پخش زنده
امروز: -
سرکه انگبین یکی از انواع شربتهای گوارا، قدیمی و پرطرفدار ایرانی است که از گذشته تاکنون برای کاربردهای مختلف، مورد استفاده قرار گرفته است.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، سرکه انگبین یکی از بهترین نوشیدنی هایی است که هم به عنوان یک دارو و هم به عنوان یک ماده خوراکی مورد استفاده قرار می گیرد. سرکه انگبین یک نوشیدنی خاص و پرطرفدار است که برخی آن را نوشیدنی شاهانه مینامند. سرکه انگبین از نوشیدنیهای سنتی ایرانیهاست و از زمانهای قدیم مورد توجه طبیبان قرار داشته است. برخی به سرکه انگبین سکنجبین نیز میگویند. برخی دیگر نیز معتقدند سکنجبین با سرکه انگبین فرق دارد! این تفاوت در منشأ شیرینکننده این شربت طبیعی و گوارا ایجاد شده است.
در گذشته همواره در ترکیبات سرکه انگبین از عسل استفاده میشده که در طی گذشت زمان به دلیل گران بودن عسل، برخی شکر را جایگزین عسل کرده اند. به همین دلیل بین سرکه انگبین قدیم و سکنجبین جدید تفاوتهایی است که این تفاوت تنها در عسلی بودن یا شکری بودن شربت است. هرچند برخی به سرکه انگبین عسلی، سکنجبین نیز میگویند.
با این حال فرقی ندارد اسم شربت چیست؛ ما در مورد شربتی صحبت میکنیم که در آن از عسل طبیعی و سرکه استفاده میشود. البته ممکن است برخی مواد طبیعی دیگر مثل عرق نعنا نیز به آن افزوده شود. این شربت خواص فوق العاده عالی دارد و توانسته به عنوان یک شربت خوشمزه و پرخاصیت مورد استفاده قرار گیرد.
اگر شما هم اطلاعات دقیقی در مورد اینکه شربت سرکه انگبین چیست ندارید، این مطلب میتواند برای شما مفید باشد. در این مطلب به صورت خلاصه به تمامی نکات در مورد سرکه انگبین تولید شده با عسل طبیعی پرداخته ایم.
طرز تهیه سرکه انگبین
روش تهیه سرکه انگبین مرغوب و باکیفیت کار سختی نیست. کافی است عسل طبیعی باکیفیت به همراه سرکه خانگی و مرغوب تهیه کنید و طبق دستور زیر تهیه نمایید. افزودنی دیگری که برای درست کردن سرکه انگبین در خانه نیاز دارید، عرق نعنا است که هم برای طعم و هم برای خواص این شربت طبیعی فوق العاده است.
طرز تهیه سرکه انگبین بسیار متفاوت است و چندین نوع دستور تهیه برای این شربت طبیعی بیان شده است. با این حال سعی میکنیم یکی از معروفترین دستورها برای تهیه شربت سرکه انگبین عسلی را بیان کنیم. در برخی دستورها از سرکه سیب برای تهیه سرکه انگبین استفاده میشود. هرچند دستورات قدیمی مبتنی بر تهیه سکنجبین عسلی با سرکه انگور هستند.
مواد لازم برای تهیه سکنجبین عسلی یا سرکه انگبین
مراحل تهیه سرکه انگبین خانگی
ابتدا سرکه و عرق نعنا را با هم مخلوط کنید و روی گاز بگذارید. باید صبر کنید تا ترکیب سرکه و عرق نعنا به دمای جوش برسد و اصطلاحا یک قل بزند. وقتی یک جوش زد، شعله گاز را کم میکنیم تا حرارت ترکیب کاهش پیدا کند. در این زمان میتوانید عسل طبیعی را به مخلوط سرکه و عرق نعنا اضافه کنید.
پس از اضافه کردن عسل، باید اجازه دهید تا ترکیب سرکه، عسل طبیعی و عرق نعنا قوام بیاید. این کار ممکن است چند ساعت طول بکشد. بعد از غلیظ شدن مخلوط، شعله گاز را خاموش میکنیم. پس از اینکه دمای شربت کاهش پیدا کرد آن را درون یک شیشه ریخته، در یخچال یا جای خنک نگهداری میکنیم.
تذکر: کسانی که لاغر هستند برای تهیه شربت سکنجبین عسلی بهتر است از سرکه انگور و افراد چاق از سرکه سیب استفاده کنند.
