پخش زنده
امروز: -
نمایشگاه رصتا (رسانههای صوتی و تصویری فراگیر ایران در فضای مجازی) با همت سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوتی و تصویری فراگیر یا ساترا ۱۱ اسفند در تهران برگزار میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمدحسن خلعتبری، معاون تنظیم بازار و توسعه بازار کسب و کار ساترا در برنامه سلام صبح بخیر شبکه سه سیما در باره برگزاری نمایشگاه رصتا ، (رسانه های صوتی و تصویری فراگیر ایران در فضای مجازی توسط سازمان تنظیم مقررات رسانه های صوتی و تصویری فراگیر یا ساترا) گفتگو کرد .
سؤال : بفرمایید ساترا چه است و کجاست و اینکه شما فیلتر می کنید ؟
خلعتبری : یکی از دلایلی که قرار است این نمایشگاه برگزار شود همین نکته کوتاه است که فرمودید. یک کلیشه ذهنی کلیشه فکری وجود دارد که فکر می کنند که سازمان تنظیم مقررات کارش این است که بیاید فیلتر کند. واقعیت قصه این است که خیلی ساترا را نمی شناسند. اگر من بخواهم از شما هم کمک بگیرم در این تایم کوتاه که یک مقداری ساترا را به مردم بشناسیم و این نمایشگاهی که می خواهد برگزار شود فلسفه وجودی اش همین است قرار است ساترا یک مقدار در افکار یک مقدار بیشتر شناخته شود و اتفاقاتی که می افتد در فضای مجازی یک مقداری دقیق تر به آن پرداخته شود. ساترا چه است و کجاست اگر بخواهم از شما کمک بگیرم شما ذهنیت دارید ؟
سؤال : سازمان تنظیم مقررات ساترا ؟
خلعتبری : بله ساترا کارش این است که تنظیم گری می کند، حالا چه چیزی را تنظیم گری می کند ؟
سؤال : هر آنچه که در فضای مجازی است اعم از صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی را تنظیم می کند ؟
خلعتبری : بله دقیقاً. صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی را تنظیم می کند. چه را اصلاً این کار را می کند، چه کسی این رسالت را بر گردن او گذاشته است، چرا این اتفاق باید بیفتد؟ در همه جای دنیا می آیند فضای مجازی شان را تنظیم گری می کنند چیزی است که وجود دارد هر صنعتی در دنیا یک تنظیم گر دارد صنعت رسانه هم طبیعتاً یک تنظیم گری دارد. در کشورهای مختلف هم مثلاً اسم تنظیم گر ایالات متحده سی سی است، اسم تنظیم گر انگلستان آفکام است. البته ما لزوماً قرار نیست مثل آنها بشویم. ما متناسب با اقتضائات خودمان و شرایطی کشور خودمان، طبیعتاً وضعیت ما فرق می کند. ولی یک کاری است که در همه جای دنیا این اتفاقات می افتد. چه کار می کند دقیقاً، آیا فقط به قول شما می آید جایی را فیلتر می کند؟ ما خیلی به آن صورت متولی فیلترینگ به این معنایی که شما فرمودید نیستیم. ما مجوز می دهیم. هم نظارت می کنیم به یک معنا و هم می آییم حمایت می کنیم. این دو طبیعتاً با هم است یعنی نظارت و حمایت. نظارت شئون و ابعادی دارد سطوح خیلی زیادی دارد که محل صحبت ما نیست یک مقدار راجب به حمایت ها می خواهیم صحبت کنیم.
سؤال : این بعد هم کمتر دیده شده است. نظارت که بالاخره چه فیلم چه سریال چه صوت، هر چیزی که توسط فضای مجازی منتشر می خواهد شود توسط سکوها یک کسی بایدمجوز آن را اعطا کند. یک دوره ای فیلم و سریال ها را ارشاد مجوز می داد حالا ساترا، این همه برنامه باید تکلیف قانونی ای که برعهده سازمان گذاشته شده است این خیلی مشخص است. مردم این بخش را هم آشنا هستند اما شاید کمتر بدانند که چه حمایتی از کسب و کارهای اینترنتی می شود. اصلاً مگر حمایت هم می شود ؟
خلعتبری : من از سه منظر صحبت می کنم که راجب به رستا هم یک مقداری حرف بزنیم. منظر اول طبیعتاً مردم هستند ما همه برای اینکه مردم یک سطحی از رفاه را داشته باشند داریم کار می کنیم رسانه ها هم هدف شان همین است مخاطبان ما مردم است و عمده فعالیت های ما برای حفظ منافع مردم است تا حد زیادی. یک شهروند یکسری دغدغه هایی شاید داشته باشد یک خانواده ایرانی از منظر فرهنگی دغدغه هایی شاید داشته باشد. مثلاً یکی از دغدغه هایش این است که مصرف رسانه ای اعضای خانواده ایرانی چطور باید باشد. اگر فرزند در خانواده ای است که رده سنی مشخصی دارد این چه پلتفرمی باید بیاید یا چه سکویی باید بیاید که معرفی شود چه سکویی محتوای مناسب این شخص را دارد این یک دغدغه جدی است مدل مصرف خانواده ها، دغدغه های فردی. یکسری دغدغه های اقتصادی همه داریم در این شرایطی که وجود دارد. ما چقدر باید اینترنت بخریم؟ چقدر باید هزینه کنیم برای اینکه این مصرف فرهنگی را داشته باشیم، پس یکی مصرف فرهنگ مناسب است دوم اینکه چقدر باید پول پرداخت کنیم برای هزینه این مصرف فرهنگی. چه پلتفرم هایی وجود دارد چه خدماتی وجود دارد در فضای مجازی، و این خدمات هر کدام از نظر کیفی چه تفاوت هایی با همدیگر دارند اینها دغدغه های مردم است دوست دارند جایی باشد که اینها را بیاید توضیح دهد جایی باشد بیایند با این حرف ها آشنا شوند. یکی از کارکردهای جدی این نمایشگاه این است. در این شرایط اقتصادی کسی شاید خودش بخواهد بیاید یک پلتفرمی را ایجاد کند بیاید یک مجوزی را بگیرد. یکی از امکانات بسیار خوبی که در این نمایشگاه رستا فرام شده است اینکه همکاران بخش صدور مجوز ما هستند در یک مدت زمان کوتاهی همانجا یک میز خدمتی دارند و این امکان را فراهم می کنند همانجا اطلاعات را وارد می کنند که این مجوز خیلی سریع صادر شود .
