پخش زنده
امروز: -
خراسان شمالی با داشتن ۱۳۰ شرکت دانش بنیان و واحد فناور در مقایسه با سه سال گذشته در ایجاد این شرکتها رشد ۵ برابری داشته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای خراسان شمالی؛
شرکتهای دانش بنیان حلقهی واسط دانشگاه وصنعت
به موجب آیین نامهی تشخیص شرکتها و موسسات دانش بنیان، شرکتهای دانش بنیان، موسسات خصوصی یا تعاونی هستند که به منظور افزایش علم و ثروت بر پایهی دانش و تحقق اهداف علمی و اقتصادی در راستای گسترش اختراع و نوآوری و در نهایت تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزهی فناوریهای برتر و با ارزش افزوده فراوان (به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوط) تشکیل میشود.
فشارهای روزافزون بر دوش دولتها و کاهش بودجههای دولتی در سالهای اخیر، افزایش تعداد دانشآموختگان، بیکاری فزاینده و بحران اشتغال جوانان به ویژه تحصیلکردگان، تغییر در انتظارات متقاضیان ورود به دانشگاهها، رقابت، نیازهای متغیر بازار، مسئولیتپذیری و پاسخگویی در مقابل افراد جامعه، انقلاب کیفیت و بهرهوری، تغییر در دانش و ضرورت مدیریت دانش و تجاریسازی دانش، تحول در آموزشهای سنتی و گرایش به سمت آموزشهای نو و پژوهشهای کاربردی، به کارگیری فناوریهای نوین و سایر مواردی که سبب تحول در رسالت / نقش و کارکردهای دانشگاه شدهاند.
عوامل موثر بر رشد و موفقیت شرکتهای دانشبنیان
عوامل متعددی در موفقیت شرکتها موثر است، اما تعداد معدودی اهمیت راهبردی و حیاتی دارد. این عوامل شامل مواردی مانند عوامل مدیریتی، تحقیق و توسعه، مالی، منابع انسانی و بازاریابی و فروش است. یکی از مهمترین عوامل پیشبرد شرکتهای دانشبنیان فعالیت مدیرانی با خصوصیتهایی مانند خلاقیت، تجربه، قدرت تصمیمگیری، نظم و برنامهریزی، ثبات و انگیزش است.
عوامل تحقیق و توسعهی جایگاه ویژهای در سازمانها دارند و تحقیق در مورد بازار محصولات و ارائهی خدمات، حفظ بازار، تحویل به موقع محصول به مشتری و ارائه خدمات پس از فروش از جمله عواملی است که تضمینکننده رشد و شکوفایی این شرکتها میشود.
عوامل مالی شرکتهای دانشبنیان یکی از عوامل اصلی بقا و رشد آن محسوب میشود. این شرکتها بدون پشتوانه مالی قادر به تاسیس و پیشبرد نخواهند بود. عدم تامین مالی این شرکتها سبب میشود در طول زمان از بین بروند یا بزرگتر نشده و دچار محدودیت شوند. پایه و اساس پایداری این شرکتها تامین مالی است و از جمله عوامل تامین مالی این شرکتها میتوان از سرمایهگذاران و صندوقهای حمایتی نام برد.
حمایتهای دولتی از شرکتهای دانش بنیان
شرکتهای دانش بنیان از حمایتهای دولتی نظیر معافیت از پرداخت مالیات، عوارض حقوقی گمرکی و سود بازرگانی و عوارض مالیاتی به مدت ۱۵ سال و همچنین اعطای تسهیلات کم بهره (بلند مدت یا کوتاه مدت) و یا بی بهره برخوردار میباشند.
خصوصیات شرکتهای دانش بنیان
شرکتهای دانش بنیان اساساَ کالا تولید نمیکنند و عموماَ زمین یا ماشین آلات خاصی هم ندارند. بلکه همیشه عدهای از افراد تحصیلکرده و با تجربه اطلاعاتی تولید میکنند که این اطلاعات، محصولات اصلی شرکت محسوب شده و برایشان درآمدزایی دارد.
موفقیت و رشد شرکتهای دانشبنیان در گرو چه عواملی است؟
یک شرکت دانشبنیان از طریق دانش و استفاده اثربخش از دانش حاصل میشود و عوامل متعددی در موفقیت شرکتها و استراتژی آن موثر است. در حال حاضر شرکتهای دانشبنیان نقشی کلیدی در ایجاد توسعه اقتصاد دانشمحور دارند.
براساس یک پژوهش آمده در شرکتهای دانشبنیان کارکنان بر پایه علم و دانش فعالیت و از طریق پژوهشهای علمی خود کسب درآمد میکنند و با تحقیقات و پژوهش در مورد ایدههای خود و به کارگیری آن در حوزههای خدمات و فعالیتهای نوآورانه تولید ثروت محقق میشود.
شرکتهای دانش بنیان خراسان شمالی
رییس پارک علم و فناوری خراسان شمالی با اشاره به اینکه بیشتر شرکتهای دانش بنیان استان در حوزهی کشاورزی صنعت و آی تی فعال هستند گفت: ۳۰ شرکت دانش بنیان و ۱۱۸ شرکت فناور در استان فعالیت میکنند.
