران، زنان و تحلیلهایی که این عزیزان ارائه میدادند. این نقش آفرینی نه صرفاً در روز ۲۲ بهمن است بلکه یک عقبهای دارد و آن این است که زن و دختر ایرانی نقش آفرین است در جامعه امروز ما و توانسته این نقش آفرینی خود را به اثبات برساند در عرصههای تخصصی، اجتماعی، خدمت رسانی، فرهنگی، آموزشی و همه حوزهها که خانم ها، بانوان فرهیخته و دختران ما آزادانه نقش ایفا میکنند، آن اثرگذاری در پیرامون خود را دارند. نمونه و حضور عمومی شان در ۲۲ بهمن جلوه کرد.
مجری: بایستههایی که باید در پساشنبه تاریخی باید این اتحاد را حفظ کند و از آن استفاده کند چیست؟
آقای ساعی: به هر حال این اتفاقی که افتاد یک مسئولیت خیلی ویژهای برای مسئولان کشور، نخبگان و خواص ایجاد کرد، ما دیدیم برخی از خواص شاید در اتفاقات چهار پنج ماه گذشته نمره قبولی نگرفتند، ولی به نظرم هنوز جای بازگشت هست که بتوانند عملکرد خود را در این روزهای آتی اصلاح کنند.