سؤال : خیلی فرآیند پیچیده ای ندارد صدور مجوز ؟
خلعتبری : خیر در درگاه ملی می آیند ثبت نام می کنند همانجا کامل توضیحات را خدمت شان می دهند همانجا کامل خودشان کارها را انجام می دهند و به طور کامل توضیح می دهند که دیگر اقل آن این است که امنیت فکری برقرار باشد و باشد که طرف بداند که من ظرف چه مدتی چه فعالیتی را می توانم انجام دهم. پس یکی از اتفاقات خوبی که قرار است در نمایشگاه رصتا بیفتد، همین بحث تجربه شیرین مجوزهای سریع می تواند باشد. اتفاقات زیاد دیگری هم است بخواهیم از سمت مردم عبور کنیم بحث های فرهنگی و اقتصادی و دغدغه هایشان را،سمت فعالین صنعت، فعالین صنعت رسانه ما به دنبال این هستند که یک جایی بیایند و خدمات شان را معرفی کنند در بخش اول ما همین الان یک پلتفرم هایی داریم که کارشان صرفاً این است که بیایند پیشنهاد بدهند که چه محتوایی چرا برای چه رده سنی مناسب است . مثلاً در برنامه شما آمده بودند من عنوان محصول آنها را نمی گویم ولی یک محصول دیگری هم وجود دارد از این جنس. خب اینها خدمات مترقی هستند که در فضای مجازی پدید آمده است و به نظرم کاملاً قابل استفاده است و کاملاً هم دموکراتیک است یعنی انتخاب می کنند مردم و واقعاً مسئله و دغدغه یشان است. این طرف یک فعال صنعتی است که یک همچنین خدماتی دارد و این شناسانده نشده است بین مردم، این طرف هم مردم هستند که این دغدغه را دارند. این دو در این نمایشگاه به هم وصل می شوند فکر می کنند این اتفاقات اتفاقات مثبت و خوبی است. یک فضای دیگری که اتفاق می افتد در غالب نشست های علمی که داریم، یک مقداری ذهنیت مردم راجب به اینکه کلاً تنظیم گری چه است در کشورهای مختلف چه رشته هایی را برای تنظیم گری اتخاذ می کنند. همه اینها مثلاً در نشست های علمی ما مهمان هایی که داریم مشخص می شود. پس یک رأس آن مردم هستند رأس دوم نمایشگاه رسا فعالین صنعت رسانه هستند که من همین جا از همه فعالین محترم صنعت رسانه که در نمایشگاه رستا بیایند دستاوردهایشان را بگویند می توانند محصولات شان را آنجا ارائه دهند و دغدغه هایی که دارند آنجا مطرح کنند. یک فضایی که چون این مثلث یک رأس سومی هم دارد که مسئولین محترم حاکمیتی است آنها هم تشریف بیاورند و ما از آنها دعوت می کنیم، فعالین صنعت بیایند ارائه دهند دستاوردهایشان را خدمات شان را و معرفی کنند محصولات شان را به مردم و از این طرف دغدغهها و چالش هایشان را به مسئولین محترم منتقل کنند. به صورت بی واسطه، یک فضای رفت و برگشتی باشد. این به نظرم خودش یک اتفاق خیلی مثبتی است چون واقعاً مردم ما و کسب و کارهای ما در بولتن ها نمی شود اینها را خیلی شناخت لزوماً در گزارشات نمی شود اینها را خیلی شناخت. این دسترسی بی واسطه با مردم و ارتباط مستقیم واقعاً دغدغه ما است. که امیدواریم در این نمایشگاه رستا یک مقدار زیادی در این حوزه ما پیشرفت داشته باشیم .