نکات مصرف سرکه انگبین
سرکه انگبین یک نوشیدنی گوارا، پرخاصیت و سالم است. در نتیجه برای اکثر افراد مفید است و میتوان در زمانهای مختلف میل کرد. البته ترکیب شربت سرکه انگبین با دیگر مواد نیز میتواند خواص دوچندانی به آن دهد.
چه کسانی میتوانند از سرکه انگبین استفاده کنند؟
طبع سرکه انگبین نه گرم است نه سرد و میتوان گفت طبع میانه دارد. افراد با طبعهای متفاوت میتوانند از آن استفاده کنند. درصورتی که گرم مزاج هستید برای کمک به هضم معده میتوانید سرکه انگبین را با کمی عرق کاسنی ترکیب و به همراه کاهو میل کنید. در صورتی که سرد مزاج هستید میتوانید چند شاخه نعنای تازه را با سکنجبین ترکیب و مصرف کنید.
چه کسانی نمیتوانند از سرکه انگبین استفاده کنند؟
زنان باردار بهتر است سرکه انگبین مصرف نکنند. به ویژه در ابتدای ماههای بارداری، ممکن است خطراتی به همراه داشته باشد. با این حال میتوانید با طبیب طب سنتی در این زمینه مشورت کنید. افرادی که زخم معده دارند نیز به دلیل وجود سرکه در این شربت، بهتر است از سرکه انگبین استفاده نکنند.
افراد سرماخورده و کسانی که دچار اسهال شده اند نیز از جمله افرادی هستند که منع مصرف سرکه انگبین دارند. البته این افراد نیز میتوانند با مجوز پزشک یا طبیب طب سنتی در دوز کم از خواص این شربت بهرهمند شوند.
کسانی که دچار مشکلات مفصلی مانند ساییدگی استخوان هستند نیز عموما از خوردن این شربت منع میشوند. همچنین افرادی که ضعف اعصاب دارند یا کسانی که مشکلات رحمی دارند، نباید سرکه انگبین مصرف کنند. مبتلایان به تکرر ادرار و یا سایر مشکلات مثانه نیز بهتر است شربت سرکه انگبین میل نکنند. دقت داشته باشید که در زمانی که دچار حالت تهوع هستید نباید از سرکه انگبین استفاده نمایید.
مضرات استفاده بیش از اندازه سرکه انگبین
در مصرف سکنجبین عسلی باید بسیار دقت کرد؛ زیرا استفاده بیش از اندازه از آن برای افرادی که زخم معده و مشکلات رودهای دارند مضر است. همچنین اگر عسل سرکه انگبین زیاد باشد طبع آن گرمتر می شود و ممکن است مشکلاتی برای برخی افراد ایجاد کند.
دقت داشته باشید که مضرات بیان شده مربوط به سرکه انگبین تولید شده با عسل است. سکنجبین شکری مشکلات زیادی دارد. هرچند حتی سکنجبین شکری نیز خواصی دارد، اما برای بسیاری از افراد منع مصرف دارد. بهتر است در هنگام خرید سرکه انگبین دقت ویژهای داشته باشید یا خودتان با آموزشی که در بالا داده شد، اقدام به تهیه سرکه انگبین در خانه کنید.
نکاتی درباره نگهداری سرکه انگبین
پس از تهیه سرکه انگبین آن را داخل شیشه ریخته، در یخچال به مدت سه هفته نگهداری کنید. سرکه انگبین نباید در معرض نور خورشید قرار گیرد یا آلودگی وارد شیشه آن شود.
به هیچ وجه سرکه انگبین را درون شیشههای پت یا پلاستیکی نگهداری نکنید. اگر سرکه انگبین خانگی تهیه نمیکنید و قصد خرید سرکه انگبین دارید، ممکن است درون ظروف پلاستیکی نگهداری شده باشد. در این صورت خیلی زود سرکه انگبین را به ظروف شیشهای منتقل کنید.
بهتر است سرکه انگبین را تازه به تازه تهیه کنید و نگذارید مدت زمانی از تهیه آن بگذرد. دوره مصرف سرکه انگبین سه هفته است و بعد از سه هفته باید یک هفته فاصله گذاشته شود و بعد دوباره از آن استفاده شود. بنابراین اگر قصد تهیه سرکه انگبین خانگی دارید، سعی کنید آن را به اندازه سه هفته تهیه کنید و پس از اتمام دوره ماهانه، سرکه انگبین جدیدی را تهیه کنید.