پارک علم و فن آوری متولی شرکتهای دانش بنیان
پارک علم و فن آوری استان فعالیت خود را از سال ۱۳۹۰ با هدف ایجاد واسطه بین دانشگاه و بازار و صنعت و بمنظور خروج جوانان از درگیری استخدام در ادارات دولتی کشف استعدادهای نو وفن آور آغاز بکارکرد.
بر اساس مصوبهی کارگروه اقدام و دستور و تاکیدات استاندار، همهی دستگاههای اجرایی اگر نیازمندیهای خود را بدون دلیل موجه از خارج استان تهیه کنند مورد پیگیری جدی قرار میگیرند.
محمدرضا قربانی، رییس پارک علم و فناوری خراسان شمالی با بیان اینکه ساز و کاری در نحوه اعطای تسهیلات در استان تدوین شده، گفت: شناسایی طرحهای واحدهای تولیدی و شرکتهای دانش بنیان جهت دریافت تسهیلات در گام نخست باید توسط فرمانداری هر شهرستان و سپس دستگاه اجرایی مربوطه تایید شود.
شرکتهای دانش بنیان در الویت حمایت
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گفت: فعالیت بخش خصوصی و شرکتهای دانش بنیان، نوید بخش روزهای خوب برای توسعهی اقتصادی استان بر پایه علم و دانش است و باید با در اولویت قراردادنشان، از آنها حمایت کرد.
ناصر فخر موحدی افزود: پارک علم و فناوری به عنوان دبیرخانه / متولی رسیدگی و پیگیری واحدهای فناور، خلاق و دانش بنیان است و فعالان این شرکتها و واحدها نیازی نیست حتما شخصا پیگیر این امور باشند و به استانداری مراجعه کنند یا از شهرستانها به مرکز استان بیایند.
وی درخصوص تولیداتی که در استان انجام میشود هم گفت: با دستور استاندار اعلام شده که هیچ دستگاهی نباید از تولیدات استان غافل شود و در صورتی که شرایطی برابر با محصولات خارج استان دارد، باید در اولویت قرار گیرد.
فخر موحدی همچنین به یکی از راههای تامین مالی این مجموعهها بدون پرداخت تسهیلات نیز اشاره کرد و گفت: یکی از این راه ها، استفاده از تولیدات این شرکتها در فضای مصرف و حتی پیش از تولید است تا کالاهای مورد نیاز را از آنها خریداری کنیم و حمایت از آنها اتفاق بیفتد.
وی همچنین به فعالیت مرکز خدمات سرمایه گذاری اشاره کرد و افزود: ممکن است برخی از قوانین با فعالیتهای این حوزه همخوانی نداشته باشد که میتوان آنها را از طریق مرکز خدمات سرمایه گذاری اداره کل اقتصاد و دارایی پیگیری کرد.
رییس پارک علم و فناوری خراسان شمالی با اشاره به پرداخت ۹۵ میلیارد تومان تسهیلات در سال ۱۴۰۱ به شرکتهای دانش بنیان گفت: به ۱۱ شرکت دانش بنیان خراسان شمالی از محل تبصره ۱۸ تسهیلات پرداخت شده است.
قربانی افزود: ۲۸ میلیارد تومان از محل بودجههای عمومی پارک علم فناوری بوده و بیشتر شرکتهایی که تسهیلات دریافت کردهاند در حوزهی صنعت بوده اند.
رشد ۵ برابری شرکتهای دانشبنیان در خراسان شمالی
قربانی رییس پارک علم و فناوری خراسان شمالی با اشاره به رشد پنج برابری شرکتهای دانشبنیان استان گفت: اگرچه اکوسیستم فناوری و نوآوری استان جوان است، اما در چند سال گذشته تعداد شرکتهای دانشبنیان مستقر در استان از شش مورد به ۳۱ شرکت رسیده است.
وی همچنین گفت: درزمینهی صنایع خلاق با دارا بودن ۲۳ واحد فعال، در حال رقابت با استانهای بزرگ و باسابقه در این عرصه هستیم و امروز محمولههای صادراتی برخی از شرکتهای دانشبنیان ما در حال صدور به کشورهای اروپایی است.
رییس پارک علم و فناوری استان در ادامه به گسترش فضای فیزیکی و توسعهی زیرساختهای آن در مرکز استان و شهرستانها، به حمایتهای ارائهشده به این شرکتها و واحدها از طریق تسهیلات صندوقهای پژوهش و نوآوری و کارآفرینی امید هم اشاره کرد.
مرکز رشد واحدهای فناور بجنورد وابسته به جهاد دانشگاهی خراسان شمالی در راستای رسالت حمایت از کارآفرینان// نخبگان و دانش آموختگان با هدف بستر سازی برای تجاری کردن دستاوردهای تحقیقاتی، ایجاد زمینهی کارآفرینی و حمایت از نوآوری همچنین توسعهی محصولات فناورانه فعالیت رسمی خود را آغاز کردند.