سؤال : رصتا که می فرمایند، رسانه های صوت و تصویر فراگیر ایران در فضای مجازی که مخفف آن می شود رستا . شاید بنده الان یک سؤالی در ذهنم پیش بیاید خیلی نمایشگاه خوب است اما در زندگی شلوغ شهری یا کسانی که غیر از تهران ما را نگاه می کنند نمی توانند برای نمایشگاه بیایند تهران، این نمایشگاه در فضای مجازی هم برقرار می شود یعنی شرکت هایی که هستند کسب و کارها واینها جایی باشد بعنوان نمایشگاه دیجیتال قصه رسانه های صوتی و تصویری فراگیر در فضای مجازی، من بیایم یک دوری بزنم یک دستاوردی داشته باشم از آنچه که دارد در نمایشگاه اتفاق می افتد یا نشست های شما پخش اینترنتی شود روی سکو و اینها. اینها اتفاق می افتد ؟
خلعتبری : یکی از ویژگی های مثبت این نمایشگاه برای فعالین محترم صنعتی که می خواهند در آن شرکت کنند این است که ما در چند غالب نمانام ها اینها را سعی می کنیم خودمان تبلیغ کنیم بالاخره ما یک رسالتی داریم در قبال بازیگران تازه وارد به صنعت و حتماً جزء حمایت های ما قرار خواهند گرفت. ما در چند مدل هم در تلویزیون و هم در بخش های مختلف خبری و هم در شبکه های اجتماعی، هم در بسترهای دیگر انتشار پیام، حتماً نام نام هایی که شرکت می کنند حمایت می کنیم تبلیغات خاصی را برایشان انجام می دهیم تا حس خوبی داشته باشند از اینکه در این کار مشترک در ساترا شرکت کردند واتفاقات مثبتی برایشان بیفتد. نکته ای که فرمودید، سعی می کنیم حالا من یکی از خوبی های این جلسات هم همین است که ما ایده می گیریم، سعی می کنیم که یک امکان مجازی را فراهم کنیم، یعنی الان ما ثبت نام مجازی را داریم یعنی حتماً قرار نیست از اقصی نقاط کشور تشریف بیاورند تهران و ثبت نام کنند. ولی نمایشگاه چون یک جایی است که آن ارتباط بی واسطه دوست داریم باشد اینکه در تهران تشکیل می شود معمولاً فعالین صنعتی که دوست دارند کارشان را ارائه دهند هم خودشان هم دوست دارند حضوری تشریف داشته باشند ولی می شود امکان بازدید مجازی هم حتماً فراهم شود .
سؤال : این دقیقاً مشخص شد چه روزی از اسفندماه برگزار می شود ؟
خلعتبری : انشاالله یازدهم اسفندماه اولین روز نمایشگاه خواهد بود. یک بخش بین الملل داریم که می آید کارهای تنظیم گرهای مختلف را می گوید یک بخشی داریم برای مسئولین که تشریف می آورند آنجا می توانند با یکسری از واقعیت هایی که وجود دارد در فضای مجازی و شاید کمتر نمایش داده شده باشد، با اینها مواجه شوند. نشست های علمی داریم نخبگان دانشگاهی را دعوت می کنیم یک اتفاق عجیب و قریب و خوبی است که تشکیل نهاد خودتنظیم گر است. این اتفاق بزرگی است که قرار است در نمایشگاه رستا بیفتد که در این نمایشگاه، فعالین صنعت با هماهنگی حمایت ساترا دور هم جمع می شوند سعی ما این است که به جایی که ما بیاییم بعنوان حاکمیت یک کارهایی را انجام دهیم خود فعالین صنعت این تکه و بخش نظارتی را بدهیم خود اینها تا یک حدی انجام دهند. خیلی مطلوبیت دارد اگر دغدغه های حاکمیت درک شود توسط فعالین محترم صنعت و ما بتوانیم از اینها استفاده کنیم. این یک اتفاق بزرگی است در کشور که اگر رخ بدهد، نهاد خودتنظیم گر قرار است در این نمایشگاه تشکیل شود و قرار است متشکل از فعالین خود صنعت هم باشد و قرار است این بخش نظارتی تا آنجایی که می شود در تعامل با ساترا با چارچوبی که ساترا تعیین می کند توسط بخشی از خود فعالین انجام شود، شبکه گسترده، ممیزان مردمی داریم، مشاوره های کسب و کار داریم، مشاوره های سرمایه گذاری داریم، مشاوره های حقوقی داریم فعالین .....
سؤال : هر کس می خواهد بیشتر بداند باید بیاید ببیند .
خلعتبری : باید بیاید ببیند. فعالین صنعت حق دارند بدانند براساس چه چارچوب شفافی نظارت ها انجام می شود در این نمایشگاه همه این اتفاقات خوب می افتد انشاالله بیایند در نمایشگاه از مردم هم دعوت می کنم که در خدمت شان باشیم تا اتفاقات خوب بیفتد.
سؤال : ما هم سعی می کنیم گزارش هایی داشته باشیم .
خلعتبری : ممنون از شما .
پایان