بخش معدن؛ پیشران توسعه کشور
دستیار ویژه معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: بخش معدن و صنایع معدن، مجموعه صنایع شیمیایی و متولوژی کشور مبتنی بر آن، یکی از صنایع اساسی و پیشران توسعه کشور است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای حمیدرضا شاهوردی در ارتباط تلفنی با برنامه سلام خبرنگار افزود: اگر با نگاه ویژه به گذشته به بخش معدن نگاه کنیم متوجه خواهیم شد که این بخش یک ذخیره راهبردی برای توسعه آتی کشور باقی مانده است.
وی گفت: با مقایسه و در نظر گرفتن شاخصهای سادهای متوجه میشویم که شکاف بزرگی همچنان بین ظرفیتهای واقعی ایران و آن چه که ما از آن بهره برداری میکنیم وجود دارد.
شاهوردی ادامه داد: با بررسی شاخص داده، نسبت ذخایر ایران به سطح جهان و سهمی که از نقش تجارت جهانی این مواد داریم، نشان دهنده شکاف بزرگی است که کشور در حوزه آن میتواند به فعالیت و سرمایه گذاری اشتغال و کارآفرینی بپردازد و بدبینانهترین ارزیابیها از وضعیت مثلاً ذخایر مس ما در دنیا مبین سهم ۲ تا ۲ و نیم درصدی از ذخایر بین المللی است.
وی گفت: در حالی که عملاً ما از سهم تجارت جهانی محصولات مبتنی بر مس، بیش از ۴ دهم درصد به خودمان اختصاص ندادیم که این ۴ دهم درصد اختصاص به مس خام و مواد با ارزش افزوده نسبتاً پایین دارد.
شاهوردی ادامه داد: این مطالعه و بررسی را اگر روی تک تک مواد معدنی که در کشور وجود دارد، انجام دهیم که این کار در معاونت علمی فناوری انجام شده است، عرصه بزرگی از سرمایه گذاری، اشتغال و کارآفرینی را میتوانیم تشخیص دهیم.
وی گفت: به همین دلیل است که من معتقدم که در حوزه معدن و صنایع معدنی اصولاً یک ذخیره راهبردی برای توسعه کشور خواهد بود.
دستیار ویژه معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری افزود: موضوع از مس شروع و همین آهنی که در مورد آن صحبت میکنیم و جزو همین مجموعه هست و کرومیک و مواد معدنی دیگری که در کشور داریم، سهم ارزش افزوده در آنها به تکمیل زنجیرههای ارزش آن میتواند یک نیروی پیشران در توسعه آتی اقتصاد کشور باشد.
شاهوردی گفت: از نظر من ما شاید بیش از ۵۰ درصد شرکتهای دانش بنیان موجود کشور، ظرفیت ورود به حوزه معدن و صنایع معدنی را دارند.
وی ادامه داد: یادمان باشد که در واقع به کارگیری آی تی و فناوری اطلاعات در صنایع معدنی بخش مهمی از شرکتهای آی تی کشور در حوزه دانش بنیان هستند که اینها ذاتاً ظرفیت ورود به این صنعت را دارند.
شاهوردی گفت: شرکتهای ماشین سازی و تولید قطعات و تجهیزات ما هم همین طور است، ممکن است آنها امروز از ظرفیت هایشان در صنعت معدن استفاده کنند، اما اگر قرار باشد میلیاردها دلار سرمایه گذاری در صنعت مس برای این حوزه انجام گیرد قطعاً بخش مهمی از شرکتهای دانش بنیان میتوانند در این مسیر هدایت شوند.
دستیار ویژه معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری درخصوص خلاءهایی که پیش پای دانش بنیان هاست، گفت: خلاءهای پیش پای دانش بنیان شامل یک مجموعهای از اشکالات و ساختارهای نهادی است، به عنوان مثال جریان تأمین مالی در شرکتهای دانش بنیان و برای فعالیتهای معدنی به دلیل حجم وسیع، نیاز سرمایهای آنهاست.
شاهوردی افزود: در حوزههای معدنی و صنایع معدنی مقیاس و ابعاد تأمین مالی به مراتب از صنایع دیگر بزرگتر است.
وی ادامه داد: یکی از اتفاقاتی که در چند هفته گذشته صورت گرفت، تصویب افزایش سهم سرمایه گذاری و سرمایه صندوق نوآوری و شکوفایی بود که در هیئت امنای آن تحقق پیدا کرد و همچنین افزایش بسیار زیادی که امکان میدهد صندوق نوآوری فعالانه در حوزه معدن و صنایع معدنی هم ورود پیدا کند.
شاهوردی گفت: اتفاق خوب دیگر قانون جهش تولید و ابزار تأمین مالی است که در قالب جهش تولید برای فعالیتهای دانش بنیان دیده شده که این هم یک محرک بسیار بزرگ برای توسعه اقتصاد این بخش است.
وی افزود: بخش معدن و صنایع معدنی ما امروز از موفقترین بخشهای اقتصادی کشور است، مجموعه شرکتها و هلدینگهای بزرگی که در این حوزه سرمایه گذاری کردند از مجموعههای موفق در توسعه کشور و از لحاظ مالی هم موفق هستند که عمده آنها در بورس هستند و صادرات خوبی داشتند.
شاهوردی گفت: ابزار قانون جهش تولید اجازه میدهد منابع آنها در حوزه فعالیت دانش بنیان جایگزین مالیات تزریق شود در حوزه فعالیت دانش بنیان و این هم یک مؤلفه و موتور محرکه دیگری است که اتفاق میافتد.
وی افزود: در حوزههای فناوری، به وجودآوردن زیست بوم فناوری که از مأموریتهای صندوق معاونت علمی و فناوری بوده امروز موجب شده است که تعداد زیادی از مراکز نوآوری و شتاب دهندهها را برای هدایت فعالیتهای نوآورانه در حوزه معدن شاهد باشیم.
دستیار ویژه معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: به نظر میرسد بیشتر از ۱۰ تا ۱۲ مرکز نوآوری و شتاب دهنده از جمله شتاب دهنده مربوط به مراکز نوآوری وابسته به سازمان ایمیدرو هم در اکوسیستم و حمایت معاونت علمی به وجود آمده است، همچنین فعالیتهای متعددی در گلوگاههای فناوری توسط معاونت علمی و فناوری و در قالب ستاد تخصصی آن و یا طرحهای کلان ملی، مورد حمایت قرار گرفت.