اکنون این مرکز با در اختیار داشتن فضایی به مساحت ۲۵۰۰ متر مربع در حال فعالیت و ارائهی خدمات است.
ایجاد خود باوری و روحیهی کار آفرینی در اقشار مختلف جامعه و حمایت عملی از ایدههای نو و فناورانه آنان و درنتیجه کمک به ایجاد اشتغال پایدار و افزایش بهره وری اقتصادی از پتانسیلها و منابع موجود با بهره گیری از دانش و فناوری روز از اهداف کلان این مرکز میباشد که در قالب مأموریتهای ذیل میتوان بیان نمود:
بسترسازی جهت تجاری کردن دستاوردهای تحقیقاتی
ایجاد زمینهی کارآفرینی و حمایت از نوآوری و خلاقیت نیروهای محقق جوان
تقویت تولید و توسعهی محصولات و فرایندهای فناوری قابل عرضه به بازار
فراهم نمودن فضای لازم برای گسترش و رشد واحدهای کوچک و متوسط دانش مدار و فناور
بستر سازی در توسعه و سرعت بخشی به نوآوریها
کمک به حفظ نیروهای بومی در منطقه و به حداقل رساندن مهاجرت متخصصین، فارغ التحصیلان دانشگاهی و صاحبان ایده به خارج از استان و جذب نخبگان علمی در طرحهای تحقیقاتی و تولیدی با فناوری برتر
ایجاد بستر جهت تقویت رابطه صاحبان ایده با مراکز آموزش عالی، مراکز صنعتی و بنگاههای مالی یا سرمایه گذاران مخاطره پذیر منطقه بستر سازی برای. جذب کارآفرینان، دانش آموختگان دانشگاهی علاقمند به فناوری و ایجاد فرصتهای شغلی بیشترتقویت رونق اقتصادی محلی مبتنی بر فناوری است.
مرکز نوآوری
نوآوری عبارت است از توانایی مدیریت خلاق بر دانش به نحوی که از طریق رسیدن به یک محصول یا خدمت جدید بتواند پاسخگوی تقاضای نیازهای موجود در جامعه باشد.
مرکز نوآوری دانشگاه حلقهی مفقودهی ارتباط بین مراکز دانشگاهی و مراکز رشد فناوری و کسب و کاراست.
تکمیل چرخهی نوآوری و کارآفرینی با صرف کمترین هزینه از سوی دانشگاه و
همچنین ارتباطی نوین بین دانشگاه و جامعه تشویق دانشجویان و فارغ التحصیلان به ایده پردازی حول نیازهای جامعه صنایع و سازمانها وارزیابی ایدههای نوآورانهی دانشگاهیان بر اساس نیازهای فوق از دیگر کارکردهای مراکز نوآوری دانشگاه است.
مرکز نوآوری دانشگاه بجنورد
دانشگاه بجنورد یک دانشگاه دولتی در شهر بجنورد، استان خراسان شمالی است که در سال ۱۳۸۴ تاسیس شده و اکنون دو هزار و ۸۸۱ دانشجو و ۱۳۵ استاد در این مرکز مشغول فعالیت هستند.
بر اساس تحلیلهای انجام شده این مرکز تاکنون ۱۷۴۴ مقاله علمی در نشریات و همایشهای داخلی منتشر کرده است. دانشگاه بجنورد صاحب امتیاز و ناشر ۱ مجله تخصصی است و تا کنون ۶ همایش توسط دانشگاه بجنورد برگزار شده است. علاوه بر این تاکنون ۴۶ مقاله معتبر بین المللی نیز از این مرکز استخراج شده است.
دکتر نعیمی سرپرست مرکز نوآوری دانشگاه بجنورد با اشاره به فعالیت ۱۱ واحد فن آوری مستقر در این مرکز گفت: اکنون ۱۱ واحد فن آور و ۱ شرکت دانش بنیان در این مرکز فعال هستند و ۲ شرکت دانش بنیان دیگر هم در مرحله اخذ مجوز هستند.
وی از ارایهی خدمات و کمکهای مالی به این واحدهای نوآور گفت و افزود: به محض اخذ مجوز حدود ۱۰ میلیون تومان به واحد نوآور کمک میشود و پس از ارایهی ایده و نمونهی اولیه از محل صندوق پژوهش دانشگاه ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومان دیگر هم کمک داده میشود.
دکتر نعیمی با اشاره به فعالیت حدود ۳۰ نفری از اعضای هیات علمی و دانشجویان دانشگاه بجنورد در این مرکز نوآوری افزود: فنی مهندسی، علوم پایه، کشاورزی و هنر از جمله رشتههای فعال در این واحدها هستند.
چهار مرکز رشد، ۱۳۰ شرکت فناور ۳۱ شرکت دانشبنیان و ۲۳ صنعت خلاق زیر پوشش پارک علم و فناوری استان خراسان شمالی فعالیت میکنند.
نویسنده: تکتم عارفی