پخش زنده
امروز: -
به گفته پزشکان ابتلا به سرطان دهان وقتی رخ میدهد که روی سطح زبان، داخل لپها، سقف دهان یا در لبها یا لثهها تومور رشد کند.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، سرطان به عنوان رشد غیرقابل کنترل سلولهایی که به بافتهای اطراف حمله میکنند و باعث آسیب میشوند، تعریف میشود. سرطان دهان شامل سرطانهای لب، زبان، گونه ها، کف دهان، قامت سخت و نرم، سینوسها و حنجره (گلو) میشود، که در صورت عدم تشخیص و درمان زودهنگام، میتواند خطرناک باشد.
بیشتر بخوانید: سلامت دهان و دندان، یادت نرود
همچنین در حالتی کمتر شایع نیز ممکن است تومور درون غدد بزاقساز، لوزه و حلق و بخش وصلکننده دهان به نای در درون گلو ایجاد شود.
شایعترین نشانههای سرطان دهان عبارتند از:
* زخم دردناک دهان که حتی پس از چند هفته بهبود نیابد.
* پدیدار شدن تودههای ماندگار در دهان یا گردن
* لق شدن دندانها یا بهبود نیافتن زخم بهجامانده پس از کشیدن دندان
* بیحسی لب یا زبان
* پدیدار شدن لکههای سفید یا قرمز روی غشای مخاطی دهان یا زبان
* ایجاد تغییر در تکلم مثل نوکزبانی حرف زدن ناگهانی
چه کسانی به سرطان دهان مبتلا میشوند؟
به گفته انجمن سرطان آمریکا، خطر ابتلای سرطان دهان در مردان دو برابر زنان است، و مردان بالای ۵۰ سال با بیشترین خطر مواجه هستند. تخمین زده شده است که بیش از چهل هزار نفر در ایالات متحده در سال ۲۰۱۴ تشخیص سرطان دهان دریافت کردند.
تشخیص سرطان دهان چگونه است؟
به عنوان بخشی از یک معاینه معمول دندانپزشکی، دندانپزشک شما یک معاینه غربالگری سرطان دهان را انجام میدهد. به طور خاص، دندانپزشک شما هر گونه توده یا تغییرات بافت نامنظم در گردن، سر، صورت و حفره دهان احساس خواهد کرد. هنگام بررسی دهان، دندانپزشک به دنبال زخمها یا بافتهای رنگی و همچنین بررسی علائم و نشانههای ذکر شده در بالا میپردازد.
برای تشخیص دقیق نواحی مشکوک انجام نمونه برداری لازم خواهد بود. انواع روشهای مختلف بیوپسی وجود دارد و پزشک مشخص خواهد کرد کدام روش بهترین است. بسیاری از پزشکان از بیوپسیهای برسی استفاده نمیکنند. زیرا در حالی که بسیار آسان هستند، اما همچنان به بیوپسی اکسترنال نیاز دارند تا نتایج دقیق بیوپسی را بدست آورند. همچنین انواع مختلفی از بیوپسیهای اکسترنال وجود دارد که براساس آن، بخشی از قسمت مورد نظر جهت تعیین ماهیت آن برداشته میشود. از لیزر بافت نرم نیز برای انجام بیوپسی نیز استفاده میشود.
چگونه سرطان دهان درمان میشود؟
سرطان دهان به همان شیوهای درمان میشود که بسیاری از سرطانهای دیگر درمان میشوند – با عمل جراحی برای برداشتن بافت سرطانی، به دنبال پرتودرمانی و یا از شیمی درمانی (درمان دارویی) برای از بین بردن هر سلول سرطانی باقی مانده استفاده می شود.
چه کارهایی میتوانیم برای جلوگیری از سرطان دهان انجام دهیم؟
برای پیشگیری از سرطان دهان:
سیگار نکشید و خودداری از مصرف دخانیات و استفاده از نوشیدنیهای الکل را در حد اعتدال (و یا از نوشیدن الکلی استفاده نکنید).
رعایت رژیم غذایی متعادل.
قرار گرفتن در معرض آفتاب را محدود کنید. قرار گرفتن مکرر باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان در لب، به ویژه لب پایین میشود. در هنگان قرار گیری مقابل خوردشید، از لوسیون ضد آفتاب (UV-A / B) محافظ بر روی پوست و همچنین لب هایتان استفاده کنید.