فواید سرکه انگبین
سرکه انگبین حاوی انواع ویتامینهایA ، C ، E، گروه ویتامینهای B مانند ب ۱، ب ۲ و ب ۶، سدیم، پتاسیم، کلسیم، آهن، منیزیم، پروتئین، اسید استیک و فرمیک، منتول، فلاونوئیدها، کربوهیدرات، قند مانند گلوکز، ساکاروز و فروکتوز، مس، فسفر و گوگرد است.
سرکه به دلیل داشتن خاصیت ضد التهابی برای درمان کبد بسیار مفید است و به بریدن صفرا مشهور است. سرکه انگبین عاملی برای جذب بهتر مواد غذایی است و نقش مهمی در پاکسازی عروق، معده و مجاری ادراری ایفا میکند. کمک به دفع سنگ کیسه صفرا و سنگ کلیه نیز یکی از خواص سرکه انگبین است.
مصرف منظم سرکه انگبین غلظت خون را از بین میبرد و باعث کاهش سکتههای قلبی و مغزی میشود. این یکی از مهمترین خواص و کاربردهای سرکه انگبین است. با این حال باید توجه داشته باشید که بیماران قلبی شرایط و شرح وضعیت متفاوتی دارند و بهتر است حتما در مورد مصرف سرکه انگبین با پزشک مشورت کنید.
سرکه انگبین؛ نوشیدنی شاهانه با خواصی بی نظیر
سرکه انگبین به از بین بردن سوزش سردل، اسید معده و رفلاکس معده نیز کمک میکند و در بر طرف کردن خلط سودا بسیار موثر است. همچنین این شربت از بین برنده باکتریها و قارچها در بدن است. پس میتوان گفت سرکه انگبین یک ضد عفونی کننده قوی برای بدن محسوب میشود.
یکی از خواص ویژه این شربت این است که عطش را رفع میکند. در فصل تابستان شربت سرکه انگبین نوشیدنی بسیار مناسبی برای رفع عطش است. به جای خوردن نوشیدنیهای مضر شیمیایی که به وفور در بازار پیدا میشوند، بهتر است از سرکه انگبین عسلی نوش جان کنید.
جالب است بدانید که شربت سرکه انگبین یک معجون فوق العاده عالی برای درمان مشکلات پوستی است. شربت سرکه انگبین نقش موثری در درمان بیماریهای پوستی مانند ویتیلیگو، خارش، اگزما، کهیر و پسوریازیس دارد. کافی است به صورت روزانه شروع به میل کردن این شربت کنید تا به مرور اثرات آن را ببینید. البته باز هم بهتر است میزان مصرف را با متخصص طب سنتی هماهنگ کنید.
خواص شربت سرکه انگبین عسلی در ترکیب با عرقیجات و گیاهان دارویی
ترکیب شربت سرکه انگبین با هرکدام از عرقیات خاصیت متفاوتی را ایجاد میکند. در صورتی که آب پخته کاسنی را با سرکه انگبین مخلوط کنید برای کاهش تبهای مداوم مفید است. اگر این شربت با عرق شاهتره و کاسنی مخلوط شود برای پاکسازی کبد مفید است. در صورتی که شربت سرکه انگبین را با عرق بابونه، شیرین بیان و بومادران ترکیب کنیم موجب سلامتی معده میشود. ترکیب شربت سرکه انگبین با آویشن و پونه خاصیت آنتی بیوتیک پیدا میکند. ترکیب شربت سرکه انگبین با سنبلالطیب، گلگاوزبان و اسطوخودوس آرام بخش و خواب آور است. شربت سرکه انگبین به همراه عرق خارشتر، خارخاسک و کرفس کلیهها را پاکسازی و سنگ کلیه را دفع میکند. در صورتی که این شربت را با عرق گزنه، مریم گلی و شنبلیله ترکیب کنیم برای بیماران دیابتی مفید است. اگر شربت سرکه انگبین را با عرق برگ زیتون و گردو ترکیب کنیم موجب کاهش فشار خون میشود. در صورتی که عرق زیره، شوید و زنیان را با این شربت مخلوط کنیم کاهش چربی خون را به همراه دارد.